АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Визначте специфіку життя і творчості вагантів (на матеріалі конкретних поезій)

Читайте также:
  1. A. Слідкувати за ознаками життя, вимити руки.
  2. IV. Оформлення матеріалів про правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху
  3. VI. Особливості оформлення матеріалів про адміністративне правопорушення, відповідальність за яке передбачена статтею 124 КУпАП
  4. Альтруїзм-егоїзм — вихідні принципи родового життя
  5. б) Визначте обсяг продукції, при якому граничні витрати будуть мінімальними.
  6. Визначе специфіку життя та творчості вагантів та голіардів ( на матеріалі конкретних поезій)
  7. Визначте виконавчий документ, на підставі якого провадиться виконання рішення господарського суду.
  8. Визначте основні шляхи надання допомоги учням з особливостями психофізичного розвитку в адаптації серед здорових людей.
  9. Визначте рядок, у якому всі слова пишуться через дефіс
  10. Визначте, чи можна вважати поведінку Антонечка ухиленням від слідства? Чи зупинявся в цьому випадку перебіг давності? Як обчислюються строки давності?
  11. Визначте, чи правильним є ствердження

Поезія вагантів виникає на базі поезії про життя мандруючих «вчених кліриків», про події, свідками яких їм судилося бути. ваганами називалися мандрівні поети, розквіт діяльності яких припадає на ХІІ-ХІІІ ст. (від лат. Вагани – «vagantes» - «мандрівні люди»). За соціальним станом вагани неоднорідні – багато серед них було студентів, які недовчилися («Бідний студент» - студент мандрує, через бідність не може долучитися до премудростей, одяг має поганий, до церкви не ходить, бо холодно стояти, просить крихту у міських правителів для бідних, «за те що зволили жебрака одіти, Бог воздасть старицею на тамтому світі»), бідних кліриків, міських декласованих елементів .(«Орден ваганів» - засуджуються багатії, приймаються до ордену усі, хто розуміється на бідності не залежно від національності. В ордені гуляють, їдять, до світанку не встають, «дві свити не мають», а як мають «програють». Тут живуть радісно ті, хто в безнадії чекає кращої долі.) Оскільки мовою поезії ваганів була латина, зрозуміла на теренах усієї Європи, вони утворили своєрідне міжнародне братерство.

Основні теми та мотиви поезії ваганів – студентське життя, радощі плоті, кабацький розгул, зіпсованість світу, мінливість долі, що часто набувала метафори «колеса Фортуни». («Занепад освіченості» - наука сьогодні мука. Наука – хитрощі, лінощі, погані вчителі. Іронія щодо минулих часів – людей порівнюють із звірами, надаючи їм певної характеристики. В кінці згадується про Суд і виділяється заклики щодо замислення над «гріхами» в освіті.

«Безтурботна пісня» - книги – геть, краще веселитися! Прийшла весна – не до радощів, старість лякає хворобами, до богів подібні – кохаймося з дівчатами. У танку (веселощі) навіть вередливому стрінеться пара.) Відкинувши усі риси куртуазної манірності, ваганти у своїх поезіях виявляли глибоку ерудицію і розкутість думки. Їхня маргінальність щодо суворого ієрархізованого середньовічного суспільства у сполученні з рудиментами освіти обумовила дуалістичність їхнього світобачення – з одного боку, вони уславлювали радощі життя, з другого – ставилися до нього та свого місця в ньому (чи скоріше відсутності такого місця) з гіркою іронією. Джерелами поезії ваганів слугують рукописні збірки ХІІ-ХІІІ ст. Найвідоміша з них – збірка «Carmina Burana» («Байренські пісні») з Бенедикт-байренського монастиря у Німеччині.

З формальної точки зору лірика ваганів відрізняється вченістю, знанням античних та християнських авторів, а паралельно – використанням фольклорних мотивів та образів.

Їй притаманна пародійність щодо лицарської літератури (зокрема, у зовсім іншій концепції кохання) («Весняна пісня» - дівчина-весна несе щастя для хлопців (тема кохання), дівоча краса).

, а також травестування та зниження церковно-релігійних жанрів. Серед творів ваганів є макаронічні (тобто такі, що використовують одразу дві мови_. Як правило, авторство цих віршів анонімне, за винятком таких відомих імен чи псевдонімів, як Гюг («Прімас») Орлеанський, Архіпіїта Кельнський та Вальтер Шатільонський. Поезія вагантів взагалі виховувала вільнодумців, яким в усі часи судилося розхитувати підвалини пересіченості і закостенілості. Перекладач А.Содомора, що був причетний до створення латиноукраїнської антології “Поезія вагантів” разом з М.Борецьким, відмічає, наприклад, в їх поезії передовсім високе мистецтво володіння словом, римою, звертає увагу на цікаві форми, легкість звучання пісень, ніж саму сутність.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)