АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Поняття та ознаки господарсько-правової відповідальності 6 страница

Читайте также:
  1. IX. Карашар — Джунгария 1 страница
  2. IX. Карашар — Джунгария 2 страница
  3. IX. Карашар — Джунгария 3 страница
  4. IX. Карашар — Джунгария 4 страница
  5. IX. Карашар — Джунгария 5 страница
  6. IX. Карашар — Джунгария 6 страница
  7. IX. Карашар — Джунгария 7 страница
  8. IX. Карашар — Джунгария 8 страница
  9. IX. Карашар — Джунгария 9 страница
  10. X. Проблеми юридичної відповідальності за правопорушення у сфері підприємницької діяльності
  11. Августа 1981 года 1 страница
  12. Августа 1981 года 2 страница

Рішення про накладення штрафів приймається антимонопольними органа­ми на їх засіданнях (у розмірах понад одну тисячу неоподатковуваних мінімумів доходів громадян - виключно Антимонопольним комітетом України, адміністра­тивною колегією Антимонопольного комітету України).

Безоплатне вилучення (господарсько-правова конфіскація) товарів з непра­вомірно використаним позначенням або копій виробів іншого господарюючого суб'єкта (підприємця) як у виробника, так і у продавця застосовується за відпо­відні акти недобросовісної конкуренції з дотриманням передбаченого Кабінетом Міністрів порядку.

Відшкодування шкоди як форма господарсько-правової відповідальності перед­бачається у разі заподіяння внаслідок порушення антимонопольно-конкурентного законодавства шкоди (як правило, майнової) учасникам конкуренції, спожива­чам, державі. Застосовується в судовому порядку за заявою заінтересованої особи (осіб), в інтересах держави - антимонопольних органів, прокурора. Розмір шкоди визначається за правилами ЦК (ст. 203), а у разі вчинення порушень, передбаче­них пунктами 1, 2, 5, 10, 12, 18, 19 ст. 50 Закону «Про захист економічної конку­ренції» (антиконкурентні узгоджені дії, зловживання монопольним/домінуючим становищем; здійсненнями суб'єктами господарювання без наявності відповідно­го дозволу узгоджених дій; набуття безпосередньо або через інших осіб контролю одним чи кількома суб'єктами господарювання над іншим (іншими) суб'єктом (суб'єктами) господарювання; концентрація без отримання відповідного дозволу, якщо останній є необхідним; обмеження в господарській діяльності суб'єкта гос­подарювання у відповідь на його звернення до антимонопольних органів з заявою про порушення законодавства про захист економічної конкуренції; невиконання учасниками узгоджених дій, концентрації вимог і зобов'язань, якими було обу­мовлено рішення про надання дозволу на узгоджені дії, концентрацію), - у по­двійному розмірі завданої шкоди.

Притягнення до відповідальності за порушення антимонопольно-кон­курентного законодавства шляхом звернення до антимонопольних органів може мати місце протягом спеціальних строків позовної давності, встановлених ст. 42 Закону «Про захист економічної конкуренції» (протягом 5 років з дня вчинення порушення, а у разі тривалого порушення - з дня його закінчення, крім випадків несвоєчасного, неповного подання інформації чи подання недостовірної інформа­ції антимонопольним органам, створення перешкод працівникам антимонополь­них органів щодо виконання ними своїх повноважень, щодо яких передбачено 3-річний строк) та ст. 28 Закону «Про захист від недобросовісної конкуренції» (протягом 6 місяців з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення своїх прав).

Застосуванню до порушників антимонопольно-конкурентного законодавства передує діяльність антимонопольних органів щодо контролю за станом ринків, виявлення монополістів, встановлення фактів та складу правопорушень, розгляд справи.

