АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Розділ 3. внесок бібліографів Львівської національноїНАУКОВОЇ бібліотеки України ІМЕНІ В. Стефаникау становлення метабібліографії в Україні

Читайте также:
  1. II. Світовий освітній простір і система освіти в Україні.
  2. III. ДЕКЛЯРАЦІЯ ПРАВ І ОБОВ'ЯЗКІВ ПРАЦЮЮЧОГО І ЕКСПЛЬОАТУЄМОГО НАРОДУ УКРАЇНИ
  3. IV Розділ. Тести на Нью-Йоркську Конвенцію про визнання та виконання іноземних арбітражних рішень
  4. VIII. Аналіз внутрішніх функціональних підрозділів
  5. а) З основ законодавства України про культуру.
  6. Авдання та методи контролю органів державної фінансової інспекції України?
  7. Автономна Республіка Крим — територіальна автономія у складі України
  8. Аграрні реформи в Україні
  9. Актуальні проблеми економічної безпеки України
  10. Аналіз встановлення та порушення макрорівноваги у можелі «Кейнсіанський хрест»
  11. Аналіз Закону України « Про державну службу»
  12. Аналіз навчально-методичного комплексу для учнів 7-го класу з історії України

Однією із найбільших науково-інформаційних установ України є Львівська національна наукова бібліотека України імені В. Стефаника, заснована у 1940 р.. У 1989 р. бібліотеці надано статус науково-дослідного інституту. Основними напрямками наукової діяльності бібліотеки є участь у підготовці національної бібліографії української книги та періодики, науково-бібліографічне розкриття книжкових, рукописних, мистецтвознавчих фондів та дослідження проблем бібліотекознавства та бібліографознавства. Чи не найбільша увага зосереджена на укладанні бібліографічних посібників.

Бібліотека успішно реалізує одне з проект створення національної бібліографії української книги та періодики (XVIII-ХХ ст.). Зокрема, у 2006 р. завершено видання матеріалів фундаментальної, забороненої в 1948–1980 рр.архівної картотеки «Репертуар української книги». Розпочато другий етап створення реєстру української книги – укладання багатотомної бібліографії «Українська книга в Галичині, на Буковині, Закарпатті, Волині з додатком книг української еміграції, 1914-1939 рр.».

Окрім грунтовних науково-дослідних праць, бібліотека видає каталоги найважливіших виставок, проведених в бібліотеці, каталоги свої видань чи каталоги фондових зібрань наявних в бібліотеці: «Каталог видань товариства «Просвіта» у Львові», «Картографічна україніка (1945-2000 рр.) у фондах ЛНБ імені В. Стефаника НАН України», «Кирилична рукописна книга зі збірок відділу рукописів Львівської наукової бібліотеки імені В. Стефаника НАН України» та ін.

Бібліотека видає щорічники – «Записки ЛННБ України імені В. Стефаника», де публікуються наукові теоретико-історичні дослідження працівників бібліотеки з бібліографознавства, книгознавства, бібліотекознавства, історії книги.

Це лише невеликий перелік видань, які видає Львівська національна наукова бібліотека України імені В. Стефаника, зазначимо, що серед них є праці метабібліографічного характеру. Бібліотека готує бібліографічні покажчики, теоретико-історичні дослідження, які є містять метабібліографію чи торкаються окремих аспектів її дослідження. Однак покажчики, які є суто метабібліографічними (такі, як «Метабібліографія України» Національної парламентської бібліотеки України) бібліотека не готує.

Інформацію про бібліографічні посібники, які видає бібліотека можна почерпнути із бібліографічних покажчиків, які видає бібліотека з метою інформування про свою діяльність. Такі покажчики можна віднести до метабібліографічних.

Перший бібліографічний покажчик, який підвів підсумок діяльності бібліотеки за сорок років вийшов у 1982 р. під назвою «Львівська наукова бібліотека імені В. Стефаника АН УРСР (1940-1980 рр.) [ ].

