АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Сутність маржинальної торгівлі

Читайте также:
  1. Банківські гарантії в міжнародній торгівлі
  2. Біржова торгівля як основа біржової діяльності. Історія еволюції біржової торгівлі. Поняття організованого ринку. Риси та класифікація організованих ринків.
  3. Біржова угода: ознаки, сутність, зміст, класифікація
  4. Біржовий бюлетень та його значення для біржової торгівлі
  5. Біржовий механізм ціноутворення. Формування цін на біржі. Структура елементів біржової ціни. Сутність та правила біржового котирування.
  6. Бланкові, опитувальні, рисункові і проективні психодіагностичні методики. Сутність і частота народження. Поняття про об'єктивно-маніпуляційних методиках
  7. В чому полягає стабілізуюча роль біржової торгівлі?
  8. В чому полягає сутність безпеки життєдіяльності людини?
  9. Види опціонів: опціон-запит і опціон-пропозиція, їх сутність
  10. Визначення та сутність тестування.
  11. Визначте сутність та види спілкування.
  12. Вимоги до організації діяльності підприємств роздрібної торгівлі

 

Донедавна основними учасниками валютної біржі були банки, багатонаціональні корпорації й великі брокерські фірми. Мінімальні вимоги банків до обсягу коштів для роботи на цьому ринку становили порядку мільйона доларів США. Даний вид бізнесу був недосяжний простим людям саме через необхідність великого вкладення коштів для початку операцій.

Напевно Ви задалися питанням, а де мені взяти такі гроші? Вихід був знайдений. Із введенням у середині вісімдесятих років маржинальної торгівлі ("margin trading") картина різко змінилася. Ринок Forex став доступний і для дрібномасштабних інвесторів. Тепер банки й Дилінгові Центри (ДЦ) надають своїм клієнтам кредитну лінію.

Суть маржинальної торгівлі полягає в тім, що для того, щоб купити, наприклад, 100000 одиниць якої-небудь валюти, вам зовсім не потрібно мати всю цю суму. Ви можете дати банку або ДЦ "заставу" на час операції в розмірі значно меншому, чим необхідна сума. Заставу називають маржею (margin) і становить вона, звичайно, 1-10% (частіше 2-5%) від суми угоди. Відкриття рахунку й внесення грошей на депозит (внесення маржі) – перше, що Ви повинні зробити перед початком проведення торговельних операцій. Призначення депозиту – гарантія компенсації можливих втрат.

Коли Ви бажаєте продати більшу суму якої-небудь валюти, Вам видається кредит у цій валюті на цю суму. А куплена Вами валюта розміщається на депозит. Це дозволяє працювати з різними валютами (а не тільки з валютою депозиту) і на покупку й на продаж. Цей кредит і депозит є безпроцентними, якщо позиція закрита в той же день. Таке кредитування (і розміщення депозиту) виконуються автоматично за умовами торгівлі й без усякого спеціального оформлення.

Незважаючи на таке кредитування, банк або брокер це виконуючий, не бере участь у прибутках клієнта – весь прибуток і всі збитки від торговельних операцій належать клієнтові. Таким чином, при маржинальній торгівлі поставка валют заміняється зобов'язанням закрити позицію зворотною угодою. А коли позиція закрита, відбувається зарахування на рахунок клієнта (реальна поставка) тільки отриманого прибутку або збитку.

Отже, для здійснення угоди по покупці або продажу валюти ваш фінансовий партнер, у цьому випадку ДЦ, кредитує вас відсутньою сумою, або, як говорять трейдери, надає "кредитне плече" або "важіль" (leverage). Наприклад, для покупки 100000 доларів за швейцарські франки при маржі в 1% (плече 1:100), необхідно внести лише 1000 доларів застави. Це, природно, підвищує потенційні можливості гравця: маючи в наявності відносно невеликі кошти, вона може оперувати на ринку сумами в багато разів більшими. При цьому весь прибуток або збитки, що виникли від зміни валютних курсів, записуються на його рахунок.

