АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Порядок організації та проведення Тижня безпеки

Читайте также:
  1. C. порядок расчета коэффициента чувствительности «b»
  2. I. АКАДЕМІЯ ПОЖЕЖНОЇ БЕЗПЕКИ
  3. II. ОРГАНІЗАЦІЯ ДІЯЛЬНОСТІ І ПРАЦІ, ЗМІНИ В ОРГАНІЗАЦІЇ ДІЯЛЬНОСТІ І ПРАЦІ, ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОДУКТИВНОЇ ЗАЙНЯТОСТІ
  4. II. Організація перевірок органами Держтехногенбезпеки України
  5. II. Порядок заполнения Запроса
  6. II. Порядок заполнения Заявления
  7. II. Порядок обращения за получением социального обслуживания
  8. II. Порядок подачи и рассмотрения ходатайств о предоставлении политического убежища иностранным гражданам и лицам без гражданства в Республике Казахстан
  9. II. Порядок подготовки, защиты и оценки квалификационной работы
  10. II. Порядок прийняття і звільнення працівників
  11. II. Порядок проведения оценки качества звучания.
  12. II. ПОРЯДОК СУДНЫЙ

Одне з найважливіших завдань дошкільного навчального закладу — охорона життя та здоров'я вихованців. А це означає, що треба не лише створити умови для їх перебування в садку, а й навчити дітей правил

безпечної поведінки, турботи про своє здоров'я. Навчають малят без­пеки життєдіяльності протягом усього року, а посезонно як завершаль­ний акорд роботи проводиться Тиждень безпеки, зосереджуючи увагу малюків на особливостях сезонів, чим вони можуть бути небезпечними і як запобігти цьому. Робота протягом тижня будується так, щоб діти повсякчас заглиблювалися в тему: на заняттях, під час прогулянок, у процесі образотворчої діяльності, ігор та вільного спілкування в другій половині дня; цьому присвячуються розваги, фізкультурно-оздоровчі заходи тощо.

Вихователі мають складати план Тижня безпеки для кожної вікової групи, який наповнюється конкретним змістом навчально-виховної ро­боти з дітьми (тематичні заняття; дидактичні, сюжетні, театралізовані, конструкційно-будівельні ігри з елементами безпеки життя; конкурси, естафети, змагання, екскурсії та прогулянки, читання творів художньої дитячої літератури відповідної тематики; моделювання правильної поведінки, аналіз небезпечних ситуацій). Особливу увагу під час планування та проведення заходів необхідно приділяти раціональній організації рухової активності дошкільнят через ігри й заняття, що мають різні види фізичного й емоційного навантаження. Важливого значення набуває психологічна готовність дітей до сприйняття на­вчального матеріалу про небезпеку та до практичних відпрацювань дій у надзвичайних ситуаціях.

При проведенні роботи з дітьми вихователю слід додатково врахову­вати «вікові» жахи, які властиві дошкільникам та базуються на високій емоційності, малому досвіді життя та багатій уяві.

Обережна корекція емоційної готовності дитини до реакції жаху відбувається за умов активного збагачення знань дитини про пред­мети, явища природи, світу людей і їх взаємовідношення, формування звички до ситуацій, у яких вони можуть опинитися. Якщо ситуація не містить у собі елементів несподіванки, тоді незрозумілих і саме таких, що лякають дитину, явищ стає менше.

Найбільш вдалою формою реалізації знань дітей із безпеки життє­діяльності є, на наш погляд, ігровий тренінг. Для дошкільника залу­чення до гри просте і природне, дитина не грається в життя, а живе у грі. Тренінг дозволяє кожній дитині побувати в ситуації, яка подібна критичній життєвій, та самостійно або за допомогою інших дітей знайти правильне рішення.

Хід кожного заняття-тренінгу визначається реакцією дітей, їх рів­нем обізнаності. Постійним є лише коло питань, які пропонуються для вирішення.

Це можуть бути такі з них:

• як вести себе, якщо заблукаєш на вулиці, у магазині, на вокзалі;

• як можна звернутися по допомогу до міліціонера, перехожих

• як виконувати основні правила дорожнього руху для пішоходів;

• як поводитися, якщо поріжеш палець, тощо.

Отже, ігровий тренінг, спрямовуючи дітей на пошук виходу з кри­зової ситуації, сприяє розвитку їх пошукової активності.

При підготовці до проведення Тижня безпеки дитини з працівниками закладу бажано проводити ділові інтелектуальні ігри, моделюван­ня поведінки в незвичайних ситуаціях, педагогічні ради, семінари, консультації, лекції тощо (проводить вихователь-методист).

Підготовку до проведення Тижня безпеки потрібно розпочати за місяць.

1. Видається наказ «Про проведення Тижня безпеки дитини».

2. Розробляються заходи з його проведення.

3. Складається план підготовки до проведення Тижня безпеки дитини.

Щоб залучити батьків до співпраці у проведенні Тижня безпеки, можна впроваджувати нові форми роботи моделювання ситуацій, ділові творчі ігри, анкетування тощо. Батьки, у зручний для них час, відвідують заплановані заходи у вікових групах та беруть у них участь (за бажанням). На батьківських зустрічах, які здебільшого проводяться у формі діалогу, підбиваються підсумки роботи з батьками з цієї про­блеми. Педагогічний колектив вивчає всі пропозиції, анкети батьків і бере їх до уваги при плануванні подальшої роботи з дітьми.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)