АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Значення крупи в харчуванні

Читайте также:
  1. I. Визначення здібностей школяра шляхом спостереження.
  2. IV. ДЕЯКІ ІНШІ ОЗНАЧЕННЯ ГРУПИ
  3. А) визначення повинно бути співмірним; б) визначення не повинно робити кола; в) визначення має бути чіткім.
  4. Алгоритм призначення ДМПА
  5. Аналіз освітлення робочої зони розробника проекту з метою визначення та забезпечення його оптимального значення.
  6. Аналізатори, їх значення для життєдіяльності і забезпечення захисту людини від небезпек.
  7. БНМ 5.1.5 Діючі значення напруги і сили струму
  8. Будинки і споруди. Будинки адміністративного та побутового призначення
  9. БУДІВНИЦТВА ТА АВТОТРАНСПОРТУ» З МЕТОЮ ВИЗНАЧЕННЯ ТВОРЧОГО ПОТЕНЦІАЛУ УЧНІВ 31
  10. В чому полягає економічне значення пільгової (нульової) ставки податку на додану вартість?
  11. Види жорсткості та лужності води. Їх класифікація та визначення. Технічні параметри.
  12. Види необхідних причинних зв'язків, що мають кримінально-правове значення і зустрічаються найчастіше.

>Крупи яких багато важать в харчуванні. Страви з круп поставляють у організм людини кремній – головні елементи зв'язкумозг-тело. Страви з круп – каші,крупеники, запіканки пудинги, биточки, котлети і галушки тощо. – сама шанована їжа для російського народу, символ здоров'я та перемоги благоденства. У давнину на Русі страви з круп варили з примирення між ворогами. Молодих обсипали крупою перед відправленням до віденцю, після виходу з церкві та перед входом до будинку.

>Крупи займають значний питому вагу в асортименті домашньої кухні.Крупи – крохмалисті продукти, тому страви з крупвисококалорийни. Особливо багаті білками, і добре засвоюються організмом вівсяна і гречана крупа. У поєднанні з білками продуктів тваринного походження білки даних круп дають повноцінний для організму комплекс амінокислот. Дуже вдало поєднання гречаною каші з лівером. Страви з круп рекомендується поєднувати з молоком і сиром.

>Крупу перед приготуванням просівають, перебирають і промивають видалення сторонніх домішок. Для гречаною і пшеничного каш крупу інодіпрожаривают, а манною просушують. Сьогодні приготувати страви з круп досить легко, позаяк у продажу з'явилося багато вже опрацьованих спеціальним чином круп немає і потреби витрачати час на попередню підготовку.

Найпопулярніші страви з круп – каші. Для приготування більшості каш як рідини використовується вода, іноді молоко, незбиране чи розведену водою. Для приготування деяких каш використовують м'ясні, рибні чи овочеві бульйони. Щоб приготувати кашу потрібної консистенції при варінні необхідно точно дотримуватися правильне співвідношення крупи і рідини. Для приготування розсипчастої каші це співвідношення суворо постійно, а в'язкому він може коливатися залежно від цього, наскільки густу кашу потрібно отримати.

>Рассипчатие страви з круп готують переважно на воді з рису, пшона, гречки,пшенки. Подають розсипчасті страви з круп самостійна страви, у своїй заправляють їх різними соусами. Коли страви з круп готуються як гарніру до гарячим харчем з м'яса або співочі птахи, їхнього варіння можна використовувати бульйон.

>Гречневая крупа, мабуть, сама живильне. Вона має повноцінні поаминокислотному складу білки (12— 13 %). У цьому білок гречки близький білка тварин продуктів, у ньому багато лізину. Є у нійвисокоценние рослинні жири (3,3 %), багато кальцію, магнію, фосфору, а заліза у ній приблизно стільки ж, як у м'ясі чи рибі. Багата вона комплексом вітамінів групи У.Углеводов ж у гречаною крупі менше, ніж у сусідніх видах крупи, тому вона викликає надлишкової повноти, тобто ожиріння.

З гречки виробляютьядрицу і продів.Продел — цедробление ядра.

