АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Теми рефератів. 1. Політична діяльність, її форми та суперечності

Читайте также:
  1. Література до рефератів
  2. Перелік тем рефератів, есе та загальні вимоги щодо їх написання
  3. Творчих робіт та рефератів
  4. Тематика рефератів
  5. ТЕМАТИКА РЕФЕРАТІВ
  6. Тематика рефератів
  7. Теми рефератів
  8. Теми рефератів
  9. Теми рефератів
  10. Теми рефератів
  11. Теми рефератів
  12. Теми рефератів

1. Політична діяльність, її форми та суперечності.

2. Політичні об'єднання України як суб'єкти політичного процесу.

3. Вибори та їх роль у політичному житті.



Громадянське суспільство і політичне життя


Демократія в політичному житті сучасного світу



 


Література

Абизов В. Є., Кремень В. Г. Політичне рішення: механізм прийняття. — К., 1995.

Алескеров Ф. Т., Ортешук П. Выборы. Голосование. Партии. — М., 1995.

Бадзьо Ю. Влада — опозиція — держава в Україні сьогодні. Думки проти течії. — К., 1994.

Ведение политических дискуссий. Психологический анализ конфликтных выступлений / Отв. ред. Т. Н. Ушакова. — М., 1995.

Галкин А., Красин Ю. Сильная демократия — альтернатива авторитариз­ма. —М., 1996.

Геллнер Э. Условия свободы. Гражданское общество и его исторические соперники. — М., 1995.

Журавский В. С. Политический процесс в Украине: анализ, поиски, реше­ния. — К., 1995.

Лебедева М. М. От конфликтного восприятия к согласию // Политичес­кие исследования. — 1996. — № 5.

Лузан А. Политическая жизнь общества. Вопросы теории. — К., 1989.

Політичні структури та процеси в сучасній Україні: Політологічний аналіз. (Ф. М. Рудич, В. Б. Безверхий, М. Т. Кириченко та ін.; НАН України. Інститут на­ціональних відносин і політології). — К, 1995.

Попов Б., Піддубний В., Шкляр Л. Етнос і соціум. — К., 1993.

Шинкарук В. І. Громадянське суспільство, демократія, ідеологія // Розбу­дова держави. — 1993. — № 5.


2.3. Демократія в політичному житті сучасного світу

Один із найважливіших критеріїв зрілості суспіль­стваступінь його демократичності (рівень демокра­тії). У його демократизації суб'єкти політичного проце­су вбачають мету, умову, ефективний засіб оновлення суспільного життя, радикальну трансформацію полі­тичної системи, гарантію незворотності цього процесу. Адже в соціальному розвитку демократія є найефектив­нішим способом реалізації суперечностей, вдосконалення й гармонізації суспільства.


Демократія та її роль у політичному процесі

Проблема демократії та її ролі в суспільно-політично­му житті є однією з центральних у політології, яка ще з античних часів розглядала демократію як органічну ознаку цивілізованості суспільства.

Демократіяформа державно-політичного устрою суспільства, яка грунтується на визнанні народу джерелом і носієм влади, на прагненні забезпечити справедливість, рівність, добробут усіх людей, що населяють певну державу.

Виникла демократія разом із появою держави. Вперше це поняття згадується в працях мислителів Давньої Греції. У класифікації держав, запропонованій Аристотелем, воно


 

Громадянське суспільство і політичне життя

означало «правління всіх», на відміну від аристократії («правління обраних»), і монархії («правління одного»).

Кожному історичному типові держави, кожній суспі­льно-економічній формації відповідала своя форма демок­ратії. У рабовласницькій демократії (Афіни, республікан­ський Рим) раби були вилучені з системи громадянських відносин. Тільки вільні громадяни користувалися правом обирати державних чиновників, брати участь у народних зборах, володіти майном тощо. За феодалізму елементи де­мократії почали зароджуватися у формі представницьких установ, що обмежували абсолютну владу монархів (пар­ламент в Англії, Генеральні штати у Франції, кортеси в Іспанії, Державна Дума в Росії, Військова Рада в Запоро­зькій Січі). Великий прогрес у розвитку демократії започаткували утвердження капіталізму й перемога бур­жуазних революцій в Англії, Франції, інших країнах. Ліквідація кріпацтва і скасування феодальних привілеїв зумовили появу комплексу демократичних інститутів і процедур, більшість із яких використовується й нині.

