АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Шляхи вдосконалення організації інформаційно-аналітичного забезпечення в контексті підвищення якості державно-управлінських рішень

Читайте также:
  1. IV. ІНФОРМАЦІЙНО-МЕТОДИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ
  2. VII. Матеріали методичного забезпечення заняття.
  3. Аналіз колірних рішень упаковки
  4. Аналіз освітлення робочої зони розробника проекту з метою визначення та забезпечення його оптимального значення.
  5. Аналіз якості виробленої продукції
  6. Аналізатори, їх значення для життєдіяльності і забезпечення захисту людини від небезпек.
  7. Арешт майна як захід забезпечення кримінального провадження.
  8. Атестація вчителів, її вплив на підвищення майстерності педагогів.
  9. В КОНТЕКСТІ НАЦІОНАЛЬНИХ ВЗАЄМОЗВ’ЯЗКІВ»,
  10. Вартість майна, яке належить арештувати з метою забезпечення цивільного позову, повинна бути співмірною із розміром шкоди, завданої кримінальним правопорушенням.
  11. Вжити необхідних заходів для забезпечення безпеки особи згідно із законодавством.
  12. Види забезпечення виконання зобов’язань

 

Основні проблеми, які потребують вирішення задля удосконалення організації інформаційно-аналітичного забезпечення процесу вироблення та прийняття державно-управлінських рішень, можна розділити на тригрупи:

1) відсутність єдиної нормативно-правової та навчально-методичної бази здійснення інформаційно-аналітичної діяльності;

2) відсутність інформаційної освіти у державних службовців, які займаються інформаційно-аналітичною діяльність;

3) відсутність єдиної регіональної інформаційно-аналітичної служби.

З метою вирішення цих проблем та задля удосконалення організації інформаційно-аналітичного забезпечення процесу вироблення та прийняття державно-управлінських рішень було розроблено концептуальну модельпокращення якості організації інформаційно-аналітичного забезпечення прийняття державно-управлінських рішень з метоюпідвищення ефективності їх реалізації (див. рис. 2.7)


 

Шляхи оптимізації інформаційно-аналітичного забезпечення прийняття державно-управлінських рішень

 

 

Прийняття законів, які б врегульовували інформаційно-аналітичну діяльність органів державної влади
Створення регіональної інформаційно-аналітичної служби

 

 


Рис. 2.7 – Концептуальна модель покращення якості організації інформаційно-аналітичного забезпечення прийняття державно-управлінських

 

Під концептуальною моделлю ми розуміємо знакову систему, що відтворює, імітує, відображає принципи внутрішньої організації, функціонування, певні властивості, ознаки та характеристики об’єкта дослідження (інформаційно-аналітичного забезпечення прийняття державно-управлінських рішень), виявляє риси, властиві досліджуваному об’єктові в межах, визначених цілями дослідження.

Розроблена модель демонструє, що для досягнення поставленої мети було проаналізовано:

– організаційну структуру та основні напрями діяльності інформаційно-аналітичного відділу;

– кадровий склад, а саме, освіту та досвід роботи, працівників відділу;

– структуру інформаційно-аналітичних довідок та особливості їх створення;

– фактори позитивного впливу на діяльність працівників інформаційно-аналітичного відділу та бар’єри на шляху ефективної роботи відділу.

На основі проведеного аналізу було запропоновано шляхи підвищення ефективності інформаційно-аналітичної діяльності, які включають розробку ряду методичних матеріалів, створення регіональної інформаційно-аналітичної служби, прийняття законів, які унормовували б інформаційно-аналітичну діяльність органів державної влади та удосконалення кадрової політики щодо добору державних службовців для роботи з інформацією та щодо підвищення кваліфікації таких працівників.

Отож, з метою удосконалення процесу інформаційно-аналітичного забезпечення прийняття державно-управлінських рішень (а в результаті – і підвищення якості здійснення цих рішень), пропонується прийняти наступні закони: «Про інформаційно-аналітичну діяльність» та «Про інформаційне забезпечення органів державної влади». Доцільність прийняття таких законів зумовлена по-перше, тим фактом, що чинне законодавство, яке регулює інформаційне середовище, не враховує особливості діяльності органів державної влади, по-друге, органи державної влади, як правило, самостійно вирішують проблеми забезпечення послугами зовнішніх споживачів інформації – юридичних та фізичних осіб, що призводить не тільки до незадовільного інформаційного забезпечення діяльності органів державної влади, а й до необґрунтованих матеріальних витрат на створення несумісних автоматизованих інформаційних систем і баз даних цих органів. Резченко Є. О. наголошує на тому, що прийняття закону «Про інформаційне забезпечення органів державної влади» дозволить створити законодавчу основу у сфері інформаційного забезпечення органів державної влади та ефективно використовувати наявні інформаційні ресурси, визначити права та обов’язки як органів державної влади, так і юридичних та фізичних осіб у цій сфері[66].

