АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Загальні відомості. Під ,,бортовою діагностикою” розуміється система програмно-апаратних засобів

Читайте также:
  1. I. Мета, завдання та загальні вимоги до виконання курсової роботи
  2. Апаратура, загальні вказівки по виконанню процедур
  3. Апаратура, загальні вказівки по виконанню процедур
  4. Бази даних. Основні відомості
  5. Відомості в галузі зовнішньої політики і економіки, які можуть становить державну таємницю, —
  6. Відомості досудового розслідування можна розголошувати лише з дозволу слідчого або прокурора і в тому обсязі, в якому вони визнають можливим.
  7. Відомості про авторів
  8. Відомості про виконання робіт
  9. Відомості про виконання робіт
  10. ВІДОМОСТІ ПРО РАЙОН ПОДОРОЖІ
  11. Відомості щодо освіти та стажу роботи кадрового складу інформаційно-аналітичного відділу
  12. Відомості, що вносяться до ЄРДР

Під,,бортовою діагностикою” розуміється система програмно-апаратних засобів

(контролер СУД, датчики, виконавчі механізми), спроможна визначити та індентифі-кувати несправності системи управління двигуном, а також можливі причини їх виникнення.

Бортова діагностика вирішує наступні задачі:

- визначення і ідентифікація помилок функціонування СУД та самого двигуна, що приводять:
1) до перевищення граничних значень токсичності відпрацьованих газів автомобіля.

Дані вимоги до бортової діагностики розповсюджуються на всі системи управління двигуном, що забезпечують виконання норм токсичності,,Євро-3”.
2) до погіршення параметрів двигуна (наприклад, зниження потужності та крутного моменту двигуна, збільшення витрат палива, погіршення ходових якостей автомобіля).

3) до виходу з ладу двигуна або компонентів системи управління. В якості прикладу може слугувати пошкодження каталітичного нейтралізатора у випадках виникнення

пропущення впорскування
- інформування водія про наявність несправності включенням діагностичної лампи. Діагнстична лампа, що горить, не потребує від водія термінового уповільнення руху та зупинки двигуна. Водій попереджається о том, що бортова система діагностики зафіксувала несправність СУД, при цьому автомобіль може рухатися самостійно в аварійному режимі. В цьому випадку обов’язки водія - доставити автомобіль до спеціалістів з технічного обслуговування. Мигання діагностичної лампи сигналізує про те, що знайдена несправність, яка може привести до значних пошкоджень інших компонентів СУД (наприклад, знайдено пропуски спалаху, що може пошкодити каталітичному нейтралізатору.

- збереження інформації про знайдені несправності.
В момент знайдення несправності в пам’ять помилок контролера СУД заноситься наступна інформація:
1) код помилки відповідно до міжнародної класифікації;

2) статус-прапори (або признаки), що характеризують стан несправності в момент зчитування інформації за допомогою діагностичного приладу;
3) Freeze Frame (по-іншому - стоп-кадр) - значення особо важливих для системи параметрів в момент фіксації помилки (реалізовано в контролерах МР7.0 і М7.9.7).
Коди помилок і вся супутня їм додаткова інформація суттєво полегшує спеціалістам пошук і усунення несправностей в системах управління двигуном.
- активізація аварійних режимів роботи СУД. При виявленні несправності для забезпечення отримання ходових якостей автомобіля, для попередження виходу з ладу інших (справних) компонентів СУД і двигуна, для попередження виходу значень токсичності відпрацьованих газів за граничні величини система управління двигуном переходить на аварійні режими роботи. Суть аварійних режимів складає в тому, що при виникненні несправності в ланцюгу якого-небудь датчика контролер СУД використо-вує для розрахунків заміщуючи значення, що зберігається в пам’яті контролера, замість реального сигналу датчика. На аварійних режимах автомобіль повинен бути

здатний доїхати до сервісних служб.
- забезпечення взаємодії з діагностичним обладнанням. Про наявністьнесправності

Системи бортової діагностики сигналізує запалюванням діагностичної лампи. Далі система бортової діагностики повинна забезпечити можливість читання збереженої в пам’яті контролера діагностичної інформації за допомогою спеціалізованого обладнання. Для цієї мети в системі управління двигуном організований послідовний канал передачі інформації, до складу якого входить контролер СУД. (в ролі прийомо-передатчика) діагностичної лампи, стандартизована діагностична колодка для підключення діагностичного обладнання і з’єднувальної їх відрізок проводи (К-лінія).

Для передачі інформації використовують стандартизовані протоколи. За допомогою діагностичного обладнання спеціалісти сервісних служб можуть зняти із пам’яті контролера інформацію про виявлені помилки, про саму систему управління двигуном, виконати серію перевірочних тестів, управляючи виконавчими механізмами.

- полегшення пошуку несправностей СУД і двигуна. Сучасні системи бортової діагностики здатні індентифікувати біля сотні несправностей СУД. Кожній несправності присвоюється код відповідно до міжнародної класифікації. Наприклад, код РО102 відповідає несправності “Датчик масової витрати повітря. Низький рівень

сигналу”. В даному випадку код помилки однозначно вказує на компонент СУД, сигнал якого зчитується неправдиві, але не визначає причину появлення несправності: це може бути і несправний датчик, и коротке замикання ланцюгів (або їх обрив), і несправність самого контролера. Існують коди помилок, що вказують на несправності не в конкретному датчику, а в цілій підсистемі СУД. Прикладом можуть служити коди Р0301—Р0304 “Пропуски спалахів в 1—4-м циліндрах”. Причинами виникнення цих кодів можуть бути як несправності електричних компонентів СУД (модуля або котушки запалювання, свічки, високовольтні проводи, форсунок), так і механічні несправності двигуна, унаслідок чого появляється нерівномірне обертання колінчастого валу (наприклад, із-за зниження компресії в одному із циліндрів).

Існують несправності по яким коди помилок не фіксуються в загалі, але які впливають на ходові якості автомобіля. В любому з наведених випадків, щоб однозначно визначити причину несправності, потребується провести серію перевірок за допомогою діагностичного обладнання (наприклад, контроль поточних параметрів двигуна або виконання тестів виконавчих механізмів).

Основним компонентом системи бортової діагностики є контролер СУД. Він постійно тримає під наглядом сигнали всіх датчиків системи управління, а також деякі важливі параметри роботи двигуна. Ці сигнали зрівнюються з контрольними значеннями, які зберігаються в пам’яті контролера. Якщо який-небудь сигнал виходить за межі контрольних значень (наприклад, напруга датчика стала рівним нулю — коротке замикання на “масу”), контролер кваліфікує це станом як несправність, формує і записує в пам’ять помилок відповідну діагностичну інформацію алгоритм управління діагностичною лампою, а також забезпечує перехід на аварійні режими роботи СУД.
Система бортової діагностики починає функціонувати з моменту включення запалювання (клема 15) і закінчує функціонувати після переходу контролера СУД в режим “stand by”. Момент активізації того чи іншого алгоритму діагностики і його робота може обмежуватися визначальними режимами роботи двигуна.

 

 
 

2

   
 
   

 

Рисунок 1 – Схема периферійного й функціонального обладнання:

 

1 - ЕСУ; 2 – з’єднувальні проводи; 3 - кабель для під’єднання адаптера; 4 - роз’єм;

5 – універсальний вимірювальний адаптер; 6 - роз’єми для під’єднання випробувального обладнання

Рисунок 2 – Тестер для роботи з колектором системи СУД


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)