Життя розвінчало міф про «соціалістичну демократію», яка нібито була вищим типом демократичного устрою суспі­льства. За часів «тоталітарного соціалізму» сталося не роз­ширення і збагачення змісту демократії, а навпаки — різке його збіднення, звуження і згортання (репресії, обмеження прав і свобод та ін.). Демократизм суспільства був фальши­вим і декоративним, хоча пропаганда й нав'язала значній частині населення ілюзію народовладдя. Розпочатий у роки хрущовської «відлиги» процес демократизації суспільного життя було спершу загальмовано, а потім і взагалі згорну­то. Непослідовним виявився курс на демократизацію і в пе-ребудовний період. Значною мірою труднощі переходу до демократичних форм організації нашого суспільства зумов­лені дією тоталітарних і авторитарних традицій.

Для утвердження демократії необхідна висока полі­тична культура населення, і саме в процесі демократиза­ції така культура формується. Утвердитись повністю й відразу демократія не може. Для цього необхідно здійс­нити комплекс заходів у різних сферах суспільного жит­тя, змінити існуючі соціально-політичні структури, сфор­мувати демократичний тип політичної культури.

Демократія — явище, що постійно розвивається. А осмислення поняття «демократія», її органічних ознак дає можливість оцінити напрям розвитку певної політич­ної системи, її відповідність демократичним ідеалам і цінностям.


Демократія в політичному житті сучасного світу 159

Поняття «демократія» використовується не тільки для характеристики історичних типів державно-політич­ного устрою, а й на означення політичного процесу з від­повідними методами і процедурами, що забезпечують участь народу в управлінні державою, всіма суспільними справами. Вживається воно і стосовно організації та дія­льності окремих політичних і соціальних структур у різ­них сферах суспільного життя (виробнича, партійна, профспілкова, учнівська, управлінська демократія).

Розрізняють пряму (безпосередню) і представницьку демократію.

Пряма (безпосередня) демократія — порядок, за якого рішення ухвалюються на основі безпосереднього і конкретного виявлення волі та думки всіх громадян.

Однією з форм прямої демократії є вибори на основі загального виборчого права. Добровільно беручи участь у них, громадяни в демократичному суспільстві мають можливість безпосередньо впливати на формування орга­нів влади різних рівнів.

Виявом прямої демократії є референдуми, які прово­дять з метою ухвалення закону або інших рішень на ос­нові волевиявлення народу щодо найактуальніших пи­тань державної політики і суспільно-політичного життя загалом. Генетично такі процедури сягають своїм корін­ням у плебісцити Римської республіки, народні збори (ві­че, рада) Києва, Новгорода, Пскова, Запорозької Січі, на яких загальним голосуванням вирішувалися важливі проблеми. Власне референдум був уперше проведений у Швейцарії 1449 р. щодо її фінансового становища. Відто­ді референдуми стали поширеними в європейських краї­нах. Всенародні голосування під час референдумів мають як законодавчу силу, так і консультативний характер, а їхні результати в демократичному суспільстві завжди ма­ють непересічне значення.

Формою прямої демократії є всенародні обговорення законопроектів, які ефективно використовуються в бага­тьох країнах. Проте процедура таких обговорень може ма­ти й пропагандистський характер, оскільки сотні тисяч за­уважень і пропозицій громадян здебільшого беруться до уваги лише на рівні уточнень, окремих поправок, не тор­каючись концепції законопроектів. Останнім часом увійш­ло в практику проведення опитувань суспільної думки і врахування їх результатів для ухвалення рішень.



Громадянське суспільство і політичне життя


Демократія в політичному житті сучасного світу



 


Представницька демократія — порядок розгляду і вирішення державних і громадських питань повноважними представниками населення (виборними або призначеними).

