АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ГРОШОВА СИСТЕМА ?

Читайте также:
  1. III. Лексика как система (8 часов)
  2. SCADA как система диспетчерского управления
  3. SCADA система Citect
  4. SCADA-система: назначение и функции
  5. SCADA: требования к системам верхнего уровня
  6. Shelter (разработчик USC) – система управления отелем, гостиницей, домов отдыха, пансионатов, санаториев
  7. VІ. Узагальнення і систематизація знань. Практична робота
  8. Абсорбционный чиллер предназначен для получения холодной воды, которая в последующем может использоваться в качестве хладагента в системах кондиционирования.
  9. АВТОМАТИЗИРОВАННАЯ СИСТЕМА КОНТРОЛЯ ЭНЕРГОРЕСУРСОВ
  10. АМЕРИКАНСКАЯ ГЛОБАЛЬНАЯ СИСТЕМА
  11. Американская глобальная система
  12. Американская глобальная система.

Грошова система – це форма організації грошового обігу, яка історично склалася в країні і закріплена законодавчими актами.

Грошова система включає такі елементи:

-назву грошової одиниці;

- види державних грошових знаків, що мають платіжну силу.

-порядок друкування грошей та чеканки монет;

-форми та умови безготівкового платіжного обороту та обороту кредитних грошей;

-порядок обміну національної валюти на іноземну, валютний курс;

-державний орган, що здійснює регулювання грошового обігу.

Грошова система включає ті види грошових знаків, що мають визначену законом платіжну силу. Усі грошові знаки випущені державою обов'язкові для здійснення грошових операцій на території даної країни. Як правило використовуються такі грошові знаки – банкноти, казначейські білети та розмінна монета.

Грошова система включає порядок емісії грошей, тобто випуску в обіг грошових знаків в усіх формах. Цю функцію за рішенням влади виконує центральний банк або казначейство. В умовах обігу паперових і кредитних грошей межі емісії визначаються потребами кредитування виробничого та торгового обороту і покриття дефіциту державного бюджету.

Складовою грошової системи є умови та форми безготівкового платіжного обороту, перевагою якого є здешевлення витрат грошового обігу та прискорення обороту капіталу. Переважна більшість таких розрахунків здійснюється між суб’єктами господарювання.

Складовим елементом грошової системи є порядок обміну національної валюти на іноземну та валютний курс. Здійснення зовнішніх відносин між країнами породжує грошові відносини, пов’язані з оплатою отриманих товарів та послуг. А це зумовлює потребу обміну національної валюти на іноземну і навпаки. Цей обмін здійснюється за валютним курсом, який є ціною грошової одиниці даної країни, вираженої у грошових одиницях інших країн. Ці процеси регулюються законодавчими актами держави. В Україні діє Декрет Кабінету Міністрів України "Про систему валютного регулювання і валютного контролю" від 19 лютого 1993р. із змінами і доповненнями.

Грошова система включає державний орган, що здійснює регулювання грошового обігу. В Україні ним є Національний банк. Він здійснює грошову емісію, організацію розрахунків між банками, видачу комерційним банкам ліцензій на здійснення банківських операцій з іноземною валютою, контролює та регулює діяльність комерційних банків.

Формування грошових систем почалося із розвитком товарно-грошових відносин. Багатовіковий досвід свідчить про їх широку різноманітність. Але залежно від того, який вид грошей функціонував, розрізняють два типи грошових систем – металеву і паперово-кредитну.

Система металевого обігу, при якій гроші функціонували у товарній формі – у вигляді монет, поділяється на дві підсистеми: біметалізм, коли одночасно роль грошей відігравали два метали – золото і срібло. Суперечливість цієї системи була викликана тим, що закріплення за двома металами ролі загального еквівалента не відповідністю співвідношенню їхньої ринкової вартості, що призвело до її занепаду і заміни на монометалізм, коли монети випускали з одного металу - золота.

Золотий монометалізм було запроваджено в 1816р. у Англії, 1876р. – у Франції, у 1897р. –в Росії.

Розрізняють чотири етапи розвитку монометалізму: золотомонетний, золозливковий, золотодевізний і золотодоларовий стандарт.

Золотомонетний стандарт діяв з 1867р. по 1905р. Його особливістю був вільний рух золотих грошей між країнами світу, виконання ними усіх функції грошей, вільний обмін паперових грошей на золоті монети.

Золозливковий стандарт діяв з 1905р. до 1918р.Його основними рисами було припинення вільного карбування золотих монет і обміну на паперові гроші. Було запроваджено обмін банкнот лише на золоті зливки в залежності від їхньої ваги. Так, у Англії за зливок 12,7 грам треба було заплатити 1700 фунтів стерлінгів, у Франції за зливок 12,7 грам – 215 тис. франків.

Золотодевізний стандарт починаючи з 1918р. запровадили в себе країни, які не мали значних запасів золота - Німеччина, Австрія, Норвегія, Данія та інші. Він діяв з 1918р. по 1929р. Щоб обміняти власну валюту на золото її потрібно було спочатку обміняти на валюту Англії, Франції, а потім вже на зливки. Після першої світової кризи 1929-1933рр. усі три різновиди монометалізму були ліквідовані. Останньою відмовилась від золотого стандарту Англія у 1934р.

Починаючи з 1944р була створена золотодоларовий стандарт, за яким обмін на золото був дозволений тільки доларам США і лише для країн-членів МВФ. У 1971р. дія цього стандарту також була припинена.

Починаючи з 1976р. на Міжнародній конференції країн-членів МВФ була скасована фіксація золотого вмісту національних валют, юридично закріплена демонетизація золота і проголошено про перехід до паперово-кредитної системи. Золото стало товаром, який продається і купується на світових ринках дорогоцінних металів за ринковою ціною.

Система паперово-кредитного обігу -це система, при якій гроші функціонують у вигляді паперових і кредитних. За сучасних умов у всіх країнах світу функціонує ця грошова системи обігу. Країни випускають паперові гроші, які не мають золотого забезпечення, тому їх ще називають казначейськими білетами. Кредитні гроші – це знаки вартості, які функціонують на основі кредитної угоди і виражають відносини між кредитором і боржником. До них відносяться - чеки, векселі, банкноти, кредитні картки і електронні гроші.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)