АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Теоретичний блок

Читайте также:
  1. Игровой блок.
  2. Практический блок.
  3. Теоретичний блок
  4. Теоретичний блок
  5. Теоретичний блок
  6. Теоретичний блок
  7. Теоретичний блок
  8. Теоретичний блок
  9. Теоретичний блок
  10. Теоретичний блок
  11. Теоретичний зміст взаємодії та координації в процесі здійснення фінансового контролю

Висококваліфікованого педагога характеризує вміння працювати методологічно обґрунтовано, раціонально, системно, постійно вдосконалюючи використовувані прийоми і методи задля максимального використання і розвитку можливостей педагогічного процесу. Загалом на цих засадах ґрунтується наукова організація педагогічної праці.

Наукова організація педагогічної праці (НОПП) - система науково обґрунтованих заходів, спрямованих на вдосконалення педагогічної праці та її умов, забезпечення максимальної ефективності навчання і виховання за раціонального використання часу, сил, засобів педагога та учнів.

НОПП охоплює такі проблеми, як економія, раціональне використання часу, створення і раціональне використання сприятливих умов праці та відпочинку, максимальне піклування про здоров'я та всебічний розвиток усіх учасників трудового процесу. Загальний зміст її утворюють НОП педагога, НОП учнів, наукова організація праці педагогічного колективу.

Оскільки йому доводиться працювати з багатьма літературними джерелами, він має володіти різними видами читання: попереднє читання - в процесі читання позначають усі незнайомі, іншомовні слова, наукові терміни і поняття, щоб опісля можна було з'ясувати їх значення за словником чи довідником; наскрізне читання - уважне прочитування всього матеріалу, яке застосовують за необхідності охопити весь зміст розділу, статті, книги; вибіркове читання - відбір матеріалу для читання з метою його поглибленого вивчення; повторне читання - передбачає повернення до важливого або не цілком зрозумілого тексту; аналітичне читання (читання з проробленням матеріалу) - критичний аналіз змісту з метою глибокого його вивчення, конспектування істотного; партитурне читання - динамічне, швидке читання, що має на меті оперативне ознайомлення з книгою (за 1,5-2 год. прочитують до 200-300 сторінок); змішане читання - застосування різних видів читання залежно від змісту матеріалу, мети і завдань його вивчення.

Учитель може заощадити свій час і енергію не лише за рахунок раціонального читання, а й уміння робити необхідні нотатки: план, тези, конспект, анотацію, реферат, рецензію, цитату. Зібрану інформацію корисно записувати на окремих картках, що дає змогу систематизувати її відповідно до тем уроків чи виховних заходів.

У науковій організації праці учнів важливу роль відіграють режим дня, робоче місце, техніка організації особистої праці, планування, облік і контроль. Вони опановують її вони у процесі вивчення НОП як особливого навчального предмета, внаслідок намагання наслідувати культуру праці педагога та організації своєї діяльності на принципах НОП. Учням доцільно пропонувати пам'ятки-алгоритми для виконання різних видів навчальної діяльності. Наприклад, для виконання домашнього завдання вони можуть скористатися такими порадами:

- на підготовчому етапі роботи ("Берися до роботи!"): наведи порядок на робочому місці, дістань все потрібне для занять, встанови послідовність роботи, регламентуй роботу в часі;

- на виконавчому етапі роботи ("Дій рішуче!"): усвідом зміст кожного завдання, згадай поради вчителя, не відволікайся, стеж за своїми діями, дотримуйся режиму праці та відпочинку;

- на завершальному етапі роботи ("Підбий підсумки"): перевір якість і повноту виконаного завдання, допрацюй усе, що необхідно, врахуй на майбутнє успіхи і помилки, зроби висновки.

Для виконання завдань, що передбачають роботу над помилками, учням пропонують таку пам'ятку:

1) усвідом, яке правило порушує допущена тобою помилка;

2) повтори правило і напиши пояснення;

3) придумай і напиши кілька прикладів на це правило;

4) перевір, чи немає помилки;

5) якщо сумніваєшся у правильності написаного, проконсультуйся в учителя.

Питання для самоконтролю:

Розкрийте методику вивчення і узагальнення передового педагогічного досвіду.

Охарактеризуйте методику втілення передового педагогічного досвіду у практику педагога.

Опишіть досвід відомого вам передового педагога з фахової дисципліни.

Рекомендована література

1. Педагогіка вищої школи: навч. Посіб. [для студ. Вищ. Навч. Закл.]/ З.Н. Курлянд, Р.І. Хмелюк, А.В. Семенова та ін..; За ред.. З.Н. Курлянд. – 3-тє вид., перероб. І доп. – К.: Знання, 2007. – С.89-109, 180-220.

2. Фіцула М.М. Педагогіка: навч. Посіб. [для студ. Вищ. Навч. Закл.] / М.М.Фіцула. – К.: Видавничий центр «Академія», 2006. – 528 с.

Тема 10. Аналіз планів уроків в умовах емпіричного навчання(4год)

План

1. Ознайомлення із теоретичним блоком теми

2. Виконання творчих завдань

3. Здійснення самоконтролю відповідних питань


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)