АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Хеджування угод на біржовому ринку

Читайте также:
  1. NСерцевиною ринку єврокапіталів є європозики, які надаються через випуск єврооблігацій, тобто облігацій у євровалюті. Основна валюта єврооблігацій - долар США.
  2. Аналіз туристичного ринку та прогнозування його розвитку
  3. Аналіз факторів макросередовища на ринку пива України
  4. Базис у момент початку хеджування склав – 50 центів; у момент завершення він склав – 35 центів. Хто виграє від такої зміни базису?
  5. Банки — основні учасники ринку капіталів
  6. Біржі як елемент інфраструктури ринку. Класифікація бірж.
  7. Біржова торгівля як основа біржової діяльності. Історія еволюції біржової торгівлі. Поняття організованого ринку. Риси та класифікація організованих ринків.
  8. Брокерська діяльність на фондовому ринку
  9. В практиці існує кілька визначень місткості ринку.
  10. Валютного ринку
  11. Валютному і ринку позик»
  12. Взаємозв'язок біржового ринку з іншими сільськогосподарськими ринками

Хеджування - це біржове страхування від несприятливих коливань цін, що базується на різниці в динаміці цін реальних товарів та цін ф’ючерсних контрактів на цей же товар. Хеджування на біржі здійснюють підприємства, приватні особи, які є учасниками ринку реальних товарів: виробники, переробники і продавці. Хеджування, яке проводиться споживачем, - це захисна стратегія від небажаного цінового коливання та можливості повної втрати. Такі самі функції хеджування і на ф’ючерсних ринках. Це усвідомлена спроба зменшити ціновий ризик, притаманний купівлі, продажу або навіть утриманню наявного ринкового товару.

Отже хеджування — це тип доповнення звичайної комерційної діяльності промислових і торговельних фірм операціями на ф’ючерсній біржі, зумовленими потребами виробництва і торгівлі.

За технікою здійснення операцій хеджування їх поділяють на два типи: хеджування продажем (коротке), хеджування купівлею (довге).

Хеджування продажем - це продаж на строковій біржі ф’ючерсних контрактів виробником або торговцем, які купили рівну кількість реального товару на визначений строк для забезпечення страхування від ризику падіння цін з моменту поставки реального товару. До нього вдаються фермери, посередники (торговці), які купують (перепродують) сировину для переробних підприємств та ін.

Так, торговець-перепродавець купує велику кількість сезонного товару (зерно, цукор та інші) в очікуваний порівняно короткий строк для того, щоб потім забезпечити повну і своєчасну поставку реального това­ру за замовленнями своїх споживачів (переробних підприємств). Якщо до моменту поставки закуплених ним товарів ціни на них стануть нижчими, він може отримати збитки. Щоб цього не трапилось, він страхує себе, вдаючись до хеджування. Тобто щоб уникнути збитків або звести ризик до мінімуму, торговець-перепродавець одночасно із закупкою реального товару на якийсь строк на біржі або безпосередньо у виробників проводить хеджування продажем, тобто укладає на біржі угоду на продаж ф’ючерсних контрактів, що передбачають поставку такої ж кількості товару. Якщо такий торговець перепродає свій товар споживачам, припустімо, за більш низькою ціною, ніж він купив його, він має збиток на реальному товарі. Але одночасно з цим він викуповує раніше продані ним ф’ючерсні контракти за більш низькою ціною, в результаті чого одержує прибуток.

Техніка короткого хеджування полягає в наступному. Продавець наявного товару, прагнучи застрахувати себе від передбачуваного зниження цін, продає на біржі ф’ючерсний контракт. У разі зниження цін він викуповує ф’ючерсний контракт, ціна на який теж впала, що повинно компенсувати недоотриману виручку на ринку реального товару (табл. 4).

Продавець у кінцевому підсумку отримає від продажу товару 80 одиниць і від ф’ючерсного ринку – 20 одиниць, тобто ту суму виручки, яку він розраховував отримати за станом на 1 січня (100 одиниць).

 

 

Таблиця 4

Приклад короткого хеджування.

Вид ринку 01.01 01.03 Результат операції
Ринок реального товару Планова сума виручки за товар 100 од. Продає за ціною 80 од Виручка 80 од.
Ф’ючерсний ринок Продає за ціною 120 од. Купує за ціною 100 од. Виграш +20 од. (120-100)
Загальний результат - - 100 од. (80+20)

Хеджування купівлею (довге хеджування) - це придбання ф’ючерсних контрактів з метою страхування цін на продаж рівної кількості реального товару, яким торговець не володіє, з поставкою в майбутньому. Мета довгого хеджування полягає в тому, щоб уникнути будь-яких втрат, які можуть виникнути внаслідок підвищення цін на товар вже проданий за зафіксованою ціною, але ще не закуплений. Довге хеджування застосовується як засіб, що гарантує закупівельну ціну для торговців і фірм з переробки і споживання сировини.

