АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Членувайте съществителни имена в текста

Читайте также:
  1. II. Письменно переведите 1, 2, 3-й абзацы текста.
  2. II. Письменно переведите 2, 5, 6-ой абзацы текста.
  3. Д. Производные имена.
  4. Задание 6. Раскройте скобки, употребив имена собственные в нужной форме.
  5. Задания B1–B9 выполните на основе прочитанного текста.
  6. Замени заглавие тем, которое более точно выражает мысль текста.
  7. Извадете съществителни имена, определете рода число, членна форма
  8. ИМЕНА ПАМЯТНИКИ
  9. Имена существительные, употребляемые только в единственном числе
  10. Имена существительные, употребляемые только во множественном числе
  11. Комментарий к проблеме – это рассуждения, пояснительные замечания по поводу проблемы текста.
  12. Напишите съществителни имена в ед. ч.

1) Строеж…… на завод… в село Сърнено не закъсня. Щом настъпи пролет…… селяни...... започнаха да разчистват място... и да копаят основи..... Жени.... копаеха, а мъже..... товареха и извозваха пръст……. През нощ…… заваля дъжд. Когато изкоп…… беше готов, почнаха да возят пясък… и вар……. Тухли.... и греди.... докараха от град….Строеж…… започна. Скоро ясно пролича къде ще бъде фурна……, баня… и магазин… Радост…… на младежи..... нямаше край. Скоро село Сърнено ще има и нов киносалон.

2) П. Куелю.

Веднъж някакъв селянин____ почукал силно на врата____ на един манастир____. Когато вратар____ отворил, той му подал прекрасн____ грозд____.

- Отче, това е най-хубав____ грозд____ от мое____ лозе____. Дойдох да го подаря.

- Благодаря ти! Веднага ще го занеса на игумен____, той ще се зарадва на подарък____.

- Но аз го донесох за теб!

- За мен? Но аз не заслужавам такъв красив____ дар____ на природа____.

- Винаги, когато съм чукал на тази врата____, ти си ми отварял. Когато имах нужда от помощ___, понеже реколта____ ми беше съсипана от суша_____, ти всеки ден____ ми даваше парче ____ хляб____ и чаша____ вино____. Искам този грозд____ да ти даде малко от любов____ на слънце_ ___, от красота____ на дъжд____ и от Божие____ чудо____.

Вратар____ сложил грозд____ пред себе си и цяла сутрин____ му се възхищавал, защото той наистина бил красив____. Поради това решил да занесе подарък____ на игумен____, който винаги го бил насърчавал с мъдри____ думи____.

Игумен____ се зарадвал на грозд____, но се сетил, че един____ от монаси____ е в манастир_А___ е болен, и си помислил: „Ще му занеса грозд____. Кой знае, може пък това да внесе радост ____ в живот____ му."

Грозд____ обаче не останал дълго____ време____ в килия____ на болн___ монах____, който на свой ред____ си рекъл: „Готвач____ се грижи за мен, носи ми най-хубаво____, което има за ядене____. Сигурен съм, че много ще се зарадва на грозде____." И когато готвач____ се появил на обяд____, носейки храна____ на болни____ монах____, той му подал грозд____.

- За тебе е. Ти винаги си в контакт____ с продукти____, които природа____ ни дарява, и най-добре знаеш какво да направиш от това Божие____ творение____.

Готвач____ бил очарован от красив____ грозд____ и го показал на помощник____ си. Грозд____ бил толкова съвършен, че никой не можел да го оцени по-добре от клисар____, който пазел дарохранителница____ и когото мнозина____ от монаси____ в манастир___ смятали за свят човек____. Клисар_ ___ на свой ред подарил грозд____ на най-млад____ послушник______, за да му покаже Божия____ намеса и в най-дребни____ неща____ от Сътворение____. Когато послушник____ поел грозд____ в ръце____, сърце____ му се изпълнило с неземно____ блаженство____, тъй като никога не бил виждал толкова красив____ грозд____. Сетил се за ден____, в който за пръв път____ дошъл в манастир____, и за монах____, който му отворил врата____; именно този жест___ му позволил днес да е сред общност____ от хора_____, умеещи да ценят чудеса____.

И тъй, малко преди да се свечери, той занесъл грозд____ на вратар____.

- Заповядай, да ти е сладко! Прекарваш по-голяма____ част_____ от време____ сам тук, грозде_ ___ ще те освежи.

Вратар_ ___ разбрал, че този дар____ наистина е бил предназначен за него, с наслада изял зрънца____ му и заспал щастлив. По този начин кръг____ бил затворен; кръг____ от щастие____ и радост____, който винаги се образува около човек____, осъществил контакт____ с Енергия____ на любов____.

 

Кои от думите в текста са умалителни съществителни имена? Запишете ги.

Добрите стопани

Ран Босилек

Край речица на полянка Мързелан и Мързеланка си живели във къщурка, ниска като костенурка.

Имали си те козица с бяла пухкава брадица и на кривите рогчета с две пиринчени звънчета.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)