АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Технологія заснування власної справи

Читайте также:
  1. CASE-технологія створення інформаційних систем
  2. БУДУЩЕЕ – ПЕРЕД ВАМИ СТОИТ НЕЛЕГКАЯ ЗАДАЧА. В ОДИНОЧКУ ВЫ С НЕЙ НЕ СПРАВИТЕСЬ.
  3. В каких случаях в исправительном учреждении не может быть введен режим особых условий?
  4. Види та підстави застосування справи про банкрутство
  5. Визнання недоведеними тих фактичних обставин справи, які раніше вважалися встановленими.
  6. Визначення категорії «технологія навчання». Технологія та методи навчання
  7. Винахідник друкарської справи
  8. ГЛАВА 1. ОБЩАЯ ХАРАКТЕРИСТИКА ИСПРАВИТЕЛЬНЫХ РАБОТ КАК ВИДА УГОЛОВНОГО НАКАЗАНИЯ.
  9. Господарський суд Львівської області у складі судді Сухович Ю.О. при секретарі судових засідань Мак Л.Б., розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи
  10. Дифференциация и индивидуализация исполнения наказания и применения мер исправительного воздействия.
  11. до екзамену з дисципліни «Історія бібліотечної справи»
  12. Еволюція поняття «педагогічна технологія».

План

Необхідність та сутність пошуку підприємницької ідеї

Процедура вибору організаційно-правової форми

Підприємства

Етапи й складові підприємницької діяльності

Література М.М. Ільчук Підприємницька діяльність та агробізнес

ст.93-114

С.З. Варналій Основи підприємницької діяльності ст.135-140

Необхідність та сутність пошуку підприємницької ідеї

Початок власної справи ставить перед майбутнім підприємцем цілу низку питань: як правильно вибрати сферу підприємницької діяльності? Яким чином найдоцільніше вести пошук найраціональніших форм її організації? Як сформувати вміння орієнтуватися у просторі можливостей, що відкриваються з початком бізнесу? І, звичайно, поява підприємницької ідеї та її подальше втілення вимагає враховувати певні обмеження, оцінювати ринкову кон'юнктуру, вивіряти можливості створюваного підприємства. З цими та іншими питаннями може зустрічатися у своїй діяльності і діючий підприємець у разі виникнення нової ідеї. В обох випадках початок нового бізнесу або зміна напрямів діяльності вже започаткованої справи вимагає неабияких зусиль підприємця, значних знань багатьох питань.

Успіх в здійсненні підприємницької діяльності залежить від багатьох факторів. Однією з необхідних умов досягнення успіху в бізнесі є слушний початок справи. Механізм створення власної справи – це складний і багатоаспектний процес, що вбирає в себе глибокі знання з економіки, права, психології тощо.

Загальновідомо, що для розпочатку бізнесу необхідні гроші та певні компетенції підприємця щодо їх застосування. Але визнаним є й той факт, що відправною точкою, з якої починається власна справа є ідея, покладена в її основу. Виходячи з цього, розпочинаючи вивчення даної теми, в першу чергу слід розглянути поняття підприємницької ідеї, ознайомитися з джерелами пошуку ідей та опанувати методи їх пошуку.

Підприємницька ідея нерозривно пов’язана зі сферою її реалізації, тому перед тим як прийняти остаточне рішення на користь тієї або іншої ідеї необхідно оцінити її, по-перше, з точки зору особистісних факторів і, по-друге, з точки зору об’єктивно існуючих зовнішніх обмежень господарювання в тій чи іншій сфері.

Відомо, що кожному бізнесу передує певна підприємницька ідея. Роздуми заснов ника полягають у його самооцінці власних можливостей та можливостей, що створює ринкове середовище, та осмисленні можливого способу перетворення цих можливостей у конкретну справу (рис.4. 1).

 

генерація організація мета

Ідея + ресурси +діяльність = прибуток

 

підприємницька діяльність

 

Рис.4.1 Складові підприємницької діяльності

 

Готовність засновника є дуже складним і комплексним поняттям, що передбачає наявність своєрідного «підприємницького духу». Хоча, напевно, велике значення мають фахова підготовка й обізнаність з базовими економічними знаннями претендента-підприємця, його життєва позиція і зрештою — здоров'я та підтримка член сім'ї Надзвичайно важливу роль відіграють організаційні здібності, наявність певних ресурсів або здатність їх накопичувати.

Звичайно, в період започаткуваиня підприємницької діяльності не уникнути багатьох складних, інколи — досить заплутанії бюрократичних процедур, зумовлених потребою у належному організаційно-правового оформленні. Підприємець має привчити себе до потреби завжди уважно і виважено працювати з документами, виконувати всі, навіть на перший погляд — й безглузді, вимоги законодавства. Досвід засвідчує, що нехтування правовими процедурами створює надалі значні труднощі і проблеми, які и подальшому можуть істотно вплинути на ефективність та перспективність підприємницької діяльності.

