АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Поняття і зміст заповідної справи

Читайте также:
  1. I. Поняття й ознаки об'єкта авторського права.
  2. I. Поняття необережності, як форми вини.
  3. III. Основний зміст роботи
  4. III. Основний зміст роботу
  5. IV. Діяльнісна змістова лінія
  6. IV. Основні поняття і визначення,
  7. V. ЗМІСТ ВИХОВНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ
  8. V. Зміст навчального матеріалу
  9. V. Зміст теми заняття.
  10. V. Зміст теми попереднього заняття.
  11. VI. ЗМІСТ ЛЕКЦІЙНОГО МАТЕРІАЛУ
  12. VІІ.Оперування поняттями

Заповідна справа

Розділ 1. Введення в дисципліну

1.1. Поняття і зміст заповідної справи.

1.2. Предмет і методи дослідження заповідної справи.

1.3. З історії заповідної справи.

1.4. Заповідна справа за кордоном.

1.5. Значення заповідної справи.

Поняття і зміст заповідної справи

Курс "Заповідна справа" ставить своєю метою ознайомити з основними

природними комплексами і аренами як основними об’єктами заповідування, де, за словами В.В.Докучаєва, "...ми спостерігаємо найтісніші взаємозв’язки і повну співдружність світу органічного і світу неорганічного".

Заповідна справа – це теорія і практика організації, функціонування і збереження заповідних територій різних рангів і категорій; це система управління біоценозами на користь природи і людства. Останнє розуміється не вузько, не тільки як одержання господарської продукції, сировини та іншої користі. Тут усе повинно бути розраховане на необхідність підтримки екологічної рівноваги, збереження краси і різноманіття ландшафтів, рослинного і тваринного світу.

Заповідна справа і заповідні території – це покаяння людини перед живою і неживою природою, яка спочатку діяла за принципом "там побачимо", а нині розкаюється за свої діяння, спрямовані на погіршення життя всього живого на планеті Земля. Індустріальний прогрес одночасно з матеріальними благами і прагненням до комфорту приносить усе зростаюче забруднення довкілля, руйнування природних комплексів, виснаження природних ресурсів.

Близька до критичної і загальна екологічна ситуація в Україні. На значних територіях республіки (Чорнобильська зона, узбережжя Азовського моря, деякі райони Донбасу і Кривбасу тощо) вона близька до катастрофічної. У багатьох регіонах перейдений поріг можливостей реалізації властивості самозахисту природи, порушена динамічна рівновага в природі.

Заповідна справа є базою для природоохоронної діяльності людини, її теоретичних і практичних розробок, спрямованих на оптимізацію відносин людського суспільства і природи. Чим більше людина освоює поверхню нашої планети, тим більше зростає роль заповідників. Їх наукові, природоохоронні, освітницькі, просвітницькі, рекреаційні задачі нині значно ширші, ніж уявлялися раніше. Заповідна справа має планетарний характер і несе в собі суть збереження генетичної інформації біотичної природи, наукову й освітню базу, а також виховну, світоглядну.

Задача заповідного режиму, заповідування полягає в забезпеченні Природі спокою, збереження для неї умов розвитку за власними законами, без втручання людини. Стратегія заповідування полягає головним чином у наступному: заборона або обмеження діяльності людини на певних територіях; удосконалення системи раціонального природокористування; раціональне використання ресурсів, які поновлюються (біологічні, водні), та тих, що не поновлюються (мінеральні ресурси); боротьба з забрудненням тощо.

Цивілізована людина не бажає пристосовуватися до природного навколишнього середовища, вона прагне пристосувати його до себе і для себе, прагне до зростання комфорту побуту та всіх форм діяльності через індустріалізацію і часто це робить через руйнування природи. Тому чи не є людина найжорстокішою сучасною руйнівною силою природи? Чи не є людина вираженням закону діалектики "заперечення заперечення"? Чи не породжена людина природою, щоб заперечити природу на планеті Земля? Нині в науці існує і таке песимістичне філософське осмислення місця і значення людини в природі.

Задача заповідної справи полягає і в тому, щоб зберегти можливість спілкування людини з природою. Людина постійно має потребу такого спілкування, особливо з первозданною природою, і в результаті може створювати такі високі і величні зразки садово-паркового мистецтва, історико-археологічні заповідники, пам’ятники природи. Винятковою є важливість такого спілкування для формування особистості, духовності, здоров’я, культури людини взагалі та еколога як фахівця зокрема.

Заповідні території служать банками генетичної інформації природи, матеріальною базою її рекреації; особливими науковими лабораторіями, музеями природи, її еталонами; а садово-паркові території вказують, на що здатен геній людини в раціональному використанні, удосконаленні і навіть перетворенні ландшафтів природи.

Завдання сучасної людини полягає в забезпеченні умов подовження життя первозданної природи, її унікальних об’єктів і ландшафтів, відродженні і створенні нових парків-пам’ятників, збереженні їх документованості як важливого досвіду створення, так і нинішнього стану. Необхідно чітко усвідомлювати те, що людина є могутнім фактором впливу на природу, зокрема на ландшафти, рослинний і тваринний світ (безпосередньо впливає на них або шляхом зміни чи навіть руйнування середовища їх життя).

Суть заповідної справи полягає в тому, щоб надати знання про роль і місце заповідних територій, про історію і стан заповідної справи в Україні й у світі; про закони заповідування і охорону заповідних територій; про природоохоронне, наукове і виховне значення Червоних книг; про проблеми збереження флори і фауни.

Заповідна справа ставить перед собою задачу виробити вміння ефективно використовувати матеріали заповідних територій різного рангу і категорій для наукового аналізу екологічних умов регіонів і прогнозування та моделювання екологічних ситуацій; для використання матеріалів заповідників та самі заповідні території для здійснення екологічної освіти та екологічного виховання населення, для природоохоронної діяльності.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)