АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Правила і порядок виконання віртуальної роботи

Читайте также:
  1. B Хід роботи.
  2. C. порядок расчета коэффициента чувствительности «b»
  3. Dress-code: правила официальных мероприятий
  4. II. Основні напрями роботи, завдання та функції управління
  5. II. Основные принципы и правила поведения студентов ВСФ РАП.
  6. II. Порядок заполнения Запроса
  7. II. Порядок заполнения Заявления
  8. II. Порядок обращения за получением социального обслуживания
  9. II. Порядок подачи и рассмотрения ходатайств о предоставлении политического убежища иностранным гражданам и лицам без гражданства в Республике Казахстан
  10. II. Порядок подготовки, защиты и оценки квалификационной работы
  11. II. Порядок прийняття і звільнення працівників
  12. II. Порядок проведения оценки качества звучания.

Для ознайомлення з пристроєм діафрагми і водоміра можна візуалізувати їх внутрішню частину, для чого достатньо навести курсор на корпус відповідного приладу.

Щоб почати виконувати роботу, кнопкою «Пуск води» (рис. 1.32) включите процес заповнення напірного бака, горизонтальної труби, діафрагми, водоміра Вентурі, диференціальних манометрів і лічильника водою. Тільки після наповнення бака до верхнього рівня переливної воронки слід приступати до відкриття головного вентиля.

 

Рис. 1.32. Початковий стан лабораторної установки

Управляти вентилем можна як безпосередньо лівою кнопкою миші, поміщаючи курсор в трикутну зону покажчика шкали вентиля і переміщаючи його одночасно з натисненням на ліву кнопку миші, так і клавішами клавіатури із стрілками «вліво» і «вправо». Управляючи ступенем відкриття вентиля, ви зможете збільшувати і зменшувати швидкість протікання води через діафрагму і водомір Вентурі, відповідно, змінюватиметься швидкість обертання лічильника витрати води.

Оскільки при малому ступені відкриття вентиля переважає ламінарний режим руху рідини, роботу рекомендується починати виконувати при повністю відкритому вентилі, тобто при максимальній витраті води. При цьому втрати в діафрагмі і водомірі Вентурі також будуть максимальні. Проте за свідченнями диференціальних манометрів легко зрозуміти, що втрати на ділянці діафрагми істотно вище, ніж у водомірі Вентурі.

Величину показників диференціальних манометрів знімайте по відповідних шкалах, переміщаючи лівою кнопкою миші потрібну вимірювальну лінію і суміщаючи її з верхніми рівнями рідини в лівій р1/(pg) і правою p2/(pg) трубках.

Лічильник підраховує кількість води, що протекла. Цифра синьо-зеленого кольору має розмірність 0,1 літра, наприклад, цифра 8 синьо-зеленого кольору означатиме, що протекло 0,8 літра. Група червоних цифр справа-наліво має відповідно розмірності: 1, 10 і 100 літрів. Таким чином, якщо показання лічильника складаються з трьох червоних цифр, наприклад 123, і синьо-зеленою — 1, значить, на даний момент загальну витрату води складає 123,1 літра.

Для оцінки витрати рідини необхідно скористатися віртуальним секундоміром, включеним до складу лабораторної роботи. Зазвичай їм заміряють час, за який протікає десять літрів води. При цьому користуватися будь-яким іншим секундоміром забороняється, бо швидкість відтворення ролика безпосередньо залежить від швидкодії конкретного комп'ютера і може дуже відрізнятися від реальної. Для обнуління секундомір досить навести покажчик миші на його цифрові дані і кликнути лівою кнопкою. Крім того, секундоміром можна управляти за допомогою відповідних клавіш клавіатури в англійській розкладці клавіатури «En»: пуск — клавіша <Р>, стоп — <S>, обнулити — <0>.

Послідовно прикриваючи вентиль, проведіть 8...10 вимірів диференціального манометра D HД і відповідного йому об'єму V протікаючої води за час t в дослідіз діафрагмою і занесіть отримані дані в таблицю 1.11. Потім повторите ті ж вимірювання DHВ для водоміра Вентурі. Причому, врахуйте, що показання диференціального манометра і швидкість протікання води для діафрагми необхідно вимірювати в діапазоні від 0,7 до 0,2 ступеня відкриттявентиля (орієнтуйтеся за шкалою вентиля), а показання диференціального манометра і відповідну ним швидкість протікання води для водоміра Вентурі необхідно вимірювати в діапазоні від 1,0 до 0,4 ступеня відкриття вентиля.

