АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Ситуації для самоперевірки. Доход від проекту після його пуску оцінюється наступними показниками: за перший рік дохід складе суму в 2 млн

Читайте также:
  1. Аналіз ситуації (стисло)
  2. В ситуації загрози наслідків конфлікту службі з охорони державного кордону-негайно доповісти керівнику для прийняття рішення.
  3. Вирішення ситуації
  4. Від ситуації, особливостей співрозмовника (аудиторії) залежить і лексичне наповнення
  5. Вчитель не повинен боятися конфлікту, а опановувати технологію поведінки у конфліктній ситуації і майстерність її розв'язання.
  6. Дайте правовий аналіз ситуації.
  7. Дайте правовий аналіз ситуації.
  8. Дайте правовий аналіз ситуації.
  9. ДЛЯ САМОПЕРЕВІРКИ ТА КОНТРОЛЮ ЗАСВОЄННЯ ЗНАНЬ
  10. З організації реагування органів внутрішніх справ на повідомлення про кримінальні правопорушення, інші правопорушення, надзвичайні ситуації та інші події.
  11. За масштабом та глибиною надзвичайні ситуації (НС)
  12. Застосування стратегій і методів для вироблення моделі поводження в конфліктній ситуації

Ситуація 4.7.

Доход від проекту після його пуску оцінюється наступними показниками: за перший рік дохід складе суму в 2 млн. грн., за другий рік - 2,8 млн. грн., за третій рік - 3,8 млн. грн. Яким буде загальне значення доходу, приведене до початку робіт; якщо річна ставка відсотка r дорівнює 12%, 108%, 110%, 120%.

 

Ситуація 4.8.

Визначте, якою буде величина депозитного внеску до банку в розмірі 100 000 грв. через один, два та три роки, якщо річна ставка відсотка складає r = 8%, r= 10%, r= 22%, r= 35%, r=110%, r= 120%.

 

Ситуація 4.9.

Інвестиції в проект з розширення виробництва складають: на перший рік суму в 2 млн. грн, на другий рік - 4 млн. грн, на третій рік – 5 млн. грн. Якою буде вартість капіталу, приведена до початку робіт, якщо річна ставка відсотка складає r = 8%, r= 10%, r=22%, r=35%, 110%, 120%.

 

Ситуація 4.10.

Визначте, через який термін повинні відбутися погашення облігації номінальною вартістю 100 грн. з купонною ставкою 20%, щоб виплати по купонах склали половину номінальної ціни. Погашення цінного паперу здійснюються за номіналом.

 

Ситуація 4.11.

Розрахуйте, чи буде вигідним вкладання коштів за умов наведених у таблиці та який прибуток (або збиток) принесе це вкладання, якщо річна інфляція складає 5%:


Таблиця 4.3

Вихідні дані

  1 рік 2 рік 3 рік
Вкладання      
Доходи      

При якому розмірі відсоткової ставки вкладання коштів за наведених умов буде прибутковим?


Тема 5. Управління прибутком

Теоретичні засади

Фінансовий менеджер приділяє увагу ланцюгу показників "обсяг продажів (виручка від реалізації продукції) – витрати – прибуток". Для цих цілей він використовує метод, що має назву операційний аналіз. Цей метод передбачає розрахунок таких показників:

операційний важіль;

поріг рентабельності;

запас фінансової міцності.

В основу операційного аналізу покладено:

розподіл витрат на постійні та змінні;

порівняння витрат з доходами від продажів;

знаходження точки (порогу) рентабельності (такої кількості продукції), в якій виручка від реалізації покриває витрати на її виробництво.

Графічно це зображено на рис. 5.1.

Рис. 5.1. Точка рентабельності.

Загальну систему розподілу виручки й одержання прибутку можна подати у вигляді схеми, зображеної на рис. 3.2.


 

1. Виручка від реалізації продукції (валовий дохід) (ВД)
2. Чистий дохід (ЧД) Податки, що включаються у ціну (ПЦ)
3. Валова маржа (Внесок на покриття постійних витрат і прибутку, маржинальний прибуток) (В) Змінні витрати (ЗВ)  
4. Балансовий прибуток (БП) Постійні витрати (ПВ)        
6. Чистий прибуток (ЧП) Податок на прибуток (ПП)          
7. Чистий прибуток            

Рис. 5.2. Розподіл виручки.

Надамо пояснення до цієї схеми:

Валовий дохід – це загальна сума виручки, отриманої від реалізації продукції або надання послуг.

Податкові платежі, що входять у ціну – це податок на додану вартість, акцизний збір, державне регулювання цін, ввізне мито та інші митні платежі.

Чистий доход – це валовий дохід за мінусом податків, що входять у ціну.

Валова маржа (внесок на покриття постійних витрат і прибутку або просто внесок) – це максимальна сума списання постійних витрат, яку може дозволити собі підприємство за умови відсутності прибутку. Валова маржа показує суму, яка містить в собі постійні витрати підприємства і прибуток.

Постійні витрати – це витрати, сума яких не змінюється в залежності від обсягу випущеної продукції (комунальні платежі підприємства, не пов'язані з виробничою діяльністю; заробітна плата інженерно-технічних працівників, директорсько-адміністративного корпусу, охорони і допоміжних робітників, амортизація, витрати на ремонт та утримання обладнання, окремі види місцевих платежів, наприклад податок на землю, тощо).

