АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Організація обліку безготівкових коштів

Читайте также:
  1. II. Організація перевірок органами Держтехногенбезпеки України
  2. V. КЛІНІЧНА ТА ДИСПАНСЕРНА КАТЕГОРІЯ ОБЛІКУ ХВОРОГО
  3. Американська організація Freedom House стверджувала, що збільшення терміну президентських і парламентських повноважень зробило Росію «ще більш невільною країною»
  4. Аналіз оборотності грошових оборотних коштів.
  5. Бібліотека - інтелектуальний центр наукових досліджень. Структура і організація економічної бібліографії
  6. Бухгалтерські проведення з обліку надходження основних засобів
  7. Бухгалтерські проведення обліку розрахунків з іншими дебіторами і кредиторами
  8. Ведення книги обліку розрахункових операцій, розрахункові книжки.
  9. Ведення обліку надходження та витрат товарно-матеріальних цінностей
  10. Взаємозв”язок додатків Декларації про прибуток підприємства щодо обліку загальновиробничих витрат
  11. Види штрафних санкцій за порушення податкового законодавства, порядок їх нарахування та відображення в обліку
  12. Визнання, класифікація, оцінка та основні завдання обліку зобов'язань

 

Кожне підприємство для збереження своїх грошових коштів і здійснення усіх видів банківських операцій відкриває поточний ра­хунок у будь-якому банку України за своїм вибором і за згодою да­ного банку.

Порядок відкриття рахунків у банках. Згідно з Інструкцією про порядок відкриття, використання та закриття рахунків у націо­нальній та іноземних валютах, затвердженою постановою Правлін­ня НБУ від 12.11.2003 р. №492 при відкритті поточного рахунка підприємство має надати до банку наступний пакет документів:

а) заяву на відкриття рахунку;

б) нотаріально завірену копію свідоцтва про державну реєстрацію;

в) копію статуту, зареєстрованого нотаріусом або органом, який здійснює реєстрацію підприємств;

г) копію документа, що підтверджує взяття підприємства на по­датковий облік;

д) довідку про реєстрацію в органах Пенсійного фонду та соціа­льного страхування;

є) картку із відбитком і зразками підписів осіб, яким надано право підпису на грошових документах.

В разі відповідності наданих документів вимогам чинного зако­нодавства, між банком і підприємством укладається в письмовій формі договір банківського рахунку. В ньому зазначаються умови переказу коштів та їх видачі в готівковій формі, порядок сплати ба­нківських послуг, обов'язки, права та відповідальність сторін.

До отримання банком повідомлення про взяття рахунку на облік органом державної податкової служби операції за поточним рахун­ком здійснюються лише із зарахування коштів.

Після того як банк отримає та зареєструє повідомлення з відміт­кою про взяття банківського рахунку до податкового обліку, мо­жуть здійснюватися видаткові операції на рахунку. Форма повід­омлення має відповідати зразку, зазначеному в Порядку подання податковим органам Повідомлення про відкриття (закриття) рахун­ків в установах банків, затвердженого наказом Державної податко­вої адміністрації України від 01.08.2001 р. № 306.

Види рахунків у банках. Крім поточного рахунку підприєм­ства можуть відкривати інші рахунки: спеціальний рахунок для формування статутного капіталу, поточний рахунок в іноземній валюті, вкладний (депозитний) рахунок, картковий рахунок, ак­редитив, рахунки в національної валюті з особливим режимом використання.

Рахунок для формування статутного капіталу. Як зазначало­ся, для відкриття поточного рахунка необхідні деякі документи, що надаються тільки після державної реєстрації підприємства: копія посвідчення про державну реєстрацію підприємства, копія докуме­нта, що підтверджує взяття підприємства на податковий облік, до­відка про реєстрацію в органах Пенсійного фонду та соціального страхування.

Однак, відповідно до діючого законодавства засновники в де­яких випадках ще до моменту державної реєстрації підприємства мають сплатити певну частину своїх внесків. Тому для формування статутного капіталу вони можуть відкрити спеціальний рахунок.

Після одержання банком документів про державну реєстрацію підприємства даний рахунок починає функціонувати як поточний. У випадку відмовлення в державній реєстрації грошові кошти по­вертаються засновникам, а рахунок закривається.

Поточний рахунок в іноземній валюті призначений для збері­гання грошей і проведення розрахунків в безготівковій та готівко­вій іноземній валюті для здійснення поточних операцій, визначених законодавством України, та для зарахування, використання і пога­шення кредитів в іноземній валюті підприємства. і Вкладний (депозитний) рахунок —рахунок, що відкривається банком клієнту для зберігання грошей, що передаються клієнтом в управління на встановлений строк або без зазначення такого строку під визначений процент і піддягають поверненню клієнту відповід­но до законодавства України та умов договору.