Весь матеріалсистематизований у двохосновнихрозділах. У першомупредставленімонографії, бібліографічніпокажчики, інструктивно-методичніматеріали, виданібібліотекою. Другийрозділохоплюєпублікації про фондибібліотеки, зокрема, про рідкіснівиданнятворів, цінністародруки та рукописи, твори образотворчогомистецтватощо.

У покажчику виокремлено підрозділ «Бібліографічні покажчики та наукові праці». Сюди ввійшли рекомендаційні, біобібліографічні покажчики, покажчики рукописних матеріалів бібліотеки, списки літератури, каталоги виставок тощо.

Література у розділахрозташована за хронологією, а в межах року – за алфавітомавторів і назв. До окремих описівподанікороткіанотації.

Бібліографія другої міри присутня у тематичному збірнику наукових праць «Скарбниця знань», який видала ЛННБ України імені В. Стефаника у 1972 р. [ ]

До статті О. П. Куща додано хронологічний список бібліографічних покажчиків, які підготували бібліографи бібліотеки у період із 1940-1972 рр., в межах року бібліографічні записи розміщені за алфавітом. Сюди ввійшли окрім БП: біобібліографічних, рекомендаційних,списки літератури, каталоги виставок тощо.

Бібліографічний огляд видань ЛННБ України імені В. Стефаника подано у історичному нарисі про бібліотеку [Львівська наукова бібліотека імені В. Стефаника АН УРСР: історичний нарис, 1989]. В окремому розділі «Наукова робота» охарактеризовано бібліографічні покажчики, які підготували бібліографи бібліотека із 40-х по 60-ті рр., у кінці праці подано бібліографію, загальним обсягом 63 назви.

Хронологічним продовженням попереднього є бібліографічний покажчик «Львівська наукова бібліотека імені В. Стефаника НАН України: покажчик видань бібліотеки та літератури про її діяльність (1981–2001 рр.)», який містить літературу за 20 років [ ].

Матеріал у покажчику систематизовано у трьох розділах: «Видання бібліотеки», «Праці співробітників, опубліковані поза межами бібліотеки», «Література про бібліотеку».

У першому розділі представлені: 1) збірники наукових праць, 2) матеріали наукових конференцій, 3) монографії, історико-бібліографічні дослідження, довідкові видання, 4) бібліографічні покажчики, каталоги, 5) інструктивно-методичні матеріали, проспекти видань, 6) публіцистика, художні твори, 7) перевидання.

У підрозділі «Бібліографічні покажчики. Каталоги» хронологічному порядку подано 139 назв БП. Сюди ввійшли зведені покажчики періодичних видань, які одержували бібліотеки Львова, покажчики рукописних і друкованих матеріалів до біографій, покажчики змісту періодичних видань, галузеві та біобібліографічніпокажчики, які підготувала бібліотека за 20 років свого існування.

Бібліографічний покажчик «Львівська наукова бібліотека імені В. Стефаника НАН України: покажчик видань бібліотеки та літератури про її діяльність (2001-2005)» є хронологічним продовженням попереднього і містить літературу за 5 років діяльності бібліотеки.

Структура покажчика є аналогічною до попереднього із певними доповненнями. Матеріал систематизовано у трьох розділах: «Видання бібліотеки», «Праці співробітників, опубліковані поза межами бібліотеки»та «Література про бібліотеку».

У першому розділі представлені: 1) збірники наукових праць, 2) матеріали наукових конференцій, 3) монографії, історико-бібліографічні дослідження, 5) науково-документальні матеріали, 6) науково-довідкові видання, 7) навчальні посібники, 8) бібліографічні покажчики, каталоги, 9) інструктивно-методичні матеріали, проспекти видань, 10) публіцистика, художні твори.

Аналогічним за назвою є підрозділ «Бібліографічні покажчики. Каталоги» за хронологією подано 35 назв БП, укладачами яких є працівники бібліотеки. Сюди ввійшли такі бібліографічні покажчики, як «Репертуар української книги, 1798-1916: матеріали до бібліографії» - найвизначніша робота філіалу Львівської академічної бібліотеки та Київської бібліотеки АН УРСР, так галузевий покажчик-щорічник «Українські Карпати».

