АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ТЕРМІНОЛОГІЧНИЙ СЛОВНИК. Бухгалтерська (фінансова) звітність- звітність підприємства в обсягах та за формою, передбаченими чинним законодавством

Читайте также:
  1. Вимоги до визначення поняття у словнику
  2. Він може перекласти цей текст без словника.
  3. Глосарій (Термінологічний словник)
  4. ГЛОСАРІЙ (термінологічний словник).
  5. Докладний термінологічний опис рухової дії
  6. Економічний словник
  7. Енциклопедичні словники, їх роль у навчанні та проф. діяльності.
  8. Етап автоматизації дій учнів з новими ЛО активного словника
  9. Завдання 4. Запишіть десять словників з Вашого фаху. Якими з них вам доводилося користуватися?
  10. Завдання, принципи та зміст словникової роботи
  11. КОРОТКИЙ ПОЛІТОЛОГІЧНИЙ СЛОВНИК
  12. КОРОТКИЙ словник ЛІТЕРАТУРОЗНАВЧИХ ТЕРМІНІВ

Бухгалтерська (фінансова) звітність - звітність підприємства в обсягах та за формою, передбаченими чинним законодавством.

Вид економічної діяльності – процес поєднання дій та ресурсів (устаткування, робочої сили, засобів, сировини, матеріалів) для створення виробництва і отримання в якості результатів цього виробництва конкретної продукції, надання послуг.

Виробничий потенціал підприємства - сукупність вартісних і натурально-речовинних характеристик виробничої бази, що виражається в потенційних можливостях провадити продукцію певного складу, технічного рівня і якості в необхідному обсязі

Галузь – сукупність підприємств, установ і організацій (у т. ч. наукових, проектно-конструкторських, ремонтно-будівельних та інших), які безпосередньо або опосередковано беруть участь у виробництві єдиного кінцевого продукту та його утилізації, наданні послуг.

Граничні значення індикаторів – кількісні величини, порушення яких викликає загрозливі процеси в економіці.

Ділова репутація - сукупність підтвердженої інформації про особу, що дає можливість зробити висновок про професійні та управлінські здібності такої особи, її порядність та відповідність її діяльності вимогам закону.

Економічна безпека – стан національної економіки, який дає змогу зберігати стійкість до внутрішніх та зовнішніх загроз і здатний задовольняти потреби особи, сім’ї, суспільства та держави.

Економічні об’єкти – підприємства (мікрорівень), регіони, галузі (мезорівень), національне господарство (макрорівень), економічна система декількох держав /економічні, митні союзи тощо/ (глобальний рівень).

Загрози економічній безпеці країни – сукупність наявних та потенційно можливих явищ і чинників, що створюють небезпеку для реалізації національних інтересів у економічній сфері.

Зовнішньоекономічна безпека – стан відповідності зовнішньоекономічної діяльності національним економічним інтересам, що забезпечує мінімізацію збитків держави від дії негативних зовнішніх економічних чинників та створення сприятливих умов розвитку економіки завдяки її активної участі у світовому розподілі праці.

Інвестиції – всі види економічних ресурсів, які вкладаються у поточному періоді у відповідні об’єкти, створення яких сприяє забезпеченню розширеного відтворення, а використання компенсує інвестору відмову від поточного споживання вкладених ресурсів шляхом отримання у майбутньому вигід.

Інвестиційна безпека – рівень національних та іноземних інвестицій (за умови оптимального їх співвідношення), який здатен забезпечити довгострокову позитивну економічну динаміку при належному рівні фінансування науково-технічної сфери, створення інноваційної інфраструктури та адекватних інноваційних механізмів.

Інвестиційна діяльність – процес цілеспрямованого вишукування необхідних інвестиційних ресурсів, вибору ефективних об’єктів інвестування, формування збалансованого за обраними параметрами інвестиційної програми або портфеля та забезпечення їх реалізації.

Інвестиційна привабливість – інтегральна оцінка переваг та недоліків об’єктів інвестування, яка визначає можливість та доцільність здійснення інвестицій у певний економічний об’єкт (регіон, галузь або підприємство).

Інвестиційна привабливість галузей – інтегральна характеристика окремих галузей економіки з позицій перспективності розвитку, доходності інвестицій та рівня галузевих інвестиційних ризиків.

Інвестиційна привабливість підприємства - рівень задоволення фінансових, виробничих, організаційних та інших вимог чи інтересів інвестора щодо конкретного підприємства, яке може визначатися чи оцінюватися значеннями відповідних показників.

Інвестиційна привабливість регіонів – інтегральна характеристика окремих регіонів країни з позиції інвестиційного клімату, рівня розвитку інвестиційної інфраструктури, можливості залучення інвестиційних ресурсів та інших чинників, що суттєво впливають на формування дохідності інвестицій й інвестиційних ризиків.

Інвестиційне рішення – акт діяльності керуючої системи, пов’язане з інвестиційною діяльністю підприємства, що веде до розв’язання певної проблеми і тим самим визначає нормальне функціонування чи розвиток підприємства; рішення про вкладення фінансових ресурсів на тривалий термін за наявності значного рівня ризику.