В разі відкриття вкладного рахунку між банком і підприємством укладається договір банківського вкладу, в якому зазначаються:

— вид банківського вкладу;

— сума, що вноситься або перераховується на вкладний (депо­зитний) рахунок;

— строк дії договору;

— розмір і порядок сплати процентів, умови перегляду їх роз­міру, відповідальність сторін;

— умови дострокового розірвання договору;

— інші умови за погодженням сторін.

Картковий рахунок — це поточний рахунок, на якому обліко­вуються операції за платіжними картками. Зарахування коштів на картрахунки підприємств здійснюється з їх поточних рахунків, за рахунок кредиту банку, процентів, нарахованих на залишок коштів на картрахунку, та за рахунок готівки, що вноситься до каси банку.

Підприємства, що мають картрахунки, можуть:

здійснювати розрахунки у безготівковій формі в національній валюті за товари (послуги);

здійснювати розрахунки у безготівковій формі в іноземній ва­лкий за межами України, пов'язані з витратами на відрядження та витратами представницького характеру;

одержувати готівку у національній валюті для здійснення роз­рахунків, пов'язаних із господарськими потребами, у тому числі для оплати витрат на відрядження в межах України;

одержувати готівку в іноземній валюті за межами України та в установленому порядку на території України в касі емітента для оплати витрат на відрядження.

Порядок закриття рахунків у банках. Поточні рахунки клієн­тів банків закриваються:

— на підставі заяви клієнта;

— на підставі рішення органу, функціями якого є ліквідація або реорганізація юридичної особи;

— на підставі відповідного рішення суду або господарського суду про ліквідацію суб'єкта господарювання;

— на інших підставах, передбачених законодавством України або договором між банком і клієнтом.

Крім того банк може самостійно закрити поточний рахунок клі­єнта, якщо операції за цим рахунком не здійснюються протягом трьох років підряд і на цьому рахунку немає залишку коштів.

За наявності коштів на рахунку банк здійснює завершальні опе­рації за рахунком (з виконання платіжних вимог на примусове спи­сання (стягнення) коштів, виплати коштів готівкою, перерахування залишку коштів на підставі платіжного доручення на інший раху­нок клієнта, зазначений у заяві, тощо).

У день закриття рахунку банк зобов'язаний видати клієнту до­відку про закриття рахунку.

Документування операцій з грошовими коштами на рахун­ках у банках. Зарахування коштів на рахунок клієнта здійснюється як шляхом внесення їх у готівковій формі; так і шляхом переказу коштів у безготівковій формі з інших рахунків.

Списання коштів з поточного рахунку здійснюється на підставі платіжних інструментів, вид котрих залежить від форми безготів­кових розрахунків, що застосовується підприємством.

Форми платіжних інструментів, на підставі яких здійснюється списання грошових коштів з поточного рахунка, затверджені Ін­струкцією про безготівкові розрахунки в України в національній валюті, затвердженого постановою Правління НБУ від 21.01.2004 р. № 22. Порядок використання специфічного платіжно­го засобу — банківської платіжної картки — визначено Положеннямпро порядок емісії платіжних карток і здійснення операцій з їх Застосуванням, затвердженого постановою НБУ від 27.08.2001 р. № 367. Характеристика і порядок складання зазначених платіжних інструментів докладно розглянуто в розділі «Організація обліку розрахунків».

Організуючі документальне оформлення розрахункових опера­цій підприємство може заключити с установою банку договір про використання електронної системи «Клієнт-банк». Цей програмно-технічний комплекс забезпечує оперативне ведення підприємством своїх банківських рахунків. Бухгалтер на підставі оформлених пла­тіжних доручень, платіжних вимог-доручень та ін. формує елект­роні платіжні документи та пересилає їх через локальну мережу до установи банку. Крім того, система «Клієнт-банк» дозволяє підпри­ємству отримувати інформацію стосовно курсів валют, банківських реквізитів контрагентів та ін.

Установа банку у встановлені в договорі банківського рахунка терміни (звичайно наприкінці кожного операційного дня) формує і передає підприємству виписку з поточного рахунка в паперовому чи електронному виді.

Виписка є зведеним регістром, у якому відображають залишки грошових коштів на початок і кінець періоду, а також суми надхо­джень і вибуття з рахунка за кожним платіжним документом. Бух­галтер обробляє виписку банку в «дзеркальному» відображенні, оскільки залишок грошових коштів на рахунку і суми надходжень у виписці відображають за кредитом, а суми, що вибули с поточного рахунка — за дебетом. Причиною такої побудови виписки є те, що з позиції банку всі грошові кошти підприємства є борговими зобов'язаннями банку.