Створенню підприємства та започаткуванню підприємницької діяльності завжди передують організаційно-підготовчі заходи. Основне завдання цього етапу — підготовити нормативну базу для реєстрації суб'єкта підприємництва та опрацювати загальну модель його діяльності.

До основних організаційно-підготовчих заходів належать:

♦ вироблення підприємницької ідеї (наміру);

♦ експертне оцінювання і самоаналіз підприємницької ідеї;

♦ добір (уявний) складових підприємництва (люди, продукт, ринок, фінанси, партнери тощо);

♦ розроблення засновницьких документів та державна реєстрація;

♦ розроблення бізнес-плану або іншого плану діяльності та способів (варіантів) реалізації їх.

Підприємницька ідея — уявні дії та способи здійснення підприємництва. Підприємець формує ідею, намір, уявлення про майбутню підприємницьку діяльність.

Для опрацювання підприємницької ідеї найкращим є метод «мозкової атаки», за якого всі думки, навіть, на перший погляд, безглузді та абсурдні, повинні бути вислухані, записані та розглянутіуті, а критика неприпустима. Навіть дуже вдала, на перший погляд, ідея має пройти своєрідну експертизу і самооцінку. Адже якщо підприємницька ідея не підтвердиться на практиці, то підприємець зазнає значних збитків.

Підприємницькі ідеї, за незначним винятком, можна згрупувати у певні напрями, зокрема, ідея:

♦ вирішує певну споживчу проблему;

♦ задовольняє потребу клієнта, купівельну тенденцію чи конкретний сектор ринку;

♦ додає вартість;

♦ пов'язана із законодавчими змінами;

♦ є результатом удосконалювання підприємцем своїх навичок і ресурсів.

Інформація, необхідна для організації власного бізнесу, може бути отримана двома шляхами.

Перший шлях — це самостійне дослідження ринкової кон'юнктури. Його складовими виступають вивчення товарних і ресурсних ринків, коливань попиту і пропозиції на них, зміни цін товарів. Крім того, аналізується макроекономічне середовище, вивчається мотивація учасників ринкових відносин. Головним напрямком цих досліджень має стати комплексне вивчення ринку, динаміки його складових, потенційної реальної ємності.

Визначення можливих розмірів збуту продукції доповнюється аналізом взаємодії покупців і продавців. Поведінка й мотиви потенційних споживачів, адекватність діяльності конкурентів на зміни в ринковому середовищі дають змогу оцінити стан товарних і ресурсних ринків.

Другий шлях організації інформаційного забезпечення майбутнього бізнесу — звернутися за допомогою до спеціалізованих консалтингових фірм. На практиці доведено, що другій спосіб ефективніший. Але обмеженість ресурсів закриває його для багатьох підприємців-початківців. Зазвичай можуть мати місце одночасне використання власної інформативної бази і дані спеціалізованих фірм.

Опрацювання та експертне оцінювання підприємницкої ідеї можуть бути здійснені:

♦ на офіційному рівні, із залученням спеціалізованих фірм та експертів;

♦ на рівні внутрішніх дискусій і контактів;

♦ самоосмислення та критичний самоаналіз.

Під час експертизи на. цьому етапі мають всіляко заохочуватися критика та конструктивізм. Коли підприємницька ідея пройшла експертизу та набула певних конкретних обрисів, потрібно визначити, якими ресурсами вона реалізовуватиметься на практиці. Йдеться про так званий добір складових підприємництва.

Деякі дослідники вважають, що добір складових доцільно розглядати в розрізі таких основних рубрик:

♦ персонал;

♦ продукт підприємництва;

♦ середовище;

♦ фінанси.

Добір складових підприємництва (особливо в індивідуальному підприємництві) часто буває підсвідомим, без чіткого усвідом лення цього процесу. Він передбачає:

♦ оцінювання продукту підприємництва, його характеристик ти перспективності;

♦ добір персоналу (включаючи керівника-менеджера);

♦ оцінювання реакції середовища на створення підприємства і появи на ринку продукту підприємництва;

♦ маркетингове оцінювання підприємницького середовища;

♦ оцінювання власних та залучених фінансових можливостей;

♦ вибір організаційної форми підприємства;

♦ визначення місця локалізації підприємства і його підрозділім;

♦ пробні контакти із замовниками (споживачами), партнерами.

Таким чином, генерування підприємницької ідеї — складний процес, управління яким повинно враховувати зміст цілей та завдань, що виникають на кожному етапі.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)