АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Послідовність розробки стратегії

Читайте также:
  1. VІIІ. Приведення нормативно-правової бази у відповідність із завданнями Стратегії
  2. Аналіз розробки нафтових родовищ
  3. Аналіз розробки родовищ природних газів
  4. Варіанти завдань розробки принципових електричних
  5. Варіанти стратегій розвитку організації й відповідні їм стратегії управління людськими ресурсами
  6. Взаємозв'язок стратегії організації й стратегії управління персоналом
  7. Вибір альтернативної стратегії.
  8. Вибір нової стратегії
  9. Вибір операційної стратегії та операційних пріоритетів
  10. Вибір раціонального варіанта розробки газоконденсатного і газового родовища
  11. Вибір стратегії поведінки
  12. Визначення показників розробки газового родовища при водонапірному режимі

Товарна стратегія компанії на сучасному ринку формується під впливом безлічі факторів. При формуванні товарної стратегії підприємства перш за все враховують наступні чотири групи основних факторів:

1. Тенденції розвитку попиту і зовнішнього маркетингового середовища (ринковий попит, запити споживачів, система товароруху, правове регулювання, тенденції в ділових колах, умови територіального розміщення)

2. Стан та особливості конкурентної боротьби на ринку, основні фірми-конкуренти і стратегічні напрями їх діяльності.

3. Управлінські ресурси і можливості самої фірми (товарні, фінансові, торговельні, кадрові, науково-технічні, інформаційні), визначення своїх сильних сторін в конкурентній боротьбі.

4. Основна концепція розвитку фірми, її глобальні цілі і завдання підприємницької діяльності в основних стратегічних зонах. [11;104]

На формування маркетингової стратегії впливають внутрішні резерви підприємства (її внутрішнє середовище, включаючи наявні ресурси і компетенції) і стан зовнішнього середовища (особливості попиту, конкуренції, інституційні чинники і тощо) (табл.1.2).

Таблиця 1.2

Фактори формування товарної стратегії

Внутрішнє середовище підприємства Зовнішнє середовище підприємства
Технологічні здібності Специфіка попиту на базовий продукт
Ресурси Специфіка конкуренції
Організаційні здібності Інституціональні особливості ринку
Маркетингова стратегія позиціонування підприємства

 

Фактори внутрішнього середовища визначають можливий рівень якості і адаптаційні можливості підприємства до вимог споживачів, а фактори зовнішнього середовища визначають структуру попиту за рівнем якості і цін, наявності вільних ринкових ніш, ступінь впливу різноманітних інститутів на ведення ділових операцій. Внутрішні чинники, які впливають на формування маркетингової стратегії, технологічні, ресурсні та організаційні характеризуються таким чином:

Таблиця 1.3

Основні внутрішні фактори, які впливають на формування товарної стратегії

Внутрішні фактори підприємства Характеристика
Технологічні здібності підприємства 1. Ноу-хау; 2. Технології виробництва; 3. Інноваційні можливості.
Ресурси підприємства 1. Фінансові можливості; 2. Вартість і якість вхідної сировини, матеріалів, комплектуючих; 3. Трудові ресурси (вартість, кваліфікація); 4. Інформаційні ресурси.
Організаційні здібності підприємства 1. Організація загальної системи управління (планування, контроль, мотивація); 2. Організація виробництва; 3. Організація збуту і маркетингу; 4. Організація логістики і т.д.

 

Додатковим чинником, що впливає на формування маркетингової стратегії, є здатність фірми до адаптації свого рішення до вимог індивідуальних покупців. Якщо фірма виробляє тільки стандартні продукти, то ступінь адаптації низька, потрібно масове виробництво і конкурентоспроможність залежить від обсягів виробництва і цін. Якщо ж фірма має гнучку виробничу технологію і здатна перенастроювати виробничий процес і персонал на виробництво широкого спектру нестандартних продуктів, то ступінь адаптації такої компанії можна охарактеризувати як високу (табл.1.4) [11;113]

Таблиця 1.4

Фактори вибору маркетингового позиціонування

Адаптивні здатності підприємства Якість продукту
Низький рівень Високий рівень
Низький рівень Стратегія низьких цін Стратегія високих цін
Високий рівень Стратегія адаптації до споживача Стратегія спільного розвитку

 

Так само на формування маркетингової стратегії фірми впливають інструменти маркетингових досліджень. З них можна виділити SWOT-аналіз (на основі аналізу сильних і слабких сторін, а також загроз і можливостей фірми) і аналіз на основі матриці БКГ (Бостонської консультативної групи). Результати досліджень завдяки цим видам аналізу допомагають фірмі сформувати необхідну маркетингову стратегію, яка б повністю відображала можливості і потреби фірми, а також враховувала мінливі ринкові умови і конкурентне середовище.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)