АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Документування операцій, пов'язаних з обліком витрат на рахунках класу 9

№ з/п Шифр та назва рахунку Назва документу
  90 "Собівартість реалізації", 92 "Адміністративні витрати", 93 "Витрати на збут" Накладна, рахунок, ВКО, виписка банку, авансовий звіт, розрахунок бухгалтерії, довідка бухгалтерії тощо  
  94 "Інші витрати операційної діяльності"   Накладна, акт про уцінку, інвентаризаційний опис, порівняльна відомість, довідка бухгалтерії, розрахунок бухгалтерії тощо
  95 "Фінансові витрати" ВКО. виписка банку, довідка бухгалтерії, розрахунок бухгалтерії тощо
  96 "Втрати від участі в капіталі" Довідка бухгалтерії, розрахунок бухгалтерії
  97 "Інші витраги"   ВКО, виписка банку, акт на списання основних засобів, акт про уцінку, довідка бухгалтерії, розрахунок бухгалтерії тощо
  99 "Надзвичайні витрати"   Накладна, акт на списання 03, акт про уцінку, інвентаризаційний опис, розрахунок бухгалтерії, довідка бухгалтерії тощо

 

Рахунок 90 "Собівартість реалізації" призначений для обліку собівартості реалізованої продукції, товарів, наданих послуг. Відображення в бухгалтерському обліку операцій з обліку собівартості реалізації відбувається на підставі розрахунків та довідок бухгалтери тощо.

Фактична собівартість реалізованих товарів, що визначається П(С)БО 9 "Запаси", відображається по дебету, а- списання в порядку закриття дебетових оборотів на рахунок 79 "Фінансові результати" - по кредиту цього рахунку.

Рахунок 92 "Адміністративні витрати" призначений для відображення загальногосподарських витрат, пов'язаних з управлінням та обслуговуванням підприємства.: Суми визнаних адміністративних витрат, до яких відносяться: загальні

та корпоративні витрати (організаційні витрати, представницькі витрати тощо); витрати на службові відрядження і утримання апарату управління підприємством та іншого загальногосподарського персоналу; витрати на утримання основних засобів, інших необоротних матеріальних активів заі^альногосподарського призначення (оренда, податки, страхування майна, амортизація, ремонт, Опалення, освітлення, водопостачання, охорона); винагороди за професійні послуги (юридичні, аудиторські, з оцінки майна тощо); витрати на зв'язок (поштові, телеграфні, телефонні, телекс, факс тощо); амортизація нематеріальних активів загальногосподарського призначення; витрати на врегулювання спорів у судових Органах; податки, збори та інші передбачені законодавством обов'язкові платежі (крім податків, зборів та обов'язкових платежів, що включаються до виробничої собівартості продукції, робіт, послуг); плата за розрахунково-касове обслуговування та інші послуги банків; інші витрати загальногосподарського призначення відображаються по дебету, а списання на рахунок 79 "Фінансові результати"— по кредиту цього рахунку.

Рахунок 93 "Витрати на збут" призначений для обліку витрат на збут.

Сума визнаних витрат на збут товарів, зокрема: витрати пакувальних матеріалів; витрати на ремонт тари; оплата праці за комісійні винагороди продавцям, торговим агентам, працівникам підрозділу, які займаються збутом; витрати на рекламу та дослідження ринку (маркетинг); витрати на відрядження працівників, зайнятих збутом; витрати на утримання основних засобів, інших необоротних матеріальних активів, пов'язаних зі збутом товарів (операційна оренда, страхування, амортизація, ремонт, опалення, освітлення, охорона); витрати на транспортування, перевалку і страхування товарів, транспортно-експедиційні та інші послуги, пов'язані з транспортуванням товарів відповідно до умов договору (базису) поставки; витрати на гарантійний ремонт і гарантійне обслуговування; інші витрати, пов'язані зі збутом продукції, товарів, робіт, послуг відображається по дебету, а списання на рахунок 79 "Фінансові результати" - по кредиту цього рахунку.

Аналітичний облік по рахунках "92 "Адміністративні витрати" та 93 "Витрати на збут" ведеться за статтями витрат.

Рахунок 94 "Інші витрати операційної діяльності" призначений для Обліку інших витрат операційної діяльності підприємства, крім витрат, які відображаються на рахунках 90 Собівартість реалізації", 92 "Адміністративні витрати", 93 "Витрати на збут".

