АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Система обліку бібліотечного фонду

Читайте также:
  1. I ступень – объектив- центрическая система из 4-10 линз для непосредственного рассмотрения объекта и формирования промежуточного изображения, расположенного перед окуляром.
  2. II. Світовий освітній простір і система освіти в Україні.
  3. V. УЗАГАЛЬНЕННЯ Й СИСТЕМАТИЗАЦІЯ ЗНАНЬ
  4. VI. Система органов дыхания
  5. А) звукопровідна система
  6. Аварии на коммунально-энергетических системах.
  7. Августовская водная система соединяет бассейны рек
  8. Автоматизированная информационная поисковая система правовой информации
  9. Автоматизированная информационно-справочная система
  10. Автоматизированная система информационного обеспечения
  11. Автоматическая Система Обнаружения и Тушения Пожаров (АСОТП) «Игла-М.5К-Т»
  12. Административные наказания: понятие, цели, система и виды. Основные и дополнительные наказания; наказания морального, имущественного характера; наказания, обращенные на личность. 1 страница

Система обліку бібліотечного фонду включає:

а) внутрішньобібліотечний облік фондів всіх підрозділів бібліотеки або централізованої бібліотечної системи;

б) спеціалізований державний облік окремих категорій документів:

- рідкісних і цінних документів, що включаються до Державного реєстру національного культурного надбання;

- архівних документів, що знаходяться у фондах бібліотек;

в) державний статистичний облік бібліотечного фонду за формою 6-НК;

Змістові та формальні способи розміщення бібліотечного фонду. Способи розташування бібліографічних записів усередині найдрібнішої рубрики поділяють на змістові (за змістом доку-ментів), формальні (за формально-видавничими ознаками до­кументів) і змішані (формально-змістові).

Змістові способи розташування бібліографічних записів усе­редині найдрібнішої рубрики можуть бути такі:
За ступенем значення документів. При цьому серед доку­ментів з однієї теми виділяють такі, шо мають найбільше зна­чення для вивчення даної теми. Як правило, це правові чи по­літичні першоджерела (закони, постанови уряду, затверджені державою офіційні документи, партійні документи). Такі доку­менти подають на першому місці всередині розділу (чи рубри­ки), а всі інші розмішують далі без якого-небудь відокремлення.
Від простого до складного (за ступенем доступності). Та­кий спосіб розташування документів відповідає одному з го­ловних принципів дидактики — теорії освіти й навчання. Для того шоб втілити його в бібліографічному посібнику, потрібна значна робота: досконале знання проблеми, з якої подаються документи, порівняльний аналіз запропонованих документів, знання рівня підготовки читачів. Такий спосіб розташування бібліографічних записів розрахований на читачів, які потребу­ють значної допомоги у своєму читанні (наприклад, на дітей, учнів певних класів).

Від загального до часткового. Цей спосіб передбачає, що на
першому місці вказують документи найбільш загального змісту,
що охоплюють тему цілком і повністю, а після цього — документи,
присвячені певним аспектам чи напрямам, питанням даної теми.
Такий спосіб відповідає загальним правилам викладення знань і
ознайомлення з ними. Його застосування свідчить також про знач­
ну підготовчу роботу укладача бібліографічного посібника.
Іноді в бібліографічних посібниках застосовують цей спосіб у зворотному напрямі: від часткового до загального. Таке по-дан-ня матеріалу характерне для деяких прийомів навчання, коли ста­виться завдання зацікавити учня певним фактом або питанням, що ближче за все до його рівня знань та інтересів, а після цього познайомити з працями узагальнювального характеру.

За логікою змісту (послідовне розкриття теми). Цей спосіб
розташування бібліографічних записів ґрунтується на внутрішніх
змістових зв'язках документів, які дозволяють використовува­ти їх для послідовного розкриття теми рубрики. При цьому все­редині рубрики можуть сформуватися певні групи документів, спільні за змістом, але вони не відокремлюються в особливі підрубрики. Всі змістові способи розташування бібліографічних записів усередині найдрібнішої рубрики ґрунтуються на уважному, а іноді досить ґрунтовному вивченні документів з боку їх змісту, а та­кож вивченні особливостей читачів, яким присвячується бібліог­рафічний посібник.

Слід наголосити, що в деяких випадках навіть в одному розділі (чи рубриці) застосовується не один спосіб розташування бібліо­графічних записів, а одночасно два чи більше. Наприклад, при роз­міщенні документів за ступенем значення після виділення на пер­ше місце найбільш важливих документів усі інші можуть бути розташовані від загального до часткового чи за логікою змісту.

Формальні способи розташування бібліографічних записів усе­редині найдрібнішої рубрики є найпростішими, тому їх застосо­вують частіше за все, особливо при дефіциті часу на підготовку бібліографічної інформації. Це такі способи, як:

1. Алфавітне розташування (за алфавітом прізвищ авторів та назв документів).

2. Хронологічне розташування (за датами видання документів У прямій чи зворотній хронології).

Навіть таке формальне впорядкування масиву документів дає можливість, наприклад, уникнути дублювання бібліографічних записів або відтворити логічні зв'язки між документами, що при­свячені одному питанню.

До змішаних (формально-змістових) способів розташування бібліографічних записів усередині найдрібнішої рубрики нале­жать такі:
1) Розташування записів усередині персональної рубрики,якщо
в ній немає ніяких підрозділів. Тут спочатку вказують твори даної
персони за алфавітом назв або в хронології видань, потім — тво­
ри про цю персону за алфавітом авторів або в іншій послідовності
(у хронології чи за жанрами, чи за ступенем значення).
2) Розташування записів усередині рубрик, де спочатку вка­
зують найважливіші документи (за ступенем значення), а потім
усі інші документи за алфавітом авторів або в хронологічній по­
слідовності.

 

Хід роботи

1. Запустіть програму OpenOffice.org Calc


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)