Прийняття зазначених законів спрямоване на:

– забезпечення та реалізацію єдиної державної політики у сфері інформатизації;

– стимулювання виробництва та надання інформаційних послуг, створення цивілізованого ринку інформаційних продуктів та послуг, а також інформаційних технологій та засобів їх забезпечення;

– формування розгалуженої системи інфраструктури для оптимального використання державних інформаційних ресурсів;

– включення інформаційних ресурсів до переліку найважливіших державних ресурсів тощо.

Наступним чином, необхідно почати підготовку науково-методичної літератури з різних аспектів розвитку та реалізації інформаційно-аналітичного забезпечення прийняття державно-управлінських рішень, організації та технологій інформаційно-аналітичної діяльності у сфері державного управління, застосування різноманітних методів аналітики. Тому нами було розроблено методичні рекомендації для працівників інформаційно-аналітичного відділу Івано-Франківської обласної державної адміністрації «Пошук інформаційних ресурсів в мережі Інтернет: особливості здійснення» (див. додаток Б) та «Методика створення інформаційно-аналітичних документів» (див. додаток В).

Необхідність створення методичних рекомендацій «Пошук інформаційних ресурсів в мережі Інтернет: особливості здійснення» зумовлена тим фактом, що працівники інформаційно-аналітичного відділу щоденно проводять збір інформації із застосуванням мережі Інтернет. Проте, в зв’язку із відсутністю у них профільної інформаційної освіти, часто стикаються із проблемою не релевантних результатів пошук. Тож, працівникам відділу пропонуються методичні рекомендації, що містять вказівки щодо вибору інформаційно-пошукової системи, використання можливостей базового та розширеного пошуку, правильного формування запиту в пошукових системах, використання мовних інструментів для пошуку інформаційних ресурсів на іноземних сайтах та веб-порталах.

Важливість формування методичних рекомендацій «Методика створення інформаційних документів» випливає із відсутності в органах державної влади єдиних вимог щодо створення інформаційних документів, зокрема, інформаційно-аналітичних довідок. Роботу працівників інформаційно-аналітичного відділу Івано-Франківської обласної державної адміністрації значно ускладнює той факт, що інформація із районних державних адміністрацій надходить у різному форматі. Можемо припустити, що до Адміністрації Президента інформація із обласних державних адміністрацій також надходить у різному вигляді.Оскільки Івано-Франківська обласна державна адміністрація регулярно проводить навчальні семінари для працівників відповідних відділів районних державних адміністрацій, то вважаємо за доцільне стверджувати, що за наявності єдиних вимог щодо формування інформаційно-аналітичних довідок, можливо уніфікувати форму цих документів хоча б у межах області, на що і направлені розроблені методичні рекомендації.

«Методика створення інформаційно-аналітичних документів» містить

– теоретичні основи наукової обробки документів;

– загальну методику створення інформаційних документів;

– основні види інформаційних документів;

– особливості оглядово-аналітичних, оглядових та аналітичних документів.

Також у методичних рекомендаціях зазначено рекомендовані вимоги щодо оформлення інформаційно-аналітичних довідок, а саме, рекомендовані обсяг, шрифт, кегль, міжрядковий інтервал, границі сторінки тощо.

Наступним кроком в напрямку удосконалення інформаційно-аналітичного забезпечення прийняття державно-управлінських рішень є формування у державі сучасної інфраструктури аналітичної діяльності, що включала б тісну взаємодію державних і недержавних аналітичних центрів, підсистеми підготовки й підвищення кваліфікації кадрів, навчально-методичну базу, Інтернет-ресурси, офіційну статистику, банки та бази аналітичної інформації. За розробленою моделлю, таким кроком є створення при Івано-Франківській обласній державній адміністрації регіональної інформаційно-аналітичної служби, метою діяльності якої б була своєчасна, науково-обґрунтована підтримка процесів підготовки та прийняття державно-управлінських рішень. Ідею створення такої служби детально розробляє у своїх працях Гаман Т., яка зазначає, що важливим елементом у забезпеченні ефективного взаємозв’язку між потребами суспільства та діяльністю держави є наявність чіткого, безперебійного, своєчасного та ефективного механізму циркуляції інформації в самих органах виконавчої влади задля забезпечення прийняття ефективних державно-управлінських рішень [2].

