АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Задачі та функції біржі

Читайте также:
  1. II. Основні напрями роботи, завдання та функції управління
  2. III. Задачі
  3. III. ЗАДАЧІ
  4. L Перевірка виконання домашньої задачі.
  5. VII. Вирішіть задачі:.
  6. Аварійний комісар: поняття, функції.
  7. Адміністративна відповідальність: поняття, мета, функції, принципи та ознаки.
  8. Адміністративна служба, її завдання, функції.
  9. АРХІВНІ ДОВІДНИКИ В СИСТЕМІ НДА: ФУНКЦІЇ ТА СТРУКТУРА
  10. АТФ: хімічний склад і функції
  11. Б)Будова та функції нервово-м’язового синапсу. Механізм поєднання збудження та скорочення у м’язових волокнах.
  12. Б. Задачі для самоконтролю

Економічна роль біржової торгівлі відбивається в функціях, що виконуються біржами в сучасних умовах з метою реалізації їх основного завдання (рис. 5).

Основними з них є:

1. Організація біржових зборів для проведення гласних публічних торгів, яка включає:

організацію біржових торгів. Для цього біржа повинні, мати в своєму розпорядженні біржовий зал з місцем для проведення біржових торгів – біржовим кільцем («ямою», або «полом»), добре обладнаний засобами телефонного, телетайпного та іншого зв'язку. Він повинен уміщувати досить велику кількість продавців і покупців, які ведуть відкритий біржовий торг. Використання сучасних електронних засобів зв'язку не вимагає фізичної присутності торговців в одному місці, а дозволяє вести торгівлю через електронні комп'ютерні термінали. Але і в цьому випадку біржа покликана забезпечити високоефективну систему електронного зв'язку. Біржовий торг (біржова сесія, біржові збори) обмежується чітко фіксованими рамками (4…6 год. на добу);

розробку правил біржової торгівлі, тобто норм і правил поведінки учасників торгу в залі;

матеріально-технічне забезпечення торгів включає обладнання біржового залу, робочих місць учасників торгів,} комп'ютерне забезпечення всіх процесів на біржі й т.д.;

навчання персоналу біржі з метою володіння висококваліфікованим штатом співробітників;

розробку кваліфікованих вимог для учасників торгів. Члени біржі, що беруть участь у біржових торгах, повинні знати правила роботи на біржі, мати необхідні знання й практичні навички у всіх сферах діяльності, пов'язаних з біржовою торгівлею.

2. Розробка біржових контрактів включає таке:

стандартизацію вимог до якісних характеристик біржових товарів, що дозволяє здійснити торгівлю ними за описом якості без пред'явлення під час здійснення операції не тільки партії товару, що реалізовується, але і його зразків;

стандартизацію розмірів партій активу, який лежить в основі контракту;

вироблення єдиних вимог до розрахунків за біржовими операціями (включаючи умови й терміни постачання за} контрактами, взаєморозрахунки й розрахунки з біржею).

На вітчизняних ринках на даний момент угоди практично оформляються контрактом по суті єдиної, уніфікованої форми, в який за згодою сторін вносяться різні умови угоди. Крім кількості й ціни товару, конкретних строків його поставки, умов доставки (чиїм транспортом), умов франкування, форми розрахунків за товар та ін. З розвитком і здійсненням біржової торгівлі, особливо з появою ф'ючерсних бірж, у біржових термінових контрактах, по суті, стандартизуватиметься все, крім ціни й терміну (позиції) поставки товару: його обсяг (біржова одиниця та базисний сорт), умови доставки і франкування, форма розрахунків. Це сприятиме полегшенню організації біржової торгівлі, максимальному скороченню часу на здійснення угод, збільшенню обороту біржі й прискоренню обігу капіталів. З розвитком комп'ютерної техніки й; сучасних форм зв'язку (телефон, телетайп, телефакс, супутниковий зв'язок) з'являються так звані світові телексні й телетайпні ринки (укладання угод по телексу на умовах типових біржових контрактів згідно з конвенцією ООН про міжнародні договори купівлі-продажу, рівноцінні письмовим контрактам). У таких умовах на здійснення біржової угоди (від моменту наказу клієнта своїй брокерській фірмі на здійснення угоди до моменту повідомлення даного клієнта брокерською фірмою про факт укладання угоди на біржі) витрачається кілька хвилин незалежно від того, в якій країні знаходяться клієнт і біржа.