Приклад довгого хеджування наведено у табл. 5.

Таблиця 8

Приклад довгого хеджування.

Вид ринку 01.01 01.03 Результат операції
Ринок реального товару Планова сума витрат - 100 од. купує за ціною 120 од Витрати 120 од.
Ф’ючерсний ринок Купує за ціною 120 од. Продає за ціною 140 од. Дохід +20 од. (140-120)
Загальний результат - - 100 од. (120-20)

 

Покупець наявного товару зацікавлений у тому, щоб не мати збитків від підвищення цін на товар. Тому вважаючи, що ціни будуть зростати, він купує ф’ючерсний контракт на даний товар. У разі якщо тенденція вгадана, покупець продає свій ф’ючерсний контракт, ціна якого теж зросла у зв’язку зі зростанням цін на ринку реального товару, і завдяки цьому компенсує свої додаткові витрати на купівлю наявного товару.

 

Витрати покупця на ринку реального товару (120 одиниць) завдяки отриманому доходу від ф’ючерсної торгівлі (20 одиниць) не перевищили суми витрат, які планувались станом на 1 січня (100 одиниць),

Різниця між реальною ціною на товар в певному місці й ціною на певний ф’ючерсний контракт на той самий товар, називається базисом - різниця між реальною і ф’ючерсною ціною.

Базис буває нульовим, позитивним і негативним. При позитивному базисі ціни реального ринку перевищують ціни ф’ючерсного, при нега­тивному - навпаки. Якщо ціни обох ринків рівні, тоді маємо нульовий базис.

Вплив базису на результати хеджування розглянуто на прикладі купівлі – продажу зерна (табл.6).

Таблиця 6

Вплив базису на результати хеджування

Дата Реальний ринок Ринок ф’ючерсних контрактів Базис (+,-)
       
1 варіант Стабільний базис
26 жовтня Купівля за ціною 650,25 грн. /т Продаж за ціною 650,75 грн. /т 650,25-650,75 = - 0,50 грн./ т
26 листопада Продаж за ціною 649,75 грн. /т Купівля за ціною 650,25 грн. /т 649,75-650,25 = - 0,50 грн. /т
Результат Збиток 0,50 грн. /т Прибуток 0,50 грн./т -
2 варіант Позитивна зміна базису
26 жовтня Купівля за ціною 650,25 грн. /т Продаж за ціною 650,75 грн. /т 650,25-650,75 = - 0,50 грн./ т
26 листопада Продаж за ціною 649,75 грн. /т Купівля за ціною 650,10 грн. /т 649,75-650,10 = - 0,35 грн. /т
Результат Збиток 0,50 грн. /т Прибуток 0,65 грн. /т -
Нетто - результатПрибуток 0,15 грн. /т (0,65-0,50)
3 варіант Негативна зміна базису
26 жовтня Купівля за ціною 650,25 грн. /т Продаж за ціною 650,75 грн. /т 650,25-650,75 = - 0,50 грн./ т
26 листопада Продаж за ціною 649,75 грн. /т Купівля за ціною 650,40 грн. /т 649,75-650,40 = - 0,65 грн. /т
Результат Збиток 0,50 грн. /т Прибуток 0,35 грн. /т -
Нетто - результатЗбиток 0,15 грн. /т (0,50-0,35)

 

Розглянувши вплив базису на хеджування, можна зробити висновок, що результат будь-якого хеджування можна вирахувати за допомогою по­рівняння базисів на початку і в кінці хеджування. Отже кінцева ціна може бути визначена як сума цільової ціна та зміни базису (з урахуванням напрямку цієї зміни).

В умовах негативної зміни базису хеджування дозволяє значно знизити збитки.

Хеджування з допомогою ф’ючерсних контрактів має такі переваги:

1. У процесі хеджування проходить істотне зниження цінового ризику торгівлі товарами й цінними паперами. Хеджування підвищує стабільність фінансової сторони бізнесу, зменшує коливання прибутків, що виникають в результаті зміни цін на сировину, курсів валют та інших чинників.

2. Хеджування не перетинається із звичайними операціями і дозволяє забезпечити постійний захист ціни без необхідності змінювати політику запасів.

3. Хеджування забезпечує гнучкість у плануванні, що підвищує ефективність управління надлишком запасів або їх дефіцитом.

4. Хеджування полегшує фінансування операцій через систему кредитних позичок банками, що створює довіру до кредитів, погашених ф’ючерсними контрактами.

З іншого боку, хеджування має недоліки, серед яких:

базовий ризик підвищується через порушення асортименту товарів;

значні витрати на операційні заходи, кліринг, маржу;

обмежені ліміти цінових рамок і якісно - функціональна несумісність реального та ф’ючерсного ринків.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)