Функціонально така інформаційно-аналітична служба може складатися із таких підсистем (чи складових): функції інформаційного пошуку, аналітико-методичні функції, функції технічного забезпечення та захисту інформації (див. рис. 2.8)

 

 

 


Рис. 2.8 – Функціональні складові регіональної інформаційно-аналітичної служби

 

До першої підсистеми функцій Гаман Т. відносить функції інформаційного пошуку, які включають у себе: збір та аналіз даних, пошук і оцінку інформації з використанням інформаційно-телекомунікаційних технологій та можливостей Інтернет; ідентифікацію та систематизацію інформації, її зберігання; створення баз даних; інформаційний супровід підготовки прогнозів розвитку галузей, підприємств регіону; інформаційну підтримку проектів зі ступенем ризику; інформаційну підтримку науково-дослідних робіт із проблем розвитку соціально-економічного потенціалу регіону.

Другою функціональною складовою пропонується виділити функції здійснення аналітично-методичної діяльності, а саме: виявлення, опис проблем, тенденцій,альтернатив, конфліктних і надзвичайних ситуацій; моделювання проблем, вибір методів їх рішення, оцінка наслідків; інформаційне та аналітичне рецензування планів, програм, результатів експертиз; аналіз і прогнозування ситуацій, проблему політиці, економіці, науці, виробництві, підприємницькій діяльності тощо;мінімізація факторів ризику; аналітична оцінка ініціатив, інновацій, розробка пропозицій щодо їх використання; аналіз рейтингів, кредитних історій об’єктів;інформаційний супровід і аналіз суспільно-політичних акцій і процесів; підготовка зведених, тематичних, прогнозних, аналітичних матеріалів, довідок, доповідей, обґрунтувань, інших інформаційних продуктів.

Третя підсистема функцій включає в себе функції технічного забезпечення та захисту інформації, серед яких: організаційно-технологічна реалізація процесів інформатизації в області; програмне забезпечення; створення інформаційно-пошукових програм; забезпечення захисту інформації; забезпечення телекомунікації та автоматизації; випуск аналітичних збірників, довідників тощо.

Для реалізації вищенаведених функцій доцільно в структурі інформаційно-аналітичної служби в регіоні створити відповідні відділи: відділ інформаційного пошуку та інформаційних ресурсів; аналітично-експертний відділ; відділ технічного забезпечення (див. рис. 2.9)

 
 

 

 


Рис. 2.9 – Структурна схема інформаційно-аналітичної служби

 

Розглянемо складову діяльності інформаційно-аналітичної служби Івано-Франківської області, яка безпосередньо стосується теми нашого дослідження – інформаційно-аналітичне забезпечення прийняття державно-управлінських рішень. Пропонуємо виділити два основних напрямки такої діяльності інформаційно-аналітичної служби, а саме:

1) підготовка та інформаційно-аналітичне забезпечення стратегічних рішень керівництва місцевих державних адміністрацій;

2) щоденна, поточна робота з підготовки інформаційно-аналітичної основи для управлінських рішень; оформлення документів, офіційних доповідей, інформаційних, аналітичних довідок тощо.

Основу діяльності першого напрямку складає аналіз і оцінка поточних подій у всіх основних сферах суспільного, соціально-економічного життя регіону,зокрема, виявлення тенденцій і прогноз розвитку ситуацій, формулювання проблем, стратегічних завдань, що вимагають відповідної реакції від керівництва місцевих державних адміністрацій. Другий напрямок реалізується в щоденній роботі інформаційно-аналітичної служби. Її результати є інформаційною і науковою основою для прийняття управлінських рішень. Це – підготовка регулярних аналітичних довідок, аналітичних оглядів, експрес-аналізів, що відображають найбільш важливі події, інших документів, які заслуговують на увагу керівництва обласної державної адміністрації.

Отже, у випадку її створення, інформаційно-аналітична служба виконуватиме такі функції:

– формування та здійснення в регіоні загальної політики інформатизації;

– формулювання загального інформаційно-телекомунікаційного простору;

– розширення задач моніторингу щодо розробки й оцінки міжгалузевих показників розвитку області, аналізу і прогнозування проблемних ситуацій розвитку;

– розробка критеріїв і показників комплексної оцінки якості життя населення;

– створення і забезпечення системи інформаційної безпеки, регламентації доступу до інформаційних ресурсів;

– розроблення загальних критеріїв відповідності до матеріалів, що розміщуються в базі даних інформаційно-аналітичної системи;

– адміністрування, нормативно-правове забезпечення діяльності

інформаційно-аналітичної системи області тощо.

