АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

РОЗДІЛ 3. ПОЛІТИЧНА АКТИВНІСТЬ СЕРЕДНЬОГО КЛАСУ НА ХМЕЛЬНИЧЧИНІ

Читайте также:
  1. D. В ніжках середнього мозку
  2. I розділ
  3. I. Організація класу до уроку.
  4. Абсолютне погіршення становища робітничого класу
  5. Актуальність розділу.
  6. Бальнеологія як розділ курортології. Головні бальнеологічні групи мінеральних вод.
  7. В – Індивідуальні розділи курсу
  8. Визначення середнього значення коефіцієнту технічної готовності парку
  9. Вимоги до написання підрозділу
  10. Вимоги до написання підрозділу
  11. Вимоги до написання підрозділу
  12. Висновки до розділу

Політична активність вважається однією з атрибутивних рис середнього класу, який, з одного боку, є прихильником суспільної стабільності, а з іншого – суб’єктом громадської і громадянської активності, що виявляється в різних формах: від участі у виборах представницьких органів влади та органів місцевого самоврядування до самодіяльного об’єднання, з метою або досягнення тих чи інших суспільно значимих цілей, або захисту (через протестні акції) порушених (у т.ч. державою) прав і свобод людини і громадянина. Саме в якості суб’єкта політичної активності середній клас може розглядатися як соціальна основа громадянського суспільства. Тому є сенс розглянути окремі особливості політичної активності середнього класу на прикладі Хмельниччини, виявлені в рамках соціологічного дослідження.

У дослідженні використовувались такі поняття:

Політична активність - одна з форм суспільної активності, діяльність соціальних суб’єктів, яка має на меті впливати на прийняття політичних рішень, здійснення своїх інтересів.

Середній клас - група людей, що має стійкі доходи, достатні для задоволення широкого кола матеріальних і соціальних потреб. До середнього класу, як правило, відносять таких людей, які мають високий рівень освіти і кваліфікації, і що займають в суспільстві проміжне становище: між багатою невеликою частиною і значною - низькооплачуваною частинами населення.

Приватна власність - одна з форм власності, що означає абсолютне, захищене законом право громадянина чи юридичної особи на конкретне майно яка полягає в тому, що ці об’єкти власності належать приватним особам, сім’ям, групі осіб.

Місцеві органи влади - це державні органи виконавчої влади в областях, районах, в районах Автономної Республіки Крим, а також в містах Києві та Севастополі, які наділені правом представляти інтереси держави і приймати від її імені розпорядження, що діють на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці.

Вибори - передбачена конституцією та законами форма прямого народовладдя, за якою шляхом голосування формуються представницькі органи державної влади та місцевого управління.

Мітинг - масове зібрання для обговорення важливих питань поточного життя, на підтримку певних вимог або для вираження солідарності, або протесту. Зазвичай, проводиться на відкритому повітрі і, як правило, доступний для однодумців.

Страйк - організоване масове або часткове припинення роботи чи інша протидія нормальному (традиційному) перебігу виробничого процесу з метою домогтися виконання певних вимог.

Громадська організація - об’єднання громадян, яке утворюються для спільної реалізації спільних інтересів (культурних, економічних, вікових, гендерних, регіональних, релігійних, професійних, соціальних тощо).

Політична партія - це організована група громадян, що виражає інтереси тих чи інших соціальних верств і прагне до реалізації своєї мети шляхом боротьби за державну владу і її використання.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)