Окремим розділом подано каталоги видань бібліотеки за визначені хронологічні періоди.

Бібліографічний покажчик «Львівська національна наукова бібліотека України імені В. Стефаника: покажчик видань бібліотеки та літератури про її діяльність (2006-2009)» [ ] аналогічний за структурою як попередні бібліографічні покажчики. В окремому підрозділі «Бібліографічні покажчики. Каталоги» в хронологічному порядку подані БП укладені бібліографами ЛННБ імені В. Стефаника за чотири роки. Тут переважають біобібліографічні покажчики та каталоги виставок, які були проведених у бібліотеці. Ще один підрозділ «Каталоги видань бібліотеки» вміщує усього 4 каталоги за минулі роки.

Бібліографія другого ступеня присутня і у виданнях Науково-дослідного центру періодикиЛьвівської наукової бібліотеки імені В. Стефаника. У 2003 р. бібліотека видала два покажчики, які мали на меті підсумувати діяльність організації за десять років [Науково-дослідний центр періодики (1993-2003 рр.) Науково-дослідний центр періодики (1993-2003 рр.), 2003, 330 с. ].

Усі видання виданнях Науково-дослідного центру періодики подано за хронологією, в межах років – за алфавітом. Повний бібліографічний опис включає відомості про автора, заголовок, підзаголовок, установи і організації, редактора чи редколегію, автора передмови, наукового редактора, консультанта, місце видання, видавництво, рік, обсяг. До окремих видань подаються анотації і рецензії.

Бібліографічні посібники в покажчику не виділено в окремий підрозділ, подано у хронологічному переліку поряд із збірниками наукових праць та матеріалами конференцій. У покажчику вміщено списки періодичних видань, систематичні покажчики змісту, анотовані каталоги, біобібліографічні покажчики тощо. Варто зазначити, що кількість представлених бібліографічних посібників є невеликою.

Покажчики видань є основним та найповнішим джерелом інформації про різноманітні бібліографічні посібники, які готують бібліографи ЛННБ України імені В. Стефаника. При підготовці видання враховано усі області бібліографічного опису, однак у більшості немає анотацій до бібліографічних покажчиків.

Також бібліотека готує щорічні випуски «Каталогу видань Львівської національної наукової бібліотеки України імені В. Стефаника». Представлені тут публікації відображають найважливіші напрями наукової діяльності бібліотеки, передусім — це створення національної бібліографії, формування репертуару української книги кінця XVIII — першої половини XX ст. і періодики XIX–XX ст.; наукове розкриття унікальних рукописних, мистецьких, книжкових фондів; дослідження історії книги та періодики; кілька видань присвячено відомим українським діячам науки і культури.

Відтак, тут представлені найважливіші бібліографічні покажчики за рік, які підготувала бібліотека, окрім бібліографічного опису подають коротку характеристику кожного із них.

Бібліографи ЛННБ України імені В. Стефаника готують не тільки ретроспективні метабібліографічні покажчики за довготривалий період діяльності бібліотеки, а й поточні, галузеві, універсальні тощо.

Важливим джерелом метабібліографії є каталоги книжкових виставок, які бібліотека готує як у паперовій, так і електронній формах.

Середних слідвиокремити каталог книжковоївиставки «Іван Франко і світова культура»[Іван Франко і світова культура: кат. виставки,1986], «Іван Франко – редактор, видавець»[Іван Франко - редактор, видавець: Каталог виставки, 2006], «ЕтельЛіліанВойнич», «ВільямШекспір–англійський драматург, поет», «Портрет Нескореного»: до 15-х роковин загибелі В’ячеславаЧорновола», «Валерія Врублевська–українська письменниця, перекладачка», книжкова виставка присвячена Борису Грінченку тощо.