Обробляючи виписку з поточного рахунка, бухгалтер виконує наступні процедури:

— перевіряє відповідність сум у виписці і прикладених платіж­них документах;

— здійснює арифметичну перевірку оборотів і залишків;

— проставляє у виписці банку і доданих розрахункових доку­ментах проти кожної суми коди кореспондуючих рахунків;

— групує суми за однорідними операціями (за однаковими ко­респондуючими рахунками).

Якщо в процесі перевірки виписки виявлені помилково зарахо­вані на поточний рахунок підприємства суми, то необхідно оформити платіжні доручення на їх повернення. У випадку неповернен­ня платежу протягом трьох робочих днів з дати одержання повідомлення банку про здійснення помилкового переказу, питання вирішується у претензійно-позовному порядку.

 

Схема побудови рахунків для обліку грошових коштів на рахунках у банку. Для накопичення інформації про грошові кошти на банківських рахунках Планом рахунків активу, капіталу, зо­бов'язань та господарських операцій передбачено активний раху­нок 31 «Рахунки в банках», який має наступні субрахунки:

311 «Поточні рахунки в національній валюті»;

312 «Поточні рахунки в іноземній валюті»;

313 «Інші рахунки в банку в національній валюті»;

314 «Інші рахунки в банку в іноземній валюті».

Організація синтетичного обліку грошових коштів на рахун­ках у банках. На підставі обробленої виписки банку бухгалтер робить записи в Журналі 1 за кредитом рахунку 311 і Відомості 1.2. за дебе­том рахунку 311. У даних регістрах для кожної виписки відводять окремий рядок, у якому відображають підсумкові суми за однорідни­ми операціями, підраховують обороти за дебетом і кредитом рахунку і виводять сальдо на кінець дня. Наприкінці місяця бухгалтер:

— підраховує підсумки за кореспондуючими рахунками і обо­роти за дебетом і кредитом рахунку за місяць;

— звіряє підсумкові суми в Журналі 1 і Відомості 1.2. з підсум­ковими сумами, що містяться в регістрах за кореспондуючими ра­хунками;

— звіряє сальдо за рахунком 311 на кінець місяця з залишком грошових коштів, що відображено в останній виписці банку;

— заносить підсумкові дані з журналу в Головну книгу.

Організація аналітичного обліку грошових коштів на раху­нках у банках. Аналітичний облік грошових коштів ведеться за кожних банківським рахунком. З цією метою на кожний поточний або інший рахунок відкривається окремий регістр

Організація відображення інформації про грошові кошти та грошові документи у звітності. Узагальнені дані облікових регістрівформують звітність підприємства, яка є кінцевим етапом бух­галтерської процедури.

На дату складання фінансової звітності залишок грошових кош­тів та грошових документів збільшує оборотні активи підприємства.

Грошові кошти у касі, на рахунках у банку та у дорозі відобра­жують однією статтею, а грошові документи відносять до інших оборотних активів.

Інформація про зміни, що відбулися з грошовими коштами під­приємства і їх еквівалентами за звітний рік, наводиться в Звіті про рух грошових коштів (форма № 3). Підприємство розгорнуто відо­бражує суми надходжень і витрат грошових коштів, що виникають у результаті операційної (І розділ звіту), інвестиційної (II розділ звіту) і фінансової (ПІ розділ звіту) діяльності.

Інформація про суму грошових коштів підприємства, що знахо­дяться в касі, на поточному й інших рахунках банку, у дорозі, а та­кож про еквіваленти грошових коштів відбивається в VI розділі «Грошові кошти» Приміток до річної фінансової звітності (фор­ма № 5).

Крім того, у примітках до фінансової звітності наводиться інфо­рмація про:

а) склад грошових коштів;

б) склад статей «Інші надходження», «Інші платежі» та інших статей, які об'єднують декілька видів грошових потоків;

в) негроїдові операції інвестиційної та фінансової діяльності;

г) наявність значного сальдо грошових коштів, які є в наявності у підприємства і які недоступні для використання групою, до якої належить підприємство.

Контрольні питання

 

1. Назвіть задачі організації бухгалтерського обліку грошових коштів у касі підприємства.

2. Опишіть порядок встановлення ліміту залишку готівки в касі

підприємства.

3. Розкрийте порядок документування операцій з руху грошових

коштів у касі.

4. Як на підприємстві організується синтетичний і аналітичний

облік грошових коштів у касі?

5. Вкажіть мету й опишіть порядок інвентаризації грошових коштів і документів у касі підприємства.

6. Опишіть порядок організації обліку грошових документів.

7. Які види банківських рахунків може відкривати підприєм­ство?

8. Розкрийте порядок відкриття поточного рахунка підприєм­ства.

9. Опишіть порядок документального оформлення операцій з руху грошових коштів на поточному рахунку.

10. Як організується синтетичний і аналітичний облік грошових коштів на рахунках у банку?

11. Укажіть переваги застосування електронної системи «Клієнт-

банк».

Тестові завдання за темою


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)