3. Ціннісна функція біржі має два аспекти. Перший – це те, що завданням біржі стає виявлення ринкових цін і одночасне їх регулювання з метою недопущення незаконних маніпуляцій з цінами на біржі. Біржа бере участь у формуванні та регулюванні цін на всі види біржових товарів. Концентрація попиту й пропозиції на біржі, укладання великої кількості угод виключає вплив неринкових чинників на ціну, робить її максимально наближеною до реального попиту й пропозиції. Біржова ціна встановлюється в процесі її котирування, яке розглядається як найбільш важлива функція біржі.

При цьому під котируванням розуміють виявлення й фіксування цін на товари, що представлені на біржу протягом кожного дня її роботи; реєстрацію курсу валюти або цінних паперів, ціни біржових товарів, а також іншу ринкову інформацію, що характеризує кон'юнктуру ринку.

Котирування – одна з основних функцій бірж в ринковій економіці. Але українські біржі цю функцію повною мірою практично ще не виконують, вона зводиться лише до публікації так званих біржових бюлетенів із зазначенням переліку проданих товарів і фактичній цін.

Другий аспект – це ціноутворювальна й цінопрогнозуюча функція. Зосередження на біржі продавців і покупців товарів, масовий характер біржових угод і їх величезні масштаби внаслідок того, що торгівля ведеться звичайно великими партіями товарів, перетворює біржові ціни в представницькі ринкові ціни на біржові товари, які звичайно лежать в основі утворення цін на багато інших (не біржових) товарів.

У результаті біржові ціни виконують функцію ціноутворення, стають його базисом поряд зі ставками заробітної плати, нормами амортизаційних відрахувань і т. ін. На біржі торгують товарами (контрактами) з постачанням через декілька місяців після дати укладання угоди, тим самим відбувається процес щоденного прогнозування цін на майбутні дати постачання товару, тобто має місце реальне цінопрогнозування, і не тільки цін на біржові товари, але і на всі ті активи, які засновані на цих біржових товарах.

4. Функція гарантування виконання угод. Досягається за допомогою біржових систем безготівкових розрахунків, заліку взаємних вимог і зобов'язань учасників торгів, організації їх виконання, тобто з використанням систем клірингу і розрахунків. Кліринг – це сукупність сучасних механізмів безготівкових розрахунків, що використовуються на біржовому ринку; система безготівкових розрахунків, заснована на заліку взаємовимог та зобов'язань; процедура встановлення того, хто, що і кому винен, а також термінів виконання цих зобов'язань.

5. Функція хеджування (від англ. «hedge» – огорожа; контракт для страховки від ризику зміни цін), або біржове страхування учасників біржової торгівлі від несприятливих для них коливань цін. Для цього на біржі використовують спеціальні види угод і механізми їх укладання при торгівлі ф'ючерсними контрактами.

Сутність функції: торговець-хеджер (тобто той, хто страхується) повинен стати одночасно і продавцем, і покупцем товару. У цьому випадку будь-яка зміна ціни його товару нейтралізується, оскільки виграш продавця є одночасно програшем покупця, і навпаки. Така позиція досягається тим, що хеджер, займаючи позицію покупця на звичайному ринку, повинен зайняти позицію продавця на ринку біржових ф'ючерсних контрактів. Звичайно виробники товару хеджуються від зниження цін на їх продукцію, а покупці – від підвищення цін на продукцію, що закупається.