Саме інститути представницької демократії відігра­ють першочергову роль у процесі ухвалення рішень. Особливо вагоме значення в системі цієї демократії ма­ють парламенти, склад яких формується через загальні вибори і яким громадяни делегують свої повноваження для здійснення функцій вищої законодавчої влади. Крім парламентської форми як великого надбання цивілізації носіями представницької демократії є й інші виборні ор­гани влади.

У сучасних демократичних суспільствах формування державної політики на всіх рівнях відбувається в основ­ному в представницьких установах і закладах, де працю­ють професійні політики та управлінці. Політологи на­віть виокремлюють професійну демократію. Це зумовле­но притаманними сучасній цивілізації проблемами, роз­в'язання яких часто неможливе засобами прямої демок­ратії. Надійним інструментом вироблення оптимальних рішень на основі виявлення волі народу є поєднання різ­них форм прямої та представницької демократії.

Основні критерії, принципи та ознаки демократичної організації суспільства

Від критеріїв (ознак, показників) демократії зале­жить не тільки оцінка зрілості суспільства, а й визначен­ня напрямів його подальшої демократизації. Кожна нова історична епоха вносила корективи до критеріїв демокра­тії. Не вщухають гострі суперечки щодо них і нині. Од­нак загальноприйнятий і найважливіший серед них — можливість громадян брати реальну участь в управлінні, у вирішенні державних і громадських справ. Суспільство не може бути демократичним, якщо його громадяни по­збавлені таких можливостей.

Історичний досвід багатьох країн свідчить, що всі на­магання кардинально обновити суспільне життя були приречені на невдачу, якщо вони не підкріплювались ак­тивним залученням різних категорій громадян до вироб­лення рішень та їх втілення в життя. Тільки створюючи сприятливі умови для розкриття творчого потенціалу громадян і подолання їх соціальної інертності, суспільс­тво одержує могутній імпульс саморозвитку шляхом за-


лучення до демократичного процесу головної діючої сили історії — народу.

Надзвичайно важливе значення при цьому має відро­дження ідеї самоуправління, яку в колишньому СРСР впродовж тривалого часу паплюжили як ворожу й реві­зіоністську. Декларуючи «залучення широких народних мас до управління справами країни», партійно-державне керівництво ігнорувало досвід західних демократій у роз­витку реального самоуправління (США, Іспанія, Ізраїль, та ін.). Нині більшість політологів вважає, що демокра­тія зможе дати адекватну сучасній цивілізації організа­цію політичного життя, тільки реалізуючи принцип са­моуправління.

Збігаючись в основному, демократизація і самоуправ­ління мають і певні відмінності. Відомо, що розвиток де­мократії не завжди означає поглиблення самоуправлін­ня. Наприклад, можливість обрання найдостойнішого представника з декількох кандидатів, що є важливою процедурою демократизації виборчої системи, може нічо­го не дати для розвитку реального самоуправління, якщо водночас не зростатиме роль представницьких органів. Те саме можна сказати і про виборність керівників на ви­робництві зі збереженням за ними монополії на основні управлінські функції.

Як слушно зауважив Р. Дарендорф (ФРН), демокра­тія не може бути «правлінням народу» в буквальному ро­зумінні. Народовладдя й самоуправління передбачають, насамперед, свободу вибору народом компетентних керів­ників, а також можливість народу впливати на них і в разі потреби замінювати їх достойнішими й компетентні­шими. Але головним при цьому є створення умов для управління всіма справами суспільства не тільки від іме­ні народу і не тільки в інтересах народу, а й здійснення цього управління самим народом. Іншими словами, йдеться про перехід до політичної організації, яка робить управління суспільством і державою безпосередньою справою самих громадян. Лише за таких умов відбува­ється інверсія суб'єктно-об'єктних відносин, тобто з'яв­ляється можливість бути не тільки об'єктом, а й суб'єк­том управління, влади, що і є суттю самоуправління.

Першочергове значення має впровадження самоуп-равлінських засад в економіці, яка є вирішальною сфе­рою життя суспільства. Саме тому розвиток демократії на виробництві є важливою підоймою, здатною забезпе­чити широку та активну участь людей і в інших сферах 6



Громадянське суспільство і політичне життя


Демократія в політичному житті сучасного світу



 


суспільного життя. Для цього необхідно, щоб кожний трудовий колектив став осередком самоуправління, а ко­жний трудівник — реальним власником (індивідуальним або колективним).