>Овсяная крупа багата білками схоже ж, як гречана. За вмістом жиру вона переважає всі решта видів крупи. У з нею й мінеральних речовин: фосфору, калію, кальцію, заліза, і навіть вітамінів групи У. З вівса виробляютьнедробленую іплющеную крупу, і навіть вівсяні пластівці і знаменитий давній російський продукт — толокно, що значно смачніше, ніж крупа, і — краще засвоюються. Корисно привчати дітей є страви з толокна, либонь у ньому до 15 % добреусваивающихся білків і майже 5 % жиру.

>Овсяние пластівці давним-давно назвали «>Геркулес» — і, як і раніше, спостереження дуже вдало.Геркулесовая крупа виключно корисна. У цьому вона дужекалорийна — мало крохмалю. Не тому серед англійців, традиційно упереджених до вівсяної крупі, непогані багато повних людей.Крупа вівсянанедробленая вариться понад години, аплющеная — 30—40 хв. Обсяг збільшується втричі-вчетверо.

>Рис (шліфований, полірований і гранулюється) відрізняється найвищим змістом крохмалю — до 75 %.Крупа з рису легко засвоюється, у ньому майже відсутня клітковина. Білків із приводу трохи, але заминокислотному складу вони більше повноцінні, ніж білки інших напрямів крупи. Мінеральних речовин і вітамінів в рисового крупі мало.

Широко застосовують рис в дієтичному харчуванні, коли треба щадити органи травлення, і навіть при виснаженні.Рис — прекрасна їжа для людей, але з рекомендується тим, хто схильний до повноті.

Час варіння рисового крупи — близько години, у своїй обсяг збільшується у п'ять-шість разів.

>Манную крупу виробляють з центральній частині пшеничного зерна. По хімічним складом вона наближається до рису, але перевершує його за змісту білків.Усвояемость манною крупи майже сто %.

Майже повну відсутність клітковини робить манну крупу незамінною в харчуванні дітей, і навіть котрі страждають шлунково-кишковими захворюваннями чи виснаженням. Не рекомендуються страви з манною крупи хворим на цукровий діабет, атеросклерозом і людей з "надлишковим вагою.

Виробляють інші види пшеничного крупи — полтавську і «Артек». Їх харчові гідності приблизно такі самі, як і манною крупи.

>Манная крупа вариться 10—15 хв, а полтавськаразваривается за 15—45 хв (залежно від розміру крупинок). Обсяг тієї слабкої й інший крупи після варіння збільшується учетверо-вп'ятеро.

Пшоно— крупа з проса. Воно поступається гречаною, вівсяної і рисового крупі зі своєї живильним цінності. Хоча білків впшене значна частина, у яких недостатньосеросодержащих амінокислот, у цілому харчове значення білків цієї крупи невисока. Пшоно багато фосфором, калієм і на магній. Відрізняється пшоно і містило велику кількість жирів, але за тривалому зберіганні вони окислюються і крупа набуває гіркуватий смак.Пшенная каша рекомендується гладким і тих, хто страждає атеросклерозом.Нежелательна при захворюваннях органів травлення, зокрема, гастритах із підвищеною кислотністю. Пшоноразваривается за 40—50 мін та збільшується обсягом у шість-сім разів.

>Перловую іячменевую крупу виробляють з ячменю. Ці види крупи характеризуються підвищеним змістом клітковини, тому вони гірше засвоюються, не викликають зайвої повноти. Важливо, що амінокислоти білків ячмінною крупи перебувають у співвідношенні, сприятливому для організму людини.Перловая крупа вариться 60—120 хв (залежно від розміру крупинок), а ячна — 40—45 хв, збільшуючись обсягом у п'ять-шість разів.

>Кукурузная крупа по харчової цінності й кулінарним властивостями нижче інших напрямів крупи. Бєлки її неповноцінні й погано засвоюються.Избиточной повноти бракує. Рекомендується людей похилого віку і приватним особам, провідним малорухливому способі життя.

>Каша з кукурудзяного крупи виходить жорсткої, зі специфічним смаком,разваривается крупа близько години, збільшуючись обсягом втричі-вчетверо. З кукурудзи виготовляють та інші вироби: кукурудзяні пластівці і повітряну кукурудзу. Ці продукти приємні на смак і засвоюються краще, ніж кукурудзяна крупа. Вони хороші для заправки супів, можна подавати його з молоком, чаєм та інші напоями. Перед використанням додаткової обробки вони вимагають.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)