АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Міністри освіти урядів незалежної України (з 1991 р.)

Читайте также:
  1. II. Організація перевірок органами Держтехногенбезпеки України
  2. IІІ. Проведення перевірок суб’єктів господарювання та органів влади та інших підконтрольних об’єктів органами Держтехногенбезпеки України
  3. Агальна характеристика конституційного права України.
  4. Адміністративні проступки за Кодексом України про адміністративні правопорушення
  5. Адміністративно-правовий статус громадян України та іноземців
  6. Адміністрації України М.Я.Азаров
  7. Адміністрація Президента України
  8. Акти Верховної Ради України
  9. Акти Президента України
  10. Аналіз та оцінка рівня економічного розвитку регіонів України
  11. Аналіз та оцінка рівня соціального розвитку регіонів України
  12. Архіви адміністративних та судових установ Правобережної України

 

Таланчук Петро Михайлович (народився 01.07.1938 р.) – закінчив Київський політехнічний інститут. Був ректором цього інституту в 1987–1992 рр. Заслужений діяч науки і техніки України, дійсний член Академії педагогічних наук України, очолював Міністерство освіти України з 1992 до 1994 року.

 

Згуровський Михайло Захарович (народився 30.01.1950 р.) – закінчив Київський політехнічний інститут, академік НАН України, двічі лауреат Державної премії України, Заслужений діяч науки і техніки України. З квітня 1992 р. – ректор Національного технологічного університету України “Київ-ський політехнічний інститут”. Очолював Міністерство освіти України з листопада 1994 до січня 1999 року.

 

Зайчук Валентин Олександрович (народився 27.08.1949 р.) – закінчив Київський педагогічний інститут. Академік АПН України. Заслужений працівник народної освіти України. У 1991–1995 рр. – заступник Міністра освіти України, з липня 1995 р. до серпня 1997 р. – І-й заступник Міністра освіти України. Очолював Міністерство освіти України з 14 січня до 30 грудня 1999 року.

 

Кремень Василь Григорович (народився 25.06.1947 р.) – закінчив філософський факультет Київського національного університету ім. Т.Г.Шевченка. Академік НАН України та АПН України. Заслужений діяч науки і техніки України. Очолював міністерство освіти і науки України з 30 грудня 1999 р. до 4 лютого 2005 року.

 

Ніколаєнко Станіслав Миколайович (народився 09.02.1956 р.) – закінчив Українську сільськогосподарську академію, Одеський інститут політології та соціології. Працював на викладацькій, партійній і державній роботі. З 1994 р. тричі обирався народним депутатом України. З 2002 року голова Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти. Розробник і співавтор багатьох законів, зокрема “Про освіту”, “Про професійно-технічну освіту”, “Про вищу освіту”, “Про інтелектуальну власність”. Заслужений працівник освіти України. Очолює міністерство освіти і науки України з 4 лютого 2005 року. 19 травня 2005 року у Бергені (Новергія) С.М.Ніколаєнко поставив підпис під текстом комюніке про приєднання України до Болонського процесу.

 

Термінологічний словник*

 

Акредитація – процедура визначення державою права (спроможності) вищого навчального закладу здійснювати освітньо-професійну діяльність, що відповідає вимогам державних стандартів освіти, а також здійснювати наукову та науково-технічну діяльність у відповідності до заявленого статусу.

 

Аспект – точка зору, з якої розглядається яке-небудь явище, поняття, перспектива.

 

Антропоцентризм – світогляд, у відповідності з яким людина є центр Всесвіту.

 

Бакалавр – у західноєвропейських університетах у давнину – перший вчений ступінь; звання викладача (доцента) в духовних академіях Росії і України до 1869 р.; у сучасній вищій школі особа, що отримала повну вищу освіту (3-4 роки навчання у вузі) на основі повної середньої освіти.

 

Бурса – чоловіча духовна школа у XVIII – середині XIX ст.; гуртожиток (спільне приміщення) для учнів, переважно сиріт і дітей бідних батьків; виникли в Україні при братських школах. Існувала бурса і при Києво-Могилянській академії. Бурси утримувалися з пожертв або окремих фундацій; вони мали свою організацію й звичаї.