Бібліотека підготувала і видала ряд галузевих покажчиків бібліографічних посібників. Автором покажчиків другого ступеня із суспільних наук є О. Г. Бербека. Йому належить бібліографічний огляд «Бібліографія другого ступеня з суспільних наук в УРСР у 60–80-х рр.»[..] та покажчик «Бібліографічні покажчики з питань економіки, видані в 1970–1980 рр.» […].

«Бібліографія другого ступеня з суспільних наук в УРСР у 60–80-х рр.» є бібліографічним оглядом різних видів джерел. Праця містить характеристику окремо виданих метабібліографічних посібників з суспільних наук, поточних покажчиків загального характеру у яких відображені БП з суспільних наук, а також списки та бібліографічні огляди, опубліковані у журналах, окремі розділи тематичних БП, які містять метабібліографію. Огляд побудований на бібліографічних джерелах, які видала Книжкова палата України, Національна бібліотека України імені В. Вернадського, Національна парламентська бібліотека, Національна історична бібліотека та ін. Огляд доповнюється списком бібліографічних посібників, які охарактеризовані в огляді, загальним обсягом 66 назв.

Авторству О. Г. Бербекиналежить огляд «Бібліографічні покажчики з питань економіки, видані в 1970–1980 рр.» укладений на основі фондів ЛННБ імені В. Стефаника. Покажчики в огляді поділено на дві групи: ретроспективні БП із загальних питань політичної економії та історії суспільної думки і ретроспективні із спеціальних питань економіки.У підрядковій бібліографії подано 38 назв бібліографічних посібників, які зберігаються у фондах бібліотеки. Це, зокрема, покажчики Інституту наукової інформації в галузі суспільних наук, а також видання Всесоюзного інституту наукової і технічної інформації. БП, які охарактеризовані в огляді є російськомовними.

М. А. Вальо – укладач метабібліографій із літературознавства: «Матеріали до бібліографії бібліографій зв’язків української літератури з літературами зарубіжних слов’янських країн» […] та «Матеріали до бібліографії зв’язків української літератури літературами народів СРСР» […].

Перша робота складається із 108 назв. У систематичному порядку подано відомості про окремо видані і внутрішньожурнальні бібліографічні покажчики українською, російською та іншими мовами. До окремих джерел подано анотації, вказано рецензії.

Друга робота акумулює окремо видані та внутрішньокнижкові бібліографічні покажчики, загальним обсяг 181 назва. Матеріал згруповано в розділи: «Загальні бібліографічні покажчики», «Українсько-російські літературні взаємини», «Зв’язки української літератури з літературами народів СРСР» та ін. Деякі джерела проанотовано.

Метабібліографія міститься і у біобібліографічних покажчиках, які видає бібліотека.

Перший покажчик такого характеру, присвяченийНаталіїКобринській. У хронологічному порядку подано бібліографічні покажчики присвячені письменниці за 1855-1920 рр[…].

ЛННБ імені В. Стефаника у 1984 р. підготувала біобібліографічний покажчик «Остап Терлецький» […]. Матеріал згрупований за хронологією за 1895–1983 рр. Метабібліографія тут представлена лиш 7 назвамиокремовиданих БП, які містять описи працьписьменникааболітератури про нього. Бібліографічні покажчики подані українською та російськоюмовами.

Наступний біобібліографічний покажчик виданий з нагоди 70-річчя з дня смерті МихайлаПавлика у 1986 р.[…]. Матеріал згруповано у хронологічному порядку за період з 1895–1983 рр. Окремим підрозділом подано 26 назвбібліографічних покажчиків. Це і як окремо видані, та і внутрішньокнижкові, внутрішньожурнальні і внутрішньогазетні БП різними мовами, зокрема, українською, російською та польською мовами.

З нагоди 100-річчя від дня народження Лесі Українки бібліотека підготувала бібліографічний покажчик «Леся Українка: 1884–1970» […]. При складанні бібліографії були використані каталоги і картотеки НБУ імені В. Вернадського та ЛННБ імені В. Стефаника.

