АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Циркадні ритми

Читайте также:
  1. Анализ ритмичности производства
  2. Анализ ритмичности производства продукции (работ, услуг)
  3. Анализ ритмичности производства.
  4. Анализ ритмичности с использованием коэффициента вариации
  5. Багаторічні ритми
  6. Выбор антиаритмических препаратов
  7. Дозировки и схемы введения основных антиаритмических препаратов
  8. ЖАНР СПЕКТАКЛЯ И ЕГО ПЛАСТИКО-РИТМИЧЕСКАЯ ФОРМА
  9. Классификация говорных отклонений в области ритмики
  10. Комплексы QRS шириной более 0,20 с в отсутствие антиаритмической терапии нетипичны для желудочковой тахикардии, но более характерны для антидромной тахикардии при синдроме WPW .
  11. Логоритмические стихотворные упражнения
  12. МЕРЦАТЕЛЬНАЯ АРИТМИЯ

План

1. Поняття про біоритми;

2. Циркадні ритми;

3. Синодичні ритми;

Сезонні ритми. Фенологія. Біокліматичний закон Хопкінса.

Багаторічні ритми.

1. Поняття про біоритми

Функціонування усіх біологічних систем відбувається не тільки в просторі, але й у часі. Будь-який біологічний процес характеризується певною тривалістю:

1) біохімічні процеси в цитоплазмі – сек.;

2) фізіологічні процеси – хв. або год.;

3) онтогенетичні процеси – год, міс., роки.

4) процеси еволюції – млн. років.

Помічено, що переважна більшість біологічних процесів характеризується певною періодичністю (циклічністю). Вивченням цих біологічних ритмів займається хронобіологія.

Їх формування відбувається у процесі еволюції як адаптація до змін геофізичних умов середовища, в основі яких лежать різні численні планетарні фактори (обертання Землі й інших планет навколо своєї осі). Такі “пов'язані” середовищем ритми – екзогенні, інші – ендогенні (фізіологічні процеси, біохімічні реакції...).

Циркадні ритми

Циркадні або білядобові ритми (23,5 год) пов'язані з тривалістю обертання Землі навколо її осі.

Циркадна ритмічність біологічних процесів прослідковується майже на всіх рівнях організації живого (клітинному, організмовому, популяційному, екосистемному).

Встановлено, що на клітинному рівні ритмічно протікають такі процеси як синтез нуклеїнових кислот, об'єднання молекул білка та РНК в рибосоми.

На організмовому рівні досліджено значно більше ритмічних явищ. Так, у багатьох видів рослин квіти розпускаються в строго визначений час доби. Добре орієнтуються у часі тварини (півні, летючі миші, граки, планктон (добові міграції).

Притаманні циркадні ритми і людському організму Їз зміною дня і ночі відбуваються зміни фаз активності і сну.

Протяком доби ритмічно коливаються фізіологічні процеси в організмі людини. Залози внутрішньої секреції вдень... більшості гормонів. Певну ритмічність має секреція травних залоз (максимум досягається всередині активного періоду). Тому 50-60 % добового раціону має поступати до 16 год.

У вечірні години секреторна активність шлунка мінімальна, а вночі = 0.

Дослідження ціклів фізіологічної активності людей дозволоило виділити серед них жайворонків та сов. Більшість людей належить до типу аритміків, які легко пристосовуються до будь-якого ритму праці і відпочинку. Протягом доби у них спостерігається два піки працездатності: з 9 до 13 і з 16 до 18 год.

Деякі вчені вважають, що біоритми людини складаються з 3-х циклів: 23-денного фізичного, 28-денного- емоційного та зз-денного інтелектуального.

Ці ритми регулярно чергуються впродовж усього життя людини, а початком усіх є день народження. Перша половина фізичного циклу відзначається підвищеною активністю, в другій половині запаси енергії зменшуються, швидко настає втома. Так само в першій половині емоційного циклу людина сповнена оптимізму, настрій підвищений, пам'ять і творчі можливості вищі. Інтелектуальний цикл характеризується “цікавими” і “нудними” днями.

Найбільше значення мають критичні дні переходу від днів “+” до днів “-”. Усі три цикли починаються з дня народження і днів “+”. День, коли відбувається “переключення” циклу, називається “нульовим” або критичним. Однак багато вчених не визнають цієї теорії біоритмів.

Порушення циркадних біоритмів пов’язане з втомою, поганим самопочуттям. Таке трапляється, коли людина швидко пересікає кілька часових поясів.

Але циркадні ритми досить пластичні і здатні швидко „підлаштовуватись” під зовнішні умови. Але резерви організму не безмежні. Грубе порушення ритмів життя загрожує серйозними наслідками. Розбалансування біоритмів – деспихроноз (дизритмія) виникає стресовий стан в організмі людини, при якому відмічаються порушення в обміні речовин та діяльності різних систем органів.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)