 

Вища школа – вищі заклади освіти, в яких на базі повної середньої освіти отримується вища освіта. Вищі школи в Україні беруть початок від Києво-Могилянської колегії, створеної у 1632 р.; У 1694 р. колегія була перетворена на Академію (1701 р. ця назва була затверджена царською грамотою).

 

Генезис – походження, становлення, зародження, розвиток; процес утворення й становлення явища, яке розвивається.

 

Демографія – наука про народонаселення, про його зміни: демографія досліджує чисельність народонаселення, його географічний розподіл і склад, процеси відтворювання населення й залежність складу й руху населення від соціально-економічних і культурних чинників.

 

Дидактика – частина педагогіки, теорія освіти й навчання, що обґрунтовує і розкриває зміст освіти, методи й організаційні форми навчання.

 

_________________

*При підготовці термінологічного словника використано енциклопедичні та філософський словники, “Новий тлумачний словник української мови” (в 4-х томах), а також визначення, наведені в держстандарті вищої освіти.

 

Діалект – місцеве або соціальне наріччя, говір, які є різновидом загальнонародної мови.

 

 

Директорія – воєнно-політичний уряд Української Народної Республіки в кінці 1918 – початку 1919 рр.

 

Евакуація – вивіз населення, підприємств, установ, майна і ін. з місцевості, яка знаходиться під загрозою ворожого нападу або стихійного лиха.

 

Еволюція – безперервна, поступова кількісна зміна, на відміну від революції – докорінної, якісної зміни. Еволюція підготовляє революцію і створює для неї грунт.

 

Експансія – загарбування державами та монополістичними об’єднаннями чужих територій, джерел сировини, економічне й політичне уярмлення інших країн.

 

Етногенез – походження народу.

 

Етнографія – галузь історичної науки, яка вивчає склад, походження, розселення й культурно-історичні взаємовідносини народів світу, їх матеріальну й духовну культуру, особливості побуту.

 

Єресь – віровчення, яке відхиляється від догматів та організаційних форм панівної релігії; те, що позбавлене здорового розуму; дурниця.

 

Змістовий модуль – система навчальних елементів, що поєднані за ознакою відповідності певному навчальному об’єкту.

 

Ідентичність – точність, однаковість.

 

Ідеологія – система ідей і поглядів: політичних, правових, філософських, моральних, релігійних, естетичних, які виражають докорінні інтереси класів, соціальних груп.

 

Ієрархія – розміщення службових чинів у порядку їх підпорядкування (службова драбина).

 

Інвестиція – довгострокове вкладення капіталу в яке-небудь підприємство, справу.

 

Індустріалізація – розвиток важкої промисловості та технічна реконструкція всього господарства. У СРСР проводилась у другій половині 20-х – 30-х рр.

 

Інкорпорація – включення в свій склад, приєднання; систематизація законів держави, розміщення їх у певному порядку без зміни змісту законів.

 

Інтелект – розум; розумова здібність людини; здатність людини думати, мислити.

 

Інтернаціоналізм – повага й визнання соціально-історичної й культурної спадщини народів усього світу.

 

Інфляція – надмірне збільшення маси паперових грошей, які знаходяться в оберті, у порівнянні з реальною пропозицією товарів; загальне довгочасне підвищення цін, що веде до знецінення грошей.

 

Іслам – одна зі світових релігій (поряд з християнством та буддизмом), яка виникла в VII ст. в Аравії. Засновником ісламу вважається Мухаммед (Магомет), який проголосив себе посланцем Аллаху. Віровчення ісламу викладено в священній книзі мусульман Корані.

 

Канон – правило, положення будь-якого напрямку вчення; те, що твердо установлено, стало традиційним і загальноприйнятим; догмат, обряд чи правило, установлене й узаконене церквою.

 

Кваліфікація – здатність особи виконувати завдання та обов’язки відповідної роботи. Кваліфікація вимагає певного освітньо-кваліфікаційного рівня. Кваліфікація визначається через назву професії.