Матеріал у покажчику поділений на два великі розділи: «Твори Лесі Українки» і «Про Лесю Українку та її творчість». Останній розділ містить підрозділ «Бібліографія бібліографії». Тут у хронологічному порядку подано 26 назв бібліографічних покажчиків, присвячених життю і творчості поетеси. Це і окремо видані БП, так і внутрішньо книжкові та внутрішньо журнальні, до останніх подано анотації із зазначенням сторінок на яких подана бібліографія.

ЛННБ імені В. Стефаника у 1993 р. підготувала бібліографічний покажчик присвячений діячам «Руської трійці»Маркіану Шашкевичу, Івану Вагилевичу, Якову Головацькому, видавцям альманаху «Русалка Дністровая» […]. Покажчик охоплює хронологічні рамки 1834-1990 рр. Уся література у покажчику систематизована у двох розділах «Твори діячів «Руської трійці» та «Література про діяльність «Руської трійці». Другий підрозділ містить метабібліографіярафію у рубриках: «Бібліографічні покажчики» та «Каталоги, в яких зареєстрована «Русалка Дністровая».

У рубриці «Бібліографічні покажчики» зібрано покажчики, які стосуються як діячів «Руської трійці» в цілому, так і персонально, а також загальні бібліографії у яких є література за темою. Тут у хронологічному порядку подано 20 назв БП за період з 1878 р. по 1989 рр. Опрацьовано джерела різними мовами: українською, польською, англійською, російською. Починаючи від персональної бібліографії Karol Estreicher «Szaszkiewicz Marcjan» (1878 р.) до загальної бібліографії «Bibliography of Ukrainian Literature in English and French» (1989 р.)

У підрозділі «Каталоги, в яких зареєстрована «Русалка Дністровая» у хронологічному порядку подано каталоги державних і особистих бібліотек, книготорговельні каталоги в яких подавались відомості про наявні примірники «Русалки Дністрової» за період 1865-1968 рр. Загалом 11 назв українською, польською, російською.

Персональна метабібліографія ЛННБ імені В. Стефаника представлена не тільки бібліографічними покажчиками, а й бібліографічними оглядами.

Одним із найпомітніших є праця Л. І. Ільницької «Василь Стефаник у бібліографії». Автор охарактеризувала низку бібліографічних покажчиків, які видала бібліотека за період з 1952 по 1979 рр. У підрядковій бібліографії подано 18 назв бібліографічних посібників: окремо видані, внутрішньокнижкові та внутрішньожурнальні БП.

Бібліотека зробила значний внесок у розвиток краєзнавчої метабібліографії.

Найвиднішими є напрацювання О. Д. Кізлика. У 1967 р. дослідник уклав покажчик «Іншомовні матеріали до історії міст і сіл України». Це, власне, каталог книг фонду львівських бібліотек (ЛННБ імені В. Стефаника і НБ «Львівського університету»), однак покажчик є доволі обмеженим. У 1995 р. автор доповнив і перевидав БП під назвою «Іншомовні джерела до історії міст і сіл України». Покажчик розширений матеріалами, які зібрані з різних друкованих історичних, географічних, краєзнавчих покажчиків, довідників, державно-реєстраційних бібліографічних видань, каталогів львівських наукових бібліотек тощо.

Матеріали у покажчику розташовані за хронологіє у чотирьох розділах: «Територія України ранньої доби», «Територія України княжої доби», «Територія України Литовсько-польської доби», «Публікації з історії областей, міст і сіл України від 1772 р. до наших днів»

Метабібліографія у покажчику вміщена у кількох підрозділах. Відтак, у підрозділі першого розділу «Каталоги виставок» подано 4 назви польською мовою.

Ще один підрозділ «Бібліографія. Історія наукових досліджень» містить 64 назви, зокрема, бібліографічні покажчики, списки літератури, каталоги різними мовами: польською, німецькою, французькою.

Підрозділ «Покажчики змісту газет і журналів» включає 22 назви БП змісту газет польською та німецькою мовами, які виходили у Львові.

