АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Теорія держави і права: поняття та риси

Читайте также:
  1. I. Поняття й ознаки об'єкта авторського права.
  2. I. Поняття необережності, як форми вини.
  3. IV. Основні поняття і визначення,
  4. VІІ. Монетарна політика держави
  5. VІІ. Монетарна політика держави
  6. VІІ.Оперування поняттями
  7. VІІІ. Зовнішньоекономічна діяльність держави
  8. А. ОСНОВИ ТЕОРІЇ ДЕРЖАВИ
  9. Аварійний комісар: поняття, функції.
  10. Адміністративна відповід-ть: поняття та підстави.
  11. Адміністративна відповідальність: поняття, мета, функції, принципи та ознаки.
  12. Адміністративне стягнення: поняття та види.

Теорія держави і права є фундаментальною методологічною юридичною наукою, яка вивчає сутність і найбільш загальні закономірності і тенденції виникнення, розвитку і функціонування держави і права в їх взаємозв’язку, а також вихідні для всіх юридичних наук поняття. Приведене визначення відображає специфічні риси, властиві загальній теорії держави і права як науці.

По-перше, загальна теорія держави і права є наукою соціальною, оскільки відповідно до свого предмету дослідження вивчає такі суспільні явища як право і держава, їх структуру, призначення, цінність та основні інститути. У процесі досягнення наукових цілей, теорія держави і права взаємодіє з іншими суспільними науками і міждисциплінарними сферами знань, такими як філософія і соціологія права, політологія, психологія, економічна теорія та ін.

По-друге, теорія держави і права входить до системи юридичних наук. Формулюючи базові юридичні поняття, розглядаючи загальні положення про право і державу, передумови їх виникнення і розвитку, теорія держави і права посідає провідне місце у цій системі, очолюючи групу теоретичних юридичних наук.

По-третє, важливою рисою загальної теорії держави і права є її фундаментальний характер. Ця наука містить положення, які утворюють теоретичну і методологічну базу (фундамент) юриспруденції, об’єднує юридичні науки в єдину, цілісну, внутрішньо узгоджену систему. Лише обмежене коло загальнотеоретичних висновків безпосередньо впливають на юридичну діяльність (прикладом орієнтованих на практику положень теорії держави і права може бути, зокрема, вчення про систему юридичних актів, юридичну техніку тощо).

По-четверте, теорія держави і права є найбільш загальною юридичною наукою, оскільки досліджує лише найбільш суттєві питання вчення про право і державу, розглядає основні закономірності державно-правової дійсності, вирішує проблеми, важливі для юриспруденції в цілому. Сформульовані теорією держави і права наукові закони, концептуальні положення, принципи призначені, як правило, для загального застосування всіма або більшістю юридичними науками. Свої теорії властиві й іншим юридичним наукам, але вони мають не загальний, а окремий характер.

По-п’яте, теорія держави і права може бути охарактеризована як наука узагальнююча. До складу загальної теорії держави і права входять не тільки знання, отримані цією наукою, але й в узагальненому вигляді наукові здобутки інших юридичних наук, які вивчають різні аспекти державно-правової дійсності. Так, наприклад, вчення про юридичну відповідальність, яке є складовою предмету загальної теорії держави і права, не може не спиратися на отримані галузевими науками дані щодо конституційної, цивільної, кримінальної, адміністративної та інших видів юридичної відповідальності.

По-шосте, загальну теорію держави і права слід розглядати також як науку методологічну. Знання і висновки теорії держави і права використовуються іншими юридичними науками при дослідженні власного предмету та вирішенні своїх завдань. Невипадково, опанування правничою професією розпочинається для майбутніх юристів саме з курсу теорії держави і права, без якої системне вивчення інших юридичних дисциплін є неможливим.

Крім того, слід враховувати, що у межах загальнотеоретичної юридичної науки відбувається дослідження держави і права у їх взаємозв’язку і взаємодії в межах однієї науки. Сучасне право є невідривним від держави, яка, діючи у правових формах, повинна охороняти встановлений у суспільстві правопорядок та застосовувати в передбачених правом випадках примус до правопорушників. При спільному вивченні права і держави необхідно виходити з принципу верховенства права, що закріплений у ст. 8 Конституції України. Верховенство права над державою знаходить свій вияв передусім у приматі прав і свобод людини і громадянина, які є невідчужуваними, непорушними і таким, що не можуть бути ані скасовані, ані обмежені державою.

Приведені вище риси загальної теорії держави і права дозволяють охарактеризувати її як вихідну, основоположну науку, яка є ключовою у формуванні комплексу знань про державу і право.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)