 

Комюніке – офіційне урядове повідомлення про міжнародні переговори й погодження, досягнуті між державами, про важливі події у внутрішньому житті країни (наприклад, про конференції, наради та ін.).

 

Конкуренція – суперництво, боротьба за досягнення кращих результатів у будь-якій сфері діяльності; змагання.

 

Консерватизм – прихильність до всього застарілого; ворожість і протидія прогресу (в суспільному житті, науці, мистецтві та ін.)

 

Консисторія – у дореволюційній Росії установа при єпархіальному архієреї з церковно-адміністративними та церковно-суддівськими функціями.

 

Консолідація – зміцнення, укріплення, об’єднання чого-небудь, наприклад, об’єднання окремих осіб, груп, організацій для посилення боротьби за загальні цілі.

 

Контекст – тісний зв’язок, поєднання.

 

Конунг – вождь племені, найвищий представник родової знаті, військовий керівник у давніх скандинавів (норманів).

 

Конфронтація – протиставлення, протиборство, зіткнення (соціальних систем, ідейно-політичних принципів і ін.)

 

Корпорація – суспільство, союз, група осіб, об’єднаних спільністю професійних чи станових інтересів.

 

Кредит – інформаційний обсяг навчального матеріалу, який з урахуванням терміну засвоєння студентами окремих навчальних елементів (відповідно до психофізіологічних норм засвоєння при використанні оптимальних форм, методів і засобів навчання та контролю) можуть бути засвоєні за 54 години навчального часу (суму годин аудиторної і самостійної роботи студента за тиждень). Кредит у європейській освітній системі складає 36 годин.

 

Критерій – підстава (ознака), на основі якої відбувається оцінка, визначення або класифікація чогось; мірило.

 

Лібералізм – політичний та ідеологічний напрямок, що відстоює свободу підприємництва, буржуазно-парламентський устрій і буржуазну демократію.

 

Лікнеп – (ліквідація неписьменності) масове навчання населення грамотності – умінню читати й писати.

 

Ліцей – у дореволюційній Росії – привілейований (дворянський) чоловічий навчальний заклад, який готував державних чиновників; у сучасній Україні – тип середнього навчального закладу.

 

Ліцензія – дозвіл. Ліцензії надаються на проведення якого-небудь виду діяльності; згода, санкція.

 

Ліцензування – процедура визнання державного права вищого навчального закладу здійснювати певні освітньо-професійні послуги, що відповідають вимогам державних стандартів вищої освіти, у відповідності до заявленого статусу.

 

Магістр – у Середньовічній Західній Європі викладач так званих семи вільних мистецтв (гуманітарних наук); у країнах з англо-американською системою вищої освіти – другий академічний ступінь, який присвоюється особам, що закінчили віщий заклад освіти, мають ступінь бакалавра й пройшли додатковий курс протягом 1-2 років, склали спеціальний іспит і захистили дисертацію.

 

Матеріалізм – одне з двох головних напрямків у філософії, протилежне ідеалізму. Матеріалізм виходить із того, що єдність світу в його матеріальності, що матерія існує поза й незалежно від свідомості, що матерія первинна, а свідомість вторинна, похідна.

 

Меценат – багатий покровитель наук та мистецтв, а також їх представників.

 

Народний комісаріат – у Радянській державі в 1917–1946 рр. центральний орган державного управління окремою сферою діяльності або окремою галуззю народного господарства. Очолювався народним комісаром (наркомом). Вперше були створені ІІ з’їздом Рад у жовтні 1917р. У 1946р. всі наркомати були перетворені в міністерства.

 

Окупація – тимчасове насильницьке захоплювання збройними силами держави території іншої держави без придбання суверенних прав на неї; займанщина, поневолення.

 

Паланка – адміністративно-територіальна одиниця (округ) в Запорізькій Січі.

 

Палестра – у Давній Греції – гімнастична школа для хлопчиків.

 

Піктографія – піктографічне письмо – вид письма, при якому предмети, події та дії зображаються за допомогою умовних малюнків.

