АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Вправа на розвиток чистого кохання

Читайте также:
  1. IV. ВПРАВИ НА РОЗВИТОК МОВЛЕННЯ
  2. VII. РОЗВИТОК САМОВРЯДУВАННЯ ТА СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ СТУДЕНТІВ
  3. Бэкон против чистого техницизма
  4. В другій половині ХХ ст. розвиток неомарксизму був стимульований низкою чинників об“єктивного характеру.
  5. Виберіть етіологічний фактор обумовлюючий розвиток сальмонельозу.
  6. Видатки на розвиток фізичної культури та спорту
  7. Виникнення і розвиток багатоклітинної організації
  8. Виникнення і розвиток економічної соціології
  9. Виникнення і розвиток криміналістики в світі і в Україні.
  10. Виникнення і розвиток криміналістики в світі і в Україні.
  11. Виникнення і розвиток письма
  12. Виникнення і розвиток теорії модернізації

Сядьте в темній кімнаті перед запаленою свічкою. Розслабтесь і поступово відчуйте своє тіло, ввійдіть у контакт із навколишнім оточенням. Дайте вашому тілу набути уповільненого ритму, стати спокійним і мирним.

Дивіться на полум'я свічки. Перенесіть почуття кохання із серця на полум'я. Ваше почуття кохання не пов'язане з жодною думкою про цінність полум'я як такого. Ви кохаєте його заради самого кохання. Можливо декому видасться хи­мерним кохати неживий предмет, але саме в цьому сенс — пережити почуття ко­хання за ситуації, де не буде відповіді, не буде нагороди, окрім відчуття кохання. Поширте своє почуття любові на всю кімнату, на все, шо в ній розташовано.

Передбачається, шо означена вправа сприятиме тому нагромадженню емоціо­нальної енергії кохання, про яке іішлося раніше. Очевидно, що світ, в якому жи­ве людина, надає безліч можливостей для розвитку й збагачення емоційної сфери кожної людини, для запобігання розвитку черствості, егоїзму, жорстокості, хоча, на жаль, містить чималу небезпеку шодо культивування емоційної інфантиль­ності. Вибір за кожним із нас.

1.10. Кохання і секс. Досить стійким стереотипом є уявлення про неподільність кохання і сексу. Секс (від лат. "стать"), сексуальність — це сукупність психічних реакцій, переживань і вчинків, пов'язаних із проявом і задоволенням статевого потягу. Реальний життєвий досвід і спеціальні дослідження, шо проводяться в рамках сексології — галузі знань про статеве життя людини, яка в сучасному вигляді сформува­лась в середині 40-х років поточного століття (хоча початки знань у цій галузі містяться в стародавніх міфологічних системах і древнш медицині, системне ж наукове вивчення статі і статевого життя розпочалось у добу Відродження), засвідчують, що такий зв'язок нео­бов'язковий. Кохання може не супроводжуватися сексом навіть у найвищих його проявах (особливо за таких форм кохання, як пла­тонічне і романтичне кохання, однак і не тільки за таких форм), тим часом і секс, сексуальні стосунки можуть існувати без кохання (крайній випадок такого роду — проституція, однак і за межами цього крайнього випадку секс без кохання в реальному житті широко


практикується як чоловіками, так і жінками, в тому числі і в рамках цілком "законних" стосунків — у шлюбі, якщо він не заснований на коханні: його не було і спочатку, при одруженні, або воно згасло із часом).

При характеристиці взаємин між статями вживається поняття "еротичні відносини", "еротика". Означене поняття не тотожне понят­тю "секс". Еротика (від гр. — кохання, пристрасть) — в широкому ро­зумінні сукупність усього, що пов 'язане зі статевим коханням, у вузько­му розумінні — психологічні аспекти сексуальності, її розвитку і прояву у спілкуванні, моді, мистецтві тощо.

Термін "сексуальність" упроваджений в обіг на початку XIX ст. і спочатку зводився до комплексу біологічних інстинктів. Упродовж XIX ст. сімейні узи стали грунтуватися не на економічній цінності шлюбу, а на коханні. Дім став місцем, де люди могли сподіватись одержати емоційну підтримку. Сексуальна сторона шлюбних стосун­ків набуває суттєвого значення. В розвитку сексуальності велику роль відіграла нова соціальна ситуація, що пов'язана з необхідністю різко­го обмеження розмірів родини. Вперше для жінок стало можливим відділити сексуальність від вагітності і пологів.