Огляд покажчиків змісту українських періодичних видань подає О. Г. Бербекау праці «Важливе джерело бібліографічної інформації». Автор подав характеристику близько 40 бібліографічних покажчиків, виданихукраїнською та російськоюмовами.

В. Г. Гетьманчук та О. О. Яворська – бібліографи ЛННБ імені В. Стефаника уклали у 1989 р. краєзнавчий метабібліографічний посібник«П’ятдесят років возз’єднання українських земель в єдиній Українській радянській державі (1939–1989)». Посібник містить інформацію про 118 БП. Матеріал згруповано у підрозділи: «Покажчики загального змісту» та «Краєзнавчі видання про західні області УРСР». У підрозділі «Краєзнавчі видання про західні області УРСР» матеріал розташовано за областями (Волинська, Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська, Рівненська, Тернопільська, Чернівецька).

ЛННБ імені В. Стефаника готує галузеву метабібліографію. З 1977 р. видає галузевий БП «Українські Карпати»[…], який до 1988 р. виходив під назвою «Радянські Карпати». Видання охоплює джерела з природи, економіки, історії Українських Карпат. Це, зокрема, монографії, збірники статей, матеріали наукових конференцій, статті з періодичних видань, рецензії, автореферати дисертацій, бібліографічні покажчики, вибірково – газетні публікації, про природні умови і ресурси Українських Карпат, їх раціональне використання і відтворення, рослинний і тваринний світ, про геологічну будову і корисні копалини, екологічні проблеми.

БП «Українські Карпати» за 1977 р. містить рубрику «Бібліографія», у якому в алфавітному порядку подано окремо видані, внутрішньокнижкові та внутрішньожурнальні БП, присвячені «Карпатському Єврорегіону» (територія Закарпатської, Івано-Франківської, Чернівецької областей, передгірних і гірських районів Львівської області). Такі рубрики наявні чи не у кожному випуску посібника.

Бібліографи Львівської національної наукової бібліотеки України імені В. Стефаника вносять свою лепту у розвитку української метабібліографії. Їх досягнення представлені формі покажчиків бібліографічних посібників, бібліографічних оглядів, каталогів тощо. Жанрове різноманіття охоплює галузеві, універсальні, персональні, поточні, ретроспективні посібники. Варто зазначити, що з часу створення і до сьогодення відбувається спад у метабібліографічній діяльності бібліотеки. Зараз, фактично, метабібліографія частково представлена у щорічних каталогах бібліотеки та у персональних посібниках, у яких зазначаються БП присвячені діяльності ювіляра чи його роботи.

У період з 50 по 80 - рр. ХХ ст. бібліотека готувала галузеві та універсальні метабібліографічні посібники. На сучасному етапі галузева метабібліографія подається у посібнику «Українські Карпати». Окремих метабібліографіярафічних праць з окремих галузей бібліотека не готує.

Зазначимо, поштовх для розвитку набула персональна метабібліографія. ЛННБ імені В. Стефаника готує ювілейні біобібліографічні покажчики. У них, здебільшого, виокремлюють рубрики «Бібліографія» із зазначенням БП присвячених життю та діяльності ювіляра.

Не менш важливими є теоретико-історичні дослідження бібліографів ЛННБ імені В. Стефаника.

Показовою у цьому плані є дослідження Н. А. Рибчинської «Загальноукраїнський характер метабібліографії західноукраїнських бібліографів першої половини XX ст.». Автор висвітлює діяльність членів Бібліографічної комісії НТШ у Львові І. Т. Калиновича, В. Дорошенка, Є. Ю. Пеленського, М. Кордуби в галузі метабібліографії та оцінює їх діяльність як ще один крок до укладання національної бібліографії.

