АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема 2. Економічний розвиток: рушійні сили та фактори

Читайте также:
  1. Абіотичні екологічні фактори
  2. Антропогенні екологічні фактори
  3. Бюджетні обмеження споживача, бюджетне рівняння та фактори впливу на бюджетну лінію.
  4. Валовий внутрішній продукт – основний макроекономічний показник.
  5. Валютний курс та макроекономічний стан України.
  6. Виробництво. Фактори виробництва. Процес виробництва
  7. Відносні статистичні величини, їх види за аналітичною функцією, економічний зміст, методика обчислення та одиниці вимірювання
  8. Власність як економічна категорія. Сутність власності, її економічний та правовий зміст
  9. Внутрішні силові фактори при згині.
  10. Договор международного факторинга
  11. Екологічні фактори, їх класифікація та основні закони дії факторів
  12. Економічне зростання та його фактори.

Питання

1. Економічні інтереси: сутність, види, взаємодія.

2. Взаємозв'язок потреб і споживання.

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

При самостійному опрацюванні цих питань слід викорис­товувати вказані джерела, де найповніше висвітлені дані питан­ня.

Необхідно звернути увагу на такі моменти:

• що таке економічні інтереси;

• форми економічних інтересів відповідно до типів вла­сності;

• на що спрямовані економічні інтереси працівників та
власників засобів виробництва;

• форми колективних інтересів;

• вплив економічних інтересів на соціально-економічний прогрес;

• взаємозв'язок інтересів, потреб і споживання.

Питання 1. Економічні інтереси: сутність, види, взаємодія

Якщо людина усвідомила свої економічні потреби й пра­гне домогтися їх реалізації шляхом постановки конкретної мети, то такі потреби виявляються як економічні інтереси.

Економічні інтереси - усвідомлені економічні потреби окремих людей, трудових колективів, соціальних верств, груп і класів.

Економічні інтереси є також формою вияву різних типів та форм власності. Відповідно до їх кількості розрізняють типи і форми економічних інтересів. Так, існування трьох основних типів власності (приватної, колективної та державної) зумовлює існування приватних, колективних і суспільних інтересів.

Економічні інтереси реалізуються у господарській діяль­ності. Інтересом для найманого працівника є заробітна плата, для підприємця - прибуток, для банкіра - відсоток, для власника природних ресурсів - рента. Інтереси продавця та покупця пере­тинаються в ціні, але інтерес першого полягає в її підвищенні, а другого - у зниженні. Інтерес виробника виявляється у доході, який він одержує після реалізації свого продукту, а інтерес по­купця - у самому продукті.

Уся сукупність потреб впливає на виробництво, зумов­люючи зміни у ньому, адже виробництво спрямоване на їх задо­волення. Зміна потреб викликає зміни у виробництві. Але не лише потреби впливають на виробництво, виробництво водно­час породжує нові потреби (скажімо, лише після появи у вироб­ництві холодильника чи телевізора з'явилися потреби в них). Отже, потреби зумовлюють розширення виробництва і зміни в його змісті, а виробництво - розширення (зростання) потреб. Так відбувається економічний розвиток: потреби та виробницт­во "підштовхують" одне одного у своєму поступальному русі.

Оскільки у суспільстві постійно діє економічний закон безмежного зростання (підвищення) потреб людей, то і вироб­ництво зростатиме нескінченно. Цим визначається роль потреб у виробництві.

Найважливішою характеристикою потреб є їх невтолимість і безмежність - незалежно від того, чи то особисті, чи колективні потреби. Потреби невтолимі тому, що не можна за­довольнити їх усі відразу, а безмежні - бо з'являються усе нові й нові потреби, і так буде завжди, допоки існуватиме людство. Проте можливості у задоволенні безмежних потреб наштовху­ються на обмеженість (рідкісність) ресурсів.

Оскільки економічні інтереси - найконкретніша форма вияву відносин економічної власності, то відповідно до існуван­ня у сучасній структурі таких відносин трьох основних типів власності (приватної, колективної, суспільної) виділяють індиві­дуальні (особисті), колективні та суспільні економічні інтереси.

Як і економічні потреби, вони мають історичний харак­тер, історична форма та соціальна зумовленість економічних ін­тересів у кожному суспільстві визначаються відносинами ви­робництва, розподілу, обміну і споживання, які в свою чергу за­лежать від розвитку продуктивних сил.

Економічні інтереси, однак, не слід ототожнювати з по­требами. Вони є самостійною економічною категорією.

Економічні інтереси, по-перше, знаходять свій вияв у по­ставлених цілях та діях, спрямованих на задоволення потреб; по-друге, завжди відбивають відповідний рівень і динаміку задово­лення потреб.

Свої економічні потреби людина реалізує у виробництві, вступаючи в економічні відносини. Тому пізнати економічні ін­тереси, їх об'єкт можна лише через розкриття суб'єктів еконо­мічних відносин. Соціальним суб'єктом вираження економічно­го інтересу виступають індивід, сім'я, колектив, населення пев­ного регіону, суспільства. Кінцевим об'єктом інтересу є резуль­тат (продукт, послуга, інформація) суспільного виробництва, що використовується для задоволення цієї потреби, з приводу якої й складаються конкретні відносини між людьми.

