АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Практичні ситуації. Необхідно визначити майбутню вартість первісної суми внеску на депозитний рахунок банку в 100 грн

Читайте также:
  1. Аналіз ситуації (стисло)
  2. В ситуації загрози наслідків конфлікту службі з охорони державного кордону-негайно доповісти керівнику для прийняття рішення.
  3. Вирішення ситуації
  4. Від ситуації, особливостей співрозмовника (аудиторії) залежить і лексичне наповнення
  5. Вчитель не повинен боятися конфлікту, а опановувати технологію поведінки у конфліктній ситуації і майстерність її розв'язання.
  6. Г) теоретичні знання та практичні навички певної роботи.
  7. Дайте правовий аналіз ситуації.
  8. Дайте правовий аналіз ситуації.
  9. Дайте правовий аналіз ситуації.
  10. З організації реагування органів внутрішніх справ на повідомлення про кримінальні правопорушення, інші правопорушення, надзвичайні ситуації та інші події.
  11. За масштабом та глибиною надзвичайні ситуації (НС)
  12. Завдання на практичні заняття

Ситуація 4.1.

Необхідно визначити майбутню вартість первісної суми внеску на депозитний рахунок банку в 100 грн. за умови нарахування простих процентів. Процентні нарахування здійснюються щоквартально і становлять 30% в розрахунку на квартал.

Розв'язок:

Підставляючи значення показників, що визначені умовою депозитного внеску, в формулу простих відсотків, одержимо суму по нарахованих процентах за рік

J = 100 x4 х 0,3 = 120 грн.

В даному випадку майбутня вартість внеску (Рn) з урахуванням нарахованої суми відсотків по депозитному внеску визначається за формулою:

(4.11)

Таким чином майбутня вартість первісного внеску в100грн. на кінець року складе cуму в 220грн. (100 грн. + 120 грн.).

Множник (1+ni) називається множником (або коефіцієнтом) нарощення простих відсотків. Його значення завжди більше за одиницю.

 

Ситуація 4.2.

Необхідно визначити суму дисконту по простому відсотку за рік при наступних умовах: кінцева сума внеску визначена в розмірі 100 грн.; дисконтна ставка складає 30% за квартал.

Розв'язок:

Сума дисконту розраховується як різниця між майбутньою та дисконтованою вартістю внеску:

У даному випадку дійсна теперішня вартість інвестицій, необхідних для одержання через рік 100 грн. складає суму в 54,55 грн.

Ситуація 4.3.

Необхідно визначити майбутню вартість внеску і суму складного відсотка за весь період інвестування при наступних умовах:

первісна вартість внеску – 100 грн;

процентна ставка при умові нарахування складних відсотків встановлена в розмірі 30% за квартал.

період інвестування - один рік.

Розв'язок:

Підставляючи ці значення у формулу (4.2) одержимо:

Рn = 100·(1 + 0,3)4 =285,61 грн.

Jc= 285,61-100 = 185,61 грн.

 

Ситуація 4.4.

Перед інвестором стоїть задача розмістити 100 млн. грн. на депозитний внесок в банк терміном на один рік. Один банк пропонує інвестору виплачувати доход з використанням складних відсотків у розмірі 23% за квартал; другий - у розмірі 30% один раз у чотири місяці; третій - у розмірі 45% два рази на рік; четвертий - у розмірі 100% один раз на рік.

Розв'язок:

Для того, щоб визначити, який варіант для інвестування буде кращим, побудуємо наступну таблицю та виконаємо з її допомогою розрахунки:

Таблиця 4.1

Розрахунок майбутньої вартості внеску при різних умовах

інвестування

№ варіанту Дійсна вартість внеску (млн. грн) Ставка відсотка Майбутня вартість внеску на кінець періоду (млн. грн.)
1-го   2-го   3-го   4-го  
             
            -
          - -
        - - -

 

Порівняння результатів розрахунків за варіантами показує, що найбільш ефективним є 1-й варіант, тобто варіант, де виплата доходу в розмірі 23% здійснюється один раз на квартал.

 

Ситуація 4.5.

Необхідно визначити реальну майбутню вартість коштів, що інвестуються, при наступних умовах: обсяг інвестицій – 200 грн.; період інвестування - 2 роки; використовувана ставка відсотка з урахуванням інфляції - 30% у рік; очікуваний темп інфляції в рік - 20%.

Розв'язок:

Підставляючи ці значення у трансформовану формулу (4.3), одержимо:

Ситуація 4.6.

Розрахуйте, чи вигідним будуть вкладання коштів в інвестиційний проект за умов наведених у таблиці 4.2. Який прибуток (чи збиток) принесе така схема вкладання, якщо розмір річної інфляції складає 5%:

Таблиця 4.2

Вихідні дані для інвестиційних вкладень

  1 рік 2 рік 3 рік
Вкладання      
Доходи      

Розв'язок:

Розрахуємо співвідношення вигід і витрат проекту:

Розрахуємо співвідношення чисту поточну вартість проекту:

грн.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)