АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Практичне завдання. У вересні російська мережа «Патэрсон» відзначила 11-й день народження

Читайте также:
  1. II. Практичне завдання.
  2. II. Практичне завдання.
  3. VII. Домашнє завдання.
  4. Банк ідей — це набір можливих пропозицій щодо вирішення якої-небудь проблеми або завдання.
  5. Виконайте тестові завдання.
  6. Виконайте тестові завдання. Вставити потрібне замість крапок.
  7. Виконайте тестові завдання. Вставити потрібне замість крапок.
  8. Виконайте тестові завдання. Вставити потрібне замість крапок.
  9. Виконайте тестові завдання. Вставити потрібне замість крапок.
  10. Виконайте тестові завдання. Вставити потрібне замість крапок.
  11. Гносеологія, предмет, структура, завдання. Онтологія.
  12. Документи законодавчої бази державного управління якістю продукції та послуг. Їх основні завдання.

Помилки перекладу

У вересні російська мережа «Патэрсон» відзначила 11-й день народження. За цей час бізнес братів Олексія та Костянтина Мауергаузів, що починався з магазину-пекарні у Підмосков’ї, розрісся до 82 супермаркетів у різних регіонах Росії. Утім, свято зіпсувала гірка пігулка: влітку власники «Патэрсона» продали свої київські торгові точки ЕКО-маркету. За три роки роботи в Україні вони встигли відкрити лише три магазини загальною площею 3,05 тис. кв. м, не дотримавши обіцянки збільшити їхню кількість до 20.

Одна з найпоширеніших версій продажу українського бізнесу «Патэрсона» — складна ринкова кон’юнктура в Україні, до якої не змогли пристосуватися північні сусіди. Свого часу голова ради директорів мережі Олексій Мауергауз прогнозував, що в їхніх магазинах затоварюватимуться 3,5 тис. осіб на день, а товарооборот у 2005-му сягне $12 млн. Проте амбітні плани реалізувати не судилося. За три роки компанія відкрила тільки три магазини, а рівень доходів виявився набагато нижчим від прогнозованого. Річна виручка торговельних точок «Патэрсона» на момент продажу оцінювалася у $17-20 млн.

Невдачі «Патэрсона» в Україні також пов’язували з протистоянням вітчизняних торговельних мереж і дружніх до них постачальників. Керівництво «Патэрсона», як свого часу менеджмент Billa і Metro Cash & Carry, у 2005 році розповідало, що, виходячи на український роздрібний ринок, компанія стикалася з протистоянням із боку торговельних операторів, що вже працювали у цьому сегменті. «На початку лютого мали місце сигнали від низки постачальників, які повідомляли нам, що негласна коаліція роздрібних операторів в ультимативній формі змушує їх або диктувати «Патэрсону» торговельну націнку, або цілковито припинити відвантаження товару», — заявляв тоді гендиректор мережі Юрій Яковчик. Першою реакцією російського оператора тоді стала відмова від продажу у всій мережі продукції одного з постачальників.

Незважаючи на невдачі «Патэрсона», міжнародні (зокрема, російські) торговельні групи роблять дедалі наполегливіші спроби увійти в Україну. Не дивно, що, попри високі ризики, на вітчизняному ринку успішно працюють Metro Cash & Carry, Billa, О’КЕЙ, Auchan, «Перекресток» та низка інших. Експерти прогнозують, що активна експансія транснаціональних мереж у нашу країну триватиме щонайменше 5 років. За даними міжнародних досліджень, Україна входить до п’ятірки найпривабливіших у світі країн за розвитком торгівлі. Стимулює ритейлерів і той факт, що тут на 1 тис. мешканців припадає лише чотири торговельні точки, у той час як, приміром, у Польщі — 15, Угорщині — 16. За результатами дослідження GfK, у великих містах країни посилюється тенденція до укрупнення продуктових магазинів та консолідації мереж.

Успішність бізнесу О’КЕЙ і Auchan, що вийшли на український ринок протягом останнього року, а також інших іноземних мереж наштовхує на думку, що «Патэрсон» все ж таки припустився якоїсь стратегічної помилки, яка не дозволила мережі нарощувати обороти і стала причиною продажу бізнесу.

І тут деякі експерти звертають увагу на цікаву обставину: українські універсами «Патэрсон» не було продано як мережевий бізнес (сума угоди виводилася з вартості оренди, а також товарного залишку та обладнання). Це не вдалося зробити, тому що бренд не став досить відомим у Києві. Саме брак інформації про супермаркети нової російської мережі спонукав покупців іти до Великої Кишені або Сільпо, розташованих поруч. Українські ритейлери та їхні європейські візаві (Metro Cash & Carry, Billa, Auchan) виявляють більше винахідливості у налагодженні комунікацій зі споживачами: випускають корпоративні газети й активно рекламуються, прагнучи донести до споживача інформацію про товар і знижки, тобто роблять усе те, до чого «Патэрсон» виявляв недостатньо уваги, помилково вважаючи, що хороша якість товарів і зручність торговельних приміщень продаватимуть самі по собі.

Водночас аналітики зазначають, що «Патэрсон», на відміну від європейських колег, діяв методом спроб і помилок. У цьому контексті показовим є одкровення Льва Хассіса, головного виконавчого директора Pyaterochka Holding N.V. (інша торговельна мережа з РФ — «Пятерочка»), який в одному з інтерв’ю визнав, що Україна ще недостатньо вивчена його компанією. «Цей ринок істотно відрізняється від російського — потрібно розбиратися в уподобаннях покупців, локальних брендах, налагодити роботу з постачальниками», — заявив топ-менеджер «Пятерочки». У компанії Retail Profit Consulting зауважують, що «Патэрсону» треба було зробити акцент на ретельне вивчення ринку, пошук своєї ніші, кропітку роботу з постачальниками, а також популяризацію бренда мережі. Тоді росіянам не довелося б іти з ринку, на який зараз задивляються провідні європейські мережі.

Питання:

1. Що таке маркетингове середовище підприємства?

2. Чи відіграло якусь роль маркетингове середовище в даний ситації? Яку саме?

3. Як можна було б запобігти помилок?

Рекомендована література: [ 61, 351-395; 24, 89-137; 9, 191-231; 36, 147-172; 141, 47-73; 67, 21-49; 154 ]


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)