Порядок розгляду справи про порушення антимонопольно-конкурентного за­конодавства включає такі стадії:

• порушення справи у формі розпорядження антимонопольних органів про початок розгляду справи, що може мати місце за наявності відповідних під­став: матеріально-правових (виявлення ознак порушення антимонопольно-конкурентного законодавства) і процесуально/формально-правових (ініці­атива заінтересованої особи, права та законні інтереси якої порушені, чи антимонопольних органів);

• винесення попереднього рішення по справі про вжиття заходів для від­вернення негативних і непоправних наслідків для суб'єктів господарю­вання через порушення антимонопольно-конкурентного законодавства. Такими заходами можуть бути: а) заборона особі (відповідачу), в діях якої вбачаються ознаки порушення, вчиняти певні дії, в тому числі про блокування цінних паперів; б) обов'язкове вчинення зазначеною особою певних дій, якщо це є необхідним, з метою захисту прав та законних ін­тересів інших осіб;

• розгляд справи про порушення антимонопольно-конкурентного законодав­ства, в процесі якого досліджуються матеріали справи, включаючи заяви, пояснення та заперечення сторін (відповідача і заявника) і третіх осіб, до­кази, висновки експертів (у разі призначення експертизи). За результа­тами розгляду приймається рішення про: визнання вчинення порушення антимонопольно-конкурентного законодавства та застосування до поруш­ника передбачених законом санкцій; про визнання суб'єкта господарюван­ня таким, що займає монопольне становище на ринку (тобто про встанов­лення юридичного факту); про закриття провадження у справі (підставами для цього може бути: непідвідомчість справи антимонопольним органам; невстановлення відповідача або його місцезнаходження; наявність справи з тих самих підстав або того самого відповідача на розгляді в антимонополь­них органах; недоведення вчинення правопорушення та інші підстави, пе­редбачені законом).

Рішення антимонопольних органів може бути:

• перевірене з відповідними наслідками (зміна, скасування рішення повніс­тю або частково і, відповідно, направлення справи на новий розгляд чи прийняття нового рішення, чи припинення провадження у справі), в адмі­ністративному порядку до вищестоящого органу (якщо рішення прийма­лося територіальним відділенням або адміністративною колегією АМК);

• оскаржено в судовому порядку протягом двох місяців з дня одержання рішення. Рішення АМК України, адміністративної колегії АМК України та державного уповноваженого АМК України оскаржуються до госпо­дарського суду міста Києва. Рішення адміністративної колегії територі­ального відділення АМК України оскаржуються до господарських судів Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя (ч. 2 ст. 60 Закону «Про захист економічної конкуренції»).

 

Контрольні запитання

1. Чим викликане запровадження інституту антимопольно-конкурентного регулювання в Україні?

2. Розкрийте поняття економічної конкуренції. В чому полягають її позитивні функції? За яких умов вони проявляються?

3. Чому монополізм вважається антиподом конкуренції? Чи може відігравати монополізм позитивну роль у сфері господарювання?

4. Які категорії осіб є учасниками відносин у сфері економічної конкуренції?

5. В чому полягає зміст державного регулювання у сфері економічної конкуренції?

6. На які органи покладається здійснення функцій щодо регулювання від­носин у сфері економічної конкуренції? В чому полягають повноважен­ня цих органів?

7. За допомогою яких нормативно-правових актів забезпечується правове регулювання відносин у сфері економічної конкуренції?

8. Назвіть види і категорії правопорушень у сфері економічної конкуренції.

9. Розкрийте поняття «економічна концентрація».

10.За яких умов економічна концентрація вважається правопорушенням?

11.За якими критеріями суб'єкт господарювання визнається монополіс­том?

12. В яких випадках монополіст вважається таким, що зловживає своїм домінуючим становищем на ринку?

13. Яка поведінка суб'єктів господарювання на ринку визнається недобросовісною конкуренцією?

14. Які дії учасників відносин у сфері економічної конкуренції визнаються
антиконкурентними?

15. Назвіть форми господарсько-правової відповідальності, що застосовуються до порушників вимог антимонопольно-конкурентного законодавства?

16. Протягом яких строків може застосовуватися ця відповідальність?

17.Які адміністративно-господарські санкції застосовуються за правопору­шення у сфері економічної конкуренції?

18.В якому порядку застосовується господарсько-правова відповідальність за правопорушення у сфері економічної конкуренції?

 

Нормативні акти

Конституція України - статті 13 (ч. 4), ст. 92 (п. 8), ст. 85 (п. 24), ст. 106 (п. 14).

Господарський кодекс України - глави 18 і 28, ст. 18.

Цивільний кодекс України - статті 13 «Межі здійснення цивільних прав».