Далі переходьте до обчислень, заповніть відповідні ячейки таблиці 1.12 і побудуйте необхідні тарировочні графіки.

Методичні вказівки до самостійної роботи студентів

 

Самостійна робота студента є невід’ємною складовою навчального процесу, до якого входить також підготовка до лабораторних занять. У зв’язку з цим пропонується наступна послідовність підготовки до лабораторних занять з використанням наданого методичного посібника:

1. На початку слід увійти до теоретичного і методичного розділу, вивчити основи теорії даного експерименту, схематичний пристрій дослідної установки, порядок проведення даної лабораторної роботи, способи отримання і вимірювання дослідних даних і їх подальшої обробки — проведення розрахунків і побудови необхідних графіків. Тільки детально вивчивши всі питання цього розділу, можна переходити до наступного етапу (розділу).

 
 

2. Якість засвоєння теоретичного матеріалу, перевіряє наступний етап — віртуальне тестування і по його позитивних результатах — отримання допуску до безпосереднього виконання роботи. Для цього необхідно правильно відповісти на всі п'ять контрольних питань із випадкової вибірки з даної тематики і набрати необхідні 25 балів (рис. 1.33), тоді в правій нижній частині тестуючого поля з'явиться кнопка: «Перехід до виконання роботи».Інакше, якщо деякі з вибраних відповідей виявляться неправильними, доведеться проходити тестування ще раз, натиснувши кнопку, що з'явилася: «Повторити?».

Рис. 1.33. Початковий стан лабораторної установки

 

Крім того, натискаючи квадратну кнопку із хрестиком, розташовану справа вгорі вікна тестуючої програми, можна повернутися до панелі із списком робіт по гідравліці. Далі, ви натискаєте кнопку «Перехід до виконання роботи» і чекаєте закінчення завантаження її зображення на екран монітора.

3. Слідуючи інструкціям теоретичного розділу, а також приведеним вище методичним вказівкам, виконаєте віртуальну лабораторну роботу і отримаєте дослідним шляхом необхідні дані для розрахунків. Зробіть розрахунки, заповніть комірки відповідних таблиць, побудуйте графіки, складіть звіт і приведіть його до виду, придатного для перевірки викладачем.

Виконана лабораторна робота підлягає обов’язковому захисту.

В загальному випадку звіт по лабораторній роботі повинен містити наступні відомості:

- тему та мету лабораторної роботи;

- дослідження заданої схеми з обґрунтуванням всіх прийнятих рішень та посиланнями на літературні джерела, потрібні рисунки;

- висновки по роботі.

Оформлення звітів по лабораторним роботам виконувати відповідно вимогам Єдиної системи конструкторської документації (ЄСКД) і ГОСТ 7.32-81.

 

Список рекомендованої літератури

 

1. Большаков В.А, Попов В.Н. Гидравлика. Общий курс: Учебник для вузов. – К.: Выща школа, 1989. – 215с.
2.Машиностроительная гидравлика. Примеры расчетов: учебное пособие для втузов/ В.В. Вакина, И.Д. Ленисенко, А.Л. Столяров. – К.: Выща щкола,1987. – 207с
3. Гидравлика, гидравлические машины и гидравлические приводы: Учебник для машиностроительных специальностей вузов/ Под ред. Т.М. Башты. – М.: Машиностроение,1970. – 505с.
4. Інженерна гідравліка: Підручник/ Ю.М. Константінов, О.О. Гіжа. – К.: Слово, 2006. – 432с.
5. Г.В. Алексеев Виртуальный лабораторный практикум по курсу "Механика житкости и газа": Учеб.пособие./Г.В. Алексеев, И.И. Бриденко. – СПб.: ГИОРД, 2007. -152 с.: ил.
6. Гидравлика и гидропривод: Учебник для горных специальностей вузов. – 2-е изд., перераб. и доп. – М.: Недра, 1981. – 295с.
7.Кулініченко В.Р. Гідравліка, гідравлічні машини і гідропривід: Підручник. – К.: ІНКОС, 2006. – 616с.

 

Світлана Олександрівна Вірич

Марина Олегівна Бабенко

Тетяна Володимирівна Горячева

Ірина Миколаївна Лаппо

 

Методичний посібник до лабораторних робіт

з дисципліни

«Гідравліка»

 

(для студентів навчального напряму напряму 6.050503 "Машинобудування")

 

Українською мовою

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)