Формування "гнучкої сексуальності" стало основою сексуальної ре­волюції останніх десятиліть. Дослідники вирізняють принаймні три головних елементи сексуальної революції, що відбувається на загаль­ному тлі зростання ролі сексуальності у життєвому процесі сучасної людини:

становлення жіночої автономії у сфері сексу;

розквіт чоловічої і жіночої гомосексуальності;

лібералізація сексуальних стосунків.

Лібералізація сексуальних стосунків скинула пута з цієї сфери ін­тимного життя людини: суворе засудження громадською думкою до­шлюбних і позашлюбних сексуальних стосунків, необгрунтоване, огульне віднесення до "заборонних форм" сексуальної поведінки ба­гатьох прийомів сексуального спілкування між партнерами і т. ін. Одначе вона породила і чимало складних проблем в цій царині.

Однією з найгостріших проблем цього рівня є раннє залучення дітей і юнацтва до сексу. Як про сексуальну епідемію пишуть про це явище західні сексологи і політики. Соціологічними дослідженнями встановлено, що близько 70% дівчаток до закінчення школи в США займаються сексом. Вагітність 12-річних дівчат президент Білл Клін­тон назвав національною проблемою. У деяких штатах створені шко­ли для вагітних дівчат і неповнолітніх матерів. За деякими даними, 80% учнів підліткового та юнацького віку мають сексуальні контакти. 80% учнів користуються презервативами. 2 млн. підлітків мають вене-


ричні захворювання, 1 млн. школярок вагітніють щорічно. Це лихо, як епідемія, охопила школи настільки, що в багатьох школах запро­ваджено спеціальну програму сексуального навчання для підлітків, яка фактично стала частиною програми освіти в США.

Сфера сексу наприкінці XX ст. стала "ареною глобальної індустрії сексу". Справжній бум переживає торгівля живим товаром — жінка­ми. Раніше перше місце, за оцінкою оглядачів, займали нігерійки й азіатки, нині — жінки з колишнього СРСР. За деякими даними, у всьому світі покупають і продають близько мільйона жінок, чверть з них становлять жінки з колишнього СРСР. 85% українських жінок, котрі займаються секс-бізнесом за рубежем, працюють примусово: деякі з них вивезені туди злочинними фірмами ніби для роботи офіціантками, танцюристками і т.п., а фактично — як "живий товар" на продаж.

Ось один із випадків ускочення, як кажуть, в халепу. Дівчинка закінчила школу. До інституту не потрапила — "провалилась" на вступних іспитах. Стала шукати роботу. їй запропонували працювати секретаркою, але натякнули, шо ін­коли треба затримуватись допізна. Що це означає, вона знала від подруг. Вона відмовилась. І ось оголошення в газеті по догляду за дитиною в Італії. її рідні та вона сприйняли це як дарунок долі. Але натомість дівчинка потрапила в руки справжнісіньких шахраїв. її та ше кількох дівчат привезли замість Італії у зовсім інше місто, відібрали паспорти й наказали працювати в барі... проститутками. Вирватись із подібного пекла вдається лише одиницям.

Почасту молоді жінки відкликаються на шлюбні об'яви іноземців і, довірившись, стають заручницями своїх "суджених" — потрапляють у бордель, їх примушують займатися проституцією. У межах окремих країн і в міжнародному масштабі застосовують певні засоби проти цього страхіття XX ст. Перша міжнародна конференція як пересторо­га щодо продажу жінок — відбулась ще 1895 р. у Франції. У 1904 р. 16 держав взяли участь у міжнародній зустрічі в Парижі, результатом якої стало укладення першої міжнародної угоди з "Білого рабства".

Нині чинною є конвенція ООН 1949 р., що забороняє продаж лю­дей і примусове використання їх у проституції. Кримінальні кодекси багатьох держав поповнюються статтями, що стосуються даної про­блеми. Нелегально ж мпрація, вербування і примусове використання жінок у сексі тривають.

Викладене — драматичне спотворення природної людської потре­би в сексуальній близькості, сексуальному спілкуванні.

