АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Модуль №3

Читайте также:
  1. III. КРИТЕРИИ ДОПУСКА К СДАЧЕ ИТОГОВОГО МОДУЛЬНОГО КОНТРОЛЯ (ЭКЗАМЕНА).
  2. Г) виконання підсумкових письмових модульних (контрольних) завдань
  3. Головной мозг. Общая морфо-функциональная характеристика больших полушарий. Миелоархитектоника. Возрастные изменения коры. Модуль как структурно – функциональная единица коры.
  4. Заліковий модуль 1. Вступ до дисципліни. Формування української протосоціологічної думки
  5. Заліковий модуль 3. Українська академічна соціологія
  6. ЗАЛІКОВИЙ МОДУЛЬ ІІ
  7. Змістовий модуль 1
  8. ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ ТРУДОВОГО ПРАВА.
  9. Змістовий модуль 1. Література Європи та США першої половини XІХ ст.
  10. Змістовий модуль 1. Політична система ФРН.
  11. Змістовий модуль 1. ФІЛОСОФСЬКА ПРОПЕДЕВТИКА ТА ІСТОРІЯ ФІЛОСОФІЇ
  12. Змістовий модуль 1.2 ОСНОВИ ЦИВІЛЬНОГО ПРАВА УКРАЇНИ

Тема: Стадії вчинення злочину

Завдання № 1. К. з метою вчинення крадіжки з крамниці зателефонував сторожу цієї крамниці М. й повідомив, що у його дружини почалися пологи. Коли той побіг додому, залишивши крамницю без охорони, К. підійшов до неї, але крадіжку вчинити не зміг, тому що в цей час неподалеку знаходилася група підлітків, які розпивали спирт­ні напої і співали.

Варіант 2. К., виламавши запірний пристрій, проник у приміщення крамниці, але його затримав сторож, який повернувся.

Ознайомтеся із диспозицією ст.185 КК України й Постановою Пленуму Верховного Суду України № 10 від 06.11.09 р. ”Про судову практику у справах про злочини проти власності” і визначте стадію вчинення злочину в кожному з варіантів. Чи можливе готування до злочину шляхом бездіяльності за чинним кримінальним законодавством? Якщо так, то у яких випадках? Які дії утворюють стадію готування до вчинення злочину? Чи можливий замах на злочин із формальним складом? Якщо так, то в чому полягає відмінність такого замаху від закінченого злочину?

Завдання № 2. Д. уночі проник з метою викрадення приватного майна у будинок, що належав Р. і почав складати до сумки майно. Утримуючи при собі сумку з речами (вартістю 875 грн.), Д. вилазив з вікна будинку і був помічений власником майна. Вистрибнувши через вікно з помешкання Д. облишив під ним сумку з речами, яка заважала йому бігти, й утік. Цього ж дня приблизно о 23-й год. працівники міліції його затримали. Міліціонери, які затримували Д., засвідчили, що в затриманого не було з собою ніяких речей.

Слідчим дії Д. було кваліфіковано за ч. 3 ст. 185 КК України (як крадіжку, вчинену з проникнення в житло).

Що таке стадії злочину? Звернувшись до ст. 185 КК України, п. 4 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 10 від 06.11.09 р. ”Про судову практику у справах про злочини проти власності”, визначте стадію злочину, вчиненого Д. злочином з матеріальним чи формальним складом є крадіжка? Як це обґрунтувати? Чи вірно було кваліфіковано дії Д.?

Завдання № 3. Г., яка була вагітною, вирішила позбутися дитини. Після пологів вона викинула її з вікна восьмого поверху гуртожитку, в якому мешкала. Судово-медична експертиза встановила, що дитина народилася мертвою.

Дайте кримінально-правову оцінку вчиненим діям. Які види замахів виділяють у кримінальному праві? Які кримінально-правові наслідки замаху на неналежний об'єкт і замаху з використанням неналежних засобів? Чи змінилося б рішення задачі, якби дитина народилася живою?

Завдання № 4. Ч., з метою позбавлення життя В., якому він був винен 400 доларів США, озброївся ножем та пляшкою, проник до будинку свого кредитора і став чекати його з метою вбити. Між 22-ю й 23-ю годинами В. до будинку під’їхав на автомобілі. Коли він увійшов в будинок, Ч. вдарив його ззаду ножем по голові, заподіявши різане поранення правої половини обличчя. В. активно захищався, відштовхуючи Ч. руками, і намагався втекти, але той, скориставшись тим, що В. повернувся до нього спиною, ударив по голові потерпілого заздалегідь підготовленою пляшкою. В. вдалося відкрити двері і з криками про допомогу втекти, у зв’язку з чим Ч. не довів свій умисел на вбивство до кінця. Побоюючись бути затриманим, Ч. не став переслідувати В..

На досудовому слідстві Ч. твердив, що він добровільно відмовився від злочину, а тому кримінальну справу слід закрити, а його звільнити від кримінальної відповідальності.

Що таке добровільна відмова і які її ознаки? Чи вірне твердження Ч.?

Завдання № 5. На ґрунті особистих неприязних стосунків між С. та Р. виникла сварка, під час якої Р. спробував ударити С. по голові сокирою. Однак той закрив голову рукою і удар прийшовся по ній. Р. спробував ударити ще раз, але С. відхилився й удар прийшовся у його плече. Ударом сокири С. було заподіяно середньої тяжкості тілесні ушкодження.

Дайте кримінально-правову оцінку діям Р.. Який вид злочину (закінчений чи незакінчений) мав місце? Проаналізуйте його об’єктивні й суб’єктивні ознаки.

Завдання № 6. Т., перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння, зайшов до сусіда. Вдома була лише донька господаря – 10-річна О.. Знаючи, що дівчинка страждає на недоумство, Т. вирішив зґвалтувати її. Коли він розпочав статевий акт, О. закричала, що їй боляче, почала плакати. Т. припинив свої дії і пішов з дому.

Що таке добровільна відмова та які її ознаки? Зверніться до Постанови Пленуму Верховного Суду від 30.05.2008 №5 ”Про судову практику у справах про злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості особи”. Чи можна вважати, що Т. здійснив добровільну відмову? Чи зміниться відповідь, якщо Т. спробував зняти з О. одяг, але та розпочала голосно кричати, і він, перелякавшись, пішов з дому?


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)