 

Плеяда – група видатних діячів однієї епохи, які пов’язані спільністю поглядів, завдань, напрямку; низка, когорта, сузір’я.

 

Практицизм – діловитість, практичне відношення до будь-чого.

 

Ратифікація – затвердження вищим органом державної влади міжнародного договору, що надає договору юридичну силу; ухвала.

 

Раціоналізм – напрямок у теорії пізнання, що визнає (на противагу емпіризмові) розум вирішальним або навіть єдиним джерелом істинного знання; в дійсності джерелом істини є почуттєвий досвід.

 

Ритор – у давніх греків та римлян – оратор і вчитель красномовності.

 

Риторика – в античності та у наступні часи – теорія й мистецтво красномовності; красиве, але малозмістовне мовлення.

 

Синтез – метод наукового дослідження будь-якого предмета, явища, який полягає в пізнанні його як єдиного цілого, в єдності та взаємного зв’язку його частин; поєднання, узагальнення, висновок із чого-небудь.

 

Соціалізм – суспільний і державний устрій, який приходить на зміну капіталізму й декларує владу трудящих, ліквідацію приватної власності на засоби виробництва й паювання суспільної, колективної власності (загальнодержавної та кооперативно-колгоспної).

 

Стани – групи людей, прошарки суспільства, права та обов’язки яких закріплені в законах та передаються у спадщину.

 

Стандарт – зразок, еталон, модель, які приймаються як вихідні для співставлення з ними інших подібних об’єктів.

 

Схоластика – середньовічна релігійно-ідеалістична (так звана “шкільна”) філософія, що ґрунтується на церковних догматах і обслуговує богослов’я; формальне знання, відірване від життя й практики.

 

Сцієнтизм – уявлення про науку й особливо про природознавство, як про головні чинники суспільного прогресу.

 

Тенденція – напрям у поглядах чи діях; прихильність, прагнення, власні кому-небудь, чому-небудь.

 

Теологія – систематизоване викладення віровчення, яке обґрунтовує його істинність і необхідність для людини; сукупність церковних учень про бога й догмати релігії.

 

Тоталітарний устрій – політичний лад, при якому державна влада в суспільстві зосереджена в руках якої-небудь однієї групи (звичайно політичної партії), яка знищує в країні демократичні свободи й можливість виникнення політичної опозиції, повністю підкорює життя суспільства своїм інтересам і зберігає свою владу, дякуючи насиллю, воєнно-поліцейському терору й духовному поневоленню населення.

 

Тренінг – спеціальний тренувальний режим, тренування.

 

Українізація – політика в культурному будівництві в Україні протягом 20-х – початку 30-х років. Вона зводилася до дерусифікації політичного і громадського життя, до обов’язкового вживання української мови в установах, зміцнення позицій української школи, культури, науки, до залучення українців до партії й надання їм важливих посад у партійному керівництві й органах державної влади. Українізація передбачала також розвиток мови, культури національних меншостей в Україні.

 

Універсали – урочисті грамоти польських королів в XV – XVIII ст.ст., а також українських гетьманів у XVII ст. й Української Центральної Ради у 1917 році; грамота, маніфест, декрет.

 

Університет – вищий навчальний заклад, об’єднуючий у своєму складі декілька факультетів, на яких представлена сукупність різних дисциплін, що складають основи наукового знання.

 

Уніфікація – приведення чого-небудь до єдиної системи, форми, єдиних нормативів.

 

Факультет – частина, відділ вищого навчального закладу, де викладається коло наукових дисциплін з певної спеціальності.

 

Феномен – рідкісне, незвичайне явище або видатна, виняткова у будь-якому відношенні людина.

 

Фундатор – той, хто поклав початок чому-небудь, заснував, організував, створив щось; засновник, основоположник.

 

Харизма – винятковість, обдарованість; харизматичний лідер – людина, яка наділена в очах його послідовників авторитетом, що ґрунтується на виняткових якостях його особливості – мудрості, героїзмі, “святості”.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.014 сек.)