Інвестиційний клімат – це ступінь сприятливості ситуації, що складається в тій чи іншій країні (регіоні, галузі, підприємстві), стосовно інвестицій, що могли б бути зроблені в країну (регіон, галузь, підприємство); це сукупність політичних, організаційно-правових, соціально-економічних, соціокультурних, географічних умов, що визначають ступінь ризику капіталовкладень й можливість їх ефективного використання для забезпечення і сприяння інвестиційній діяльності вітчизняних та іноземних інвесторів.

Інвестиційний процес – механізм реалізації інвестиційної діяльності, зорієнтований на обґрунтування доцільності інвестицій.

Інвестиційний ризик – 1) ймовірність виникнення непередбачуваних фінансових втрат у процесі інвестиційної діяльності підприємства; 2) потенційна можливість недосягнення запланованих цілей інвестування (у вигляді прибутку або соціального ефекту) в результаті непередбачених втрат коштів, отримання грошових збитків або прибутку у розмірі, меншому від запланованого; 3) ступінь небезпеки для успішного освоєння інвестицій, що відображає ймовірність виникнення непередбачуваних фінансових втрат у процесі інвестиційної діяльності підприємства.

Інвестиційний ринок – сукупність окремих ринків реального і фінансового інвестування, у складі якого реалізуються економічні відносини між продавцями і покупцями інвестиційних товарів і послуг, а також об’єктів інвестування в усіх його формах.

Інвестиційний стимул – це норма, що закріплює певну додаткову перевагу (податкового, митного чи іншого характеру), яка є умовою добровільного здійснення інвестицій для заохочення капіталовкладення в певний сектор економіки чи для залучення особливо великих інвестицій; це заходи, спрямовані на стимулювання інвестицій шляхом збільшення доходів від них або скорочення витрат.

Інвестиційні ресурси – ресурси суб’єкта інвестиційної діяльності у фінансовій, матеріальній, нематеріальній або трудовій формах, що формуються для реалізації їх інвестиційної діяльності.

Інвестори – суб’єкти інвестиційної діяльності, які приймають рішення про вкладення власних і запозичених майнових та інтелектуальних цінностей в об’єкти інвестування.

Інвестування – акумуляція ресурсів у різній формі, перетворення їх в інвестиційні товари, послуги та ресурси, введення останніх у виробничу стадію й трансформація у перетворюючі інноваційні фактори – ресурси, а далі в капітал.

Індикатори економічної безпеки – статистичні показники розвитку економіки країни, які найбільш повно характеризують явища і тенденції в економічній сфері.

Інтегральна оцінка інвестиційної привабливості - показник, у якому відтворюються значення інших показників, скоригованих у відповідності до їх вагомості та інших чинників.

Кадровий потенціал підприємства - загальна (кількісна та якісна) характеристика персоналу як одного з видів ресурсів, пов’язана з виконанням покладених на нього функцій та досягненням цілей перспективного розвитку підприємства.

Конкурентоспроможність – сукупність інститутів, факторів, які визначають рівень продуктивності економіки.

Критерії економічної безпеки – статистичні показники, за якими здійснюється оцінка стану економіки країни з точки зору забезпечення її сталого розвитку.

Макроекономічна безпека – стан економіки, при якому досягається збалансованість макроекономічних відтворювальних пропорцій.

Маркетинг – процес планування виробничо-збутової діяльності підприємства на основі вивчення ринку з метою реалізації товарів і послуг та отримання прибутку в умовах конкуренції.

Менеджмент – процес планування, організації, приведення в дію та контроль організації з метою досягнення координації людських і матеріальних ресурсів, необхідних для ефективного виконання завдань

Метод оцінки – спосіб визначення вартості об’єкта оцінки, послідовність оціночних процедур якого дає змогу реалізувати певний методичний підхід.

Науково-технологічна безпека – стан науково-технологічного та виробничого потенціалу держави, який дає змогу забезпечити належне функціонування національної економіки, достатнє для досягнення та підтримки конкурентоздатності вітчизняної продукції, а також гарантування державної незалежності за рахунок власних інтелектуальних і технологічних ресурсів.

Об’єкти інвестиційної діяльності – будь-яке майно, в тому числі основні фонди й оборотні кошти в усіх галузях та сферах народного господарства, цінні папери, цільові грошові вклади, науково-технічна продукція, інтелектуальні цінності, інші об’єкти власності, а також майнові права.

Оптимальні значення індикаторів – інтервал величин, у межах яких створюються найбільш сприятливі умови для відтворюваних процесів в економіці.

Платіжна дисципліна - своєчасне і точне виконання фізичними та юридичними особами зобов’язань перед кредиторами та іншими особами зі сплати грошових сум, у тому числі податків у державний і муніципальний бюджети; дотримання форм і порядку платежів, встановлених законом, іншими правовими актами та договором.

Порогові значення індикаторів – кількісні величини, порушення яких викликає несприятливі тенденції в економіці.