Закон України від 26.11.1993 р. «Про Антимонопольний комітет України // ВВР України. - 1993. - № 36. - Ст. 472.

Кодекс законів України про адміністративні правопорушення з постатейним матеріалом (станом на 1 січня 2002 р.). Відп. ред. Е.Демський. - К: Юрінком Ін-тер, 2002. - 1088 с.

Закон України від 21 листопада 1995 року. «Про промислово-фінансові гру­пи» // ВВР України. - 1996. - № 28. - Ст. 90.

Закон України від 07.06.1996 р. «Про захист від недобросовісної конкуренції» // Урядовий кур'єр. - 1996. - 29 червня.

Закон України від 22.12.1998 р. «Про застосування спеціальних заходів щодо імпорту в Україну» // ВВР України. - 1999. - № 11. - Ст. 78.

Закон України від 22.12.1998 р. «Про захист національного товаровиробника від демпінгового імпорту // ВВР України. - 1999. - № 9-10. - Ст. 65.

Закон України від 22.12.1998 р. «Про захист національного товаровиробника від субсидованого імпорту» // ВВР України. - 1999. - № 12-13. - Ст. 80.

Закон України від 22.02.2000 р. «Про закупівлю товарів, робіт і послуг за дер­жавні кошти» // ВВР України. - 2000. - № 20. - Ст. 148.

Закон України від 20.04.2000 р. «Про природні монополії» // Урядовий кур'єр. - 2000. - 24 червня.

Закон України від 11 січня 2001 року «Про захист економічної конкуренції» // ВВР України. - 2001. - № 12. - Ст. 64.

Закон України від 17.01.2002 р. «Про особливості державного регулювання діяльності суб'єктів господарювання, пов'язаної з виробництвом, експортом, ім­портом дисків для лазерних систем зчитування» // ВВР України. - 2002. - № 17.-Ст. 121.

Кодекс адміністративного судочинства України від 06.07.2005 р. // ВВР Укра­їни. - 2005. - № 35-36, № 37. - Ст. 446.

Закон України від 15 березня 2006 р. «Про холдингові компанії в Україні»// ВВР. - 2006. - № 34. - Ст. 1253.

Закон України від 21 вересня 2006 «Про управління об'єктами державної власності» // ОВУ. - 2006. - № 41. - Ст. 2726.

Закон України від 21.12.2006 р. «Про Кабінет Міністрів України» // ОВУ. -2007. - № 6 (від 05.02.2007). - Ст. 207.

Державна програма демонополізації економіки і розвитку конкуренції. Схва­лена Постановою Верховної Ради України від 21.12. 1993 р. // ВВР України. -1994. - № 9. _ Ст. 42.

Указ Президента України від 19 листопада 2001 р. № 1097/2001 «Про Основні напрямки конкурентної політики на 2002-2004 роки» // Конкурентне законодав­ство України: Юридичний збірник. - К, 2002. - С. 108-117.

Постанова Кабінету Міністрів України від 05.05.1997 р. № 428 «Про регулюван­ня фондів оплати праці підприємств^монополістів» // ОВУ. - 1997. - № 19. - С. 94.

Постанова Кабінету Міністрів України від 28.02.2002 р. № 219 «Про затвер­дження Порядку надання Кабінетом Міністрів України дозволу на узгоджені дії, концентрацію суб'єктів господарювання» // Конкуренційне законодавство Укра­їни: Юридичний збірник. - К, 2002. - С. 118-125.

Постанова Кабінету Міністрів України № 1477 від 25 жовтня 2006 р. «Про Погодження з Кабінетом Міністрів України рішення щодо утворення держав­них холдингових компаній у процесі корпоратизації та приватизації» // ОВУ. -2006. - № 43. -Ст. 2888.

Положення про порядок погодження з органами Антимонопольного комітету України рішень центральних і місцевих органів державної виконавчої влади, ор­ганів місцевого і регіонального самоврядування щодо демонополізації економіки, розвитку конкуренції та антимонопольного регулювання. Затверджено розпоря­дженням АМК України від 01.04.1994 р. № 4-р(з наступними змінами) //zakon.rada.gov.ua.