Самоуправління не може розвиватися тільки на суто громадських засадах. «Чисте» самоуправління навряд чи зможе колись, навіть у віддаленій перспективі, заступи­ти державні форми і механізми управління, існуючи поряд з ними і в них, переплітаючись і поглиблюючи за­вдяки цьому демократизм усієї політичної системи. Це, звісна річ, не виключає повернення державою суспільст­ву, невластивих їй функцій, оскільки державна монопо­лія на них зумовила глибоку кризу економічного і соці­ального життя.

Важливе значення, з огляду на зазначене вище, має підвищення статусу і розширення повноважень місцевих органів влади, що є загальновизнаним показником демо­кратизму суспільства. Якщо для тоталітарної чи автори­тарної держави характерна безправність місцевої влади, то в демократичному суспільстві здійснюється ретельно продуманий і раціональний розподіл компетенцій та пов­новажень різних рівнів влади. Внаслідок такого розподі­лу місцеві органи в демократичних країнах мають реаль­ні права самоуправління. Центральна влада не втручаєть­ся у сферу компетенції місцевої влади, хоча за федерати­вної моделі державного устрою неухильно дотримується принципу верховенства федеральних законів над рішен­нями місцевих органів влади. Прерогативою місцевої вла­ди є такі важливі сфери суспільного життя, як освіта, охорона здоров'я, підтримання правопорядку, будівницт­во доріг тощо.

Серед головних критеріїв демократичності суспільст­ва — наявність фундаментальних прав і свобод людини. Нормою сучасної політичної культури стає розуміння пріоритетності (верховенства) прав людини над будь-яки­ми іншими правами та інтересами (класовими, партійни­ми, національними та ін.), розуміння цих прав і свобод як абсолютної цінності, без якої демократія неможлива. Справжній демократизм вимагає усунення дистанції між проголошеними правами та їх реальним втіленням. Звіс­но, проблема прав людини є вічною, оскільки ніколи не настане такий час, коли права та свободи особи досягнуть абсолютної досконалості.

Принципи демократії є надзвичайно важливим питанням для суспільного поступу. Серед них — влада


більшості, плюралізм, рівність, поділ влади, виборність, гласність, контроль. За тоталітарного чи авторитарного правління вся повнота державної влади узурпована вузь­ким колом правлячої еліти, яка своїми діями ігнорує во­лю та інтереси народу. У демократичному суспільстві вна­слідок волевиявлення народу стосовно якогось питання утворюється більшість, яка врешті-решт і визначає пози­цію влади. Іншими словами, демократія - це не просто влада народу, а влада саме його більшості, що є суттю на­родного суверенітету.

Принцип більшості. Цей принцип не можна абсолю­тизувати і вважати бездоганно демократичним, якщо іг­норується право меншості на опозицію. У демократично­му суспільстві і більшість, і меншість громадян є цілком рівними у своїх правах і свободах. Історія знає чимало прикладів, коли більшість із різних причин (недостат­ньої інформованості, тенденційної пропаганди, мітинго­вих емоцій тощо) підтримувала неправильні, навіть згуб­ні, рішення і дії. Правота була за меншістю, яка від по­чатку виступала проти таких рішень. Іншими словами, життя спростовує сталінський постулат: «Правда завжди за більшістю». Нічого спільного з демократією не має те­за про «примус стосовно меншості» й «цілковите підпо­рядкування її волі більшості».

Принцип плюралізму. Демократична організація сус­пільства неможлива без його дотримання. Він дає мож­ливість управляти на основі врахування множинного характеру громадської думки і позицій різних суб'єктів політики. У плюралістичному суспільстві з цією метою меншості надається гарантоване законом право на опози­цію. Підкоряючись законам та іншим рішенням держав­ної влади, прийнятим за волею більшості, меншість має узаконену можливість виражати свою незгоду з такими рішеннями, знімати з себе відповідальність за ті з них, які можуть мати негативні наслідки.