У своєму природному, нормальному виявленні кохання, секс і шлюб належать до головних потреб людини. Вони не тільки забезпе­чують й задовольняють потреби людини в особистісній цінності та


гідності, потреби однієї людини в іншій, а й забезпечують продо­вження, репродукування роду людського. Через це вони й вважають­ся найважливішими компонентами існування і життєдіяльності лю­дини і суспільства. Щодо сучасного стану цієї сфери життєдіяльності нашого суспільства, то він викликає серйозне занепокоєння, тривогу. За даними статистики, понад 50% шлюбів розпадається впродовж першого року після одруження, 76% молоді та дорослого населення потребують разової консультації сексолога, а понад 40% з них — лікування, близько 28% подружніх пар дітородного віку страждають на безплідність. В країні показник смертності вже кілька років пере­вищує показник народжуваності. Кризовий стан суспільства, різке зниження рівня життя народу, криза духовно-моральної та ціннісної систем, занепад моралі, серйозний розлад здоров'я населення після аварії на ЧАЕС та й в цілому значне погіршення екологічної ситуації в країні — це лише частина несприятливих факторів, що негативно впливають на всі сфери життя народу, в тому числі й на сферу шлюбно-сімейного його життя.

Має місце зниження віку початку статевого життя. Якщо у 1964 р. досвід початку статевого життя до 15—16 років мали 14% юнаків і 5% дівчат, то в 1974 р. ці показники зросли відповідно до 32% і 21%, 1989 р. — 45% і 19%, а у 1995 р. — більшість молоді саме цього віку набувають досвіду інтимних відносин.

Ранній початок статевого життя при низькій поінформованості, відсутності сексуальної культури обертаються бідою, призводячи до різкого зростання венеричних захворювань, захворювань на СНІД тощо. Щорічно кількість вірусоносіїв СНІДу в країні збільшується на 35%.

Стиль соціальної поведінки людини не тільки виражає, а й фор­мує її особистість, впливаючи не тільки на її емоційно-вольову, а й духовну сферу. Так, дослідженнями встановлено, що ранній початок сексуальних відносин між партнерами, зазвичай, негативно впливає на розвиток почуття кохання. Настання — одразу ж після появи взаємного інтересу — фізичної близькості часто-густо заважає визріванню глибокого, стійкого почуття. Це ситуація, образно кажу­чи, недобродилого вина, що його вживають до терміну вистигання. Звісно, що продукт за такої ситуації не приносить очікуваної насоло­ди, а може й завдати шкоди організму. Кохання має також свою тех­нологію визрівання. Тут аж ніяк не править стихія і хаос. В коханні, так само, як і в сексі, багато індивідуального, неповторного, але є й те, що виражає її сутність, є обов'язковим компонентом. Кохання і секс, в свою чергу, відкладають відбиток на шлюб, певним чином впливаючи на долю шлюбних відносин. Американський психолог


С. Форвард, докладно дослідивши дві тисячі молодих подружніх пар, дійшла висновку, що найневдаліший вибір зробили ті, хто взяв шлюб на піку кохання — через 3—6 міс після початку роману і сумісного сексуального життя; 40% з них розлучились через рік, ще 30% — че­рез два, а до кінця третього року у шлюбі перебувало лише 20% пар. З тих, хто одружився через два і більше років після виникнення ко­хання, понад 80% залишались чоловіком і жінкою через п'ять років після весілля. Тому дослідники вважають, що одружуватися з роман­тичної закоханості, особливо на стадії "пік переживання", — великий ризик. Слід наголосити: якщо трапилось так, що ваш особистий шлюб припав саме на годину "пік", виник після короткого зна­йомства і навіть після початку сексуальних стосунків до одруження, не варто непокоїтись, а слід вважати, що ви щасливчик і вам потала­нило — ви увійшли в ті 20%, які виявились вірними своєму виборові і після трьох років вашого шлюбу збережете його і зберігатимете ще багато років після цієї позначки, до кінця вашого земного шляху, якщо прислухатиметесь до мудрої поради: "Не давайте охолонути ва­шому серцю, і ви зможете зберегти веселість і кохання до вашого другого століття, якщо доживете до нього" (О. Гольме). За такого настрою фортуна буде до вас ласкава й лагідна. Що стосується сексу­альних стосунків, то краще все ж таки не пришвидчувати події, не ризикувати, не лінуватися розробити вже за юності систему регулю­вання своєї сексуальної поведінки. Це застереже вас від будь-яких неба­жаних випадковостей і на подальших етапах вашого життєвого шляху. Облагороджуюча і одухотворююча сила кохання закладена в її спро­можність естетизувати статевий потяг, могутню силу інстинкту продовження роду, "божевілля" низьких почуттів, тим самим ушляхет­нюючи й олюднюючи природний статевий інстинкт. Кохання, за вис­ловом Кирила Василева, вкриває таїну зачаття запашними, духмяни­ми квітами, підносить земні почуття до нескінченності Космосу. "Все, до чого торкається кохання, набуває особливої, чарівливої сили, стає ніжнішим, досконалішим, прекраснішим". Кохання вдосконалює і доповнює творчість самої природи.