Правила розгляду справ про порушення антимонопольного законодавства України: Затверджено розпорядженням АМК України від 29.06.1998 р. № 169 (з наступними змінами) // ОВУ. - 1998. - № 42. — Стор. 193.

Положення про територіальне відділення Антимонопольного комітету Укра­їни: Затверджено розпорядженням АМК України від 23.02.2001 р. № 32-р. (з на­ступними змінами) // ОВУ. - 2001. - № 14. - Ст. 621.

Положення про порядок проведення перевірок додержання законодавства про захист економічної конкуренції: Затверджено розпорядженням АМК Укра­їни від 25.12.2001 р. № 182-р // ОВУ. - 2002. - № 7. - Ст. 323.

Наказ Типові вимоги до узгоджених дій суб'єктів господарювання для загаль­ного звільнення від попереднього одержання дозволу органів Антимонопольного комітету України на узгоджені дії суб'єктів господарювання: Затверджено розпоря­дженням АМК України від 12.02.2002 р. № 27-р // ОВУ. -2002. - № 11. - Ст. 543.

Положення про порядок подання заяв до органів Антимонопольного коміте­ту України про надання дозволу на узгоджені дії суб'єктів господарювання: За­тверджено розпорядженням АМК України. - від 12.02.2002 р. № 26-р // ОВУ. -2002.-Х» 11.-Ст. 542.

Положення про порядок надання заяв до Антимонопольного комітету Украї­ни про попереднє отримання дозволу на концентрацію суб'єктів господарювання (Положення про концентрацію): Затверджено розпорядженням АМК України від 19.02.2002 р. № 33-р // ОВУ. - 2002. - № 13. - Ст.679.

Методика визначення монопольного (домінуючого) становища на суб'єктів господарювання ринку: Затверджено розпорядженням АМК України від 05.03.2002 р. № 49-р // ОВУ. - 2002. - № 14. - Ст. 778.

Розпорядження АМК України від 20.06 2006 р. № 214-р «Про затвердження Положення про порядок проведення перевірок щодо дотримання розпорядни­ками державних коштів вимог законодавства у сфері державних закупівель» // ОВУ. - 2006. - № 29 (від 02.08.2006). - Ст. 2113.

Наказ Міністерства економіки України та Фонду Державного майна України «Про затвердження порядку утворення державних холдингових компаній у про­цесі приватизації та корпоратизації» від 11 серпня 2006 р. № 275/1252 // ОВУ. -2006. - № 36. - Ст. 2516.

Розпорядження АМК України від 12.12.2006 р. № 537-р «Про затвердження Положення про складання та ведення переліку суб'єктів природних монополій» // ОВУ. - 2006. - № 52 (від 09.01.2007 - 2006 р.). - Ст. 3553.

Розпорядження АМК України від 30.11.2006 р. № 511-р «Про затвердження Типових вимог до створення господарської асоціації для загального звільнення від попереднього одержання дозволу органів Антимонопольного комітету Украї­ни на її створення» // ОВУ. - 2007. - № 7 (від 09.02.2007). - Ст.254.

 

Додаткова література:

Анохіна І.О. Правове регулювання діяльності суб'єктів природних моно­полій. Автореферат дис.... канд. юрид. наук: 12.00.04 / HAH України; Інститут економіко-правових досліджень. - Донецьк, 2005. - 18 с.

Архипова МІ. Цивільно-правова охорона географічних зазначень в Україні: Автореф. дис.... канд. юрид. наук: 12.00.03 / HAH України; Інститут держави і права ім. В.М.Корецького. - К., 2006. - 19 с.

БазилевичВД. Формирование конкурентной среды в транзитивной экономике: проблемы, тенденции, противоречия // Конкуренция. - 2003. - № 2. - С. 24-28.

Бара Золтан. Зловживання монопольним становищем на ринку - джерела та засоби захисту // Конкуренція. - 2003. - № 6. - С. 53-57.

Безух О. Правові підстави застосування звичаїв при здійсненні захисту від не­добросовісної конкуренції // Підприємництво, господарство і право. - 2001. - № 3. - С. 24-27.

Безух O.B. Співвідношення законодавства про захист від недобросовісної кон­куренції із законодавством, що регулює використання інших об'єктів інтелектуаль­ної власності //Вісник господарського судочинства. - 2001. - № 1. - С. 168-175.