Облік витрат операційної діяльності (крім Основної діяльності), а саме облік: собівартості реалізованої іноземної валюти, яка визначається шляхом перерахунку іноземної валюти в грошову одиницю в еквіваленті, вираженому в грошовій одиниці України за курсом НБУ на дату продажу іноземної валюти, плюс витрати, пов'язані з продажем іноземної валюти; собівартості реалізованих виробничих запасів, яка складається з їх облікової вартості та витрат, пов'язаних з їх реалізацією; безнадійної дебіторської заборгованості та відрахування до резерву сумнівних боргів; втрат від операційної курсової різниці; втрат, пов'язаних зі знеціненням (уцінкою) запасів; недостач і втрат від псування цінностей, зберігання та реалізації товарів, якщо на момент встановлення недостачі винних не встановлено; визнаних економічних санкцій за невиконання підприємством законодавства та умов договорів; інших операційних витрат, зокрема, витрат на виплату матеріальної допомоги, витрат на утримання будинків відпочинку, санаторіїв та інших закладів оздоровчого та культурного призначення відображається по дебету, а списання на рахунок 79 "Фінансові результати" - по кредиту цього рахунку.

В ході звичайної діяльності можуть виникати витрати, пов'язані з фінансовою та інвестиційною діяльністю підприємства.

Рахунок 95 "Фінансові витрати" призначений для обліку витрат фінансової діяльності підприємства.

По дебету рахунку відображаються ^суми визнаних витрат, а саме витрат, пов'язаних з нарахуванням та сплатою відсотків, процентів тощо за користування кредитами банків; витрат, пов'язаних із залученням позикового капіталу, зокрема, витрат, пов'язаних з випуском, утриманням та обігом власних цінних паперів; нарахуванням відсотків за договорами кредитування, фінансового лізингу тощо, а списання на рахунок 79 - по кредиту цього рахунку.

Рахунок 96 "Втрати від участі в капіталі" призначений для обліку втрат від зменшення вартості інвестицій, облік яких ведеться за методом участі в капіталі, що виникають в процесі інвестиційної діяльності підприємства.

По дебету рахунку 96 відображаються суми визнаних витрат, а списання в порядку закриття на рахунок 79 "Фінансові результати" - по кредиту цього рахунку.

При здійсненні фінансової діяльності підприємство може зазнавати втрат від участі в капіталі. Метод участі в капіталі передбачає збільшення або зменшення балансової вартості фінансових інвестицій на суму, відповідно збільшення або зменшення частки інвестора у власному капіталі об'єкта інвестування. Такими інвестиціями можуть бути інвестиції в асоційовані або спільні підприємства. Втрати від участі в капіталі виникають у випадку, якщо результатом діяльності підприємства є збиток. Основні вимоги до обліку інвестицій викладені в П(С)БО 12 "Інвестиції". Приклад розрахунку втрат від участі в капіталі наведено в додатку 2 до П(С)БО 16 "Витрати".

Рахунок 97 "Інші витрати" призначений для обліку витрат, що виникають в процесі звичайної діяльності (крім фінансових витрат), але не пов'язаних з реалізацією товарів.

Суми визнаних витрат, а саме: балансова вартість реалізованих фінансових інвестицій (на дату їх реалізації) та інших витрат, пов'язаних з їх реалізацією; балансова (залишкова) вартість реалізованих необоротних активів та майнових комплексів (на дату їх реалізації) та інших витрат, пов'язаних з їх реалізацією; втрат за активами й зобов'язаннями від неопераційної діяльності підприємства; зміни курсу гривні до іноземної валюти; суми знецінення (уцінки) необоротних активів і фінансових інвестицій; залишкова вартість списаних необоротних активів та витрат, пов’язаних з їх ліквідацією (розбирання, демонтаж) тощо відображаються по дебету, а списання, на рахунок 79 "Фінансові результати" - по кредиту цього рахунку.

Фінансовим результатом господарської діяльності підприємства є прибуток або збиток.

Прибуток - сума, на яку доходи перевищують пов'язані з ними витрати. Збитки - перевищення суми витрат над сумою доходів, для отримання яких здійснені ці витрати.

Визначення фінансового результату полягає у визначенні чистого прибутку (збитку) звітного періоду. З цією метою в бухгалтерському обліку передбачається послідовне зіставлення доходів та витрат.