На завершення наводимо тест "ЧИ ГОТОВІ ВИ ДО КОХАННЯ?"

ПЕРЕВІР СЕБЕ

1. Наявність постійного партнера, на твою думку, повинно принести тобі:

а) різноманітність;

б) відчуття захищеності;

в) визнання оточуючих.

2. Той, у кого є постійний партнер...

а) врівноважений більше, ніж інші;

б) швидше нещасний;

в) відчуває цілий калейдоскоп почуттів.


 


"-а-2.б-4,в-6.

14. а — 1, 65, в — 3.

15. а- 1, 6-6, в- 3.

16. а-6,6- 1, в-3.

17. а- 5, б- 1, в- 2.

18. а — 1, б - 4, в - 2.

19. а- 5, б- 3, в- І.

20. а - 2, б — 5, в — 6, г - 4, д - 3, є - 1.

Балів

Ти вже "дозрів" для того, щоб мати постійного партнера, а,можливо, й "перезрів". Можливо, ти уже зв'язаний із кимось постійними стосунками або ти лише мрієш про це. Це не має значення. Ти вважаєш, що самоствердитися мо­жеш лише за наявності подруги чи друга. "Ми" для тебе значно важливіше, ніж "Я". Наодинці ти відчуваєш себе як листок на вітру. Тобі недостатньо здорового егоїзму. Зізнайся, адже тобі уже не раз здавалось, що тебе використовують. Це відчуття приходило до тебе після того, як руйнувалося чергове "кохання"? Більше приділяй уваги своїм власним інтересам — це стосується і кохання. Адже кохан­ня — це коли сходяться двоє різних людей — у кожного свої інтереси, мета і ба­жання.

Балів

Ти добре розбираєшся із тому, що стосується взаємин із протилежною статтю. Ти береш на себе відповідальність за самого себе і за свої дії, і завжди готовий прийти на допомогу партнеру. Ти про своє бажаєш говорити відверто — навіть про такі речі, як сексуальність, сексуальні бажання або запобігання. Ти вмієш до- биватися того, чого хочеш, одначе завжди відчуваєш, коли можна і коли потрібно відступити. Все просто чудово. Так тримати! Однак не задирай носа: пам'ятай, шо в иих справах у житті ніколи не можна осягнути все. Завжди знайдеться щось но­ве, чого тобі доведеться вчитися. І це просто щастя, шо нікому з нас не дано осягнути цілковито все.

Бали

Постійний партнер? Тебе просто кидає в холод від однієї лише думки про це. Ти не готовий до серйозних стосунків. Можливо, ти ще занадто молодий для цього? Або ж трішечки егоїстичний? А можливо, хочеш трохи поексперементува-ти, набутись життєвого досвіду. Для тебе і мови не може йти про те, щоб мати постійного партнера. Навпаки, в тебе є ціла купа переконливих доказів проти цього: робить нещасливим, пригнічує волю, примушує рахуватися із кимось, приділяти мінімум уваги собі і своїм друзям. Усе це може бути насправді, але це не має бути таким. Кохання може принести тобі радість і внутрішнє збагачення. Повністю відмовитися від нього — нерозсудливо й невигідно.

(За матеріалами журналу "Браво, Герл").


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.009 сек.)