АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Методичні рекомендації з виконання. Підготовка до цього завдання передбачає опрацювання наступних нормативних правових актів

Читайте также:
  1. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  2. L Перевірка виконання домашньої задачі.
  3. Алгоритм виконання роботи
  4. Безспірне списання коштів державного бюджету за бюджетною програмою для забезпечення виконання судових рішень та виконавчих документів
  5. В чому ви вбачаєте зміст поняття “соціальні ілюзії”?(Підготовка зазначеної доповіді є формою індивідуальної роботи; обов’язкова до виконання;форма виконання - письмова).
  6. В чому ви вбачаєте зміст поняття “соціальні ілюзії”?(Підготовка зазначеної доповіді є формою індивідуальної роботи; обов’язкова до виконання;форма виконання - письмова).
  7. Варіанти виконання завдань
  8. Видає дозволи на початок виконання робіт підвищеної небезпеки та експлуатації (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки.
  9. Визнання та звернення до виконання рішення іноземного суду, що підлягає примусовому виконанню
  10. Визнання та приведення до виконання рішень міжнародного комерційного арбітражу
  11. Виконання дій з комірками (діапазонами комірок)
  12. ВИКОНАННЯ ЗАВДАНня

Підготовка до цього завдання передбачає опрацювання наступних нормативних правових актів.

Нормативно-правовою базою адміністративно-правового ре­гулювання у сфері освіти є положення таких документів:

- Закон України від 23 травня 1991 р. № 1060-ХП «Про освіту»;

- Закон України від 10 лютого 1998 р. № 103/98-ВР «Про професійно-технічну освіту»;

- Закон України від 13 травня 1999 р. № 651-XIV «Про за­гальну середню освіту»;

- Закон України від 22 червня 2000 р. № 1841-III «Про поза­шкільну освіту»;

- Закон України від 11 липня 2001 р. № 262 8-Ш «Про дошкіль­ну освіту»;

- Закон України від 17 січня 2002 р. № 2984-ІП «Про вищу освіту»;

- Указ Президента України від 17 квітня 2002 р. № 347/2002 «Про Національну доктрину розвитку освіти»;

- постанова Кабінету Міністрів України від 29 листопада 2001 р. № 1614 «Про затвердження Положення про Державну інспекцію навчальних закладів»;

- постанова Кабінету Міністрів України від 19 грудня 2006 р. № 1757 «Про затвердження Положення про Міністерство освіти і науки України»;

- наказ Міністерства освіти і науки України від 1 лютого 2006 р.* № 71 «Про затвердження умов прийому до вищих навчальних за­кладів України» тощо.

Опрацювавши, положення відповідних нормативно-правових актів, студент буде взмозі відповісти на питання та розширити подані нижче схематичні відповіді.

Освіта - це цілеспрямований процес виховання та на­вчання з метою всебічного розвитку розумових і фізичних здібностей людини та забезпечення народного господарства кваліфікованими фахівцями.Основний Закон держави у ст. 53 визначає, що кожен має право на освіту. Повна загальна середня освіта є обов'язковою. Держава забезпечує доступність та без­оплатність освіти в державних і комунальних навчальних закла­дах. Громадяни мають право безоплатно здобути вищу освіту в державних і комунальних навчальних закладах на конкурсній основі.

Дошкільна освіта - це цілісний процес, спрямований на забез­печення різнобічного розвитку дитини дошкільного віку відповідно до Ті задатків, нахилів, здібностей, індивідуальних, психічних і фі­зичних особливостей, культурних потреб.

Загальна середня освіта - це цілеспрямований процес оволо­діння систематизованими знаннями про природу, людину, суспіль­ство, культуру і виробництво засобами пізнавальної та практич­ної діяльності, результатом якого є інтелектуальний, соціальний і фізичний розвиток особистості, іцо є основою для подальшої освіти і трудової діяльності.

Загальна середня освіта є обов'язковою основною складовою неперервної освіти. Вона спрямована на забезпечення всебічного розвитку особистості через навчання й виховання, які ґрунтуються на загальнолюдських цінностях і принципах науковості, полікультурності, світського характеру освіти, системності, інтегративності, єдності навчання і виховання, на засадах гуманізму, демократії, громадянської свідомості, взаємоповаги між націями і народами в інтересах людини, родини, суспільства, держави.