Клієнт укладає договір з компанією, по якому остання зобов'язується з доручення клієнта за свій рахунок і від свого імені здійснювати дані операції. При цьому в неї виникає ризик втрат від здійснення подібних угод, тому клієнт як застава розміщає на депозит певну суму. У випадку, якщо дилінгова компанія одержує збиток від проведеної операції, то в трейдера виникають зобов'язання перед нею в розмірі цього збитку, які покриваються зі станового депозиту; якщо компанія дістала прибуток від проведеної операції, то в неї виникають зобов'язання перед трейдером у розмірі цього прибутку. На величину збитку або прибутку відповідно або зменшується або збільшується становий депозит клієнта. Дилер зобов'язаний відслідковувати всі поточні ризики по відкритій валютній позиції по кожному клієнті окремо й не допускати перевищення поточними збитками величини стартового депозиту.

Укладення угоди складається з декількох етапів: запит котирування, одержання котирування, подача команди, підтвердження угоди. При запиті потрібно вказати пару валют, що цікавить (інструмент), і суму угоди. При цьому не слід повідомляти брокерові про свої наміри – покупка або продаж.

Страховий депозит дорівнює 5 000 USD, важіль 100. За даних умов клієнт може відкрити позицію, розмір якої не перевищує 500 000 USD (=5000*100) або еквівалент в іншій валюті. Якщо ж він відкрив позицію не 500 000, а 100 000 USD, то він задіяв не весь свій депозит. Використовуваний ним важіль буде дорівнює 20 (=100 000/5 000), а вільні кошти 4 000 (= 5 000 – 100 000 / 100) можуть бути використані для відкриття інших позицій.

Після одержання котирування потрібно дати команду Buy (купити) або Sell (продати) або Out (відбій, нічого). Рішення потрібно прийняти заздалегідь, тому що відповідь потрібно дати протягом секунд – ціни на ринку постійно міняються й брокер може скасувати котирування й запропонувати інше. Потім брокер підтвердить висновок угоди, після чого її вже не можна скасувати.

Ордер – розпорядження, дане Клієнтом Букмекерові, про відкриття, закриття або встановлення параметрів позиції.

Види ордерів:

Ринковий ордер (Market Order) – відкриття/закриття позиції по котируванню, що запропонує Букмекер у момент запиту Клієнта;

Ліміт ордер (Limit Order) – вказівка максимальної/мінімальної ціни для здійснення Букмекером BUY/SELL операцій. Для позиції типу BUY ліміт повинен бути більше поточної ціни або ціни GTС ордера на 15 пунктів; для позиції типу SELL ліміт повинен бути менше поточної ціни або ціни GTС ордера на 15 пунктів; Ліміт ордер – це замовлення на здійснення угоди по більш вигідному курсу, чим є на ринку в момент розміщення ордера (тобто по більш високому курсу для продажу або більш низькому – для покупки). Ліміт ордер використається для фіксування прибутку ("Take Profit") або збитку у випадку сприятливого руху курсу;

Стоп ордер (Stop Order) – вказівка Букмекерові ціни, по досягненні якої необхідно закрити відкриту позицію. Для позицій типу BUY стіп повинен бути менше поточної ціни на 15 пунктів. Для позицій типу SELL стоп повинен бути більше поточної ціни на 15 пунктів. Стоп ордер – це замовлення на здійснення угоди по менш вигідному курсу, чим є на ринку в момент розміщення ордера (тобто по більше низькому курсі для продажу або більше високому – для покупки). Стоп ордер використовується для обмеження можливих збитків ("Stop Loss") або для фіксування частини прибутку ("Stop Profit") по відкритій позиції у випадку несприятливого руху курсу. Ордера типів “stop” і “limit” діють до виконання або до скасування невиконаного ордера самим Клієнтом;

GTС (Good Till Cancel) – ордер, що діє не обмежений час до скасування Клієнтом або скасування по Margin сall. Являє собою вказівку Букмекерові здійснити від імені Клієнта угоду при досягненні заданої в ордері котирування. При виставлянні GTC ордера задане котирування повинно відрізняться від поточного котирування не менш, ніж на 15 пунктів. Букмекер виконує GTC-ордер у випадку, коли котирування стає рівним заданому в ордері або ціна пересікається із заданоюу, але при цьому різниця між поточним і попереднім котируванням (тобто розрив, gap) не перевищує 20 пунктів. Ордери можуть мати ознаку GTC (Good Till Cancelled – дійсний до скасування). Ордер з такою ознакою залишається обов'язковим до виконання доти, поки клієнт його не скасує.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)