Якщо тоталітарна держава придушує опозицію, а ав­торитарна всіляко її обмежує, то в демократичному сус­пільстві вона є органічним елементом політичного проце­су. Наявність опозиції в парламенті, інших сферах суспі­льного життя забезпечує реальний плюралізм думок і дій, що є необхідною умовою вироблення оптимальних рішень. Без опозиції, як свідчить історичний досвід, ви­никає реальна загроза переродження демократії в дикта­туру. Ефективним засобом боротьби опозиційних сил за реалізацію своїх інтересів є багатопартійність. Якраз ба-



Громадянське суспільство і політичне життя


Демократія в політичному житті сучасного світу



 


гатопартійність, яка функціонує за умови, коли всі полі­тичні партії мають рівні правові можливості боротися за виборців і за своє представництво в органах державної влади, виключає монополію будь-якої партії на цю владу.

Принцип рівності. Цей принцип демократії проголо­шений Великою французькою революцією кінця XVIII ст. У XX ст. його було втілено у Загальній декларації прав людини. Перша стаття цього документа проголошує: «Всі люди народжуються вільними і рівними у своїй гідності й правах». Сучасне тлумачення принципу рівності виходить із того, що за демократії можлива і навіть неминуча соці­ально-економічна нерівність громадян. Демократія пе­редбачає лише політичну рівність усіх перед законом, не­залежно від соціального і матеріального становища, але не може гарантувати однакового рівня життя. Подібна нерів­ність, хоч і по-різному, існує практично в усіх сучасних демократіях. Проте держава під впливом демократичних сил вживає заходів для забезпечення достатнього рівня со­ціальної захищеності соціальних груп, які потребують до­помоги.

Принцип поділу влади. Згідно з ним законодавча, ви­конавча і судова гілки влади відокремлені та достатньо незалежні одна від одної. Водночас вони постійно взаємо­діють у процесі формування і здійснення державної полі­тики. Такий поділ влади фактично відсутній у тоталітар­них і авторитарних режимах, де, по суті, і законодавча, і виконавча, і судова влада зосереджені в руках монарха, узурповані вузькою групою правлячої еліти або ж пере­бувають під контролем правлячої партії. У демократич­ному суспільстві кожна з влад наділена повноваження­ми, але кожна з них урівноважує одна одну і не дозволяє жодній з них посісти панівні позиції в суспільстві.

Виборність основних органів державної влади. Демо­кратія передбачає забезпечення вільних виборів, які до­корінно відрізняються від виборів недемократичних і формальних. Усі громадяни за таких умов мають вибор­чі права і реальну можливість брати участь у виборах. Втім, демократія не виключає наявності цензу осілості, згідно з яким право обирати та бути обраним у багатьох країнах мають лише ті громадяни, які проживають там упродовж певного часу. Проте решта обмежень у вибор­чих правах (за національною, релігійною, статевою, май­новою, професійною та іншими ознаками) явно супере­чать природі демократії. Вони заборонені в міжнародних документах, конституціях та законах багатьох країн.


Гласність. Вона є однією з передумов свободи слова. Передбачає вільний доступ преси і громадськості до ін­формації про діяльність органів влади, господарських, політичних, громадських організацій.

У демократичному суспільстві засідання парламенту відкриті для засобів масової інформації та громадськості, частково, а іноді й повністю транслюються радіо і телеба­ченням. Елементом гласності є оперативна публікація стенограм парламентських дебатів, результатів поіменних голосувань. Нормою є відкритість державних бюджетів, звітів про діяльність міністерств і відомств. Іншими сло­вами, в демократичному суспільстві громадяни мають у своєму розпорядженні широку інформацію про діяльність обраних ними органів влади, партій і громадсько-політич­них організацій. Особливу роль у забезпеченні такої гла­сності відіграють незалежні статус і вільні від цензури преса та інші засоби масової інформації. Звісно, вони по­винні відповідати за свою інформацію і можуть бути при­тягнені до судової відповідальності за її перекручення, поширення недостовірних даних, наклепів як на офіцій­них осіб, так і на звичайних громадян, а також за розго­лошення державних таємниць. Але демократія не допус­кає обмежень на обґрунтовану критику будь-кого в засо­бах масової інформації.