Безух О.В. Захист від недобросовісної конкуренції як інститут конкурентного права// Підприємництво, господарство і право. - 2001. - № 7. - С. 32-36.

Безух О.В. Захист від недобросовісної конкуренції у сфері промислової влас­ності. Автореферат дис....канд. юрид. наук. - Донецьк, 2001. - 19 с.

Безух O.B. Проблеми цивільних правовідносин у конкуренції // Еволюція цивільного законодавства: проблеми теорії і практики матеріали міжнародної науково-практичної конференції 29-30 квітня 2004 р., м. Харків. - К., 2004. - С. 825-833.

Беляневич В.Е. Арбітражне судочинство: визнання недійсними актів держав­них та інших органів: Навч. посібник. - К.: Ін Юре, 2001. - 304 с.

Беляневич Е.А. Механизм правового регулирования отношений, возникающих в сфере экономической конкуренции // Конкуренция. - 2003. - № 3. - С. 28-30.

Бильденс А. Основные черты германского и европейского антимонопольного права // Основы немецкого торгового и хозяйственного права. - М.: БЕК, 1995. -С. 63-75.

Біла РЛ. Адміністративна відповідальність за порушення антимонопольного законодавства України. Автореф. дис.... канд. юрид. наук. - Одеса, 1995.

Валитов С.С. Конкурентное право Украины: Учебное пособие. - Донецк: Норд-пресс, 2005. - 384 с.

Володин A.B. Проявления монополизма // Конкуренция. - 2003. - № 3. - С. 37-42.

Вощилко В.І. Транспортна демонополізація // Конкуренція. - 2003. - № 4. - С. 50-52.

Галянтич M.K. Адміністративно-правові питання захисту промислової влас­ності в Україні: Автореф. дис.... канд. юрид. наук: 12.00.07 / HAH України. - К, 1999. - 19 с.

Горбань СМ., Кузьмин Р.И. Государственное антимонопольное регулирование: опыт Японии // Экономика - право - государственное регулирование. - Донецк: Ин-т ЭПИ АН Украины, 1992. - С. 54-63.

Государственное регулирование монополии и конкуренции в промышленно развитых странах. Научно-анал. обзор. - М.: АНИНИОН, 1995 / Серия: экономическая теория и практика современного капитализма.

Гражданское, торговое и семейное право капиталистических стран. Сб. норм, актов: Законодательство о компаниях, монополиях и конкуренции. - М.: УДН, 1987.

Гура М.В. Цивільно-правова охорона Інтернет-сайту в Україні: Автореф. дис.... канд. юрид. наук: 12.00.03 / HAH України; Інститут держави і права ім. В.М.Корецького. - К., 2006. - 20 с.

Дзіс CA. Проблеми авторського права в сфері новітніх комп'ютерних техно­логій: Автореф. дис.... канд. юрид. наук: 12.00.03 / Київський національний ун-т ім. Тараса Шевченка. - К., 2004. - 16 с.

Еременко В.И. Теоретические аспекты российского конкурентного права // Государство и право. - 2002. - № 2. - С. 28-35.

Жаров О.П. Енергетична монополія // Конкуренція. - 2003. - № 4. - С. 9-11.

Жидков O.A., Яковлев Л.И. Монополизм и право // Трудный поворот к рынку. -М.: Экономика, 1990. - С. 150-158.

Журик Ю. Поняття і види недобросовісних дій у конкуренції // Предприни­мательство, хозяйство и право. - 2000. - № 2. - С. 10-12.

Журик Ю. Деякі питання правового статусу Антимонопольного комітету України // Предпринимательство, хозяйство и право. - 2000. - № 4. - С. 17-20.

Журик Ю. Порядок розгляду справ про порушення антимонопольного зако­нодавства України // Предпринимательство, хозяйство и право. - 2000. - № 7. -С. 14-17.

Журик Ю.В. Розгляд Антимонопольними органами України справ про по­рушення законодавства про захист економічної конкуренції: Монографія. -Кам'янець-Подільський: ПП Мошак М.І., 2006. - 148 с.

Загнітко О.П. Правові засоби захисту економіки України від конкуренції ім­порту // Правничий часопис Донецького держуніверситету. - 1999. - № 1 (3). -С. 54-58.