Присвоєння рейтингу – використання методики рейтингування для визначення значення рейтингового вимірювання об’єкта і випуску рейтингового звіту, що обґрунтовує експертні оцінки у даному значенні рейтингового вимірювання.

Прямі іноземні інвестиції – вкладення ресурсів у зарубіжні підприємства, що забезпечують контроль інвестора або його участь в управлінні підприємством; це вкладення капіталу за національними межами з метою розширення виготовлення товарів і надання послуг шляхом організації виробництва та придбання товарів для імпорту у власну країну чи експорту до третіх країн.

Ранг – таксономічна категорія, що являє собою певний ступінь ієрархії або рівень класифікації, який застосовують для розподілу різних відокремлених груп (таксонів).

Ранжування – послідовне розміщення елементів сукупності у певному порядку за ступенем пріоритетності, значущості, сприйнятливості до чинників внутрішнього чи зовнішнього середовища.

Рейтинг – числовий або порядковий показник місця конкретного елементу в системі однорідних елементів відповідного таксономічного рівня, який відображає рівень розвитку, поточний стан, важливість або вплив певного об’єкта чи явища.

Рейтингова шкала – заздалегідь задана рейтинговим агентством послідовна серія символів, що відображають значення рейтингового вимірювання, яке знижується.

Рейтингове агентство – це юридична особа, яка надає професійні послуги на ринку цінних паперів та спеціалізується на визначенні кредитних рейтингів (рейтингуванні) та наданні інформаційно-аналітичних послуг, пов’язаних із забезпеченням діяльності з визначення кредитних рейтингів.

Рейтингове вимірювання – система комплексних фінансово-економічних показників об’єкта, що підлягає рейтингуванню, розрахованих шляхом експертного аналізу з урахуванням і якісних і кількісних складових.

Ризик - кількісна міра небезпеки, що враховує ймовірність виникнення негативних наслідків від здійснення господарської діяльності та можливий розмір втрат від них.

Стратегія розвитку підприємства – сукупність заходів з розробки та реалізації довгострокового плану, який містить комплекс рішень щодо вибору напрямку розвитку підприємства, визначення його основних цілей, а також моделі дій щодо формування та ефективного використання його потенціалу і дає можливість створення сприятливих внутрішніх та зовнішніх умов для успішного подолання основних стадій розвитку.

Технологія виробництва – система знань про способи (набір і послідовність операцій, їх режими) розв’язання задач на підприємстві за допомогою технічних засобів (знарядь праці).

Фінансова безпека – стан бюджетної, грошово-кредитної, банківської, валютної системи та фінансових ринків, який характеризується збалансованістю, стійкістю до внутрішніх і зовнішніх негативних загроз, здатністю забезпечити ефективне функціонування національної економічної системи та економічне зростання.

Фінансовий аналіз діяльності підприємства - комплексне вивчення фінансового стану підприємства з метою оцінки досягнутих фінансових результатів, що проводиться за допомогою методів фінансового аналізу за даними бухгалтерської (фінансової) звітності підприємства.

Фінансовий стан підприємства – сукупність показників, що відображають наявність, розміщення і використання ресурсів підприємства, реальні й потенційні фінансові можливості підприємства.


ДОДАТОК 1

Досвід країн Центральної та Східної Європи щодо запровадження системи інвестиційних стимулів [33]

Більшість розвинених мають системи інвестиційних стимулів. Це є ознакою досить інтенсивної конкуренції за іноземні інвестиції серед країн у світі. Лідерами за таким стимулюванням в країнах Центральної та Східної Європи (ЦСЄ) є Чехія і Словаччина. Крім субсидій на національному рівні, місцеві органи влади пропонують додаткові стимули, які не координуються централізовано й інколи надаються інвесторам на індивідуальній основі. У відповідності до регуляторних норм ЄС інвестиційні стимули усе більше й більше інтегровані в ринок праці, місцевий розвиток і політику в сфері наукових досліджень і дослідно-конструкторських розробок (НДДКР).

Введення інвестиційних стимулів з 1998 р. стимулювало величезний приплив ПІІ в створення нових підприємств (greenfіeld investment) і в створення підприємств з використанням уже існуючої інфраструктури (тобто інвестиції в придбання вже існуючих потужностей з метою їхнього переналагодження під нове виробництво) (brownfіeld investment). Внесення змін до законодавства щодо інвестиційних стимулів спрямоване на спрощення доступу до державної підтримки і процедур реалізації.

Стимули або визначаються спеціальним законом, або “розкидані” в низці законів. В Хорватії стимули визначені в спеціальному законі про стимулювання інвестицій (2000 р.), в Македонії – є складовою державної програми (1999 р.), в Румунії – формулюються щорічно в бюджеті, в Болгарії – в Законі про іноземні інвестиції, в Чехії Закон про стимули для інвестицій діє з 1 травня 2000 р. Румунія ввела в 2001 р. нову систему стимулювання і створила агентство стимулювання інвестицій в 2002 р., аналогічне до тих, що тривалий час функціонують в інших країнах.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)