У статті обґрунтовано вживання терміна «метабібліографія» замість «бібліографія бібліографії». Охарактеризовано науковий доробок, як теоретичний, так і практичний, фундатора української метабібліографії М. І. Ясинського, зокрема, «Головні моменти з історії української бібліографії», «Бібліографічна робота на Радянській Україні в 1926 р.». Автор провела паралелі робіт М. І. Ясинського та західноукраїнського бібліографа Ф. П. Максименка. До числа перших західноукраїнських бібліографів, які займалися метабібліографією зараховано З. Кузелю, який уклав «Спис бібліоґрафічної літератури», І. Т. Калинович автора «Бібліографії українознавства за 1914–1923 рр.» та дослідження «Сучасний стан української бібліографії», Є.-Ю. Пеленського головним доробком якого є «Бібліографія української бібліографії» та галузеві покажчики «Бібліографія української мовознавчої бібліографії», «Педаґоґічна бібліографія». Щодо праць В. Дорошенка, то охарактеризовано його «Бібліографічний покажчик Шевченкових творів». Серед наукового доробку М. Кордуби виокремлено картотеку «Бібліографія історії України».

У підрядкових примітках автор подала детальну бібліографію охарактеризованих бібліографічних покажчиків із зазначенням автора, назви, року і місця видання, сторінок, назви видання у якому розміщений покажчик, числа. Праця вирізняється повнотою охоплення матеріалу і є першим дослідженням з обраної тематики.

Н. А. Рибчинська та М. А. Вальо характеризуючи діяльність відділу наукової бібліографії підвели підсумки його роботи за період з 1940 р. по 2010 рр.

Дослідження Н. А. Рибчинської охоплює створення і становлення відділу бібліографії за 1940–1962 рр. Поряд із зазначенням основних біографічних відомостей працівників відділу подано й бібліографічні покажчики укладачами яких є вони. Укладачем першого покажчика у відділі був А. Генсьорський «До першої річниці визволення Західної України від гніту панської Польщі». Чи не найбільшим досягненням відділу стала картотека «Бібліографія української книги 1798–1914», яка була видана лише в період незалежності України. Ще одна вагома праця «Бібліографія української дитячої літератури» К. Малицької. Подано також бібліографічні покажчики О. Павенцького «Матеріали до бібліографії західних областей УРСР», Ю. Зайця «Бібліографія історії міста Львова», «Матеріали до бібліографії академіка М. С. Возняка» та ін. У кінці публікації подано список використаних джерел із зазначенням бібліографії поданих вище покажчиків.

Хронологічним продовженням є праця М. А. Вальо, яка охоплює діяльність відділу за 1963–2010 рр. До найвагоміших бібліографічних досліджень автор відносить фундаментальну працю «Т. Г. Шевченко. Бібліографія літератури про життя і творчість (1839–1916)» О. Д. Кізлика та Є. Є. Кравченка, покажчик М. О. Мороза «Бібліографія творів Івана Франка за 1874–1964 рр.», дослідження М. Гуменюка «Українські бібліографи ХІХ – початку ХХ ст.», бібліографічний покажчик «Українська лексикографія ХІІІ–ХХ століть» Т. Кульчицької, Каталог видань товариства «Просвіта» у Львові укладачами якого є Л. Головата, О. Бербека, підготовка до друку фундаментальної, забороненої в 1948–1980 рр., архівної картотеки «Репертуар української книги, 1798–1916 рр.» тощо.

У дослідженні подано лише назви та прізвища укладачів бібліографічних посібників без зазначення інших характеристик видань.

Подані публікації є своєрідними оглядами праць, які видав відділ бібліографії за час свого існування. Матеріал є доволі вичерпним та важливим для подальших досліджень.

Відтак, Львівська національна наукова бібліотека України імені В. Стефаника має значні теоретичні та практичні досягнення в галузі метабібліографії. Починаючи від покажчиків бібліографічних посібників до теоретико-бібліографічних досліджень працівників бібліотеки. Цінними є покажчики і каталоги видань бібліотеки за певний період, універсальні та галузеві покажчики БП, персональні покажчики, які містять БП, надзвичайно важливими є теоретичні дослідження М. А. Вальо та Н. А. Рибчинської.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.008 сек.)