АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Культура народів світу

Читайте также:
  1. CCCР и БССР в предвоенные годы: Экономика, наука, культура, жизненный уровень.
  2. II. Культура речи
  3. III. МАССОВАЯ И ЭЛИТАРНАЯ КУЛЬТУРА
  4. Антимонопольне законодавство більшості країн світу забороняє картельні угоди, виключаючи окремі галузі, такі як?
  5. Антична культура східного і західного регіонів
  6. АНТИЧНАЯ КУЛЬТУРА
  7. Античні міста – поліси, їх культура в українських землях.
  8. Б. Одиниці (елементи) сучасної політичної карти світу на суходолі
  9. Белорусская культура периода «застоя».
  10. Біблійні книги серед народів світу
  11. В первичных культурах клеток
  12. В ____________ обществах массовая политическая культура носит обычно фрагментированный, а не гомогенный характер.

На сучасний міжнародний бізнес впливає ряд суттєво діючих факторів: політичних, економічних, соціальних, інформаційних, культурних, таких, що спонукають бізнесмена враховувати ті чи інші обставини під час прийняття рішення про винесення своєї діяльності за національні кордони. Серед цієї низки чинників од­не з провідних місць посідає культура, під якою розуміють тра­диції, ментальність, духовні цінності народів.

Передусім, фактор культури в міжнародному бізнесі проявля­ється як відмінність культурних орієнтацій суб'єктів міжнарод­них економічних відносин. Культурні розбіжності є наслідком тривалого історичного розвитку, вони формувались у часи, коли народи перебували в стані ізоляції один від одного.

На сьогодні можна виокремити кілька регіонів на Землі, які визначаються усталеним типом культури: Західна Європа, Східна Європа, Північна Америка, Латинська Америка, Далекий Схід, Південна Азія, Арабо-мусульманський Схід, Тропічна та Еквато­ріальна Африка. За специфікою ділових культур народи світу умовно можна поділити на три типи:

— реактивні культури — інтроверти, орієнтовані на збережен­ня поваги;

— моноактивні культури — інтроверти, орієнтовані на завдан­ня та чітке планування діяльності;

— поліактивні культури — екстраверти, орієнтовані на людей.

Реактивні типи народів мовчазні, шанобливі, вміють добре

слухати, додержуються гнучкого графіка роботи, пунктуальні, уважні, бережуть репутацію свою та іншого, планують і прийма­ють рішення повільно, уникають конфронтації в діловому спіл­куванні. Найяскравішими представниками цієї групи є китайці, японці, корейці, сінгапурці, фіни.

Моноактивні типи мають урівноважений характер, віддані своїй справі, планують майбутні дії, пунктуальні, охоче підкоря­ються графікам і розкладам, точно дотримуються фактів, нада­ють перевагу інформації з офіційних джерел. До цієї групи нале­жать німці, швейцарці, скандинави, американці, канадці, австрій­ці, англійці.

Поліактивні типи народів імпульсивні, нетерплячі, схильні до неформального спілкування, легко та швидко переходять від од­нієї справи до іншої, роблять кілька справ одночасно, не пункту­ альні, надають перевагу усній інформації із перших рук, активно жестикулюють під час розмови, шукають протекцію. Представ­никами цього типу є італійці, іспанці, греки, араби, індійці, лати­ноамериканці, африканці, пакистанці.

Різновиди моделей крос-культурної поведінки

В бізнесі

Виходячи з цього моделі крос-культурної поведінки в бізнесі можуть бути класифіковані так:

> За напрямом зосередження уваги в бізнес-комунікаціях:

— модель, де увага зосереджена на угодах (УУ);

— модель, де увага зосереджена на взаємостосунках (УВ).

В моделі, де увага зосереджена на угоді, учасники бізнесу в комунікаціях піклуються переважно про виконання завдань. А в моделі, де увага зосереджена на взаємостосунках, учасники ско­ріше думають про людей, з якими ведуть бізнес. У табл. 12.2. на­ведено поділ країн за представленими моделями [22, с. 6—7].

Таблиця 12.2


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)