АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Метод Гаусса розв’язування систем лінійних алгебраїчних рівнянь

Читайте также:
  1. A. Учебно-методическое обеспечение самостоятельной работы студентов
  2. B) должен хорошо знать только физико-химические методы анализа
  3. B. метода разделения смеси веществ, основанный на различных дистрибутивных свойствах различных веществ между двумя фазами — твердой и газовой
  4. D. аналитический метод.
  5. E согласно механизму сотрудничества с системами фермента.
  6. ERP (Enterprise Resource Planning)- системы управления ресурсами предприятия.
  7. FIDELIO V8 - новое поколение систем управления для гостиниц
  8. I. Естественные методы
  9. I.Организационно – методический раздел
  10. II Методика виконання курсової роботи.
  11. II. Богословская система
  12. II. ПОРЯДОК И МЕТОДИКА ПРОВЕДЕНИЯ ЭКЗАМЕНА

Нехай задано систему лінійних рівнянь

(1.1)

в якій коефіцієнти і вільні члени - відомі, а - невідомі. Розв`язати систему (1.1) – це означає знайти впорядковану сукупність чисел таку, що при заміні відповідно на кожне рівняння перетворюється на тотожність.

Система рівнянь (1.1) може мати єдиний розв`язок, безліч розв`язків, а може не мати жодного розв`язку.

Серед цих рівнянь можуть бути такі, що

(1.2)

Якщо , то рівняня (1.2) не задовільняють ніякі значення . В цьому разі система не має розв`язку, вона несумісна.

Якщо , то рівняння (1.2) задавольняють будь-які значення ,. При цьому вираз (1.2) називають тотожністю і записують . Тотожність можна вилучити із системи. При цьому решта рівнянь утворює систему, яка матиме ті самі розв`язки, що і (1.1). Такі системи лінійних рівнянь називаються рівносильними.

Над системами лінійних рівнянь виконують так звані елементарні перетворення:

а) додавання до обох частин рівняння відповідних частин іншого рівняння;

б) перестановку рівнянь у системі;

в) вилучення із системи тотжності ;

г) множення якого-небудь рівняння системи на дійсне число, відмінне від нуля;

д) перенумерування як рівнянь, так і невідомих.

Елементарні операції не змінюють множину розв`язків системи лінійних рівнянь.

Множину всіх розв`язків системи називають загальним розв`язком, а будь-який елемент цієї множини – частинним розв`язком.

Для винаходження загального розв`язку системи (1.1) існує простий і зручний метод Гаусса. Він заснований на тому, що за допомогою елементарних перетворень (1.1) або переконуємося у її несумісності, або одержуємо систему особливого виду: кожне рівняння має невідому, яка надходить до цього рівняння з ненульовим коефіцієнтом, а до інших рівнянь – з коефіцієнтом 0. Якщо в кожному рівнянні зафіксована така невідома, вона називається базисною (всі базисні невідомі утворюють базис невідомих), інші невідомі (якщо такі є) називаються вільними.

Приклад 1. (1.3)

 

Тут - базисні невідомі, - вільні. Загальний розв`язок системи (1.3) одержимо після того, як перепишемо (1.3) у виді:

 

Очевидно, за наявністю хоча б однієї вільної невідомої система має безліч розв`язків. Якщо ж вільних невідомих немає, розв`язок тільки один.

Метод Гаусса (черговий й крок):

  1. Вилучаємо із системи, що одержали після попередніх кроків, рівняння . Якщо в системі, що залишилася, є хоча б одне рівняння виду (1.2) при , система несумісна.
  2. Якщо таких рівнянь немає, обираємо як ключове одне з тих рівнянь, що у попередніх кроках ще не були ключовими, і за ключову одну з невідомих – таку, при якій у ключевому рівнянні ненульовий коефіцієнт (ключовий елемент).
  3. Із всіх рівнянь, окрім ключового, вилучаємо ключову невідому. Для цього до кожного з таких рівнянь додаємо ключове рівняння, помножене на придатне число.

 

Процес закінчується тоді, коли всі рівняння перебували в ролі ключового. Тоді із системи, що отримали, легко знаходиться розв`язок.

Приклад 2. Розв`язати методом Гаусса систему рівнянь .

 

Розв`язання. Складаємо таблицю із коефіцієнтів при невідомих і вільних членів рівнянь системи. Дужками позначаємо ключовий елемент, за допомогою якого занулюємо інші елементи ключового стовпця (відповідні перетворення записуємо поряд з рядками, наприклад: означає, що до четвертого рядка додається другий(ключовий), помножений на .

 

 

Рядки таблиці, що містять лише нульові елементи і відовідають рівнянням 0=0, вилучаємо. Алгоритм метода Гаусса вичерпан, тому що залишилися рядки, які вже були ключовими. Записуємо відповідні рівняння і загальний розв`язок вихідної системи:

.

 

Будь-який частинний розв`язок одержуємо із загального, коли надаємо вільним невідомим певних значень, наприклад: при маємо частинний розв`язок

 

Приклад 3. Розв`язати методом Гаусса систему .

 

Розв`язання.

 

 

 

 

Приклад 4.

Розв`язання.

 

 

Очевидно, що система несумісна тому, що останньому рядку відповідає рівняння , яке не має розв`язків.

Зауваження 1. Частинний розв`язок, у якому всі вільні невідомі дорівнюють нулю, називають базисним.

Зауваження 2. Система (1.1) при нульових вільних членах навається однорідною системою лінійних рівнянь. Очевидно, що будь-яка однорідна система завжди сумісна – вона має принаймні один розв`язок

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)