Визначення фінансового результату як процесу розрахунку прибутку (збитку) звітного періоду поділяється на такі етапи:

1) визначення чистого доходу (виручки) від реалізації продукції (товарів, послуг);

2) визначення валового прибутку (збитку);

3) визначення - прибутку (збитку) від операційної діяльності;

4) розрахунок прибутку (збитку) від звичайної діяльності до оподаткування;

5) визначення прибутку (збитку) від звичайної діяльності;

6) визначення чистого прибутку (збитку) звітного періоду.

Чистий дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) визначається шляхом вирахування із доходу (виручки) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) і сум Податків, зборів та інших сум, що підлягають вирахуванню з доходу.

Валовий прибуток (збиток) розраховується як різниця між чистим доходом від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) і собівартістю реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг).

Прибуток (збиток) від операційної діяльності визначається як алгебраїчна сума прибутку (збитку), інших операційних доходів, адміністративних витрат, витрат на збут та інших операційних витрат.

Прибуток (збиток) від звичайної діяльності до оподаткування визначається як алгебраїчна сума валового прибутку (збитку) від операційної діяльності, фінансових та інших доходів, фінансових та інших витрат.

Прибуток (збиток) від звичайної діяльності визначається як різниця між прибутком від звичайної діяльності до оподаткування та сумою податків з прибутку.

Чистий прибуток (збиток) розраховується як алгебраїчна сума прибутку (збитку) від звичайної діяльності та надзвичайних доходів і витрат та податків з надзвичайного прибутку.

Облік доходів та витрат діяльності підприємства і формування фінансового результату є однією з найскладніших ділянок обліку.

Рахунок 79 "Фінансові результаті" призначено для обліку й узагальнення інформації про фінансові результати підприємства від звичайної діяльності та надзвичайних подій.

Суми в порядку закриття рахунків обліку доходів від різних видів діяльності відображаються по кредиту, а суми в порядку закриття рахунків обліку витрат, а також належна сума нарахованого податку на прибуток - по дебету цього рахунку.

Бухгалтерський облік фінансових результатів ведеться щодо результатів від кожного виду діяльності, для яких відкривається відповідний субрахунок. Відображення в бухгалтерському обліку операцій з накопичення фінансових результатів різних видів діяльності та віднесення до складу нерозподіленого прибутку (збитку) проводиться на підставі довідок та розрахунків бухгалтерії.

Аналітичний облік фінансових результатів ведеться за їх характером, видами продукції, товарів, робіт, послуг та іншими напрямами, визначеними підприємством самостійно.

Тимчасові рахунки починають звітний період з нульового сальдо, на них накопичується інформація про доходи і витрати за даний період, що дає змогу складати проміжну звітність (квартальну, за півроку, дев'ять місяців тощо). В кінці звітного періоду рахунки доходів і витрат закриваються на рахунок 79 "Фінансові результати".

При складанні квартальних звітів порівнюються обороти по дебету та кредиту" рахунку 79 "Фінансові результати", і якщо кредитовий оборот по рахунку 79 буде більше дебетового обороту по цьому ж рахунку, то підприємство на суму різниці має-нерозподілений прибуток поточного року. Якщо дебетовий оборот по рахунку 79 "Фінансові результати" більше кредитового обороту даного рахунку, то підприємство здійснило більше витрат, ніж отримало доходу.

Фінансовий результат від основної і операційної діяльності визначається на субрахунку 791 "Результат основної діяльності" шляхом порівняння рахунків доходів 70,71 з рахунками витрат 90, 92,93, 94.

Фінансовий результат від фінансової діяльності визначається на субрахунку 792 "Результат фінансових операцій" шляхом порівняння рахунків доходів 72, 73 з рахунками витрат 95, 96.

Фінансовий результат від інвестиційної діяльності визначається на субрахунку 793 "Результат іншої звичайної діяльності", як різниця між рахунками доходів 74 і рахунками витрат 97.

Фінансовий результат від надзвичайної діяльності визначається на субрахунку 794 "Результат надзвичайних подій" шляхом порівняння рахунку 75 "Надзвичайні доходи" і рахунку 99 "Надзвичайні витрати".

Сальдо рахунку 79 при його закритті списується на рахунок 44 "Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)".

Кінцевий фінансовий результат в цілому по підприємству визначається як різниця між різними видами доходів, що враховані по кредиту, і, відповідно, витратами, що обліковуються по дебету рахунку 79 "Фінансові результати".

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)