АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Організація обліку інших видів власного капіталу

Читайте также:
  1. II. Організація перевірок органами Держтехногенбезпеки України
  2. IІІ. Проведення перевірок суб’єктів господарювання та органів влади та інших підконтрольних об’єктів органами Держтехногенбезпеки України
  3. V. КЛІНІЧНА ТА ДИСПАНСЕРНА КАТЕГОРІЯ ОБЛІКУ ХВОРОГО
  4. Американська організація Freedom House стверджувала, що збільшення терміну президентських і парламентських повноважень зробило Росію «ще більш невільною країною»
  5. Аналіз ефективності використання оборотного капіталу.
  6. Аналіз інших нормативно-правовими актів в сфері інформатизації та шляхи для її удосконалення.
  7. Аналіз собівартості окремих видів продукції
  8. Аналіз структури позикового капіталу, ефективності його використання
  9. Бібліотека - інтелектуальний центр наукових досліджень. Структура і організація економічної бібліографії
  10. Бухгалтерські проведення з обліку надходження основних засобів
  11. Бухгалтерські проведення обліку розрахунків з іншими дебіторами і кредиторами
  12. Ведення книги обліку розрахункових операцій, розрахункові книжки.

 

Пайовий капітал формується за рахунок внесків членів спожи­вчих товариств, колективних сільськогосподарських підприємств, кооперативів, кредитних спілок. Пайовий капітал, як і статутний капітал, є первісним капіталом для деяких суб'єктів господарської діяльності.

У відповідності до Закону «Про кооперацію» сільськогосподар­ські, промислові, споживчі і інші кооперативи мають право об'єднувати фізичних осіб. Сукупність внесків, що добровільно розміщені у товаристві, кооперативі для здійснення його діяльності складають пайовий капітал.

Члени кооперативу не несуть відповідальності за діяльність ко­оперативу своїм майном.

Свій пай член кооперативу, товариства може вносити грошови­ми коштами, майном, що указується у статуті.

Метою організації обліку пайового капіталу є забезпечення об­ліку та узагальнення інформації про суми пайових внесків членів товариств, кооперативів.

Облік пайового капіталу ведеться на основі виписок банку, ка­сових документів, накладних, наказів, довідок бухгалтерії.

З отриманого прибутку члени кооперативу, товариства мають право на його частину, яка може бути приєднана до паю.

Облік пайового капіталу ведеться на рахунку 402 «Пайовий ка­пітал». Відображення в обліку операцій з формування і змін пайо­вого капіталу здійснюється аналогічно статутному капіталу.

Збільшення суми пайового капіталу відображається за кредитом рахунку, а зменшення і повернення пайових внесків власникам — за дебетом. Збільшення розміру пайового капіталу за рахунок при­бутку відображається записом: Дт 443 «Прибуток, використаний у звітному періоді» та Кт 402 «Пайовий капітал».

Аналітичний облік пайового капіталу, який складається з внес­ків членів товариств, кооперативів, спілок, відповідно до інструкції про застосування плану рахунків необхідно організувати за видами капіталу, а також у розрізі членів товариства, кооперативу, спілки. При цьому треба звернути увагу на відповідну побудову регістрів аналітичного обліку.

На відміну від статутного і пайового капіталу, формування дода­ткового капіталу здійснюється в процесі діяльності підприємства.

Формування додаткового капіталу може здійснюватись шляхом вкладення додаткових коштів (отримання емісійного доходу — рі­зниці між вартістю реалізації і номінальною вартістю розміщених акцій, інших вкладень засновників, учасників), а також проведення дооцінки активів підприємства, безоплатного отримання необорот­них активів від інших фізичних або юридичних осіб та ін.

Основним завданням організації обліку додаткового капіталу є забезпечення обліку і узагальнення інформації про різні види дода­ткового капіталу на основі чіткої його класифікації.

Операції з формування додаткового капіталу документуються оформленням:

— виписок банку;

— прибуткових касових ордерів;

— накладних;.

— актів приймання-передачі;

— наказів;

— протоколів зборів учасників;

— довідок та розрахунків бухгалтерії.

В процесі діяльності підприємства виникають операції, що при­зводять до змін додатково внесеного капіталу.

Зменшення додаткового капіталу може відбуватись в результаті анулювання акцій, що викуплені за ціною вище номінальної варто­сті, уцінки раніше дооцінених активів, направлення частини додаткового капіталу на поповнення статутного, резервного капіталу та в інших випадках.

Необхідно контролювати, щоб балансова вартість основних за­собів і нематеріальних активів істотно не відрізнялась від їх спра­ведливої вартості, для чого слід регулярно проводити переоцінку активів. Справедливою вартістю основних засобів та нематеріаль­них активів є їх ринкова вартість, визначена за допомогою експерт­них оцінок. У випадку незначних змінах ринкової вартості достат­ньо проводити переоцінку один раз у 3—5 років.

Якщо підприємство отримує безплатно основні засоби або не­матеріальні активи, їх оцінку слід здійснювати на підставі докуме­нтів, за якими вони отримуються, а при відсутності таких докумен­тів — за допомогою експертних оцінок.

Для узагальнення інформації стосовно додаткового капіталу ви­користовується рахунок 42 «Додатковий капітал», де відобража­ються дані про суми, на які вартість реалізації випущених акцій пе­ревищує їх номінальну вартість, а також інформація про суми до оцінки необоротних активів та фінансових інструментів, вартість необоротних активів, безкоштовно отриманих підприємством від інших осіб, та інші види додаткового капіталу. До рахунку 42 від­криваються субрахунки, які наведені в табл. 13.3.

