АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Теоретичний блок. Ø Повторіть матеріал лекції та опрацюйте теоретичний блок

Читайте также:
  1. Теоретичний блок
  2. Теоретичний блок
  3. Теоретичний блок
  4. Теоретичний блок
  5. Теоретичний блок
  6. Теоретичний блок
  7. Теоретичний блок
  8. Теоретичний блок.
  9. Теоретичний зміст взаємодії та координації в процесі здійснення фінансового контролю
  10. Теоретичний матеріал
  11. Теоретичний матеріал

Ø Повторіть матеріал лекції та опрацюйте теоретичний блок

Професійна діяльність є сферою реалізації творчих здібностей педагога, індивідуальності, що вимагає розвитку сутнісних сил його особистості. Без певного рівня розвитку професійних морально- психологічних якостей особистості педагога неможливо досягнути якісної зміни в процесі підготовки фахівця, забезпечити творче виконання ним професійних функцій.

Професійно важливі якості – це здібності суб’єкта,що включені в процес діяльності та впливають на ефективність її виконання за такими параметрами, як: продуктивність, якість та надійність.

У педагога риси особистості поділяють на три групи. До першої групи належать психофізіологічні характеристики, від яких залежать здібності до цього виду діяльності. До другої – психологічні якості, що характеризують педагога як особистість. У третю групу входять психолого-педагогічні якості, від яких залежить ефект особистої привабливості.

Якості першої групи, що відображають психічні процеси (сприйняття, пам’ять, уява, мислення), психічні стани (втома, апатія, стрес, тривожність, депресія), увага як стан свідомості, емоційні та вольові

прояви (стриманість, наполегливість, послідовність, імпульсивність), мають відповідати вимогам, що висуваються до професійної діяльності педагога.

Деякі з цих психологічних вимог є основними, без них неможлива якісна діяльність. Інші відіграють другорядну роль.

До другої групи якостей належать такі психологічні якості, як самоконтроль, самокритичність, самооцінка своїх учинків, а також стресостійкі якості – фізична тренованість, самонавіювання, уміння переключатися та керувати своїми емоціями. Третю групу якостей становлять: комунікабельність (уміння швидко встановлювати контакт з людьми); емпатійність (уміння відчути настрій людей, виявлення їх настанов та очікувань, співпереживання їхнім потребам); аттрактивність (зовнішня привабливість особистості); красномовство (уміння навіювати і переконувати словом) та ін.

На думку Г. Медведєвої, у соціального працівника мають бути сформовані такі особистісні якості, як альтруїзм, чесність, совість, об’єктивність, справедливість, тактовність, уважність і спостережливість, толерантність, терпіння, витримка і самовладання, доброта, любов до людей, самокритичність, адекватність, комунікабельність, оптимізм, сила волі, емпатія, прагнення до самовдосконалення, креативність.

На нашу думку, до цих якостей необхідно додати милосердя, щирість душі, гідність, честь, скромність, порядність, моральну досконалість, благородство.

Отже, професійно важливі якості співвідносяться з певною діяльністю і характеризуються як здатності до конкретної діяльності. Причому вони в цій же діяльності й розвиваються. Професія “людина – людина”, до якої належить соціальний педагог, вимагає, за визначенням Є. Клімова, “усіх особистісних якостей, які забезпечують успішну взаємодію між людьми, розуміння людей та ефективний вплив на них, установлення контактів, організацію спільної діяльності”.

У комплекс необхідних професійно значущих якостей соціального педагога, як вважає О. Максимова, входять: потреба трудитися з повною віддачею сил в інтересах суспільства, почуття обов’язку, відповідальності, самостійності, наполегливість у досягненні поставленої цілі, творче виконання професійних функцій.

2. Виконайте завдання:

1. Що, на вашу думку, викликає у вас найбільші труднощі - ваш зв'язок з предметом, учнями чи стилем викладання? Подумайте про ваші самі слабкі сторони - можливо, вона дратує ваших учнів або перешкоджає ефективному засвоєнню матеріалу. Як ви можете використовувати ваші переваги, щоб подолати цю слабкість? Запишіть дві -три конкретні дії, які ви можете негайно вжити.

2 Найбільш типова скарга учнів - їм нудно на уроках. Більше 80 % учнів, опитаних нами по всій країні, називають нудьгу головною проблемою навчання. Назвіть три причини, по яких, як ви вважаєте, більшість уроків є нудними, і запропонуйте ваш шлях усунення кожної з них.

3 На найближчих трьох уроках, які ви відвідаєте, візьміть аркуш паперу і оцініть виступаючого за 10-бальною шкалою - орієнтацію на предмет, на навчаючих (слухачів) і стиль викладу матеріалу. Складіть для кожного викладача список конкретних дій, які допомогли б йому підвищити ефективність викладання.

 

Питання для самоконтролю:

1. Чому необхідно формувати професійно значущі особисті якості педагогу?

2. Чим характерний навчальний процес побудований у суб’єкт-суб’єктній парадигмі?

3. Яка роль педагога у формування власного стилю педагогічної діяльності?

Рекомендована література

1. Проектування навчальних програм професійно-технічної освіти на основі потреб галузі й громади: Навч-метод посіб./ Кол. Автор.: Пащенко О.В., Сергєєва Л.М. та ін. За заг.ред. Л.І. Даниленко, - К.:ТОВ «Етіс Плюс», 2007.-164с.

2. Хриков Є.М. Управління навчальним закладом: Навчальний посібник.- К.: Знання, 2006.-365с.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)