Позашкільна освіта - це сукупність знань, умінь і навичок, що 'їх отримують вихованці, учні та слухачі в позашкільних навчальних закладах у час, вільний від навчання в загальноосвітніх та інших навчальних закладах.

Професійно-технічна освіта - комплекс педагогічних та ор­ганізаційно-управлінських заходів, спрямованих на забезпечення оволодіння громадянами знаннями, вміннями і навичками в обраній ними галузі професійної діяльності, розвиток компетентності й професіоналізму, виховання загальної та професійної культури. Професійно-технічна освіта здобувається у професійно-техніч­них навчальних закладах.

Вища освіта - це рівень освіти, який здобувається особою у вищому навчальному закладі в результаті послідовного, систем­ного та цілеспрямованого процесу засвоєння змісту навчання, який ґрунтується на повній загальній середній освіті й завершується здобуттям певної кваліфікації за підсумками державної атес­тації.

Вища освіта здійснюється на базі повної загальної середньої освіти. До вищих навчальних закладів, що готують молодших спе­ціалістів, можуть прийматися особи, які мають базову загальну середню освіту.

Підготовка фахівців у вищих навчальних закладах може про­водитися з відривом (очна), без відриву від виробництва (вечірня, заочна), поєднанням цих форм, а з окремих спеціальностей - екс­терном.

Післядипломна освіта - це спеціалізоване вдосконалення освіти і професійної підготовки особи через поглиблення, розши­рення та оновлення її професійних знань, умінь і навичок або отримання іншої спеціальності на основі здобутого раніше освіт­ньо-кваліфікаційного рівня та практичного досвіду.

Аспірантура і докторантура - це комплекс наукових та орга­нізаційно-педагогічних заходів, спрямованих на підготовку науко­во-педагогічних і наукових кадрів вищої кваліфікації. Аспірантура і докторантура відкривається при вищих навчальних закладах тре­тього або четвертого рівнів акредитації та прирівняних до них за­кладах післядипломної освіти, в наукових установах, які мають висококваліфіковані науково-педагогічні та наукові кадри, сучасну науково-дослідну, експериментальну та матеріальну базу. Аспіран­тура і докторантура створюють умови для неперервної освіти, під­вищення науково-педагогічної та наукової кваліфікації громадян і здобуття наукового ступеня кандидата або доктора наук. Станом на 2006 р., за даними Міністерства освіти і науки України, у сис­темі навчальних закладів держави працювало понад 5 тис. докто­рів і 28 тис. кандидатів наук.

Самоосвіта громадян - це комплекс організаційно-педаго­гічних заходів, що здійснюються державними органами, підприємст­вами, установами, організаціями, об'єднаннями громадян, грома­дянами через створення відкритих і народних університетів, лек­торіїв, бібліотек, центрів, клубів, теле-, радіонавчальних програм тощо для самоосвіти громадян.

Суб'єкти, повноваження яких визначено в інших норматив­но-правових актах.

1. Міністерство освіти і науки (далі - МОН України) - це центральний орган виконавчої влади, який забезпечує реалізацію державної політики у сфері освіти, наукової, науково-технічної, інноваційної діяльності та інтелектуальної власності, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України.

2. Вища атестаційна комісія (далі - ВЛК України) - це центральний орган виконавчої влади, який реалізовує державну політику в галузі атестації наукових і науково-педагогічних кадрів віщої кваліфікації, присудження наукових ступенів кандидата наук і доктора наук, присвоєння вченого звання старшого науко­вого співробітника. БАК України підвідомчий Кабінету Міністрів України.

3. Місцеві державні адміністрації та органи місцевого само­врядування як суб'єкти адміністративно-правового регулювання у сфері освіти створюють відповідні органи управління освітою.

4. Центральні органи виконавчої влади, яким підпорядковані заклади освіти (Міністерство внутрішніх справ України, Міністерство оборони України, Міністерство культури та туризму України, Служба безпеки України, Міністерство охорони здоров'я України тощо), разом з МОН України беруть участь у здійсненні державної політики в галузі освіти, професійної підготовки та пе­репідготовки кадрів. Наприклад, у системі Міністерства внутрішніх справ України діють п'ять університетів внутрішніх справ (Київ­ський, Харківський, Львівський, Дніпропетровський, Луганський), які готують кадри на бюджетній основі для зазначеного міністер­ства, а також на контрактній основі - для інших галузей народного господарства.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)