АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Навчальна. 2. Архівознавство: підруч

Читайте также:
  1. Конституційне право України як навчальна дисципліна
  2. Навчальна
  3. Навчальна
  4. Навчальна
  5. Навчальна
  6. Навчальна
  7. Навчальна
  8. Навчальна
  9. Навчальна література
  10. Навчальна література
  11. Навчальна література

2. Архівознавство: підруч. для студ. вищ. навч. закл. / редкол.: Я. С. Калакура та ін. — К., 2002. — 356 с.

3. Бржостовская Н. В. Архивы и архивное дело в зарубежных странах: история и современная организация: учеб. пособие. — М., 1971. — 311 с.

4. Веретенников В. Архівознавство: лекція І / Всеукр. ін-т підвищення кваліфікації педагогів. — Xарків; Одеса: Вища шк., 1931. — 21 с.

5. Старостин Е. В. Международные архивные организации и их деятельность: учеб. пособие. — М.: Изд-во МГИАИ, 1989. — 82 с.

6. Теория и практика архивного дела в СССР: учеб. для вузов / под ред. Ф. И. Долгих, К. И. Рудельсон. — 2-е изд., перераб. и доп. — М.: Высш. шк., 1980. — 343 с.

Матеріали до самостійної роботи

Для архівістів України багато цікавого і по­вчального мають організація управління архівною справою в зарубіжних країнах, особливості експертизи цінності документів, специфіка зберігання документів та використання документної інформації, методи впровадження в архівну справу новітніх технологій, напрями та зміст підготовки кадрів архівістів, органі­зація приватних архівів та міжнародного обміну архівною інфор­мацією. В цьому розділі розглянемо основні типи та структуру архівів провідних країн світу, характерні тенденції розвитку ар­хівної справи, основні правові засади функціонування архівної системи зарубіжних країн.

Усвідомлення необхідності упоряд­кування архівів та раціональної організації архівної справи в За­хідній Європі відбулося наприкінці ХVІІІ - в першій половині ХІХ ст. Створення спеціальних архівних установ було резуль­татом суттєвого збільшення обсягів документів, деструктивних процесів в архівах, викликаних революціями та іншими соці­альними катаклізмами. Водночас було зроблено перші спроби закласти єдине наукове підґрунтя організації комплексів доку­ментів для всіх державних архівів, що реалізовувалося в зарод­женні архівознавства як науки.

Структура архівів західноєвропейських країн остаточно викристалізувалася після Другої світової війни. До неї входять дер­жавні (національні та відомчі), корпоративні та приватні архіви. Мережа державних і приватних архівів відбиває систему державного управління, що склалася в різних країнах, її правову основу, адміністративно-територіальний поділ, рівень культури.

Систему державних архівів складають центральні та місцеві архівні установи. Центральні державні архіви мають статус національних архівів і виконують загалом ідентичні функції: зберігають національну архівну спадщину, удоступнюють її для ко­ристувачів, організовують роботу з поточними урядовими доку­ментами. Водночас у різних країнах діяльність національних ар­хівів має відмінності, зумовлені національними та історичними традиціями, фінансовими і кадровими ресурсами, архівним за­конодавством.

Відомчі (галузеві) архіви зберігають документи, створені в результаті діяльності окремих державних установ і відомств. У багатьох країнах існують відомчі історичні архіви. Наприклад, у Франції це - Архів Міністерства закордонних справ, Архів сухопутних військ, Архів Міністерства морського флоту, Архів Мі­ністерства військово-повітряних сил, Архів Державної Ради. Діяльність відомчих архівів, як правило, перебуває під наглядом національних архівних установ, які надають їм методичну допо­могу. Корпоративні архіви зберігають документи різних громад­ських, наукових, культурно-освітніх та інших недержавних ус­танов і, як правило, є самоврядними і не підлеглими уряду ар­хівним органам.

В організації роботи з приватними архівами великий досвід, вартий використання, накопичений в багатьох країнах Заходу, зокрема в Канаді та США.

За принципами побудови і управління в світі існують два ос­новних типи архівних систем - централізовані: Франція, Бель­гія, Данія, Греція, Нідерланди, Португалія та децентралізовані: США, Канада, ФРН, Швеція, Великобританія, Іспанія, Японія.

Створені в різні епохи національні архіви підпорядковуються різним урядовим відомствам - міністерствам науки (Бельгія), культури (Данія, Іспанія, Люксембург), національної освіти та культури (Франція), добробуту, охорони здоров'я і культури (Нідерланди), внутрішніх справ (Румунія, Словаччина, Чехія), юстиції (Латвія). Державна архівна служба Російської Феде­рації має подвійний рівень підпорядкованості - президенту та уряду. У Литві та Молдові архівна система, подібно до України, підпорядкована уряду, в Білорусі - адміністрації президента.

У ФРН, залежно від федерального устрою її земель, національні архіви підпорядковуються Міністерству внутрішніх справ, фе­деральному канцлеру або бундестагу, в Португалії - президен­тові Ради міністрів, в Англії та Уельсі - лорду-канцлеру. Націо­нальний архів США безпосередньо підпорядкований федераль­ному урядові.

У країнах з централізованими системами місцеві (регіональ­ні) архіви звітують перед центральною (національною) архівною службою. У ФРН, наприклад, немає центральної архівної адмі­ністрації на загальнодержавному рівні. Бундесархів зберігає документи федерального уряду; регіональні архіви - архіви зе­мель - і місцеві архіви перебувають під юрисдикцією земель, кожна з яких має свою архівну організацію. В Англії та Уельсі юрисдикція державного архіву поширюється лише на централь­ні урядові архіви Англії та Уельсу, місцеві архіви мають свої незалежні від центральної адміністрації архівосховища. В Іспанії спостерігається тенденція до подальшої автономізації 17 про­вінційних архівних установ. Тут національний архів відповідає за збереженість лише історичних документів. У Нідерландах ор­гани місцевої влади мають свої архівосховища, якими керують.місцеві секретарі або професійні архівісти. В Італії муніципалі­тети, провінційні і регіональні архівні ради організовують окремі служби з видавання дослідникам документів, що мають 40-річ-ний термін зберігання. В Англії та Шотландії документи, ство­рені центральним урядом, можуть за спеціальною згодою пере­даватися на зберігання до архівів графств. 20% таких матеріалів зберігаються за межами державного архіву, який має право контролювати умови зберігання лише цих документів.

У Бельгії, Великобританії, Греції, Ірландії, Італії, Нідерлан­дах, Португалії, Франції міністр, відповідальний за стан архівів, має у своєму розпорядженні консультативні архівні комітети, до складу яких входять головний архівіст країни, представники урядових та громадських установ і організацій, технічні експерти.

У багатьох західних країнах існують так звані проміжні ар­хіви, які приймають на тимчасове зберігання документи від різ­них відомств, установ і організацій, а згодом після експертизи частину цих документів передають на постійне зберігання до центральних державних архівів. У більшості країн здійснюється контроль з боку національних архівних служб як за проміжними, так і за поточними архівами. Інколи він охоплює повний "жит­тєвий цикл" документа - з моменту його створення до остаточ­ного розміщення в архіві.

 

Питання для самоконтролю

1. Коли почали створюватися спеціальні архівні установи у За­хідній Європі?

2. Які архіви складають систему державних архівів?

3. Які архіви мають статус національних архівів?

4. Коротко розкажіть про відомчі (галузеві) та корпоративні архіви.

5. Охарактеризуйте ос­новні типи архівних систем.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)