Незалежний контроль. Здійснюється не тільки «зго­ри», ай постійно та ефективно «знизу». Відсутність кон­тролю за діяльністю державних структур з боку громад­ськості породжує бюрократизм, корупцію тощо. Але демократичний контроль не має нічого спільного з дер­жавним «контролем» за тоталітарного режиму.

Для демократизації суспільства важливим є вироблен­ня дієвих засобів боротьби з бюрократизмом: розвиток ре­альної критики; радикальне зміцнення законності й пра­вопорядку; створення ефективного механізму своєчасного самооновлення політичної системи. Для цього необхідно використовувати ті інститути демократії, які витримали випробування часом, модернізуючи їх у разі потреби, рі­шуче відмовлятися від форм демократії, які не відповіда­ють конкретно-історичним умовам; створювати нові демо­кратичні інститути для сприяння розвиткові самоуправ-лінських засад у державному і громадському житті.

Демократизація суспільства, як свідчить практика, може супроводжуватися певними втратами і помилками, які неминучі для цього процесу, і все ж цінності демо-



Громадянське суспільство і політичне життя


Демократія в політичному житті сучасного світу



 


кратії значно переважають її негативні наслідки. Так, де­мократично ухвалені рішення можуть бути не тільки не оптимальними, а й цілком помилковими. Але важливо, що вони на відміну від прийнятих недемократично підда­ються оперативній корекції, забезпечують зворотний зв'язок і вчать громадян мистецтву управління на влас­ному досвіді.

Великою загрозою для демократії є вульгарне отото­жнення її з уседозволеністю та безвідповідальністю. Не­розуміння або ігнорування того, що демократія не може існувати поза законом і над законом, створює реальну не­безпеку сповзання суспільства до стихії та анархії, сва­вілля і влади натовпу (охлократії). Ще Платон застері­гав, що найбільша свобода може перетворитися на жорстоку тиранію, якщо народ стає юрбою, натовпом, який керується лише інстинктом. Про це ж попереджав і Аристотель, називаючи охлократію найгіршою з усіх форм правління. Як свідчить історичний досвід, демокра­тія, яка трансформується в охлократію, неминуче пря­мує до диктатури й тиранії. Демократія повинна опира­тися на законність і владу, яка її забезпечує.

Головною силою, що гарантує законність і збережен­ня демократичних норм і цінностей, є міцна державна влада. Поширене в масовій свідомості уявлення про те, що за демократії держава є слабшою, ніж за тоталітари­зму чи авторитаризму, є не лише хибним, а й небезпеч­ним. Адже без твердої та ефективної державної влади суспільство не зуміє забезпечити правопорядок, домог­тися виконання законів усіма громадянами, захистити їх від сваволі. Демократія при цьому припускає з боку влади рішучі дії, застосування законного примусу до злочинців, екстремістів та інших елементів, які загро­жують суспільству. У разі виникнення особливо гострих соціально-економічних або політичних ситуацій держа­ва може, залишаючись у межах законності, піти на тим­часове обмеження окремих демократичних норм.

Демократизація суспільства вимагає такої політики, яка забезпечила б розумний компроміс між зростанням політичної активності людей, з одного боку, і збереженням порядку, дотриманням законності, виключенням насильс­тва під час розв'язання виниклих конфліктів — з іншого. Для цього необхідно також, щоб громадяни, всі суб'єкти політичної діяльності вчилися жити в умовах демократії. Лише тоді процес демократизації забезпечить формування


правової держави і громадянського суспільства. Будь-які спроби стримати демократію або вдатися до її імітації означатимуть гальмування суспільного прогресу.

Запитання. Завдання

1. Чому, на вашу думку, демократія з'явилася саме в Європі?

2. Як співвідносяться між собою демократія і революція?

3. У чому полягає загроза демократичному розвиткові сучасної цивілізації?

4. Проаналізуйте соціальну базу та правове підґрунтя існування античної, класичної (XIX ст.) і сучасної форм демократії.

5. Чи існує глобальна тенденція до прогресуючого утвердження демократії упродовж світової історії?


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.01 сек.)