Це одна з особливостей і важлива перевага бірж в умовах цивілізованого ринку, що угоди на біржах можуть укладатися з метою як продажу або купівлі реального товару, так і страхування від можливої зміни ціни на товар (ф'ючерсні, строкові угоди), тобто купівлі-продажу не товару, а біржових контрактів на товар (паперові, або фіктивні, угоди).

В умовах розвинутої ринкової економіки другий тип угоди переважає, і ми тюк чого товарні біржі перетворюються з бірж реального товару (характерних для початкового періоду розвитку біржової торгівлі) на так звані ф'ючерсні біржі, на яких торгують переважно не товаром, а правом на товар (ф'ючерсними біржовими контрактами). На більшості західних товарних бірж лише близько 2-3 % всіх біржових угод завершуються доставкою товару.

6. Спекулятивна функція біржі пов'язана з функцією хеджування. Це форма комерційної діяльності на біржі, що має на меті отримання прибутку від гри на різниці в цінах купівлі-продажу біржових товарів. Ризик, якого позбувається хеджер на біржі, бере на себе спекулянт. Спекулянт – це не обов'язково професійний біржовик. Це будь-яка особа, компанія, які бажають отримати прибуток, діючи за принципом «купити дешевше – продати дорожче». Але спекулятивні угоди виконують і позитивну роль: стабілізують біржові ціни, не дозволяють їм у нормальних умовах істотно відхилятися від закономірних рівнів.

7. Здійснення арбітражу між учасниками біржових угод, або вирішення суперечок, виникаючих по укладених біржових угодах в ході біржових торгів.

Біржовий арбітраж сприяє забезпеченню захисту майнові прав і законних інтересів учасників біржової торгівлі; вияв торговців, які намагаються діяти шляхом обману, шахрайств і т. ін.; улагоджує помилки, виникаючі в ході торгів через неточність записів про угоди, збоїв системи комп'ютерного забезпечення й інших чисто людських або технічних помилок.

8. Інформаційна і рекламно-видавнича функція біржі полягає в наданні членам біржі та клієнтам різних інформаційних та інших послуг.

Біржа надає засобам масової інформації численні дані про біржові ціни, компанії, що торгують на біржі, про ринкову кон'юнктуру, прогнози різних ринків і т. д. Інформації на діяльність сучасної біржі в розвинених країнах настільки значна, що до 30% своїх прибутків вона отримує від продажу біржової інформації.

Інформаційна функція біржі відбувається різними способами: шляхом публікації у періодичній пресі, у т.ч. спеціальних періодичних біржових виданнях («Біржові відомості», «Біржа», «Комерційний вісник», «Біржові ціни»), які виходять один раз на тиждень, інформують про біржові ціни на останніх торгах окремих бірж, подають аналітичні оглядові матеріали, оголошення, повідомлення, рекламу. Усі біржі направляють брокерським конторам інформацію про пропозиції на наступні торги, а також про укладені угоди на останніх торгах із зазначенням товарів, цін, кількості тощо. Тобто підприємства й підприємці, які намагаються використовувати можливості біржової торгівлі, можуть одержати вичерпну інформацію перш за все в місцевих брокерських конторах або безпосередньо на біржах.

У розповсюдженні біржової інформації дедалі більшу участь беруть різного роду підприємства (фірми, компанії й т. ін.), для яких передача такої інформації за допомогою сучасних технічних засобів є одним із основних або основним видом діяльності.

Зокрема, реалізацію біржової інформації електронною поштою здійснює агентство «Інтерфакс» для підприємств, які є абонентами мережі. Такими абонентами в областях є, наприклад, відповідні структури системи матеріально-технічного постачання промисловості й сільського господарства. Інформація електронною поштою надходить до абонентів щодня (по телефону, через модемні пристрої), накопичується в комп'ютерній мережі і включає:

дані про товари, що пропонуються до продажу на окремих біржах на найближчі торги (найменування, ціна, кількість);

інформацію про основні контракти, укладені на останніх торгах на окремих біржах (продані товари, ціни, кількість та ін.);

біржову хроніку;

аналітичні огляди;

рекламу.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)