Загнітко О.П. Державно-правове забезпечення захисту вітчизняного товаро­виробника (порівняльно-правове дослідження). Автореферат дис....канд. юрид. наук. - Донецьк, 1999. -21 с.

Кашинцева О.Ю. Правова охорона знаків для товарів і послуг в Україні: Авто­реф. дис.... канд. юрид. наук: 12.00.04 / Київський національний ун-т ім. Тараса Шевченка. - К., 2000. - 19 с.

Каштанов О.С. Правовий захист від антиконкурентних дій в економічній конкуренції: Автореф. дис.... канд. юрид. наук: 12.00.04 / НАН України; Інститут економіко-правових досліджень. - Донецьк, 2005. - 16 с.

Коваль В.Я. Недобросовісна конкуренція: поняття та ознаки // Вісник госпо­дарського судочинства. - 2002. - № 3. - С. 178-185.

Колесов СО. Перспективы антимонопольного законодательства Украины // Экономика - право - государственное регулирование. - Донецк, 1992. - С. 46-54.

Корчак Н. Санкції як правовий засіб антимонопольного регулювання // Збір­ник наукових праць юридичного факультету Чернівецького університету імені Ю. Федьковича «Ерліхівський збірник». Вип. 2. - Чернівці, 1995.

Корчак Н. Антиконкурентна діяльність як прояв монополізму у господарській практиці // Науково-практична конференція. Чернівці, 4-5 травня 1995 р. / До­повіді та виступи. - Чернівці, 1995.

Корчак Н.М. Правові питання антимонопольного регулювання підприємниць­кої діяльності в Україні: Автореф. дис.... канд. юрид. наук: 12.00.04 / Київський ун-т ім. Тараса Шевченка. - К., 1996. - 25 с.

Корчак Н. Конкурентне законодавство: формування та перспективи розвитку в Україні // Предпринимательство, хозяйство и право. - 1999. - № 10. - С. 16-19.

Корчак Н. Загальні положення державного захисту конкуренції у підприєм­ницькій діяльності // Підприємництво, господарство і право. - 2001. - № 2. - С. 7-8.

Корчак Н.М. До питання про предмет інституту антимонопольного регулю­вання // Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія «Право». Випуск 1. - Ужгород, 2002. - С. 101-105.

Костусев О.О. Конкурентна політика в розвинутих країнах і специфіка по­страдянської економіки // Конкуренція. - 2003. - № 6. - С. 20-29.

Кузьмін Р.І. Антимонопольне регулювання в господарчому праві Японії: Ав­тореф. дис.... канд. юрид. наук: 12.00.04 / НАН України. - Донецьк, 1997. - 24 с.

Кузьміна С. Правове регулювання запобігання недобросовісної конкуренції: окремі питання // Право України. - 2000. - № 3. - С. 91-93.

Кузьміна СЛ. Захист інтересів суб'єктів господарювання від недобросовісної конкуренції: Автореф. дис.... канд. юрид. наук: 12.00.04 / НАН України; Інститут економіко-правових досліджень. - Донецьк, 2000. - 18 с.

Кулініч О.О. Інформація з обмеженим доступом як об'єкт цивільних прав: Ав­тореф. дис.... канд. юрид. наук: 12.00.03 / НДІ приватного права і підприємництва Академії правових наук України. - К, 2006. - 20 с.

Кулишенко B.C. Правовое регулирование сравнительной рекламы // Пред­принимательство, хозяйство и право. - 2000. - № 9. - С. 24-26.

Кулишенко B.C. Неправомерное использование деловой репутации в конку­ренции в виде незаконного использования товара другого производителя и копи­рования его внешнего вида // Підприємництво, господарство і право. - 2002. - № 5.-С. 31-34.

Кулішенко B.C. Недобросовісна конкуренція: поняття та види // Актуальні проблеми держави та права. - Одеса: Одеська національна юридична академія. -2000. - Вип. 7. - С. 54-58.

Кулішенко B.C. Захист від неправомірного використання ділової репута­ції суб'єктів господарювання у конкуренції: Автореф. дис.... канд. юрид. наук: 12.00.04 / HAH України; Інститут економіко-правових досліджень. - Донецьк, 2003. - 17 с.

