АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Методи політичної економії

Читайте также:
  1. II Методика виконання курсової роботи.
  2. II. ПОРЯДОК И МЕТОДИКА ПРОВЕДЕНИЯ ЭКЗАМЕНА
  3. II. Учебно-методический блок
  4. IV. ІНФОРМАЦІЙНО-МЕТОДИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ
  5. V. Учебно-методическое обеспечение курса
  6. V. Учебно-методическое обеспечение курса
  7. VI. Методичні вказівки до виконання курсової роботи.
  8. VII. Матеріали методичного забезпечення заняття.
  9. АДАПТИВНЫЕ ПРОЦЕССЫ В СОЦИАЛЬНОЙ РАБОТЕ И МЕТОДИКА ИХ РЕГУЛИРОВАНИЯ
  10. Ароматерапия — эстетическая методика. Чувство меры – признак высокого вкуса.
  11. Б. Позаротові (екстраоральні) методи рентгенографії
  12. БАР'ЄРНІ МЕТОДИ ТА СПЕРМІЦИДИ

Для дослідження економічних явищ і процесів а політичній економії використовуються загальнонаукові та спеціальн і (конкретні) методи пізнання. Метод – це сукупність прийомів, засобів і принципів, за допомогою яких досліджуються категорії і закони розвитку економічних систем.

Загальнонаукові методи пізнання -це методи досліджень, які дають їй можливість розкривати сутність економічних явищ і процесів, основних напрямів розвитку економічної системи, поглиблювати розуміння закономірностей розвитку економіки та їх особливостей на певних історичних етапах.

 

Діалектика – це метод, який базується на використанні законів і принципів філософії, обґрунтованих Г.Гегелем, сутність яких полягає в пізнанні явищ і процесів в їхньому взаємозв’язку та взаємозалежності з урахуванням того, що джерелом розвитку є єдність і боротьба протилежностей, внутрішні суперечності.

Наука розробила і застосовує різні конкретні способи і прийоми пізнання дійсності. До них належать: метод наукової абстракції, індукція і дедукція, принципи єдності логічного й історичного, статистичні спостереження, моделювання процесів, економіко-математичні методи та інші. Усі вони не протистоять тому чи іншому загальнонауковому методу пізнання, а є їх конкретизацією. Ці способи і прийоми пізнання використовуються як у природничих, так і в суспільних науках.

 

Н аукова абстракція, -це виокремлення основних, найсуттєвіших сторін певного явища, очищених від всього випадкового, неістотного. У результаті абстрагування виводяться економічні категорії, тобто наукові поняття, які характеризують окремі сторони економічних явищ (наприклад, товар, гроші, ціна).

Метод індукції — це форма пізнання, від окремого до загального, від знання нижчого ступеня до знання вищого ступеня. Пізнання починається з нагромадження фактів, які потім систематизуються і аналізуються таким чином, щоб можна було вивести узагальнення, принципи чи закони.

Дедукція означає перехід від загального до окремого. На основі загального правила логічним шляхом з одних положень виводиться нове положення. Дедуктивний метод є водночас і гіпотетичним.

Аналіз – це метод, коли об’єкт дослідження розкладається на складові частини, кожна з яких вивчається окремо. Синтез – це навпаки - поєднання різних елементів, сторін об’єкта в єдине ціле з урахуванням взаємозв’язків між ними. Економічне моделювання – це формалізований опис і кількісний вираз економічних процесів і явищ за допомогою математики. Структура моделі абстрактно відтворює реальну картину економічного життя. Економічні моделі дають можливість дослідити основні риси і закономірності розвитку окремих процесів або економіки в цілому.

Економічний експеримент – це штучне відтворення економічних явищ і процесів з метою вивчення їх та подальшого практичного впровадження.

Збирання та узагальнення фактів є спеціальним методом пізнання дійсності.. Це дуже складне завдання, оскільки економічне життя заповнене безліччю різних фактів: реальних і нереальних, закономірних і випадкових, довготермінових і короткострокових. Оскільки факти відображають економічну дійсність, то їх збирання і систематизація має велике значення для з'ясування сутності певних економічних явищ і процесів.

Також у наукових працях активно використовуються графіки, таблиці, які мають велике значення для ілюстрування зроблених у політичній економії висновків щодо економічних явищ чи процесів.

Одним із методів пізнання соціально-економічних процесів є кількісний аналіз. Від дозволяє досліднику глибше розкрити сутність економічних процесів, тенденцій розвитку економіки, що зумовлює широке впровадження математичних прийомів пізнання.

 

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)