АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Теоретичний блок. Сьогодення пропонує освіті інноваційні технології в засобах навчання

Читайте также:
  1. Теоретичний блок
  2. Теоретичний блок
  3. Теоретичний блок
  4. Теоретичний блок
  5. Теоретичний блок
  6. Теоретичний блок
  7. Теоретичний блок
  8. Теоретичний блок.
  9. Теоретичний зміст взаємодії та координації в процесі здійснення фінансового контролю
  10. Теоретичний матеріал
  11. Теоретичний матеріал

Сьогодення пропонує освіті інноваційні технології в засобах навчання. В умовах всезростаючого інформаційного навантаження якість роботи педагогічних працівників значною мірою залежить від інтенсифікації та оптимізації навчального процесу на основі ефективного використання класичних та активного впровадження нових методик, що базуються на найширшому використанні різноманітних технічних засобів навчання. Науково-технічний прогрес та сучасна педагогічна наука, забезпечуючи вчителя найновішими методиками і технічними засобами подачі навчального матеріалу, вимагають від нього постійної самоосвіти та зусиль щодо вдосконалення педагогічної майстерності, як однієї з найвагоміших умов забезпечення належного рівня навчально-виховного процесу.

Інтерактивні засоби надають широкі можливості для різних аспектів навчання. Одними з основних можливостей і переваг засобів інтерактивних засобів у разі їх застосування у навчальному процесі є:

· одночасне використання декількох каналів сприймання учнів в процесі навчання, за рахунок чого досягається інтеграція інформації, що доставляється різними органами чуттів;

· можливість симулювати складні реальні експерименти;

· візуалізація абстрактної інформації за рахунок динамічного представлення процесів;

· можливість розвинути когнітивні структури та інтерпретації учнів.

Інетрактивні засоби навчання, що використовуються в навчальному процесі, повинні відповідати системі психологічних, дидактичних та методичних вимог. До специфічних дидактичних умов відносять:

· адаптивність до індивідуальних можливостей учня;

· інтерактивність навчання;

· реалізація можливостей комп’ютерної візуалізації навчальної інформації;

· розвиток інтелектуального потенціалу учня;

· системність і структурно-функціональна зв’язаність представлення навчального матеріалу;

· забезпечення повноти (цілісності) і неперервності дидактичного циклу навчання.

З дидактичними вимогами тісно пов’язані методичні вимоги. Методичні вимоги до інтерактивних засобів навчання враховують облік своєрідності і особливості конкретного навчального предмета, специфіку відповідної науки, її понятійного апарату, особливості методів дослідження її закономірностей, можливостей реалізації сучасних методів обробки інформації.

Інтерактивні засоби навчання повинні задовольняти таким методичним вимогам:

· представлення навчального матеріалу з опорою на взаємозв’язок і взаємодію понятійних, образних і дієвих компонентів мислення;

· відображення системи термінів навчальної дисципліни у вигляді ієрархічної структури високого порядку;

· надання учневі можливості виконання різноманітних контролюючих тренувальних дій.

Наряду з дидактичними та методичними вимогами також виділяють низку психологічних вимог.

Представлення навчального матеріалу повинно відповідати не тільки вербально-логічному, але і сенсорно-перцептивному і представлінському рівням когнітивного процесу. Його виклад необхідно орієнтувати на тезаурус і лінгвістичну композицію конкретного вікового контингенту і специфіку підготовки учнів.

Як основний технічний засіб інтерактивних технологій, безумовно, виступає комп’ютер, оснащений необхідним програмним забезпеченням і мультимедійним проектором. Звісно, що комп’ютер не замінює собою викладача, а є лише засобом здійснення педагогічної діяльності, його помічником

Завдяки своїм можливостям і розвитку технічних засобів мультимедійні технології можуть застосовуватися під час проведення практично всіх видів навчальних занять.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)