Резервний капітал — це один з видів капіталу, який не підля­гає реєстрації. Створення резервного капіталу відбувається відпові­дно до чинного законодавства і засновницьких документів підпри­ємства. Закон України «Про акціонерні товариства» передбачає формування резервного капіталу у розмірі не менш 15 відсотків статутного капіталу і поповнення його за рахунок нерозподіленого прибутку у розмірі не менш 5 відсотків чистого прибутку.

Витрачається резервний капітал на покриття непередбачених витрат, збитків підприємства, погашення боргів кредиторам, випла­ту дивідендів за привілейованими акціями у випадку відсутності прибутку.

Організація обліку резервного капіталу має забезпечити уза­гальнення інформації про стан і рух цього виду капіталу, що ство­рюється згідно з чинним законодавством, засновницькими докуме­нтами. Резервний капітал формується при створенні підприємства і поповнюється в процесі його діяльності.

Основні документи, що фіксують операції формування та руху резервного капіталу та є підставою для ведення його обліку:

— засновницькі документи;

— протоколи зборів учасників;

— накази;

—довідки бухгалтерії та ін.

Інформація про стан і зміни резервного капіталу відображається на рахунку 43 «Резервний капітал». За кредитом рахунку показу­ється створення, збільшення резерву, за дебетом -т- використання резервного капіталу.

Нерозподілений прибуток або непокриті збитки є складовою власного капіталу, характеризують результат діяльності підпри­ємства.

Нерозподілений прибуток є одним з важливих видів капіталу. Отримання прибутку— головна мета діяльності кожного підпри­ємства, тому що прибуток є основним джерелом формування його фінансових ресурсів. Нерозподілений прибуток залишається в роз­порядженні підприємства після сплати податку на прибуток, випла­ти дивідендів учасникам, покриття збитків минулих періодів.

Облік нерозподіленого прибутку або непокритих збитків поточно­го року і минулих років, а також використаного в поточному році при­бутку ведеться на рахунку 44 «Нерозподілений прибуток (непокриті збитки)» і субрахунках 441-443. За кредитом рахунку відображається збільшення прибутку підприємства від всіх видів діяльності, за дебе­том — збитки та використання прибутку. До рахунку 44 відкривають субрахунки, характеристика яких наведена в табл. 13.4,

По закінченні звітного періоду на підставі розрахунків і довідок бухгалтерії результат діяльності підприємства, що визначено на ра­хунку 79 «Фінансові результати», списується на рахунок 44 «Не­розподілений прибуток (непокриті збитки)»:

—сума отриманого прибутку записується за дебетом рахунку 79 і кредитом субрахунку 441;

—сума збитків — за дебетом субрахунку 442 і кредитом рахун­ку 79.

П(С)БО передбачають розподіляти прибуток за напрямками майбу­тнього використання, за якими необхідно вести аналітичний облік на рахунку. Використання прибутку підприємствами відповідно до П(С)БО та Інструкції № 291 можливо за такими напрямками (рис. 13.8).

Відповідно до Закону України «Про господарські товариства» дивіденди — це частка прибутку, що підлягає розподілу між учас­никами товариства.

За рахунок нерозподіленого прибутку не слід проводити нара­хування податку на прибуток підприємства. Згідно з положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку податок на прибуток відно­ситься на витрати звітного періоду, у якому здійснено нарахування цього податку.

У випадку покриття збитків за рахунок статутного, пайового, додаткового або резервного капіталу відповідно дебетуються раху­нки 40,41,42,43.

Вилучений капітал — це фактична вартість акцій власної емі­сії, що викуплені акціонерним товариством у його акціонерів.

Законом про господарчі товариства акціонерним товариствам надано право викупати в акціонерів оплачені ними акції для насту­пного перепродажу, розповсюдження серед своїх працівників або анулювання. Викуплені акції повинні бути реалізовані або анульо­вані протягом одного року.

У випадку викупу власних акцій (часток) у акціонерів з метою їхнього перепродажу, анулювання (зменшення статутного капіталу) суми вилученого капіталу відображають на рахунку 45 «Вилуче­ний капітал» і його субрахунках:

451 «Вилучені акції»;

452 «Вилучені внески та паї»;

453 «Інший вилучений капітал».

За дебетом рахунку показують фактичну собівартість акцій вла­сної емісії або часток, викуплених господарчим товариством у його учасників. Оплата отриманих акцій може бути зроблена коштами, векселями, а також за рахунок довгострокових або короткостроко­вих кредитів банків.

За кредитом відображають вартість анульованих і перепроданих акцій (часток). Якщо акції анульовані, то на цю суму зменшується статутний капітал, у випадку перепродажу — показують зменшен­ня вилученого капіталу і збільшення відповідних активів.

Підставою для ведення обліку вилученого капіталу є:

— прибуткові та видаткові касові ордери;

— виписки банку;

— розрахунки і довідки бухгалтерії та ін.

Викуп акцій показують за дебетом рахунку 45 «Вилучений капі­тал» і кредиту рахунків грошових коштів.

У випадку анулювання викуплених акцій здійснюється запис за дебетом рахунку 40 «Статутний капітал» і кредитом рахунку 45 «Вилучений капітал». Різницю між номінальною вартістю і ціною придбання акцій відносять на збільшення або зменшення додатко­вого капіталу (субрахунок 421 «Емісійний дохід»).

За викупленими акціями, що повторно випускаються у обіг, слід відображати в обліку окремо суму номінальної вартості ак­цій та суму перевищення ціни реалізації акцій над номінальною вартістю.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)