АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Теоретичний блок

Читайте также:
  1. Теоретичний блок
  2. Теоретичний блок
  3. Теоретичний блок
  4. Теоретичний блок
  5. Теоретичний блок
  6. Теоретичний блок
  7. Теоретичний блок
  8. Теоретичний блок.
  9. Теоретичний зміст взаємодії та координації в процесі здійснення фінансового контролю
  10. Теоретичний матеріал
  11. Теоретичний матеріал

Сьогодні, Вашу увагу, хотілось би привернути до однієї з форм інтерактивного навчання, як робота в парах.

Це- групова (кооперативна) робота учнів організовується на практичних, семінарських та лабораторних заняттях. Це може відбуватися одразу після організаційного викладу викладачем навчального матеріалу, на початку нового заняття замість опитування, на спеціальному занятті, присвяченому застосуванню знань, умінь та навичок, або бути частиною повторювально-узагальнюючого заняття.

Технологія роботи в парах особливо ефективна на початкових етапах навчання учнів роботі у малих групах. Її можна використовувати для досягнення будь-якої дидактичної мети: засвоєння, закріплення, перевірки знань тощоРобота в парах дає учням час подумати, обмінятись ідеями з партнером і лише потім озвучувати свої думки перед академічною групою. Вона сприяє розвитку навичок спілкування, вміння висловлюватись, критичного мислення, вміння переконувати й вести дискусію.

Використання такого виду співпраці сприяє тому, що учні не можуть ухилятися від виконання завдання. Під час роботи в парах можна швидко виконати вправи, які за інших умов потребують великої затрати часу. Серед них можна назвати такі:

· обговорити короткий текст, завдання, письмовий документ;

· взяти інтерв’ю і визначити ставлення партнера до лекції, відео чи іншої навчальної діяльності;

· зробити критичний аналіз чи редагування письмової роботи один одного;

· сформулювати підсумки навчального заняття чи серії занять з теми;

· розробити спільно питання до викладача або інших учнів;

· проаналізувати разом вправу, ситуацію чи проблему;

· протестувати чи оцінити один одного;

· дати відповіді на запитання викладача;

· порівняти записи, зроблені в аудиторії.

Робота в парах є основою для організації самостійної роботи під час занять в аудиторії. На відміну від роботи в малих групах, де учні по черзі відповідають, в парах будь-якого типу в кожний момент половина учнів відповідає, а друга половина контролює. Потім вони міняються ролями. У такій системі робота учнів в аудиторії проводиться з використанням трьох видів пар: статичної, динамічної і варіаційної (рис. 1).

Статична пара передбачає спільну роботу учнів, які сидять за одним столом (рис. 1, а). Організувати роботу такої пари можна наступним чином:

1. Запропонуйте учням завдання, поставте запитання для невеличкої дискусії чи аналізу гіпотетичної ситуації. Після пояснення питання, фактів або ситуації, наведених у завданні, дайте їм 3-5 хвилин на продумування можливих відповідей або рішень індивідуально.

2. Визначте, хто з них буде висловлюватись першим, і запропонуйте обговорити свої ідеї один з одним. Краще відразу визначити час на висловлення кожного в парі і спільне обговорення. Це допоможе звикнути до чіткої організації роботи в парі.

3. По закінченні часу на обговорення кожна пара представляє результати роботи, обмінюється своїми ідеями та аргументами з усією академічною групою. За потребою це може бути початком дискусії або іншої навчальної діяльності.

 

 

Рис. 1. Схема роботи в статичних (а), динамічних (б) та варіаційних (в) парах

 

Динамічна пара — це мала група з 4-х учнів, які сидять за сусідніми столами. Кожний працює з кожним, тричі змінюючи партнера (рис. 1, б). Організувати роботу динамічної пари можна наступним чином:

1. Поставте учням запитання для обговорення, дискусії або аналізу гіпотетичної конкретної ситуації. Після їх розв’язання, дайте їм 3-5 хвилин часу для обдумування можливих відповідей або рішень індивідуально.

2. Об’єднайте учнів у пари, запропонуйте обговорити свої ідеї один з одним. Визначте час на висловлення кожного в парі і спільне обговорення. Попередьте учнів, що пари обов’язково мають дійти згоди (консенсусу) щодо відповіді або рішення.

3. Об’єднайте пари в четвірки і запропонуйте обговорити попередньо досягненні рішення щодо поставленої проблеми. Як і в парах, прийняття спільного рішення обов’язкове.

Варіаційна пара — це варіант колективної роботи в малій групі з 4-х учнів. Кожний учень працює то з одним, то з іншим ученьом з четвірки. При цьому здійснюється обмін матеріалами, варіанти яких будуть опрацьовані кожним членом мікро групи (рис. 1, в). Цей варіант кооперативного навчання отримав назву „Карусель” [95] вважається найбільш ефективним для одночасного включення всіх учасників в активну роботу з різними партнерами зі спілкування для обговорення дискусійних питань. Така технологія застосовується:

· для обговорення будь-якої гострої проблеми з діаметрально протилежними позиціями;

· для збирання інформації з будь-якої теми;

· для інтенсивної перевірки обсягу й глибини наявних знань;

· для розвитку вмінь аргументувати власну позицію.

