АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Методи дослідження діяльності серця

Читайте также:
  1. A) Зам.директора по УР, методист, тренера по вилам спорта
  2. I. Карта методической обеспеченности учебной дисциплины
  3. I. ОРГАНИЗАЦИОННО-МЕТОДИЧЕСКИЙ РАЗДЕЛ
  4. I. ПРОБЛЕМА И МЕТОДИКА ИССЛЕДОВАНИЯ
  5. I.1.3. Организационно-методический раздел
  6. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  7. II. Актуалізація опорних знань та мотивація навчальної діяльності
  8. II. Мотивація навчальної діяльності школярів
  9. II. ОБЩИЕ МЕТОДИЧЕСКИЕ РЕКОМЕНДАЦИИ ПО ИЗУЧЕНИЮ ДИСЦИПЛИНЫ
  10. II. ОРГАНІЗАЦІЯ ДІЯЛЬНОСТІ І ПРАЦІ, ЗМІНИ В ОРГАНІЗАЦІЇ ДІЯЛЬНОСТІ І ПРАЦІ, ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОДУКТИВНОЇ ЗАЙНЯТОСТІ
  11. III. Витрати діяльності
  12. III. Метод, методика, технология

Функціональні показники роботи серця та методи їх дослідження.

Існує велика кількість методик, що дозволяютьодержати об’єктивну характеристику стану серця, його активності, наявності функціональних резервів за допомогою дослідження функціональних показників роботи серця.

Верхівковий поштовх.

У момент систоли шлуночків змінюються форма і об’єм серця. Воно переміщуєься зліва направо, його верхівка піднімається і надавлює на грудну клітку в ділянці V міжребрового проміжку по середньоключичній лінії. Встановити верхівковий поштовх можна методом пальпації. При патології серця цей поштовх може зміщуватися або змінювати свою силу, тому він має діагностичне значення.

Тони серця

Під час роботи серця виникають звуки, що мають назву тонів серця. Їх вивчають методами аускультації та фонокардіографії. Фонокардіограма – це крива запису звукових проявів роботи серця.

Перший ( систолічний) тон збігається з періодом початку систоли шлуночків. Основним компонентом у його виникненні є закриття стулок атріовентрикулярних клапанів. Окрім цього в його утворенні має значення коливання сухожилкових хорд,які утримують стулки атріовентрикулярних клапанів, коливання великих судин (аорти та легеневого стовбура). Він низький і тривалий.

Другий (діастолічний) тон зумовлений ударом стулок пів місяцевих клапанів під час їх закриття на початку діастоли (основний компонент)., а також турбулентним рухом крові, яка б’ється об закриті стулки клапанів, і коливаннячм стінок великих артерій. Він високий і короткий.

Третій тон викликаний вібрацією стінок шлуночків у фазі швидкого заповнення їх кров’ю.

Четвертий тон – утворюється при систолі передсердь внаслідок вібрації їх стінок і поверненні частини крові в передсердя на початку систоли шлуночків, коли атріовентрикулярні клапани ще відкриті.

 

Проекція клапанів серця на грудну стінку:

1. Мітральний клапан – зліва над грудиною, в місці прикріплення 3 ребра.

2. Тристулковий клапан – на грудині у місці прикліплення 3 ребра зліва та хряща 5 ребра справа.

3. Клапан легеневого стовбура – в 2 міжребір’ї зліва від грудини.

4. Клапан аорти – посередині грудини на рівні 3 ребрних хрящів.

 

На грудній клітці виявлені місця, де найкраще вислуховуються перший та другий тони серця. Третій і четвертий тони серця у дорослих звичайно не прослуховуються, проте можуть бути зареєстровані приладами. У деяких випадках під час вислуховування (аускультації) крім тонів вислуховуються звукові явища, які називаються шумами.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)