АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Постановка завдання статистичного дослідження

Читайте также:
  1. I. Постановка вопроса
  2. III. Економічна інтерпретація результатів статистичного дослідження банків
  3. IV. Домашнє завдання
  4. V. ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ
  5. V. Оголошення домашнього завдання.
  6. V. Оголошення домашнього завдання.
  7. VI. Домашнє завдання
  8. VIІ. ЗАВДАННЯ ДО ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ З НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛИНИ «ГОСПОДАРСЬКИЙ ПРОЦЕС»
  9. А.Тестові завдання (зберігаються на кафедрі)
  10. Анализ технического задания и постановка задачи проектирования
  11. АНАЛІЗ ТА УЗАГАЛЬНЕННЯ РЕЗУЛЬТАТІВ ДОСЛІДЖЕННЯ
  12. АНАЛІТИЧНО-СИТУАЦІЙНІ ЗАВДАННЯ

 

Кореляційно-регресійний аналіз взаємозв'язку ознак є складовою частиною статистичного дослідження діяльності 30-ти банків і частково використовує результати ЛР-1.

У ЛР-2 вивчається взаємозв'язок між факторною ознакою Вартість активів (ознака Х) і результативною ознакою Фінансовий результат (ознака Y), значеннями яких є початкові дані ЛР-1 після виключення з них аномальних спостережень (табл. А.2.1 Додатку А)

У процесі статистичного дослідження необхідно вирішити ряд завдань.

1. Встановити наявність статистичного зв'язку між факторною ознакою Х і результативною ознакою Y графічним методом.

2. Встановити наявність кореляційного зв'язку між ознаками Х і Y методом аналітичного групування.

3. Оцінити щільність зв'язку ознак Х і Y на основі емпіричного кореляційного відношення η.

4. Побудувати однофакторну лінійну регресійну модель зв'язку ознак Х і Y, використовуючи інструмент Регресія надбудови Пакет аналізу, і оцінити щільність зв'язку ознак Х і Y на основі лінійного коефіцієнта кореляції r.

5. Визначити адекватність і практичну придатність побудованої лінійної регресійної моделі, оцінивши:

а) значущість і довірчі інтервали коефіцієнтів а0, а1;

б) індекс детермінації R2 і його значущість;

в) точність регресійної моделі.

6. Дати економічну інтерпретацію:

а) коефіцієнта регресії а1;

б) коефіцієнта еластичності КЕ;

в) залишкових величин еi.

7. Знайти найбільш адекватне нелінійне рівняння регресії за допомогою засобів інструменту Майстер діаграм.

2. Висновки за наслідками виконання лабораторної роботи [2]

Завдання 1. Встановлення наявності статистичного зв'язку між факторною ознакою Х і результативною ознакою Y графічним методом.

Статистичний зв'язок є різновидом стохастичного (випадкового) зв'язку, при якому із зміною факторної ознаки X закономірним чином змінюється який-небудь з узагальнюючих статистичних показників розподілу результативної ознаки Y.

Висновок:

Точковий графік зв'язку ознак (діаграма розсіювання, отримана в ЛР-1 після видалення аномальних спостережень) дозволяє зробити висновок, що має (не має) місце статистичний зв'язок. Очікуваний вид зв'язку – лінійний (нелінійний) прямий (обернений).

Завдання 2. Встановлення наявності кореляційного зв'язку між ознаками Х і Y методом аналітичного групування.

Кореляційний зв'язок – найважливіший окремий випадок стохастичного статистичного зв'язку, коли під впливом варіації факторної ознаки Х закономірно змінюються від групи до групи середні групові значення результативної ознаки Y (усереднюються результативні значення отримані під впливом чинника ). Для виявлення наявності кореляційного зв'язку використовується метод аналітичного групування.