Ландэ Д.В. Антимонопольная и конкурентная политика в сети Интернет // Конкуренция. - 2003. - № 3. - С. 16-20.

Макода B.C. Правова охорона промислових зразків в Україні. Автореферат дис.... канд. юрид. наук. - К, 2001. - 20 с.

Мамутов В.К., Чувпило О.О. Господарче право зарубіжних країн. - С. 268-297.

МамчурЛ.В. Правове регулювання реклами (цивілістичний аспект): Автореф. дис.... канд. юрид. наук: 12.00.03 / Львівський національний ун-т ім. Івана Фран­ка. - Л., 2006. - 20 с.

Мельник СБ. Злоупотребление монопольным положением на рынке // Пред­принимательство, хозяйство и право. - 2000. - № 12. - С. 14-16.

Мельник СБ. Государственное регулирование деятельности субъектов хозяй­ствования, занимающих монопольное положение на рынке // Актуальні пробле­ми держави та права. - Вип. 7. - Одеса: Одеська національна юридична акаде­мія. - 2000. - С. 27-35.

Мельник СБ. Монопольне (домінуюче) становище суб'єкта господарювання на ринку: Автореф. дис.... канд. юрид. наук: 12.00.04 / HAH України; Інститут економіко-правових досліджень. - Донецьк, 2001. - 20 с.

Мельник С Державне регулювання діяльності монополій // Українське ко­мерційне право. - 2005 (№ 6).- С. 29-36.

Мельниченко О.І. Про практику застосування судами конкурентного законо­давства // Вісник господарського судочинства. - 2001. - № 1. - С. 38-51.

Шкіфоров Г. Підприємництво та правовий захист комерційної таємниці. - К.: Олан, 2001.-208 с.

Нойфер И.Т. Основы законодательства против недобросовестной конкурен­ции // Основы немецкого торгового и хозяйственного права. - С. 76-84.

Носік Ю.В. Права на комерційну таємницю в Україні (цивільно-правовий ас­пект): Автореф. дис.... канд. юрид. наук: 12.00.03 / Київський національний ун-т ім. Тараса Шевченка. - К., 2006. - 18 с.

ООН. Конференція ООН з торгівлі та розвитку. Подолання або контроль над обмежувальною діяльністю монополістів // Правовий прогрес через порівняльне право. Проблеми розбудови комерційного законодавства України на тлі досвіду Сполучених Штатів Америки. Кн. З - Львів, 1993. - С. 491-498.

Осетинська ГА. Цивільно-правовий захист прав споживачів за законодав­ством України: Автореф. дис.... канд. юрид. наук: 12.00.03 / Київський національ­ний ун-т ім. Тараса Шевченка. - К, 2006. - 20 с.

Першиков Є.В. Деякі питання захисту прав господарюючих суб'єктів при роз­гляді арбітражними судами справ щодо виконання вимог конкурентного права // Вісник Вищого арбітражного суду України. - 1998. - № 3. - С. 124-129.

Першиков Є.В. Антимонопольне законодавство і правові питання недобросо­вісної конкуренції в Україні // Вісник господарського судочинства. - 2001. - № 1.-С. 50-55.

Підопригора O.A. Окремі проблеми правової охорони інтелектуальної влас­ності в Україні // Вісник Хмельницького інституту регіонального управління та права - 2002. - № 2. - С. 23-28.

Подоляк O.A. Правовий статус антимонопольних органів в арбітражному про­цесі // Вісник Вищого арбітражного суду України. - 1998. - № 2. - С. 235-237.

Правові аспекти злиття та поглинання в Україні. Практичний працівник // Александров Д.К., Бартощук A.B., Войцехівська Т.А. та ін. - К.: Юридическая практика, 2006. - 120 с.

Правові проблеми створення та діяльності промислово-фінансових груп в Україні: Монографія / За заг ред. М.КГалянтича. - К.: НДІ приватного права та підприємництва АПрН України, 2005. - 224 с.

Реформа конкурентного права ЕС // Конкуренция. - 2003. - № 3. - С. 56-58.