Підвищення ефективності інформаційно-аналітичної діяльності, спрямованої на забезпечення прийняття державно-управлінських рішень, крім її підтримки нормативно-правовими та науково-методичними матеріалами і створення інформаційно-аналітичної служби області, має супроводжуватися і підтримуватися формуванням системи професійних кадрів спеціалістів-аналітиків, розробки основних кваліфікаційних вимог до професії інформаційного аналітика в сфері державного управління, створенням ефективної системи комунікацій. З огляду на це, останнім пунктом щодо оптимізації інформаційно-аналітичного забезпечення прийняття державно-управлінських рішень у розробленій нами концептуальній моделі є формування нового, вдосконаленого кадрового ресурсу органів державного управління в області, що вміє грамотно використовувати інформаційні ресурси, новітні інформаційні технології тощо.

Сьогодні в Україні ефективність кадрової політики має визначатися з урахуванням суспільно-політичного та соціально-економічного стану в державі. Реальна кадрова ситуація, що склалася в країні та регіонах зокрема, ще не повністю відповідає потребам держави, суспільства та громадян. Тому, кадрове забезпечення інформаційно-аналітичної діяльності органів державного управління, як складова кадрової політика в сфері державної служби, має здійснюватися у взаємопов’язаних напрямах, а саме:

– забезпечення органів державного управління високо­кваліфікованими, компетентними кадрами;

– досягнення професіоналізму державних службовців шляхом ефективного функціонування й удосконалення системи навчання державних службовців;

– розвиток механізму формування нової генерації державних службовців, здатних ефективно працювати в умовах євроінтеграції та становлення інформаційного суспільства в державі.

З огляду на це, основною метою кадрової політики, на нашу думку, є забезпечення місцевих державних адміністрацій, зокрема, Івано-Франківської обласної державної адміністрації, високопрофесійними, ініціативними, патріотично налаштованими, моральними управлінськими спеціалістами, здатними взяти на себе відповідальність й успішно вирішувати назрілі загальнодержавні та регіональні проблеми і таким чином організувати ефективне управління політичним, економічним і соціальним розвитком області. Коли говоримо про управлінські кадри нового типу, насамперед маємо на увазі молодь. Залучення на державну службу молодих, перспективних фахівців, омолодження керівного складу органів державного управління в регіоні залишається актуальною проблемою у здійсненні кадрової політики.

З огляду на викладене, вбачаємо доцільним запровадити у вищих навчальних закладах України, які готують фахівців у сфері державного управління, спеціальний навчальний курс «Аналітика в державному управлінні», «Інформаційно-аналітичні продукти та послуги», «Інформаційно-аналітичні технології» тощо. Доцільно було б запровадити вивчення таких навчальних курсів і в системі Центрів перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ та організацій. А надалі запровадити підготовку фахівців інформаційного профілю із функціональною спеціалізацією «Документознавець, менеджер органів державної влади та управління» за спеціальністю «Документознавство та інформаційна діяльність». Особливості професійної підготовки фахівців з інформаційного забезпечення державного управління зумовлені необхідністю урахування наукового доробку у таких взаємопов'язаних галузях як бібліотечно-інформаційна освіта, інформаційно-бібліографічне забезпечення, документознавство, сучасні напрями інформатизації державного управління у взає­мозв’язку їх із цілями і завданнями, що виникають в інформаційному за­безпечення органів державної влади.

Питання кадрового забезпечення інформаційно-аналітичної підтримки процесу прийняття державно-управлінських рішень становитиме предмет наших подальших досліджень.

Отже, провівши відповідні дослідження, можемо стверджувати, що основними бар’єрами на шляху ефективного інформаційно-аналітичного забезпечення прийняття державно-управлінських рішень є відсутність єдиної нормативно-правової та навчально-методичної бази здійснення інформаційно-аналітичної діяльності; відсутність у державних службовців відповідних знань, вмінь та навичок щодо здійснення інформаційно-аналітичної діяльності та відсутність єдиної регіональної інформаційно-аналітичної служби. З метою вирішення зазначених проблем нами було розроблено концептуальну модель оптимізації інформаційно-аналітичного забезпечення прийняття державно-управлінських рішень.

З метою підвищення ефективності організації інформаційно-аналітичного забезпечення процесу вироблення та прийняття державно-управлінських рішень нами було проаналізовано: організаційну структуру та основні напрями діяльності інформаційно-аналітичного відділу; кадровий склад, а саме, освіту та досвід роботи, працівників відділу;структуру інформаційно-аналітичних довідок та особливості їх створення;фактори позитивного впливу на діяльність працівників інформаційно-аналітичного відділу та бар’єри на шляху ефективної роботи відділу.

На основі проведеного аналізу було запропоновано шляхи підвищення ефективності інформаційно-аналітичної діяльності, які включають розробку ряду методичних матеріалів, створення регіональної інформаційно-аналітичної служби, прийняття законів, які унормовували б інформаційно-аналітичну діяльність органів державної влади та удосконалення кадрової політики щодо добору державних службовців для роботи з інформацією та щодо підвищення кваліфікації таких працівників.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.008 сек.)