Висновок:

Результати виконання аналітичного групування банків за факторною ознакою Вартість активів наведено в табл. А.2.2 Робочого файлу, яка показує, що із збільшенням значень факторної ознаки Х закономірно (незакономірно) збільшуються (зменшуються) середні групові значення результативної ознаки . Отже, між ознаками Х і Y................................................................................

Завдання 3. Оцінка щільності зв'язку ознак Х і Y на основі емпіричного кореляційного відношення.

Для аналізу щільності зв'язку між факторною і результативною ознаками розраховується показник η – емпіричне кореляційне відношення, що задається формулою

,

де і - відповідно міжгрупова і загальна дисперсії результативної ознаки Y - Фінансовий результат (індекс х дисперсії означає, що оцінюється міра впливу ознаки Х на Y).

Для якісної оцінки щільності зв'язку на основі емпіричного кореляційного відношення служить шкала Чеддока:

Значення η 0,1 – 0,3 0,3 – 0,5 0,5 – 0,7 0,7 – 0,9 0,9 – 0,99
Сила зв'язку слабка помірна помітна тісна дуже тісна

Результати виконаних розрахунків наведені в табл. А.2.4 Робочого файлу.

Висновок:

Значення коефіцієнта η =........, що відповідно до оцінної шкали Чеддока говорить про.......... ступінь зв'язку ознак, що вивчаються.

Завдання 4. Побудова однофакторної лінійної регресійної моделі зв'язку ознак, що вивчаються, за допомогою інструменту Регресія надбудови Пакет аналізу і оцінка щільності зв'язку на основі лінійного коефіцієнта кореляції r.

4.1. Побудова регресійної моделі полягає в знаходженні аналітичного виразу зв'язку між факторною ознакою X і результативною ознакою Y.

Інструмент Регресія на основі фактичних даних (xi, yi), здійснює розрахунок параметрів а0 і а1 рівняння однофакторної лінійної регресії , а також обчислення ряду показників, необхідних для перевірки адекватності побудованого рівняння фактичним даним.

Примітка. У результаті роботи інструменту Регресія отримано чотири результативні таблиці (починаючи із заданої комірки А75). Ці таблиці виводяться в Робочий файл без нумерації, тому необхідно привласнити їм номери табл. А. 2.5 – табл. А.2.8 відповідно до їх порядку.

Висновок:

Розраховані в табл. А.2.7 (комірки В91 і В92) коефіцієнти а0 і а1 дозволяють побудувати лінійну регресійну модель зв'язку ознак, що вивчаються, у вигляді рівняння .........

4.2. У разі використання лінійної функції зв'язку для оцінки щільності зв'язку ознак X і Y, що встановлюється за побудованою моделлю, розраховують лінійний коефіцієнт кореляції r.

Значення коефіцієнта кореляції r наводиться в табл. А.2.5 в комірці В78 (термін " Множинний R ").

Висновок:

Значення коефіцієнта кореляції r =....., що відповідно до оцінної шкали Чеддока говорить про.............. ступінь зв'язку ознак, що вивчаються.

Завдання 5. Аналіз адекватності і практичної придатності побудованої лінійної регресійної моделі.

Аналіз адекватності регресійної моделі має за мету оцінити, наскільки побудована теоретична модель взаємозв'язку ознак відображає фактичну залежність між цими ознаками, і тим самим оцінити практичну придатність синтезованої моделі зв'язку.

Оцінка відповідності побудованої регресійної моделі початковим (фактичним) значенням ознак X і Y виконується в 4 етапи:

1) оцінка статистичної значущості коефіцієнтів рівняння а0, а1 і визначення їх довірчих інтервалів для заданого рівня надійності;

2) визначення практичної придатності побудованої моделі на основі оцінок лінійного коефіцієнта кореляції r і індексу детермінації R2;

3) перевірка значущості рівняння регресії в цілому за F-критерієм Фішера;

4) оцінка погрішності регресійної моделі.