Організувати роботу за такої схеми можна наступним чином:

1. Розставте стільці для учнів у коло, коли кожен сидить навпроти іншого.

2. За сигналом ведучого всі його учасники пересуваються на один стілець і опиняються перед новим партнером. Мета — пройти коло, виконуючи поставлене завдання.

Статична пара може формуватися і за бажаннями учнів, тому що фактор контактності та доброзичливості грає в цій парі визначальну роль. Не слід нав’язувати партнера, можна лише порадити або попрохати допомогти товаришу. Статична пара — це школа підготовки до роботи в динамічній і варіаційних парах. В цих парах учні постійно міняються ролями викладача і учня. Вони навчають один одного, працюють в режимі „взаємонавчання” і „взаємоконтролю”. Робота в статичній групі за спеціальними навчальними і контролюючими програмами перетворює цю пару в „живий комп’ютер”. Кожен учень виступає як в ролі носія програми, так і в ролі того, хто навчається за цією програмою. Досвід показує, що успішно співпрацюють як добре підготовлені учні, так і учні, які підготовлені гірше. Успішно працюють і пари, в яких учні мають різний рівень підготовки. Після спільної роботи протягом деякого часу за бажанням партнерів може здійснюватись зміна партнерів, що створює передумову до переходу на роботу в динамічній і варіаційних парах.

При роботі в динамічній парі загальне завдання ділиться між членами мікрогрупи. Кожний опитує кожного, кожний відповідає кожному. Виникає ситуація колективної взаємодії всіх членів групи. Кожна четвірка працює за завданням, зазначеним в роздатковій картці. Це завдання включає 4 варіанти завдань, 4 запитання і 4 пункти плану. Можуть бути мікрогрупи і з більшою кількістю учасників колективної роботи, однак число їх повинно бути обов’язково парним. Управління таким видом роботи має організаційні труднощі. Необхідні спеціально підготовлені диференційовані за обсягом і складністю завдання і задачі. Можливі розходження в швидкості роботи партнерів. Учні, які закінчили роботу, чекають наступного партнера, який ще продовжує працювати.

Варіаційна пара є одним з видів колективного навчання. На відміну від динамічної пари, де єдине завдання розподіляється частинами, в варіаційній парі здійснюється інтеграція зусиль кожного ученьа на підготовку різних матеріалів єдиного завдання. При роботі в варіаційній парі кожний учень готує картку з питаннями, задачами і прикладами. Після перевірки карток викладачем, який підходить до кожного ученьа, розпочинається робота в мікрогрупі, яка складається з чотирьох учнів. Робота здійснюється за три такти. Перший такт — робота з поруч сидячими. Кожний учень опитує сусіда за своєю карткою. Партнери ставлять один одному запитання, порівнюють відповіді з записами на звороті картки. Задачі і приклади вирішують усно.

Після взаємоконтролю і взаємонавчання партнери міняються і картками, і партнерами. Починається другий такт — робота з партнером, який сидить за сусіднім столом. Перевіряючий працює з карткою, за якою був перевірений сам. Після завершення роботи партнери міняються картками і звертаються до першого партнера. Третій такт — робота з цим партнером за новою карткою. Робота завершується тоді, коли в руки повернулася своя картка.

Робота в динамічній і варіаційній парах демократична за своєю суттєвістю. Кожний партнер знаходиться в рівних умовах. Нові організаційні форми потрібно впроваджувати поступово. Якщо в окремих академгрупах не вдається досягнути успіху — тимчасово відступити, переглянути підготовку, змінити дози матеріалу, удосконалити технологію спілкування учнів в парах.

Колективне навчання не слід підміняти роботою в малих групах, де перевіряючим призначається кращий учень. Лідерство породжує нерівноправність. Однією з перспективних форм роботи в малих групах може бути проведення творчих дискусій, аукціонів ідей. Кожен учень може приймати в них участь, критикувати, висловлювати свою думку.

 

Виконайте завдання:

Розробіть фахові завдання для самостійної роботи учнів при вивченні спеціальної дисципліни відповідно профілю підготовки заповнивши таблицю

Назва дисципліни  
Назва теми заняття  
Тип заняття  
Завдання для статичної пари  
Завдання для динамічної пари  
Завдання для варіаційної пари  

Питання для самоконтролю:

Чи доцільне повсякчасне використання інтерактивних методів навчання у вивченні спецдисциплін?

Питання, якого характеру, доцільно формулювати використовуючи роботу в парах?

Чи ефективно використовувати дану інтерактивну форму навчання у вивченні спецдисциплін Вашого профілю підготовки?

Рекомендована література

1.Педагогіка вищої школи: навч. Посіб. [для студ. Вищ. Навч. Закл.]/ З.Н. Курлянд, Р.І. Хмелюк, А.В. Семенова та ін..; За ред.. З.Н. Курлянд. – 3-тє вид., перероб. І доп. – К.: Знання, 2007. – С.89-109, 180-220.

2.Фіцула М.М. Педагогіка: навч. Посіб. [для студ. Вищ. Навч. Закл.] / М.М.Фіцула. – К.: Видавничий центр «Академія», 2006. – 528 с.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)