АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Значення грибів у природі та житті людини

Читайте также:
  1. E. Визначення наявності зовнішніх пошкоджень
  2. Аксіома про потенційну небезпеку діяльності людини
  3. Аналізуючи ці компоненти можемо зазначити, що імідж людини має свою зовнішню та внутрішню складові.
  4. Аудит визначення валових доходів, балансового прибутку (збитку), розрахунку податку на прибуток
  5. Благоустрій та озеленення населених місць. Значення зелених насаджень в житті людини
  6. Важливе значення для розвитку літератури Волині мав
  7. Ви приступили до надання допомоги дорослому постраждалому на місці події. Коли Ви займетесь визначенням наявності пошкоджень опорно-рухового апарату?
  8. Виберіть правильне визначення
  9. Виберіть правильне визначення терміну
  10. Визначення активного і пасивного тисків на споруду (підпірну стінку).
  11. Визначення активного тиску ґрунту засипки нижче рівня ґрунтових вод
  12. Визначення вартості машин і обладнання

Відіграють важливу роль у кровообігу речовин у природі;

Ферменти грибів використовують у різних галузях промисловості;

Із аспергилу(чорної цвілі)отримують лимонну кислоту;

Шапкові гриби використовують як продукти харчування;

Також деякі гриби використовують у медицині (пеніцилін. Еклероція ріжків, галюциногени);

Дріжджі

Це особлива група грибів які не утворюють типового міцелію а існують у вигляді окремих здатних до брунькування клітин та їх колоній. Клітини дріжджів мікроскопічні найчастіше кулястої еліпсоподібної чи видовженої форми. Вони мають усі структури притаманні грибам.

Найхарактерніший для дріжджів спосіб розмноження є брунькування. Починається з появи на поверхні клітини горбика, який збільшується а потім відділяється від матричної клітини.

 

Значення дріжджів

Дріжджі мають велике практичне значення, як збудники спиртового бродіння, що супроводжується утворенням спирту та виділення вуглекислого газу. Їх особливість використовується у пивоварінні, виноробстві, випіканні хлібу.

 

Гриби паразити

Вони поділяються на такі основні групи:

Борошнисторосяні

Трутовики

Сажкові

Ріжки

 

 

Борошнисторосяні це група грибів паразитів. Грибниця у них у вигляді добре помітного борошнистого нальоту. Розвиваються на поверхні органів рослин. Вони прикріплюються присосками. Живляться за допомогою спеціальних виростів гаусторіїв, які проникають у тканини рослин і спричиняють руйнування фотосинтетичного апарату. Деякі види борошнисторосяних грибів викликають захворювання рослин.

Трутовики гриби які паразитують на деревах рослинах викликаючи гниль деревини, чим завдають значної шкоди лісовому господарству. Утворюють багаторічний міцелій що розвивається і функціонує в деревині живих чи мертвих стовбурів, коренів, пеньків, кущів. Певні види трутовиків є надзвичайно небезпечними і призводять до масової загибелі дерев.

Сажкові гриби паразитують на вищих, переважно трав’яних рослинах. Міцелій розвивається переважно в міжклітинниках і проникає в середину клітин рослини – хазяїна. Уражені частинки клітини здаються обвугленими, згодом вони руйнуються а міцелій гриба розпадається утворюючи масу сажноспор. Спори надійно захищені щільною оболонкою, що дає їм можливість зберігати життєдіяльність. Сажкові гриби завдають величезної шкоди сільському господарству.

Ріжки гриби паразити, які паразитують на культурних та дикорослих злаках. Ріжкові гриби утворені щільно сплетеними гіфами гриба. Зимують ріжки в ґрунті, а на весні на ніжках виростають кулясті голівки. Всередині голівки формуються дуже дрібні ниткоподібні спори, які легко переносяться повітряними течіями. Спори потрапляють на приймочки квіток жита, проростають у зав’язі і розвивають у ній міцелій.

 

Лишайники

Це особлива група організмів тіло яких складається з двох компонентів гриба і водорості. Наука, що вивчає лишайників називається Ліхенологією.

За своїм виглядом лишайники бувають:

Накипні – мають вигляд тонкої чи товстої корочки, що щільно зрослася із субстратом на скелях, деревах, ґрунті.

Листуваті – мають вигляд сплющеної листоподібної пластини, прикріпленої до субстрату пучками гіфів.

Кущисті – мають вигляд кошика або звисаючої бороди.

Слань лишайників може мати: сірувате, буре, зелене, жовте чи майже чорне забарвлення. Колір залежить від специфічних пігментів: солей заліза, вмісту і концентрації різних кислот.

Лишайники як цілісний організм розмножуються вегетативно (частинками талому,чи спеціальними утвореннями Ізидіями та Соредіями.

Ізидії – різноманітні за формою і розмірами вирости, на поверхносні слані які містять обидва компоненти лишайнику. Поширюються за допомогою вітру, води чи тварин.

Соредії – дрібні, пилуваті частинки, які складаються з однієї двох чи кількох одноклітинних водоростей обплетених гіфами гриба. Формуються у середині слані, та звільняються після її розриву і розмножуються вітром.

Кожен компонент лишайників може розвиватися самостійно. Найхарактерніша особливість лишайників це: невибагливість до умов існування.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)