5.1. Оцінка статистичної значущості коефіцієнтів рівняння а0, а1 і визначення їх довірчих інтервалів

Оскільки коефіцієнти рівняння а0, а1 розраховувалися, виходячи із значень ознак тільки для 30-ти пар (xi, yi), то значення коефіцієнтів є лише наближеними оцінками фактичних параметрів зв'язку а0, а1. Тому необхідно:

1. перевірити значення коефіцієнтів на невипадковість (тобто впевнитись, наскільки вони типові для всієї генеральної сукупності банків);

2. визначити (із заданою довірчою ймовірністю 0,95 і 0,683) межі, в яких можуть знаходитися значення а0, а1 для генеральної сукупності банків.

Для аналізу коефіцієнтів а0, а1 лінійного рівняння регресії використовується табл. А.2.7, в якій:

– значення коефіцієнтів а0, а1 наведені в комірках В91 і В92 відповідно;

– розрахований рівень значущості коефіцієнтів рівняння наведений в комірках Е91 і Е92;

– довірчі інтервали коефіцієнтів з рівнем надійності Р=0,95 і Р=0,683 вказані в діапазоні комірок F91:I92.

5.1.1. Визначення значущості коефіцієнтів рівняння

Рівень значущості – це величина α =1–Р, де Р – заданий рівень надійності (довірча ймовірність).

Режим роботи інструменту Регресія використовує за умовчуванням рівень надійності Р=0,95. Для цього рівня надійності рівень значущості рівний α = 1 – 0,95 = 0,05. Цей рівень значущості вважається за заданий.

У інструменті Регресія надбудови Пакет аналізу для кожного з коефіцієнтів а0 і а1 обчислюється рівень його значущості αр, який вказаний у результативній таблиці (табл. А.2.7 термін "Р-значення"). Якщо розрахований для коефіцієнтів а0, а1 рівень значущості αр, менше заданого рівня значущості α= 0,05, то цей коефіцієнт визнається невипадковим (тобто типовим для генеральної сукупності), інакше – випадковим.

Примітка. У випадку, якщо визнається випадковим вільний член а0, то рівняння регресії доцільно побудувати наново без вільного члена а0. У цьому випадку в діалоговому вікні Регресія необхідно задати ті ж самі параметри лише того, що слід активізувати прапорець Константа-нуль (це означає, що модель будуватиметься за умови а0=0). У лабораторній роботі такий крок не передбачений.

Якщо незначущим (випадковим) є коефіцієнт регресії а1, то взаємозв'язок між ознаками X і Y в принципі не може апроксимуватися лінійною моделлю.

Висновок:

Для вільного члена а0 рівняння регресії розрахований рівень значущості становить αр =....... Оскільки він менше (більше) заданого рівня значущості α=0,05, то коефіцієнт а0 визнається типовим (випадковим).

Для коефіцієнта регресії а1 розрахований рівень значущості становить αр =....... Оскільки він менше (більше) заданого рівня значущості α=0,05, то коефіцієнт а1 визнається типовим (випадковим).

5.1.2. Залежність довірчих інтервалів коефіцієнтів рівняння від заданого рівня надійності

Довірчі інтервали коефіцієнтів а0, а1 побудованого рівняння регресії при рівнях надійності Р=0,95 і Р=0,683 представлені в табл. А.2.7, на основі якої формується табл. 2.1.

Таблиця 2.1 - Межі довірчих інтервалів коефіцієнтів рівняння

Коефіцієнти Межі довірчих інтервалів
Для рівня надійності Р=0,95 Для рівня надійності Р=0,683
нижня Верхня нижня Верхня
а0        
а1        

Висновок:

У генеральній сукупності банків значення коефіцієнта а0 слід чекати з ймовірністю Р=0,95 у межах ...... а0 ......., значення коефіцієнта а1 у межах..... а1 ...... Зменшення рівня ймовірності веде до розширення (звуження) довірчих інтервалів коефіцієнтів рівняння.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)