АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

РОЗДІЛ ІІ. Обґрунтування та вибір методів психологічного дослідження впливу танцювально-рухової терапії на покращення емоційного стану людини

Читайте также:
  1. I розділ
  2. I. ТЕМИ КУРСОВОГО ПРОЕКТУ ТА ЇХ ВИБІР
  3. IV. Встановлення психологічного контакту із свідком.
  4. Акти цивільного стану
  5. Актуальність розділу.
  6. Аналіз математичних методів прогнозування валютних курсів
  7. Аналіз складу, руху та стану основних фондів
  8. Аналіз стану виховної роботи
  9. Аналіз стану підприємництва в Україні на сучасному етапі
  10. Аналіз фінансового стану підприємства
  11. АУДИТОРІЯ ЯК ОБ’ЄКТ ВПЛИВУ ЗМІ
  12. Бальнеологія як розділ курортології. Головні бальнеологічні групи мінеральних вод.

Сучасне суспільство з його стрімкими соціально-економічними змінами, нестабільністю і втратою, значною мірою, колишніх ціннісних орієнтирів, у тому числі і сімейних, стає все більш байдужим. У тому числі і до емоційного стану одних з найбільш уразливих його членів - підлітків.

Актуальність теми визначається збільшенням числа підлітків, що зіткнулися з такою проблемою, як відсутність належної уваги з боку дорослих (соціальна бездоглядність). Формування у дітей установок на недовіру до близьких дорослим і бар'єрів у відносинах між ними виступає як результат відсутності довіри у відносинах, невміння і небажання дорослих приймати і гідно оцінювати дитини.

Сьогодні діти, і особливо підлітки, проводять щодня набагато більше часу в компаніях собі подібних, поза досяжністю батьківського та іншого «дорослого» контролю. І це не дивно. Будь-який нормальний чоловік страждає у своїй цілісності від відособленості, відчуженості по відношенню до самого себе і до світу (А. Камю).

Занедбаність, непотрібність доставляють особливо неприємні відчуття, якщо вони не врівноважуються повноцінним спілкуванням. «Діти, позбавлені нагляду (батьків), - читаємо в Короткому словнику" Сімейне виховання ", - в силу своєї незрілості, невміння самостійно організувати свою діяльність, піддаються сумнівним захопленням, пропускають заняття в школі, погано вчаться, порушують дисципліну. Справді, більшості батьків в даний час вже не до «хорошої поведінки» своїх дітей. Навіть якщо вони і хотіли б опікуватися кожен їх крок, виходячи з чисто емоційних спонукань, це рідко стає можливим, так як весь свій час вони вимушено проводять окремо від дітей, в різних місцях - як удома, на дозвіллі, так і на роботі. Разом з втратою неофіційного контролю багато, і особливо найбільш потребують уваги діти, сьогодні перестали бути об'єктом і офіційного контролю з боку соціальних інститутів.

Тому, важливим доповненням до традиційних методів навчання і виховання є розвиток діяльності психологічних центрів допомоги населенню, в яких підлітки можуть навчитися розуміти свої індивідуальні особливості і розвивати наявні здібності, а також керувати своєю поведінкою у рамках виниклих ситуацій.

Аналіз даних офіційної статистичної звітності останніх років говорить про тенденції поширення явищ бездоглядності, а також безпритульності в підлітковому середовищі, що визначає рівень злочинності серед неповнолітніх в цілому. В даний час важливість поліпшення організації вільного часу для дітей та підлітків, а також реалізація різних психологічних програм визнається необхідним фактором гармонійного існування суспільства та однією з основних умов цілісного розвитку особистості.

Актуальність теми дослідження та її недостатня вивченість, а також важливість освоєння внутрішніх ресурсів особистості та зміцнення емоційної стійкості саме в період «дорослішання», визначили мету і завдання даної роботи. Об'єкт дослідження - група підлітків, які перебувають під опікою і діти з неповних сімей м. Хімки (на базі психолого - педагогічного центру допомоги населенню «Сім'я»).

Предмет дослідження - особливості емоційної сфери підлітків, що знаходяться в складній життєвій ситуації.

Цілі дослідження:

Ø вивчити теоретичні підходи до можливості застосування засобів ігрової терапії для підвищення рівня емоційної стійкості у підлітків, які потрапляють під категорію бездоглядних;

Ø здійснити експериментальну апробацію тренінгової програми у роботі з підлітками, які опинилися у важкій життєвійситуації (бездоглядність), застосовуючи засоби та положення ігрової терапії.

Завдання дослідження:

Ø сформувати активне і творче ставлення учасників до вимог пропонованих обставин;

Ø моделювання оптимальних способів поведінки підлітків у різних життєвих ситуаціях і освоєння учасниками програми даних моделей;

Ø реалізувати програму ігрового тренінгу з підвищення емоційної стійкості у підлітків на базі центру психолого-педагогічної допомоги населенню «Сім'я».

Гіпотеза: вплив ігрової діяльності, що реалізовується в тренінговій формі, на емоційну сферу підлітків, що знаходяться в складній життєвій ситуації (проблема бездоглядності) передбачає зміцнення емоційної стійкості і формування адаптивних форм поведінки в умовах, що склалися. Методи дослідження.

У процесі даного дослідження був застосований ряд комплексних теоретичних та емпіричних методів.

До першої групи методів належать аналіз, порівняння, синтез і теоретичне вивчення програми корекції емоційного стану підлітків в рамках напрямку ігротерапії.

До другої групи методів належать: систематичне спостереження, бесіда, анкетування, тестування. Експеримент - апробація програми корекції емоційної сфери підлітків, що знаходяться в складній життєвій ситуації, з допомогою ігрових тренінгів.


Прийнято вважати, що речі, які ми носимо, будинок, де ми живемо, потребують турботи і догляду. "Перший будинок", який отримує людина при народженні, вимагає його постійної уваги. Розмова йде про фізичному тілі.

Для того, щоб тіло було здоровим, податливим і слухняним, важливо не забувати про нього, контролювати його стан і підтримувати його форму. Для відпрацювання та розвитку техніки танцю необхідна розминка тіла.

Можливості фізичного тіла закладені в тривимірному просторі. Для повного та гармонійного відображення рухів в цих умовах рекомендується практикувати його в трьох площинах.

Дана робота - це спроба дати підхід, принципи організації розминок гімнастик. Спроба зрозуміти, сформулювати, що і як робити для розвитку гнучкості і рухливості тіла, щоб будь-який рух стало простим і доступним.

Можна її охарактеризувати як «філософія руху».

Тут спроба дати методологію створення власних комплексів і дати критерії оцінки повноти та ефективності існуючих. В основу покладено аналіз стародавньої В'єтнамської боротьби «15 куль».


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)