Отже, кожний суб'єкт економічних відносин є носієм конкретного інтересу. Скільки суб'єктів економічних відносин, стільки й економічних інтересів.

Структура економічних інтересів досить різна. Передусім виділяють виробничі інтереси, пов'язані з організацією вироб­ництва, і невиробничі, пов'язані із задоволенням особистих по­треб виробника та його потреб як члена суспільства.

За суб'єктами реалізації економічні інтереси класифіку­ють на державні, групові та особисті.

Державний інтерес поділяють так:

• інтереси господарювання, пов'язані з виконанням державного бюджету, системою оподаткування, забезпеченням надходження інвестицій в економіку, тарифним стимулюванням експорту тощо;

• забезпечення інтересів управлінської системи як у галузевому, так і в територіальному аспекті;

• здійснення інтересів самоконтролю та оптимізації су­спільства.

Носіями групового (колективного) інтересу є виробники, споживачі, акціонери, фондова біржа тощо.

Вияви групового інтересу можуть бути різними: корпора­тивний інтерес підприємств, фірм, компаній, асоціацій суб'єктів господарської діяльності, трудових колективів.

При цьому економічний інтерес трудового колективу за­лежить від форми власності, оскільки на державних і приватних підприємствах він має різний зміст.

Особистий інтерес охоплює потреби, пов'язані з реалі­зацією певної форми власності, правом володіння та користу­вання нею, управління, тримання доходів.

Економічні інтереси поділяють також за часовою озна­кою {поточні, перспективні) і за об'єктивними рисами {майнові, фінансові, умов праці) тощо.

Отже, економічне та суспільне життя характеризується наявністю різних взаємопов'язаних та взаємодіючих інтересів, які утворюють єдину систему. Проте система економічних інте­ресів у кожному суспільстві суперечлива. Інтереси конкретних індивідів (підприємця і найманого працівника, продавця та по­купця) або підприємств і фірм, що конкурують за випуск та реа­лізацію продукції, або підприємства й держави, приміром, щодо величини податку не завжди збігаються.

Досягти взаємодії інтересів дуже складно, але можливо.

Наприклад, у сфері виробництва підприємці та наймані працівники виступають як протилежні сторони економічних відносин (перші зацікавлені в економії заробітної плати, другі -в її збільшенні). Однак вони мають спільний інтерес щодо ефек­тивної роботи цього підприємства (збуту продукції, отримання більшого прибутку), адже від кінцевого результату функціону­вання підприємства залежать як прибутки підприємців, так і со­ціальні вигоди працівників (збереження місця роботи, надбавки та премії до зарплати тощо).

Механізм узгодження інтересів у суспільстві визначаєть­ся передусім сутністю існуючої економічної системи,

Питання 2. Взаємозв'язок потреб і споживання

Економічні інтереси більшості сучасних найманих пра­цівників спрямовані на отримання предметів споживання та по­слуг, а інтереси власників засобів виробництва - на збільшення різних видів власності (цінних паперів, нерухомого майна, кош­товних металів тощо). Тому засобом реалізації економічних інтересів працівників є отримання заробітної плати, а власників засобів виробництва - привласнення прибутків. Протягом останніх десятиліть у розвинених країнах світу з широким роз­повсюдженням акцій, впровадженням нових форм заробітної плати (наприклад, участі в прибутках) економічний інтерес де­яких найкваліфікованіших працівників певною мірою реалізу­ється в отриманні частини прибутку (у формі дивідендів). Засо­бом реалізації суспільних інтересів є збільшення національного доходу, державної власності на засоби виробництва та частки одержавленого національного доходу.

Економічні інтереси більшості найманих працівників є особистими інтересами (на відміну від приватних, які є формою вияву приватної трудової власності). Засіб реалізації особистих інтересів - це отримання доходу від реалізації створених товарів і послуг.

Економічні інтереси стають могутньою рушійною силою соціально-економічного прогресу, коли оптимально поєднують­ся особисті, колективні та суспільні інтереси. Таке поєднання необхідне на рівні окремого підприємства, галузі, держави. На рівні підприємства воно здійснюється через впровадження про­гресивних форм заробітної плати, раціонального розподілу при­бутку і стимулювання праці, розширення масштабів виробницт­ва й відрахувань до державного бюджету тощо. Світова практи­ка свідчить, що оптимальне поєднання колективних та суспіль­них інтересів відбувається тоді, коли до державного бюджету вилучається не більше 40 % прибутків.

Оптимальне поєднання економічних інтересів на рівні держави маємо тоді, коли отримані державою через механізм оподаткування кошти раціонально розподіляються на соціальні витрати (розвиток освіти, охорони здоров'я, захист навколиш­нього середовища, розвиток економіки, оборона та ін.).

З-поміж різних типів інтересів нині панують колективні, насамперед трудові колективні інтереси. Це зумовлено тим, що на підприємствах, де переважає колективна праця, створюються матеріальні і нематеріальні блага. При цьому мають оптимально поєднуватись особисті та колективні інтереси, кожен член трудового колективу має бути впевнений, що створений спільними зусиллями дохід підприємства, в тому числі частина прибутку, буде раціонально розподілений відповідно до кількості та якості праці.

Методичні рекомендації для самостійної роботи №3


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)