Змінні витрати – це витрати, сума яких змінюється в залежності від обсягу виробництва продукції (витрати на придбання сировини, заробітна плата працівників, що нараховується по відрядній системі – в залежності від обсягу виробництва продукції, витрати на енергоносії й електроенергію для виробництва продукції, тощо).

Балансовий прибуток дорівнює валовій маржі (внеску) за мінусом постійних витрат.

Чистий прибуток дорівнює балансовому прибутку за мінусом податку на прибуток.

Для визначення темпів зростання прибутку підприємства використовуються два показника:

1. Коефіцієнт внеску на покриття постійних витрат та прибутку (коефіцієнт валової маржі) показує, на яку суму зміниться балансовий прибуток (БП) при зміні чистого доходу на задану величину.

, (3.1)

де:

В – внесок на покриття постійних витрат та прибутку (валова маржа),

ЧД – чистий дохід.

2. Коефіцієнт операційного леверіджу (важеля) показує, на скільки відсотків зміниться балансовий прибуток при збільшенні чистого доходу на один відсоток.

, (3.2)

де:

В - сума внеску на покриття постійних витрат та прибутку (валової маржі);

ПВ – сума постійних витрат на випуск продукції.

Суть ефекту операційного важеля полягає в тому, що порівнюється зміна (зростання або скорочення) виручки від реалізації продукції та зміна (зростання або скорочення) прибутку від неї. При цьому існує строга залежність, яка проявляється в тому, що будь-яка зміна виручки від реалізації продукції завжди породжує більш сильну зміну прибутку.

Ситуація 5.1

Визначити ефект операційного важелю по показниках, наведених в табл. 5.1:

Таблиця 5.1.

Вихідні дані та розрахунок ефекту операційного важелю

Показник 1 місяць, грн. Питома вага, % 2 місяць, грн. Питома вага, % Темп зросту Абсолютне відхилення
Реалізація продукції (Чиста виручка)         1,09  
Змінні витрати (ЗВ)   84,5 10146,3 84,5 1,09 846,3
Постійні витрати (ПВ)   13,6   12,5 1,00  
Валовий прибуток   1,8 353,7   1,77 153,7
КОЛ         77/9=8,56  

Із результатів розрахунків, наведених в таблиці 5.1 слідує, що збільшення реалізації продукції на 9% забезпечує збільшення прибутку на 77%.

 

Точкою рентабельності (порогом рентабельності або критичним обсягом виробництва) за визначений період часу називається такий обсяг виробництва (реалізації продукції), при досягненні якого підприємство ще не має прибутку, але вже і не несе збитки. З економічної точки зору – це мінімальний обсяг виробництва конкретної продукції на підприємстві, який не дає збитків.

Для розрахунку точки рентабельності необхідно знати ціну реалізації одиниці виробу, змінні витрати на одиницю виробу, постійні витрати за розглянутий період. Точку рентабельності можна знайти математичним і графічним способом.

Математичний підхід розрахунку точки рентабельності зводиться до прирівняння доходів (виручки від реалізації) з сумою простійних та змінних витрат при умові, що прибуток в даному випадку (при даному фізичному обсягу випуску продукції) дорівнює нулю.

В даному випадку має місце наступна рівність:

(5.3)

Точку рентабельності можна розраховувати як в кількісних (фізичних) одиницях, так і в вартісному обчисленні.

В першому випадку для розрахунку використовується формула (5.4):

(5.4)

Звідси:

, (5.5)

де:

Х – беззбитковий обсяг виробництва (реалізації) за визначений період часу, фізичних одиниць

ПВ – постійні витрати на весь випуск продукції, грн (визначаються як витрати періоду)

ЗВ – змінні витрати на одиницю продукції, грн. за один (визначаються шляхом калькулювання фактичних витрат на одиницю продукції за певний період).

Ц – ціна одиниці продукції, грн.

В другому випадку точка рентабельності визначається з застосуванням наступної формули:

, (5.6)

де:

Y – розмір виручки, необхідний для досягнення беззбиткового обсягу виробництва (реалізації), грн.

ПВ - постійні витрати на весь випуск продукції за визначений проміжок часу, грн.

ЗВ´ – змінні витрати на весь випуск продукції за визначений проміжок часу, грн.

ВД – розмір виручки за визначений проміжок часу, грн.

 

Для визначення обсягу виробництва (реалізації) продукції (Vв-ва), що забезпечує певну заплановану суму прибутку (БП), формула має вид:

(5.7)

Підприємству необхідно прагнути до зниження рівня точки рентабельності, тому що це забезпечує швидше отримання прибутку за умов відсутності значного тиску з боку ринку (конкуренти, падіння попиту на продукцію, тощо). Зменшення точки рентабельності можна досягати за рахунок збільшення ціни; зниження постійних та змінних витрат.

Запас фінансової міцності показує, наскільки поточний обсяг виробництва або реалізації продукції перевищує беззбитковий їх обсяг (точку рентабельності). Даний показник можна розрахувати як у відносному (у відсотках), так і в абсолютному вимірниках (у грн.).

Оскільки розрахунки по визначенню показників цього розділу викликають у практиків певні труднощі, але є досить актуальними, наведемо кілька прикладів з розв’язанням кількох ситуаційних задач.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)