АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Нагнітальна функція серця. Серцевий цикл

Читайте также:
  1. Ваша допоміжна функція
  2. Виробнича функція витрати загальновиробничі
  3. Внутрішньосерцеві механізми регуляції діяльності серця.
  4. Е. Смакова функція
  5. Законодавча функція Верховної Ради України
  6. Збудження і гальмування в ЦНС. Інтегративна функція нейронних ланцюгів».
  7. Збудження і гальмування в ЦНС. Інтегративна функція нейронних ланцюгів».
  8. ІІІ. Робота з функціями
  9. Клеточный цикл.
  10. Контроль як функція менеджменту.
  11. Купівля – продаж як основна функція комерційної діяльності.
  12. Маркетинг як функція підприємства

Серце в системі кровообігу виконує функцію насоса. Його будова повністю пристосована для виконання цих функцій. Насосну функцію виконують, перш за все, шлуночки серця. Головна функція передсердь полягає в накопиченні крові при закритих передсердно-шлуночкових клапанах. Клапани забезпечують односторонність току крові.

Рух крові по судинам забезпечується градієнтом тиску, який створюється завдяки роботі шлуночків. Скорочення (систола) та розслаблення (діастола) серця, які циклічно повторюються, називаються серцевим циклом. При частоті скорочень серця 75 ударів за хвилину тривалість серцевого циклу становить 0,8 с.

Серцевий цикл зручніше розглядати починаючи з загальної діастоли передсердь та шлуночків. При цьому відділи серця перебувають у наступному стані:

· півмісяцеві клапани закриті;

· атріовентрикулярні клапани закриті;

· кров з вен надходить вільно і повністю заповнює передсердя та шлуночки;

· тиск крові в усіх порожнинах серця, як і в прилеглих венах, близько 0 мм рт.ст.

Систола передсердь триває 0,1 с. Починається зі скорочення циркулярного міокарда, який оточує устя вен, що впадають у серце. При скороченні тиск у передсердях зростає до 3-8 мм рт.ст. і кров надходить у шлуночки. Після цього починається діастола передсердь.

Систола шлуночкі в триває близько 0,33 с. і починається з періоду напруження, який триває доти, поки не відкриються півмісяцеві клапани (0,08 с). При цьому тиск у шлуночках має перевищити тиск у судинах: в аорті – 70-80 мм рт.ст., а в легеневій артерії – 10-15 мм рт.ст. Період напруження починається з фази асинхронного скорочення, оскільки не всі волокна шлуночків скорочуються одночасно. Тиск у шлуночках поступово зростає і атріовентрикулярні клапани закриваються, запобігаючи поверненню крові у передсердя. Настає фаза ізометричного скорочення. Таким чином, у цю фазу всі клапани серця закриті. Тиск у шлуночках різко зростає і коли стає більший, ніж у аорті (або легеневому стовбурі), відкриваються півмісяцеві клапани.

Починається період вигнання крові (0,25 с), що складається з фаз швидкого та повільного вигнання крові. Продовження скорочення міокарду приводить до подальшого зростання тиску крові у шлуночках. У лівому шлуночку він зростає до 120-130 мм рт ст, у правому – до 20-25 мм рт ст. Високий градієнт тиску між щлуночком та артерією сприяє швидкому викиданню крові. Однак артерії не можуть відразу пропустити велику кількість крові, тому тиск у судинах зростає, градієнт тиску поступово зменшується, настає повільне вигнання.

Коли тиск у судинах урівнюється з тиском у порожнині шлуночка, вигнання крові припиняється. Починається діастола, яка триває 0,47 с. і включає: протодіастолічний період, період ізометричного розслаблення, період наповнення шлуночків кров’ю. До кінця систоли у шлуночках залишається 60-70 мл крові (кінцевосистолічний об’єм).

Протодіастолічний період(0,04 с) – це час від розслаблення шлуночків до закриття півмісяцевих клапанів. Періодізометричного розслаблення(0,08 с), коли відбувається подальше розслаблення шлуночка і зниження тиску у ньому до рівня нижчого, ніж у передсерді. У цей момент відкривається передсердно-шлуночковий клапан і починається період наповнення шлуночків кров’ю (0,25 с).

Цей період також поділяється на фази. Відразу після відкриття передсердно-шлуночкового клапана більша частина крові з передсердя надходить у шлуночок, (фаза швидкого наповнення шлуночків), а далі у фазу повільного наповнення шлуночок наповнюється кров’ю, що надходить з вені транзитом проходить через передсердя. В цей час розслаблені і передсердя, і шлуночки (загальна діастола) і кров надходить з вен у серце.

Заповненню передсердь кров’ю сприяє:

· Тиск крові у венах великого кола кровообігу становить приблизно 7 мм рт. cт., а в порожнинах серця в діастолі – 0 мм рт.ст. Тому кров рухається за градієнтом тиску;

· Під час вдиху грудна клітка розширюється, органи що знаходяться у ній також збільшують об’єм, в т.ч. і порожнисті вени, тиск в них стає відносно негативним, кров присмоктується ще сильніше;

· Під час систоли шлуночків атріо-вентрикулярна перегородка зміщується у напрямку до верхівки серця, що викликає розширення передсердь;

· При скороченні скелетних м’язів стискаються вени кінцівок та тулуба. Клапани у венах пропускають кров лише в одному напрямку. Тому періодичне стискання вен викликає проштовхування крові до серця, а отже, і серцевого викиду при фізичній роботі.

ІІ.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)