АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

РОЗСЛІДУВАННЯ ХАРЧОВИХ ОТРУЄНЬ

Читайте также:
  1. D. Принципи виваженості харчування та поступового розширення обсягу харчових предметів, що споживаються
  2. Введення харчових сумішей через зонд
  3. Взаємодія державних правоохоронних органів з виявлення, запобігання та розслідування економічних злочинів
  4. Види документації, яка ведеться за результатами розслідування.
  5. Висновку за актом розслідування спалаху харчового отруєння
  6. Вкажіть принципову відмінність харчових токсикоінфекцій від інфекційних захворювань?
  7. Властивості тригліцеридів та їх вплив на властивості харчових жирів
  8. Властивості тригліцеридів та їхній вплив на властивості харчових жирів
  9. ГІГІЄНІЧНЕ ОЦІНЮВАННЯ ЯКОСТІ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ
  10. Глава 19. Загальні положення досудового розслідування
  11. Глава 23. Зупинення досудового розслідування
  12. Глава 25. Особливості досудового розслідування кримінальних проступків

Мета: Набуття практичних навичок у розслідуванні причин і профілактики харчових отруєнь.

Обладнання та матеріали: таблиці, схеми класифікації харчових отруєнь; бланки актів відбору проб харчових продуктів, актів бактеріального дослідження; ситуаційні задачі з теми.

Кожен випадок харчового отруєння, згідно санітарного законодавства, розслідується працівниками СЕС спільно з фахівцями підприємства, на якому виникло отруєння. Ціль розслідування – виявлення та усунення причини, запобігання подальшому поширенню та повторенню. При виникненні отруєнь слід негайно заборонити реалізацію сумнівних щодо якості страв і харчових продуктів та зберегти їх для можливого подальшого дослідження.

Лікар і працівник закладу ресторанного господарства разом розглядають меню закладу, оцінюють сировину, що використовувалася для виготовлення страв, обстежують умови зберігання сировини, готових страв, строки зберігання (реалізації), особливо таких, що швидко псуються. Звертається увага на санітарний стан, дотримання персоналом санітарного режиму, правил особистої гігієни. Досліджується технологічний процес виготовлення їжі. Відбираються проби харчових продуктів, страв, беруться змиви з інвентарю, посуду для їх досліджень (бактеріального, хімічного, іноді біологічного) у лабораторії. Після обстеження підприємства лікар складає акт, в якому крім паспортних даних підприємства висвітлюється технологічний процес приготування стави, яка запідозрена як фактор отруєння.

Завдання 1. Відбір проби умовного «винуватця» харчового отруєння та складання акту.

Завдання 2. Аналіз матеріалів обстеження харчових отруєнь.

Завдання 3. Розбір ситуаційних задач.

1. Усі постраждалі обідали у закладі ресторанного господарства і споживали смажену рибу. Через 3-4 години у споживачів додатково сталися нудота, блювання, понос, болі у шлунку.

Під час обстеження їдальні встановлено, що свіжа риба була закуплена на ринку, у сну лому стані перебувала протягом 3-4 годин. Теплову обробку риби проводили протягом 10-15 хвилин. Зберігали смажену рибу в приміщенні при температурі 26…30 ºC протягом 3-7 годин. На бактеріальне дослідження відібрано проби сирої риби, смаженої, взято змиви з обладнання, на якому розбирали рибу.

Визначити, які порушення СанПіН відбулися на підприємстві. Запропонувати заходи профілактики харчових отруєнь, пов’язаних із рибою.

2. Встановлено, що після вживання манної каші на молоці виникло харчове отруєння. Визначити можливі види отруєнь, причини їхнього виникнення та засоби профілактики.

3. У кафе сталося отруєння тістечками з вершковим кремом. Визначити причину отруєння та дії з цього приводу.

 

Контрольні запитання:

1. Поняття «харчові отруєння, харчові (кишкові) інфекції». Епідеміологічний ланцюг: джерело інфекції – шляхи передавання – чутливий організм.

2. Кишкові інфекції, джерела, фактори передавання, заходи профілактики.

3. Харчові отруєння, їх класифікація. Умови виникнення. Роль харчового фактора.

4. Харчові токсикози. Стафілококози, ботулізм, мікотоксикози.

5. Токсикоінфекції – сальмонельоз, токсикоінфекції, спричинені умовно-патогенними мікроорганізмами.

6. Харчові отруєння небактеріального походження. Отруєння грибами, отруйними рослинами, продуктами, що набули отруйних властивостей.

7. Профілактика харчових інфекцій та отруєнь в умовах закладів ресторанного господарства.

8. Методика розслідування харчових отруєнь. Роль працівників закладів ресторанного господарства у розслідуванні.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)