Саєнко B.B. Правове регулювання використання інсайдерської інформації на ринку цінних паперів: Автореф. дис.... канд. юрид. наук: 12.00.04 / Київський на­ціональний ун-т ім. Тараса Шевченка. - К., 2002. - 20 с.

Саніахметова И.О. Правовий захист підприємництва в Україні. Навчальний посібник. - К.: Юрінком Інтер, 1999. - 333 с.

Саракун І.Б. Деякі аспекти порівняльного аналізу законодавства України, Бі­лорусії та Росії щодо антимонопольного регулювання підприємницької діяльнос­ті // Еволюція цивільного законодавства: проблеми теорії і практики. Матеріали міжнародної науково-практичної конференції 29-30 квітня 2004 р., м. Харків. -К, 2004. - С. 825-833.

Свобода П. Вступ до Європейського права / Пер. з чеської. - К.: «К.І.С.», 2006. - 280 с.

Семенова Л.Н. Антимонопольне і конкурентне право: Курс лекцій. - К, 1999. -133 с.

Сляднєва Г.О. Право суб'єкта господарювання на комерційну таємницю та його захист: Автореф. дис.... канд. юрид. наук: 12.00.04 / HAH України; Інститут економіко-правових досліджень. - Донецьк, 2005. -16 с.

Смиричинсъкий В.В. Логістичний підхід до виявлення конкурентних переваг учасників процедур державних закупівель // Конкуренція. - 2003. - № 4. - С. 21-25.

Стефановский С. «Война» торговых марок // Конкуренция. - 2002. - № 2. -С. 33-36.

Стефанчук P.O. Цивільно-правовий захист честі, гідності та репутації: Авто­реф. дис.... канд. юрид. наук: 12.00.03 / HAH України; Інститут держави і права ім. В.М.Корецького. - К., 2000. - 17 с.

Топалова Л.Д. Правовий режим комерційної таємниці: Автореф. дис.... канд. юрид. наук: 12.00.04 / HAH України; Інститут економіко-правових досліджень. -Донецьк, 2006. - 20 с.

Туйск И.И. Основание юридической ответственности за нарушение законода­тельства о защите экономической конкуренции // Підприємництво, господарство і право.-2002.-№ 6. - С. 15-17.

Туйск И.И. Хозяйственно-правовые санкции за нарушение законодательства о защите экономической конкуренции // Підприємництво, господарство і право. -2002.-№7.-С. 9-12.

ТуйськІ.І. Антимонопольні правоохоронні засоби: Автореф. дис.... канд. юрид. наук: 12.00.04 / НАН України; Інститут економіко-правових досліджень. - До­нецьк, 2003. - 19 с.

Харченко П.Г. Адміністративно-правові заходи забезпечення захисту від недо­бросовісної конкуренції в діяльності органів Антимонопольного комітету Украї­ни: Автореф. дис.... канд. юрид. наук: 12.00.07 / Інститут законодавства Верховної Ради України. - К., 2005. - 19 с.

Черемнова А.І. Правове регулювання комерційної реклами в Україні: Авто­реф. дис.... канд. юрид. наук: 12.00.04 / Київський національний ун-т ім. Тараса Шевченка. - К, 2000. - 17 с.

Чернелевська О.Л. Конкурентне законодавство України: формування, зміст та розвиток: Автореф. дис.... канд. юрид. наук: 12.00.04 / Київський національний ун-т ім. Тараса Шевченка. - К, 2006. - 16 с.

Черненко С. Границы товарных рынков // Конкуренция. - 2002. - № 2. - С. 29-32.

Чирков В.Г., Соловйов В.П. Питання методології виміру та оцінок антимоно-польних заходів // Конкуренція. - 2003. - № 4. - С. 15.

Шмуклерман М. Поняття концентрації суб'єктів господарювання // Господар­ство і право. - 2004. - № 9. - С. 44-46.

Шуміло І А. Антиконкурентні узгоджені дії // Підприємництво, господарство і право. - 2001.-№ 1. - С. 15-19.

Шуміло І А. Відповідальність за порушення законодавства про захист кон­куренції: Автореф. дис.... канд. юрид. наук: 12.00.04 / НАН України; Інститут економіко-правових досліджень. - Донецьк, 2001. - 18 с.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.019 сек.)