АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Мета й завдання курсової роботи

Читайте также:
  1. B Хід роботи.
  2. I. ПЕРЕВІРКА ДОМАШНЬОГО ЗАВДАННЯ
  3. II Завдання додому
  4. II. ЗАВДАННЯ ТА ОБОВ'ЯЗКИ
  5. II. МЕТА, ЗАВДАННЯ ТА ШЛЯХИ ЇХ ВИКОННАННЯ.
  6. II. Основні напрями роботи, завдання та функції управління
  7. II. Практичне завдання.
  8. II. Практичне завдання.
  9. II. Тестові завдання
  10. III. Організація роботи з підготовки та направлення структурними підрозділами органів ДПС запитів на встановлення місцезнаходження платника податків
  11. III. Основний зміст роботи
  12. IV рівень (одне завдання 4 бали)

 

Курсова робота з педагогіки є обов'язковим видом навчально-дослідної роботи студентів усіх спеціальностей у системі професійної підготовки у вищих педагогічних закладах освіти за освітньо-кваліфікаційним рівнем «Бакалавр». Робота виконується на 2 курсі (ІІІ семестр) денної та дистанційно-заочної форми навчання для галузі знань 0203 «Гуманітарні науки», напрямів підготовки 6020303 «Філологія. Мова та література (англійська)», 6020303 «Філологія. Українська мова та література», 6.020302 «Історія»; на 3 курсі (V семестр) денної та дистанційно-заочної форм навчання галузі знань 0401 «Природничі науки», напряму підготовки 6.040102 «Біологія», галузі знань 0402 «Фізико-математичні науки», напрямів підготовки 6.040201 «Математика», 6.040203 «Фізика».

Курсова робота – це індивідуальне навчально-дослідне завдання для студента, який уже має певний досвід наукової діяльності з проблем тих дисциплін, що вивчаються у вищій школі. З огляду на це, курсова робота не повинна обмежуватися реферуванням літературних джерел, а має стати самостійним викладом матеріалу з елементами набутих у процесі емпіричного дослідження знань, досвіду.

Метою курсової роботи з педагогіки є формування в студентів уміння самостійного вивчення й осмислення педагогічної проблеми на теоретичному та емпіричному рівнях, узагальнення та інтерпретації отриманих результатів. У процесі написання курсової роботи вирішується низка завдань щодо формування в студентів умінь і навичок:

- планувати дослідження, обирати методи роботи, застосовувати їх на практиці, обробляти та інтерпретувати отримані результати;

- вести бібліографічний пошук за обраною науковою темою, реферувати науково-методичну літературу, критично її аналізувати, систематизувати й узагальнювати отриману інформацію;

- отримувати достовірний і достатній для досягнення мети роботи матеріал, аналізувати його і робити логічні висновки;

- аналізувати й узагальнювати передовий i власний педагогічний досвід;

- коректно інтерпретувати дані, отримані в результаті вимірювань або спостережень;

- правильно документувати й оформляти результати дослідження у вигляді завершеної наукової роботи;

- робити висновки, давати рекомендації студентам, учителям-практикам;

- готувати наукові публікації за темою досліджень.

Теми курсових робіт з педагогіки мають відповідати завданням навчальної дисципліни і тісно пов’язуватися з практичними потребами навчально-виховного процесу сучасних загальноосвітніх закладів. Тематика курсових робіт охоплює важливі проблеми з історії педагогіки, порівняльної педагогіки, етнопедагогіки та актуальні питання навчання i виховання дітей і підлітків у сучасних умовах (додаток А).

Курсові роботи з історії педагогіки спрямовані на осмислення студентами основних шляхів та історичних закономірностей розвитку шкільництва і педагогічної думки, вивчення сутності наукових концепцій відомих учених різних часів, пошук шляхів використання педагогічних ідей минулого з метою вдосконалення навчально-виховної практики в сучасній школі, і виявлення передового педагогічного досвіду з упровадження прогресивних тенденцій у вітчизняних закладах освіти.

Специфіка написання курсових робіт з історії педагогіки передбачає безпосереднє вивчення студентами праць класиків педагогічної думки, архівних матеріалів з метою їх історико-порівняльного аналізу, формування критичного ставлення до педагогічної спадщини минулого, трансформації прогресивних ідей з урахуванням освітніх викликів сьогодення.

Курсова робота може мати теоретичний характер (наприклад, з історії педагогіки). Хоча таке дослідження містить переважно інформаційний виклад матеріалу, воно не повинно зводитися до реферування наукових праць. Це має бути самостійний аналіз використаних джерел з чіткою аргументацією власної думки щодо їх змісту. В процесі виконання дослідницької роботи студент повинен продемонструвати вміння володіти способами відбору, групування й узагальнення інформації; знаходити актуальні проблеми й дискусійні питання в досліджуваному полі, визначати підходи до їх вирішення.

Курсові роботи з педагогіки місять переважно, окрім теоретичної частини першого розділу, опис і результати емпіричного дослідження, практичні матеріали, представлені в другому розділі. Вони засвідчують здатність студентів використовувати фахові знання при вирішенні типових завдань з професійного спрямування.

Виконується курсова робота під керівництвом досвідченого викладача, керівника, якого призначає кафедра. Він допомагає студентові визначити терміни виконання основних етапів роботи над темою, контролює процес виконання курсової роботи і дотримання календарних термінів, вносить необхідні зміни в структуру та зміст роботи, допомагає студентові у складанні плану, визначенні науково-понятійного апарату дослідження, підборі відповідних джерел тощо.

Науковий керівник протягом усього часу, відведеного на написання курсової роботи, проводить науково-методичні консультації. Перша настановча консультація дається одразу після визначення студентом теми роботи. Під час консультації окреслюються загальні вимоги до курсової роботи, порядок її виконання, складається орієнтовний план, визначається основна література та інші джерела, які підлягають вивченню, розробляється методика ведення дослідної роботи. Наступні консультації мають відбуватися за визначеним графіком та проводитися у формі звіту студента науковому керівнику про стан виконання основних завдань дослідження. Протягом подальшої співпраці науковий керівник має надавати студентові допомогу в доборі літератури, консультувати з питань змісту та послідовності виконання дослідження, контролювати хід виконання роботи.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)