АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Оцінювання бактеріологічними методами санітарного стану закладу

Читайте также:
  1. V. КРИТЕРІЇ ОЦІНЮВАННЯ ЗНАНЬ
  2. V. Критерії підсумкового оцінювання ЗНАНЬ
  3. VІ. Критерії оцінювання
  4. Аналіз складу, структури і технічного стану основних фондів
  5. Аналіз стану облікової політики
  6. Аналіз стану справ у галузі
  7. Аналіз фінансового стану підприємства
  8. Аналітичні прцедури для визначення основних тенденцій стану та руху об’єкту дослідження.
  9. Аспекти оцінювання якості адміністративних послуг
  10. В случае, когда власть не осознается людьми как чье-то персональное господство, а воздействует методами ________, речь идет о «четвертом лице» власти.
  11. Ваговими методами
  12. Введення в експлуатацію здійснюється за дозволом державних органів ветеринарного та санітарного нагляду

Студенти вирішують ситуаційні задачі, користуючись показниками, що дає викладач. Він разом із студентами відзначає важливість правильного вибору часу та місця забору проби в залежності від призначення цеху, інвентарю, кола обов’язків працівника закладу ресторанного господарства.

Так, у приміщеннях, де переробляються харчові продукти, що вживаються без наступної термічної обробки (холодний цех), а також на роздатковій та у торговельному залі, бактеріологічні обстеження можна проводити у будь-який час робочого дня; у цехах, зайнятих переробкою сировини і напівфабрикатів (гарячий, заготівельний), - до та після роботи (після миття та знезараження посуду, інвентарю, столів тощо). Змиви з рук слід брати до роботи, після користування туалетом або після перерв у роботі.

Згідно санітарних вимог, стан поверхні столів, дошок вважається відмінним, якщо загальна кількість мікроорганізмів, що виросла при змиві з розрахунку на 1 см2, становить від 0 до 100; гарним – від 100 до 1000; задовільним – понад 1000 і поганим – 1000 мікробних клітин.

У змивах не має бути мікробів групи кишкової палички, умовно-патогенних мікроорганізмів і, звичайно, патогенних. Їх наявність свідчить про порушення санітарних правил і потребує негайних профілактичних заходів.

Задача 1. У змивах із тарілки після механічного миття за 24 години росту на м’ясо-пептидному агарі (МПА) виросло 550 колоній мікроорганізмів на 1 см2 (мікробне число дорівнює 550). На середовищі Кеслера кишкової палички не виявлено. Як оцінити якість миття?

Задача 2. У змивах, взятих у м’ясному цеху з поверхні столів, інвентарю, санітарної одежі і рук персоналу під час роботи цеху, знайдено понад 10000 мікробних тіл на 1 см2 обладнання. На руках та спецодязі персоналу виявлено кишкову паличку. Як оцінити санітарний стан цеху?

Задача 3. Під час роботи холодного цеху працівник у санітарному одязі вийшов за межі підприємства, а повернувшись, - приступив до роботи. Чи має право працівник СЕС брати у нього змиви з рук, санодягу?

Задача 4. Для контролю санітарного стану м’ясного цеху взято змиви з поверхні столів, інвентарю, санітарного одягу та рук персоналу. Дослідження проведено під час роботи цеху з метою виявлення загального обсіменіння, наявності на поверхні предметів кишкової палички та сальмонел. У змивах знайдено понад 10 000 м.к. (мікробних клітин) на 1 см3 немеханічного обладнання; на руках персоналу і поверхні дерев’яного інвентарю виявлено кишкову паличку. Чи є бактеріологічні показники свідченням незадовільного санітарного стану цеху?

Задача 5. Тарілку взято для досліджень з роздавальні після механізованого миття. Проведено змиви з обох боків поверхні тарілки; суспензією змивів посіяно на МПА для визначення мікробного числа і на середовище Кеслера – для визначення наявності кишкової палички. На другий день дослідження виявлено, що мікробне число дорівнює 550, у пробірці з середовищем Кеслера – бродіння відсутнє. Чи досягнуто під час миття необхідної чистоти тарілок?

Задача 6. У сухому хлорному вапні виявлено 12% активного хлору. Чи є придатним таке хлорне вапно для дезінфекції?

 

Контрольні запитання:

1. Санітарні вимоги до утримання ЗРГ.

2. Методи та засоби дезінфекції приміщень і території.

3. Методи та засоби миття та знезараження посуду і інвентарю.

4. Методи та засоби боротьби з комахами і гризунами.

5. Основні правила особистої гігієни персоналу та відвідувачів.

6. Лабораторний контроль ефективності санітарних заходів.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)