АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Проектування ЦКП на арифметичних пристроях

Читайте также:
  1. Вимоги до проектування поздовжнього профілю сортувального пристрою
  2. Елементи технічного проектування
  3. Етапи проектування та розробки веб-сайту
  4. Етапом організаційного проектування є
  5. Завдання на проектування технологічних процесів
  6. Загальні вимоги до проектування санітарно-побутових і адміністративних приміщень.
  7. Історія створення паттернів проектування
  8. Комплексне проектування висоти і поздовжнього профілю сортувального пристрою
  9. Модуль 3. «Теоретико-методичні основи вивчення арифметичних дій над цілими невід’ємними числами в курсі математики початкових класів.».
  10. Організаційне проектування
  11. Основи організаційного проектування
  12. Особливості проектування зі спеціальностями ІТ та ІСПР

Арифметичні пристроїможуть використовуватись не тільки для виконання арифметичних операцій, але й для побудови пристроїв, пов’язаних із порівнянням кодів, визначенням кількості вхідних сигналів, що набувають значення лог. 1 тощо. До таких ЦП належать, зокрема, порогові елементи – ЦКП, на виході яких встановлюється рівень лог.1, якщо не менш, ніж на k із довільної кількості m входів сигнали набувають рівня лог.1. Окремим випадком порогових пристроїв є мажоритарний елемент – ЦКП, на виході якого виникає рівень лог. 1, якщо на більшості з його непарної кількості m входів діють рівні лог. 1.

Приклад 3. Для прикладу розглянемо принцип побудови мажоритарного елемента на m = 7 входів і порогового елемента з порогом k = 5. Реалізація подібних ЦКП потребує надто великої кількості елементів типу І-НЕ (цю кількість можна визначити як сполуку Сkm + 1), що не є прийнятним. Ідея використання суматорів і компараторів полягає в тому, що спочатку підраховуємо кількість логічних одиниць на входах, а потім встановлюємо, чи не перевищує вона потрібний поріг k.

 
 

Нагадаємо попередньо, що індекси i на вхідному і вихідному полях умовного графічного позначення багаторозрядного суматора (рис. 2.6, а) вказують на вагу його розрядів 2 i. З огляду на це підраховуємо кількість одиниць на входах х 1... х 7за допомогою двох однорозрядних та одного дворозрядного суматорів, виконуючи з’єднання з урахуванням ваги розрядів. Підсумок зчитуємо з виходів останнього суматора як S = с 222 + s 121 + s 020, тобто у вигляді двійкового числа S = с 2 s 1 s 0. Перенесення у м = с 2і є виходом мажоритарного елемента “4 з 7", бо S ≥4 при с 2 = 1.

 

Аналогічно проектуємо й пороговий елемент “5 з 7". Згідно з таблицею (рис. 2.6, б) мінімізуємо його функцію (рис. 2.6, в) y п = (s 0 + s 1) с 2та реалізуємо її на основі тієї ж схеми (див. рис. 2.6, а). Отже, на виході y мвстановлюється рівень лог.1 за виникнення одиниць не менш, ніж на 4 входах, а на виході у п– не менш ніж на 5 входах із 7.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)